Brojni su slučajevi praktične upotrebe između blockchaina i cyber sigurnosti, a čini se da se preklapanje samo povećava. S novim tehnologijama dolazi više mogućnosti za hakiranje i prijetnje cyber-sigurnosti. Kako se sve više tvrtki priprema za moderne pokušaje hakiranja i digitalne iznude, blockchain i cyber sigurnost vruća su tema.

Blockchain i cyber sigurnost

Kad god govorite o blockchainu, gotovo uvijek ulazite u diskurs hipotetičara. To vrijedi u odnosu na vladu i trgovinu, a vrijedi i za cyber sigurnost. Ali kibernetičnost je presudni problem, koji procjenjuje globalnu ekonomiju 450 milijardi dolara godina.

Dakle, umjesto nagađanja o tome kako blockchain na kraju može riješiti nevolje ove problematične industrije, s kojim se problemima sada bavi? I koje tvrtke prljaju ruke (da tako kažem)?

“Blockchain ima puno slučajeva istinske upotrebe”, kaže Nick Bilogorskiy, strateg za kibernetsku sigurnost u Juniper Networks, “Na primjer decentralizirana pohrana, sprečavajući prijevare i krađu podataka, i distribuirana infrastruktura javnog ključa za provjeru autentičnosti korisnika ili uređaja.”

Višefaktorska autentifikacija

DDoS (Namjerno uskraćivanje usluge) napadi jedna su od najčešćih prijetnji kibernetske sigurnosti u današnjoj industriji. A oni su rašireni i rašireni uglavnom zahvaljujući našem postojećem sustavu imena domena. Kad podatke držimo na jednom centraliziranom mjestu, beskrajno je lakše provaliti u njih. S decentraliziranom strukturom blockchaina, distribucijom informacija po čvorovima, sustave će postati praktički nemoguće hakirati.

“Umjesto da se sve lozinke korisnika drže u jednoj bazi podataka u mrežnom operativnom centru jedne tvrtke, svaki pojedinac drži svoj privatni ključ”, kaže Nick Spanos, osnivač tvrtke Bitcoin centar NYC. “Tvrtke poput Equifaxa i Wells Farga nikada više ne bi obrađivale informacije na način na koji su to činile. Morali biste istodobno hakirati milijune njihovih korisnika – mnogo teži podvig. “

Dobitnik Microsoftove nagrade Blockchain Incentive, pokretanje blockchain sigurnosti REMME trenutno sprečava cyber napade na velike i male tvrtke. Uklanjanjem prostora za ljudske pogreške i široko korištenim jednostavnim sustavom lozinki u jednom koraku, zatvaramo prozor za oportunističke hakere koji traže lozinke koje se lako mogu loviti..

REMME-ovo robusno rješenje izgrađeno je na decentraliziranoj knjizi i upravlja i ovjerava korisnike i uređaje putem višefaktorske provjere autentičnosti. Ovo eliminira šanse za lov na najlakšu metu za cyber napadače (slabe lozinke).

Tvrtka također surađuje s nekoliko razmjena bitcoina kako bi pomogla spriječiti phishing napadi poput napada Bitfinex koji je izgubio 60 milijuna dolara (120 000 BTC u to vrijeme). Oni pružaju sigurnost ovlaštene platforme koja se temelji na kriptografskim načelima i prilagođenom korisniku 2FA s jednim klikom.

Poboljšanje IoT sigurnosti

Jedan od kamena spoticanja na putu IoT-ovog rasta je stalna prijetnja sigurnosti uređaja. Prema istraživanje Gemalto, 96 posto tvrtki i 90 posto potrošača vjeruje da njihovi IoT uređaji nisu sigurni – i da bi trebala postojati vladina regulativa. Čini se da im je glavna briga to što će haker preuzeti kontrolu nad njihovim uređajem ili će njihovi osobni podaci biti ukradeni.

Kad beba nadgleda i medicinski uređaji zaraženi su zlonamjernim softverom, a glavni proizvođači automobila gube kontrolu nad svojim vozilima, razumljiva je zabrinutost javnosti. Pomisao na gubitak kontrole nad automobilom ili respiratornom opremom doista izaziva paniku. Ali i ovdje blockchain počinje pokazivati ​​neke rezultate.

IBM ima dugu povijest inovacija. Stoga ne čudi da oni vode naplatu kad je tehnologija blockchain u pitanju. The IoT platforma IBM Watson dopušta IoT uređajima da prenose podatke na blockchain knjige. Ti se podaci zatim uključuju u dijeljene transakcije i zapise koji su otporni na neovlaštene promjene i potvrđeni sigurnim, pametnim ugovorima.

Australski telekomunikacijski div Telstra također vidi uspjeh u korištenju blockchaina za zaštitu njihovih IoT ekosustava “pametnog doma”, provjerom identiteta ljudi putem pohranjenih podataka biometrijske provjere autentičnosti. I IOTA također obećava skaliranje IoT-a kroz svoju tehnologiju Tangle.

Ispunjavanje praznine u talentima

Možda ste mislili da postoji više nego dovoljno računalnih inženjera koji mogu obići. No, ispada da po pitanju kibernetičke sigurnosti nedostaje talenta.

Nezaposlenost u industriji kreće se oko nule. To znači da ih je vrlo teško popuniti kad se pojave nova radna mjesta. A uz stalne izazove nove tehnologije (a s njima i veće cyber prijetnje) do 2020., Frost & Sullivan barem predviđa 1,8 milijuna upražnjena radna mjesta u industriji kibernetičke sigurnosti.

Tvrtke poput PolySwarm, decentralizirano antivirusno tržište, potaknite tehničare širom svijeta da doprinesu borbi protiv kibernetičkog kriminala. To ne samo da pametnim talentima daje priliku zablistati, bez obzira na njihovo mjesto, obrazovanje ili povijest, već pomaže i bržem otkrivanju cyber kriminala.

Vremena zadržavanja (količina vremena u kojem virus ne miruje u sustavu prije nego što se aktivira) jedna je od najozbiljnijih prijetnji danas, što znači da je brzina najvažnija. S bivšim direktorom McAfee Antivirus Markom Tonnesenom kao savjetnikom PolySwarm tima, zaustavljanje cyber kriminalaca i sprečavanje napada postaje stvarnost.

Nisu svi u dogovoru

Naravno, rasprava o blockchainu i cyber sigurnosti i njihovoj prikladnosti kao tehnologije bjesni i u čitavoj industriji cyber sigurnosti. Unatoč sve većem broju slučajeva korištenja i skupljanju zamaha za blockchain, ne slažu se svi oko njegovog potencijala.

Izvršni direktor tvrtke Topnička tehnologija Cody Swann kaže: „Preplavljeni smo zahtjevima poduzetnika za blockchain aplikacije. Nažalost, niti jedan od ovih proizvoda nije prošao alfu na blockchainu. Zašto? Budući da je u velikoj većini slučajeva blockchain inferioran izbor za većinu tehnologija. “

Worldpay Dopredsjednik i voditelj globalne cyber obrane & Sigurnosna strategija, Peter Tran, također je zasad manje oduševljen blockchain tehnologijom. Smatra da umjetna inteligencija i strojno učenje imaju glavnu riječ u borbi protiv cyber kriminala. A također da obnavljanje postojeće infrastrukture možda nije ekonomska stvarnost.

Ovdje će izazov biti olakšavanje, učinkovitija i jeftinija uporaba blockchaina i tehnologije cyber sigurnosti. No, veselo je znati da blockchain već rješava mnoge naše probleme i odavde može ići samo gore.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me