Računarstvo u oblaku omogućilo je mnogim tvrtkama da prenose veći dio svojih IT operacija. Na taj način eliminira se potreba poduzeća za pokretanjem vlastitih poslužitelja, softvera i baza podataka. Infrastruktura je temeljna potreba, a danas se mnoge organizacije koriste računalstvom u oblaku kako bi predale svu svoju IT infrastrukturu. To je poznato kao infrastruktura kao usluga ili IaaS.

Trenutno u sektoru dominira nekoliko velikih tvrtki. Međutim, blockchain pruža nove načine rukovanja infrastrukturom kao uslugom koja bi se mogla pokazati ometajućom u odnosu na broj velikih tehnoloških tvrtki koje danas posluju.

Što je infrastruktura kao usluga (IaaS)?

Infrastruktura kao usluga naziva se i hardver kao usluga, što je možda bolji način objašnjenja. Poduzećima je potreban potreban hardver kao što su poslužitelji, pohrana ili komponente za pokretanje mreže računala.

Nekad je bio slučaj da bi organizacije trebale voditi interne centre podataka u kojima se nalazio ovakav hardver. Međutim, pojava računalstva u oblaku sada znači da organizacija može svoje infrastrukturne zahtjeve prepustiti vanjskom dobavljaču. Pružatelj infrastrukture kao usluge domaćin je podatkovnog centra i omogućuje svojim klijentima daljinski pristup infrastrukturi. To se obično naplaćuje na pay-as-you-go modelu.

Za poduzeća s promjenjivim radnim opterećenjima, korištenje IaaS davatelja usluga u oblaku može raditi daleko isplativije i fleksibilnije od infrastrukture koju sami hostiraju. Razmislite o tvrtki koja razvija novi softver. Dok je softver u fazi izrade, tvrtka treba dodatne računalne resurse koji će biti suvišni nakon što softver bude pokrenut i pokrenut. Dakle, koristi infrastrukturu kao uslugu za nabavu potrebnih resursa po potrebi.

Neke poznate tehnološke tvrtke pružaju IaaS, uključujući Amazon AWS, Microsoft Azure i IBM. Ostali davatelji specijalizirali su se samo za računalstvo u oblaku, poput Digital Ocean ili Cloudstack.

Izazovi infrastrukture kao usluge

Unatoč tome što postaje popularniji model, postoje neki izazovi za korisnike IaaS-a. Propusnost je često pitanje. Davatelj infrastrukture kao usluge daje u zakup samo vlastiti hardver za korištenje više klijenata. Stoga, ako jedan klijent naglo poraste u opterećenju koji koristi više resursa, to može negativno utjecati na druge klijente. Slično tome, prekid rada hardvera kod davatelja usluga može utjecati na mnoge ili na sve klijente.

Korisnik IaaS-a ne mora nužno imati uvid u infrastrukturu svog davatelja, pa je nemoguće razumjeti što stoji iza naglog usporavanja ili prekida. Ovaj nedostatak vidljivosti također znači da korisnici ne mogu nadzirati i upravljati sustavima kao što bi koristili svoj vlastiti interni centar podataka.

poslužitelju

Poslužitelji se mogu srušiti, a s IaaS-om obično nije jasno zašto. Slika ljubaznošću Pixabaya

Naplata je drugo pitanje, jer davatelji usluga IaaS obično sve naplaćuju na vrlo granuliranoj razini, što znači da korisnici često mogu biti iznenađeni njihovom stvarnom uporabom kad račun stigne.

Gdje blockchain ulazi?

Iako blockchain još uvijek nije na neki značajniji način zauzeo infrastrukturu kao uslugu, to bi se ipak moglo dogoditi. Sam po sebi, blockchain je oblik zajedničke infrastrukture sustava, jer mnogi strojevi rade zajedno kako bi blockchain i dalje radio. Stoga je moguće da bi usluga računalstva u oblaku u budućnosti mogla koristiti neaktivni kapacitet bilo kojeg broja CPU-a i GPU-a koji rade kao dio decentralizirane mreže.

To bi se moglo odnositi na različite elemente infrastrukture. Cloud computing može iskoristiti samu decentraliziranu računalnu snagu, na isti način na koji centralizirani podatkovni centar iznajmljuje kapacitet u današnjim modelima računalstva u oblaku. Memorija i pohrana podataka također bi se mogli decentralizirati na sličan način.

Dakle, zamislite decentraliziranu mrežu računala. Neki u mreži će raditi na određenim zadacima, uzimajući računarsku snagu i pohranu od drugih na mreži. Ovo nije parazitska veza. Aranžman se može unovčiti, pa oni strojevi koji koriste snagu iznad vlastitog kapaciteta plaćaju digitalnim tokenima onima koji daju u zakup svoj neaktivni kapacitet.

zakup gpu snage

Mogli biste zaraditi novac dajući u zakup rezervnu GPU snagu. Slika ljubaznošću Pixabaya

Hoće li to značiti da velike tehnološke tvrtke IAaS postaju zastarjele?

Primamljivo je zamisliti kako decentralizirane mreže “lijepe čovjeka” i preuzimaju trenutne centralizirane modele. Ali velike tehnološke tvrtke poput AWS-a ili Microsofta zapravo bi mogle imati koristi od ove vrste decentraliziranog računalnog ekosustava.

Uzmite u obzir da centralizirana infrastruktura kao pružatelj usluga mora pokušati zadržati dovoljno hardvera da udovolji promjenjivim potrebama svojih klijenata. Istodobno, mora imati takav višak kapaciteta koji previše vremena ne koristi.

Istaknuti pružatelj usluga mogao bi stvarno sudjelovati u decentraliziranoj infrastrukturnoj mreži i iznajmiti sve prekomjerne kapacitete kako bi ostao profitabilan. Također mogu iskoristiti tu mrežu plaćanjem dodatne infrastrukture ako potrebe njihovih klijenata iznenada nadmaše njihov raspoloživi kapacitet. To je win-win situacija.

U ovom prostoru već postoje neki blockchain projekti. Iako se nitko od njih trenutno ne prodaje kao cjelovita infrastruktura kao pružatelj usluga, i Golem i DeepBrainChain sadrže elemente IaaS-a. To je očiglednije ako uzmete u obzir da oba ova projekta imaju za cilj pružiti računalnu snagu za AI, a programeri AI trenutno su jedan od najvećih pokretača rasta za IaaS i pružatelje računalstva u oblaku..

Storj pruža sličnu uslugu, ali za decentralizirani prostor memorije tvrdog diska. MaidSAFE je možda jedan od jedinih blockchain projekata s ambicijama pružanja višestrukih elemenata IaaS-a, jer u konačnici ima za cilj pokrivanje i decentralizirane računalne snage i pohrane.

Zaključak

Infrastruktura kao usluga rastuće je tržište, tako da postoji puno mogućnosti da se blockchain projekti uključe. Ovdje navedeni projekti još su uvijek mladi u usporedbi s velikim, etabliranim tehnološkim tvrtkama. Također, blockchain se nastavlja boriti protiv problema skalabilnosti i elastičnosti. Stoga nije iznenađujuće što se još nitko od njih nije pokazao značajnim suparnikom za AWS ili Microsoft Azure. Ipak, još uvijek je moguće da bismo uskoro mogli vidjeti pomak, gdje infrastruktura kao usluga djelomično ili čak potpuno ovisi o decentraliziranim mrežama.

Istaknuta slika ljubaznošću tvrtke Pixabay

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me