Rast interneta doveo je do procvata novih medija i neovisnih kreatora sadržaja. Naslijeđene medijske institucije gube moć, tržišni udio i publiku ovoj klasi u nastajanju.

Međutim, ovaj je rast ugrožen. Ovi se tvorci za emitiranje i širenje svog sadržaja oslanjaju na platforme trećih strana kao što su Twitter, Youtube i Facebook. Nedavno smo vidjeli kako se ove tvrtke suočavaju s kreatorima koje smatraju neprihvatljivima.

Povrh svega, autorima može biti teško izravno unovčiti svoj sadržaj putem ovih web stranica. Postoji vrlo malo načina za izravno slanje novca putem većine platformi društvenih medija.

Mnogi kreatori prikupljaju prihode koristeći usluge poput Patreona, koje omogućavaju publici da ih financijski podrži. Problem je u tome što te tvrtke također mogu zatvoriti račune ako odluče. To smo vidjeli dogoditi se s nekoliko istaknutih producenata nedavno.

Sve ovo naglašava problem koji kreatori imaju ovisno o trećim stranama radi emitiranja i prihoda.

Srećom, kriptovalute i blockchain projekti mogu zaobići ta ograničenja. Pogledajmo neka potencijalna rješenja.

Savjeti za botove

Jedna od najvažnijih aplikacija za nagrađivanje kreatora sadržaja je napojnica. Ovo je softver koji vam omogućuje slanje digitalne valute putem platforme poput Reddita.

Postoji mnogo napojnih robota za sve vrste kripto imovine. Možda najpopularniji je XRP bot pomoću kojega možete poslati XRP drugim korisnicima ili stvaraocima sadržaja putem Reddita, Twittera ili Discord-a.

Kod svih napojnih botova sredstvo morate kupiti negdje drugdje, a zatim ga položiti na adresu bota. Međutim, to nije tako jednostavno poput klika na slanje jer morate naučiti bot naredbe. Iako zasigurno nije složen, ne pruža takvu vrstu bešavnog korisničkog sučelja koja je vjerojatno potrebna za masovno usvajanje.

Jedan bot koji je pružio jednostavniji dizajn, ipak je Zulu Republic Lite.im za Litecoin plaćanja na Facebooku, Telegramu i SMS-u.

lite.im

Početak rada s Lite.im

Nažalost, glavno ograničenje svih botova je da oni obično nisu interoperabilni.

Lightning aplikacije

Bitcoin zajednica nedavno je bila vrlo uzbuđena naznakom Jacka Dorseyja da je otvoren za omogućavanje plaćanja Lightning Network putem Twittera. Tvrtka Tippin također radi na integraciji plaćanja Bitcoin Lightning na Twitteru putem kromiranog proširenja. Međutim, početna verzija korisnicima će dopustiti samo davanje savjeta drugima koji već imaju proširenje. Uspjeh će ovisiti o dovoljnom broju korisnika koji usvoje tehnologiju sve dok Tippin ne pronađe način da dopusti davanje napojnica korisnicima koji još nisu na brodu.

tippin.me

Bitpin Lightning sučelje Tippin.me za trenutno & Jeftina plaćanja putem Twittera

Lightning Network savršen je za mikroplaćanja zbog svojih niskih naknada i velikih brzina. Kao rezultat, to bi mogao biti jednostavan i jeftin način da vođe misli i kreatori sadržaja na Twitteru unovče svoja mišljenja.

Osim financijske dobiti, komentatori sugeriraju da bi dodavanjem novčanih nagrada u ekosustav Twittera moglo doći do povećanja kvalitete i dubine komentara i analiza.

Ova se funkcionalnost ipak neće proširiti samo na Bitcoin. Bilo koja kripto imovina koja ima preduvjete može se povezati s mrežom munje.

Međutim, jedno od takvih ograničenja je da su, poput baterija, ovi gromobranski nastavci ograničeni na određene platforme.

Ekosustav Kik

Kik je glavna platforma za društvene medije s milijunima korisnika, uglavnom usredotočena na slučajeve korištenja chata, slično Whatsappu. Njihov Kin token dijelom je namijenjen davanju napojnica drugim ljudima unutar i izvan ekosustava Kik. Sadržaj možete objavljivati ​​u aplikaciji i primati nagrade pomoću tokena.

Kin bi trebao profitirati ako ne mora graditi zajednicu korisnika od nule. Korištenjem već uspješne platforme s aktivnim korisnicima, trebala bi imati dovoljno početne brzine da usvoji. Trenutno je, međutim, teško vidjeti da postaje virusno s obzirom na to da nije interoperabilno s drugim platformama društvenih medija. Njegov uspjeh, za sada, živi i umire s Kikovim uspjehom.

Steem: rješenje za sadržaj Blockchaina

Sve gore navedeno su rješenja za premošćivanje nekripto i kripto svijeta. Drugi je pristup izgraditi sve u kripto ekosustavu s nadom da će korisnici migrirati na društvene mreže temeljene na blockchainu. Najpoznatiji slučaj toga je platforma Steemit i njena matična kriptovaluta Steem.

Negdje između iskustva Facebooka i Reddita, Steemit omogućuje korisnicima objavljivanje sadržaja i, s druge strane, Steemom nagrađuje druge korisnike za njihov sadržaj.

Glavni izazov za Steemit je taj što ovisi o tome da korisnici prelaze s dominantnih dominantnih web mjesta društvenih medija na Steemit. Ne samo da su Steemitove značajke i korisničko sučelje primitivniji, već osim aspekta prijevara, trenutno nudi malo poticaja za korisnike da migriraju. Kao takav, bori se za prevladavanje mrežnih efekata koje su Facebook i Twitter već iskoristili.

BAT i hrabri preglednik

Preglednik Brave web je preglednik i podržava Braveov osnovni žeton pažnje (BAT). Token je dizajniran za nagrađivanje korisnika za gledanje oglasa i za davanje napojnica kreatorima sadržaja.

Problem s BAT-om, kao i mnogi drugi prijedlozi, jest u tome što se on trenutno može koristiti samo unutar Bravea. Njegov uspjeh ovisi o tome koliko je korisnika povučeno iz Chromea i ostalih preglednika.

Interoperabilnost između web mjesta i preglednika bit će ključna za izgradnju istinski utjecajnog sustava.

Interoperabilnost putem ReddID-a

Projekt Reddcoin pokušava riješiti ovaj problem interoperabilnosti putem svojeg ReddID softver. Trenutno u beta verziji, ReddID omogućuje korisnicima kupnju i stvaranje korisničkih imena koja odgovaraju njihovom vlastitom privatnom ključu Reddcoin. Tada mogu povezati ovo korisničko ime sa svojim profilima na društvenim mrežama i uputiti druge korisnike u Reddcoin izravno s različitih web lokacija društvenih mreža.

Beta verzija trenutno podržava Facebook, Twitter, Youtube i Reddit u preglednicima Chrome i Firefox.

Nakon što je korisnik preuzeo proširenje, stvorio korisničko ime i povezao svoje profile, jednostavni gumb savjeta ReddID prikazuje se pored svakog posta na svakoj stranici društvenih medija. Pod pretpostavkom da kreator sadržaja na drugom kraju također ima proširenje, možete poslati savjet samo klikom na gumb, odabirom iznosa i klikom na pošalji. Zamjenom potrebe za kopiranjem i lijepljenjem dugih adresa jednostavnim korisničkim imenima, ReddID želi učiniti čaj što jednostavnijim i bez stresa..

reddid korisničko ime

Korisnici svoje ReddID korisničko ime kupuju u produžetku s Reddcoin-om

Za razliku od Steemita koji fiat vrijednosti povezuje sa savjetima, programeri ReddID-a nadaju se da će denominiranjem savjeta u Reddcoinu korisnici imati zabavnije i manje transakcijsko iskustvo.

Izazovi pred nama

Da bi se stvarno poletjelo i steklo dovoljan mrežni učinak, bit će potrebno dati napojnicu korisnicima koji nemaju proširenje. Razvojni tim trenutno radi na punoj verziji koja obavještava korisnike i tvorce sadržaja da su dobili savjet s uputama o polaganju novca. Povrh toga, u toku su integracije za Safari, IOS i Android, kao i za druge web stranice na društvenim mrežama poput Instagrama.

Glavna prednost ReddID-a je agnosticizam platforme i preglednika. Za razliku od većine ostalih rješenja, u teoriji ga možete koristiti na bilo kojem uređaju, web mjestu i pregledniku. Ova bi širina mogla postaviti ReddID kao de facto softver za stvaranje savjeta i kreatora sadržaja na webu.

Iako sve ovo zvuči vrlo obećavajuće, skaliranje softvera pokazalo se vrlo zahtjevnim. Štoviše, budući da je svaki napojnik lančana transakcija, za razliku od rješenja Lightning Network-a, protok blockchaina Reddcoin vjerojatno će nametnuti ograničenje kapaciteta ReddID-a. Iako, ako tim uspije riješiti ove prepreke, ReddID bi mogao biti vrlo prikladno i dragocjeno rješenje za borbu protiv kreatora sadržaja.

Fiat dilema

Ono što još nije riješila nijedna od ovih postavki jest most između kripto i fiat-a. Velika većina kreatora sadržaja živi i koristi fiat valutu. Dok bilo koji od ovih sustava ne ponudi mogućnost zamjene između kripto valute i fiat-a, teško je vidjeti da se tvorci sadržaja masovno odmiču od naslijeđenih sustava.

Međutim, ovo je više regulatorno nego tehničko pitanje zbog zakona poput KYC-a i AML-a. Srećom, neki od ovih sustava rade na rješavanju ovog problema.

Sigurno je pitanje vremena kada će tvorci sadržaja prihvatiti kriptovalute i oslobođenje koje mogu donijeti.