Svi znamo da izvještavanje o vijestima nikad nije uistinu objektivno. Politička pristranost u izvještavanju vijesti toliko je poznata i uvriježena da čak i mi odaberite naša omiljena vijesti na temelju naših političkih stavova. Posljednjih godina također je sve očitije da su lažne vijesti problem.

Međutim, unutar novinskih medija djeluju daleko podmuklije snage. Te snage nisu samo na mreži, već utječu i na najuglednija prodajna mjesta i publikacije. Reklamni dolar financira većinu vijesti. Slijedom toga, ima zastrašujuću razinu utjecaja na vijesti koje vidimo. Srećom, pojavljuju se blockchain rješenja koja će riješiti tu neravnotežu decentralizacijom samih vijesti.

Problem – Oglašavanje plaća za medije

Istraživački centar Pew prijavljeno 2014. godine da je oglašavanje činilo 58 posto prihoda od tiskanih vijesti u SAD-u. Ova brojka ne odražava porast internetskih medija. Postotak prihoda ostvarenih oglašavanjem opao je sa 82 posto 2005. godine, kada su internetski mediji bili daleko manje zastupljeni. Televizijsko oglašavanje također je stvorilo značajan dio prihoda.

Oglašavanje Times Squarea

Oglašavanje je veliki posao, a veliki novac kupuje velik utjecaj

U Velikoj Britaniji situacija nije ništa drugačija. Studija poduzeo Deloitte procjenjuje da je oko polovine britanskih prihoda od novina dolazilo od oglašivača. Još jedno izvješće naznačio je da su u skandinavskim zemljama ili Njemačkoj, gdje je država osiguravala financiranje javnog servisa, vijesti manje ovisile o oglašavanju i bolje su prolazile u doba internetskih medija. Međutim, prodajna mjesta u Velikoj Britaniji i SAD-u radije nisu prešla na model koji financira država. Razlog? Bili su zabrinuti zbog ugrožavanja uredničke kontrole nad sadržajem.

Koristeći tu istu logiku, razumljivo je da u SAD-u i Velikoj Britaniji, gdje oglašivači financiraju vijesti, oglašivači imaju uredničku kontrolu. To rezultira pristranosti u izvještavanju vijesti, što je tijekom godina imalo neke zapanjujuće učinke.

Primjeri pristranosti medija u izvještavanju vijesti

Oglašavanje duhana stvorilo je sada šokantnu pristranost u izvještavanju o vijestima. Oglašavanje duhana danas je u mnogim zemljama strogo regulirano ili zabranjeno zbog dobro poznatih rizika koji pušenje uzrokuje zdravlje.

Tijekom 20. stoljeća, mnoga vijesti nisu bila voljna objaviti razne studije i dokaze koji pokazuju da pušenje uzrokuje fatalne bolesti. Ova oklijevanja nastala su zbog prihoda od oglašavanja koje su prikupili od duhanske industrije. Tko zna koliko je smrtnih slučajeva povezanih s pušenjem moglo biti spriječeno da su mediji uistinu bili objektivni?

Pušenje

Da su mediji objektivno izvještavali o rizicima pušenja, bi li to uopće sada bilo legalno?

Pitanje klimatskih promjena je također navodno bio podložan pristranosti u izvještavanju vijesti, dijelom i na značajnom prihodu od oglašavanja koji je stvorila automobilska industrija. Kad se izvijesti o klimatskim promjenama, često nije tražio razinu značajnih reformi u ljudskom ponašanju koje su potrebne ako ikad želimo preokrenuti klimatske promjene.

Prelazak u digitalno doba nije riješio ove probleme. Iako sada postoji daleko širi izbor novinskih kuća i web stranica uz digitalizirane verzije tradicionalnijih tiskanih novina, većina interneta radi na oglasima. Korištenje blokatora oglasa internetsko iskustvo čini podnošljivijim, ali malo jamči kvalitetu onoga što čitamo.

Pitanje je onda, kome možemo vjerovati? Oglašavanje financira novinsku industriju, pa je neizbježna posljedica da novinarstvo neće ostati potpuno objektivno dok tvrtke s korporativnim interesima podržavaju publikacije. Decentralizacija stvara demokraciju, pa se okrećemo blockchainu.

U Blockchainu vjerujemo

Blockchain već pokazuje da pomaže u izdavanju lažnih vijesti uvođenjem decentraliziranih društvenih mreža. Sada blockchain omogućava decentraliziranim medijima koji se vode u zajednici i koji se ne oslanjaju na jurnjavu za oglašivačkim novcem kako bi se održali.

Dva su takva projekta Građanski, i DNN (Decentralizirana mreža vijesti) Mediji. Obje se temelje na Ethereum blockchainu i imaju za cilj stvaranje vijesti koje pokreće novinarski integritet, a ne prihodi.

Snimka zaslona DNN

Bez središnje kontrole nad objavljivanjem, članovi zajednice upravljaju promocijom i cenzurom ako nešto krši smjernice. Sudionici mreže koriste svoje tokene za glasanje o sadržaju objavljenom na mrežama. Stoga se vijesti samoupravljaju na sličan način kao i Steemit.

Civil je dodijelio više od milijun dolara bespovratnih sredstava za ukrcavanje početne skupine stalnih novinara. To osigurava objavljivanje vijesti od prvog dana pokretanja platforme.

Za razliku od centraliziranih vijesti koje financiraju oglasi, decentralizirane vijesti ne podliježu pristranosti oglašivača. Predajući kontrolu nad promocijom vijesti i cenzurom decentraliziranoj blockchain zajednici, Civil i DNN osiguravaju same vijesti. Otprilike na isti način na koji su Bitcoin i drugi blockchaini ranjivi na potencijalni napad od 51%, decentraliziranim vijestima trebat će 51% svoje mreže da se složi s promicanjem “loših” vijesti.

Civil i DNN nisu jedini igrači u blockchain medijskom prostoru. Međutim, njih su dvoje poduzeli glavni korak dopuštajući slanje i promociju doslovno bilo kojeg članaka vijesti na svoje platforme.

Druge vijesti koriste drugačiji pristup korištenju blockchaina za provjeru sadržaja objavljenih u masovnim medijima. Decentralizirana mreža cekera ili potvrđuje ili opovrgava vijesti objavljene na platformi. Dva su takva primjera Trive i MediaSifter. Iako ove vrste mreža imaju koristi u prozivanju lažnih vijesti, one ne pokrivaju praznine koje su ostavili glavni mediji.

Vrijednost decentraliziranih novinskih publikacija

Izvještavanje o tome što masovni mediji neće, je razlog zašto je decentralizacija samog postupka objavljivanja vijesti tako kritična. Blockchain platforme za objavljivanje vijesti mogle bi se pokazati ključnim za uklanjanje pristranosti vođene oglašavanjem u izvještavanju vijesti. S medijima bez pristranosti, moguće je da imamo pristup vijestima koje štete korporativnim interesima. Ali posao vijesti trebao bi biti opremanje čitatelja činjenicama i znanjem. Osobito ako to ne učini, može nanijeti više štete nego koristi.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me