Kao kripto investitoru, najvažnije je da razumijete različite načine kako zaštititi svoj Bitcoin. Iako se većina medijske pažnje usredotočuje na rješenja za hardverski i softverski novčanik, postoji još jedan učinkovit način za pohranu vaših Satošija: Bitcoin papirnati novčanik.

Ovaj oblik kripto pohrane koriste neki od najvećih ulagača u Bitcoin na svijetu. Blizanci Winklevoss, prvi Bitcoin milijarderi na svijetu, navodno držati kripto u hladnjači na papirnatim novčanicima. Novčanici iz papira izrezani su na komade i pohranjeni u različite bankovne sefove diljem zemlje.

Ispis papirnatog novčanika putem BitAddress

Ispis papirnatog novčanika putem BitAddress

Iako ova razina sigurnosti može biti pretjerana za većinu ljudi, ona pokazuje učinkovitost Bitcoin papirnatih novčanika koje donosi na tržište. Srećom, postoje puno lakši načini za primjenu strategije Bitcoin papirnog novčanika.

Kako funkcionira Bitcoin papirnati novčanik

Bitcoin papirnati novčanik ispis je iz vaših privatnih ključeva. Ispisom privatnog ključa, umjesto da ga spremite na računalo, uklanjate mrežne prijetnje. Novčanici iz papira idealni su za HODLerse i one sa značajnim količinama Bitcoina.

Novčanici s bitcoin papirima smatraju se sigurnijima jer ih se ne može hakirati, ali ih se može izgubiti ili ukrasti. Kada svoj Bitcoin pohranite izvan mreže, to se naziva hladnjača. Prednost hladnjaka je uklanjanje prijetnji od strane hakera, prevaranata i svih onih digitalnih lopova koji vrebaju u kripto prostoru.

Glavni nedostatak papirnatih novčanika je mogućnost gubitka privatnog ključa, a time i cijele vaše kriptografije zauvijek. Ako izgubite papirnati novčanik, oprostite se od svog Bitcoina. Ako vam netko ukrade papirnati novčanik, sada kontrolira vaš Bitcoin. U scenariju papirnatog novčanika, zaštita ključa od znatiželjnih pogleda presudna je.

Izjava o odricanju odgovornosti za novčanik za Bitcoin

Ako imate samo malu količinu Bitcoina ili često trgujete kripto, moguće je da papirnati novčanik nije najbolja opcija za vas. Također, ako ste tip osobe koja uvijek gubi stvari ili je užasna u evidentiranju papira, trebali biste izbjegavati papirnate novčanike. U ovim scenarijima trebali biste razmotriti jedan od ostalih Bitcoin novčanika dostupnih na tržištu.

Vrste papirnatih novčanika

Dostupne su dvije vrste Bitcoin papirnatih novčanika. Oboje čuvaju vaš Bitcoin na sigurnom izvan mreže, ali samo jedna metoda štiti vas u situaciji kada je vaše računalo već zaraženo ili se trenutno nadgleda.

Nesigurni papirnati novčanici

Stvaranje nesigurnog papirnatog novčanika jednostavno je zahvaljujući platformama kao što su BitAddress. Kada otvorite stranicu BitAddress, uputit ćete se da pomičete pokazivač dok se ne stvori novi ključ. Nakon toga na izborniku opcija odaberite “stvori privatni ključ”. Zatim odaberite opciju papirnatog novčanika. Boom, sada samo isprintaš papirnati novčanik i spreman si za polazak. Tu je i 3D crtični kod koji vam omogućuje slanje i primanje Bitcoina izravno iz vašeg novog papirnatog novčanika.

Bitaddress putem početne stranice

Bitaddress putem početne stranice

Ovaj je postupak jednostavan, ali ne čini mnogo za zaštitu vaše kriptografije ako je vaše računalo već ugroženo. Ako je netko već prekršio vaš sustav, sada ima informacije potrebne za krađu vaše kriptografije. Također, postoji zlonamjerni softver sustava Windows koji može nadgledati zaslon vašeg računala.

Povrh svih vaših sigurnosnih problema na licu mjesta, postoji i prijetnja da netko hakira BitAddressove poslužitelje. Iako se to tvrtki do danas nije dogodilo, njihova prisutnost na mreži čini ih metom potencijalnih hakova. Da biste bili posebno oprezni, slijedite upute za sigurni papirnati novčanik.

Osigurajte papirnati novčanik za Bitcoin

Stvaranje sigurnog papirnatog novčanika za vaš Bitcoin jedan je od najsigurnijih načina pohrane. Vaši bi prijatelji mogli reći da ste paranoični, ali hej, oni ne razumiju vašu strast prema Bitcoinu. Da biste stvorili Bitcoin papirnati novčanik koji je uistinu siguran, trebat će vam najmanje 4-gigabitni flash pogon i oko sat vremena.

Otići ćete izvan mreže i koristiti potpuno novi operativni sustav, zajedno s izvanmrežnom verzijom BitAddress, kako biste stvorili siguran papirnati novčanik ovom metodom. Da biste izvršili ove zadatke, morat ćete preuzeti:

Započnite postupak otvaranjem LiLi. Zatim umetnite svoj flash pogon i odaberite “ISOIMG / ZIP”. Morat ćete odabrati Ubuntu ISO datoteku koju ste već preuzeli. LiLi će vas pitati želite li formatirati svoj bljesak voziti u FAT32. Budite sigurni da je odabran samo FAT32 i kliknite ikonu instalacije u obliku groma. Jednom kada je Ubuntu na vašem bljeskalici, sada ste spremni za raspakiranje datoteke BitAddress Offline na svoj pogon.

LiLi Preuzimanje putem početne stranice

LiLi Preuzimanje putem početne stranice

Idi van mreže

Sljedeći je korak isključivanje računala iz mreže. Najbolji način za to je onemogućavanje svih Wi-Fi, mobilnih i Bluetooth veza. Pazite da vaš Ethernet nije priključen. Da biste bili još sigurniji, možete isključiti modem i usmjerivač. Cilj je eliminirati svaku mogućnost daljinskog nadzora tijekom postupka izrade papirnatog novčanika.

Otvorite Ubuntu

Ponovo pokrenite računalo i pokrenite računalo s bljeskalice pomoću operativnog sustava Ubuntu. Da biste to učinili, morat ćete pritisnuti F1 ili F12 tijekom pokretanja računala. Pojavit će se skočni zaslon koji prikazuje vaše mogućnosti pokretanja. Odaberite opciju koja predstavlja vaš bljesak voziti. Dopustite Ubuntuu da se učita na vašem računalu.

Ubuntu operativni sustav putem Fossbytesa

Ubuntu operativni sustav putem Fossbytesa

Instalirajte pisač

Jednom kada je Ubuntu otvoren na vašem računalu, sada morate instalirati svoj pisač. To se postiže klikom na opcije postavki sustava i pomicanjem do pisača. Dalje, od vas će se tražiti da dodate pisač. Dodajte svoj pisač slijedeći upute na zaslonu i ispišite probnu stranicu kako biste provjerili radi li sve ispravno.

Otvorite izvanmrežnu BitAddress i Print Paper Wallet

Sada morate otvoriti prozor za privatno pregledavanje u pregledniku Firefox. Unesite u datoteku adresne trake: //cdrom/bitaddress.org-master/. Zatim kliknite navedenu vezu “BitAddress.org.html”. Od vas će se zatražiti da pomaknete kursor dok broj u gornjem desnom dijelu zaslona ne pročita 0.

Sada imate novu adresu novčanika i spremni ste za ispis vašeg papirnatog novčanika Bitcoin. Da biste to učinili, s izbornika odaberite opciju “papirnati novčanik” i slijedite upute za ispis.

Postavljanje novčanika za papir putem BitAddress

Postavljanje novčanika za papir putem BitAddressa

Učitavanje vašeg novčanika za Bitcoin papir

Vaš papirnati novčanik imat će vašu javnu adresu na lijevoj strani. To je adresa koju možete upotrijebiti za punjenje papirnatog novčanika bez izlaganja spremljenog Bitcoina opasnostima na Internetu. Desna strana ispisa imat će potrošeni 3D crtični kod koji vam omogućuje slanje Bitcoina izravno iz vašeg sigurnog papirnatog novčanika.

Održavanje kripto sigurnosti

Naučiti čuvati svoj Bitcoin važan je dio postajanja pametnim kripto ulagačem. Sad kad ste shvatili što je papirnati novčanik Bitcoin i kako ga stvoriti, spremni ste početi sigurno skladištiti svoju kripto sreću.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me