Konkurencija za razvoj boljeg, decentraliziranog rješenja za pohranu u oblaku koje pokreće blockchain tehnologija je žestoka. U ovom članku ističemo napore Siacoina (SC) i napora projektnog tima Sia na promjeni decentraliziranog krajolika pohrane u oblaku. Također ćemo ispitati kako ovaj projekt mijenja industriju rudarstva kriptovaluta pomoću rudarstva Sia.

Zašto Cloud Storage na Blockchainu?

Postoje razni razlozi za izgradnju rješenja za pohranu u oblaku na blockchainu. Posljednjih godina privatnost podataka postaje sve veća briga mnogih korisnika interneta. Velike tehnološke tvrtke većinom su koristile centralizirane podatke za zaradu, dok pojedinačni korisnici ne primaju nijednu od ove zarade. Decentralizirana rješenja imaju za cilj pružiti korisnicima veću kontrolu nad privatnošću i spriječiti veliko rudarenje podacima.

Štoviše, centralizirana rješenja za pohranu u oblaku jesu ranjiv na velike hakove. Decentralizirane baze podataka mogu poboljšati sigurnost pohrane u oblaku tehničkim dizajnom koji je sam po sebi sigurniji.

Sia i druga popularna, decentralizirana rješenja za pohranu datoteka

Uz sve ove probleme s trenutnim rješenjima za pohranu datoteka, lako je shvatiti zašto Sia platforma može promijeniti budućnost decentralizirane pohrane u oblaku. Međutim, također je bitno napomenuti da Sia nije sama kada je u pitanju ovaj specifični prostor.

Storj, Filecoin i MaidSafeCoin samo su neki od mnogih blockchain projekata koji se natječu da postanu rješenje za pohranu datoteka. Ti projekti uglavnom imaju puno osnovnih tehničkih sličnosti. Na primjer, svi omogućuju ljudima širom svijeta da koriste nedovoljno iskorišten prostor na tvrdom disku.

U osnovi, njihove simbolične ekonomije su iste. Korisnici kojima je potrebna dodatna pohrana mogu platiti usluge pohrane putem blockchaina korištenjem izvorne kriptovalute na platformi. Korisnici koji doprinose prostorom za pohranu mogu zaraditi sredstva za kriptovalutu.

Sad kad razumijete zajedničke karakteristike između ovih različitih konkurentskih projekata, presudno je razumjeti kako se Siacoin (SC) priprema za budućnost i što ovaj specifični projekt čini jedinstvenim u usporedbi s drugim rješenjima.

Siacoin (SC)

Sia se natječe s centraliziranim i decentraliziranim rješenjima za pohranu baza podataka.

Usporedba cijena

Kao što je gore spomenuto, povećana privatnost podataka i sigurnost podataka važni su za usvajanje korisnika. Pored ovih pogodnosti, cijena je još jedan veliki čimbenik koji većina korisnika uzima u obzir pri odabiru mogućnosti pohrane podataka. Dobra vijest za Siacoin (SC) jest da nudi daleko bolju cijenu od centraliziranih tvrtki za pohranu u oblaku.

Od 9. kolovoza 2018, Amazon S3 naplaćuje 23 dolara mjesečno za 1 TB pohrane u oblaku. U usporedbi s tim, Sia nudi 1TB za otprilike ekvivalent 2 dolara mjesečno, koji se mogu platiti u Siacoin (SC). Imajući 11,5 puta veću prednost u odnosu na konkurente, Siacoin bi mogao biti spreman za masovno usvajanje korisnika. Međutim, za korisnike koji razmišljaju o promjeni imajte na umu da je platforma Sia još uvijek u razvoju (od kolovoza 2018.). Prema web mjestu projekta, Sia planira postati istinski konkurent Amazonu S3 2020. godine.

Zaboravite ostale kriptovalute

Jedan od najzanimljivijih aspekata Sia projekta jest da se sve usluge koje koriste matičnu platformu plaćaju isključivo u Siacoin (SC). To je u suprotnosti s mnogim drugim blockchain projektima koji korisnicima nude razne mogućnosti plaćanja. Na primjer, nekoliko dopušta korisnicima da također šalju i primaju druge kriptovalute i / ili fiat valutu kao alternativu.

Je li ovo učinkovita strategija stjecanja i zadržavanja korisnika ili nije, tek će se utvrditi. U obje strategije postoje potencijalni rizici. S jedne strane, projekti koji nude alternativne mogućnosti plaćanja riskiraju da korisnici mogu zaobići upotrebu njihovih matičnih kriptovaluta. S druge strane, Sia-ina mogućnost plaćanja s jednim izborom može otežati poticanje novog usvajanja. Međutim, projektni tim Sia to bi također mogao riješiti dodavanjem Siacoina (SC) na više burzi, povećavajući potencijal za veću dugoročnu likvidnost.

Siacoin (SC) ima davatelje usluga pohrane distribuirane širom svijeta

Sia-ini pružatelji usluga pohrane distribuiraju se širom svijeta.

Sia Rudarstvo: Stav o ASIC-u

Iako su mnogi projekti predani zaustavljanju ASIC rudarstva pod svaku cijenu, čini se da Sia zauzima drugačiji stav. Trenutno projekt dopušta ASIC rudarstvo. David Vorick, jedan od osnivača projekta, objavio je a post na blogu na ovu temu u svibnju 2018. U ovom je postu Vorick iznio neke od izazova ASIC otporu. U ranijem postu na blogu pod naslovom “Odabir ASIC-a za Sia”, Vorick je dao neke uvide o tome zašto se projekt odlučio držati Proof-of-Work, načinima kako spriječiti 51 posto napada i monopolima brzine raspršivanja i drugim informacijama.

Sia’s Zach Herbert također napisao, “ASIC rudarstvo znači da je Sia zaštićena od 51% napada – čak i ako je rudarstvo relativno centralizirano među malim brojem bazena i proizvođača.” U konačnici, bit će vitalno vidjeti kako Sia tim nastavlja gledati na Sia mining u budućnosti. Iako će rudari koji žele koristiti ASIC-ove rudarske platforme u početku vjerojatno morati više trošiti više na njih, nagore je što se čini da projekt podupire ASIC.

Rudarstvo Sia: što bi potencijalni rudari Siacoina (SC) trebali znati

Centralizacija i sigurnost također su važni za razmatranje. Jedan bazen, SiaMining je u više navrata dosegao više od 51 posto hash snage. Pozitivno pozitivno, SiaMining je službeni bazen za Sia programere. To drastično smanjuje potencijal za sigurnosne probleme. Ipak, neki korisnici Reddita izrazili su zabrinutost da to stvara teoretsku potrebu za povjerenjem.

Rudarima koji žele zaraditi Siacoin (SC) obećava relativno jasan stav projekta o otpornosti na ASIC. Drugi su projekti iznenada promijenili algoritme konsenzusa PoW s malo ili nimalo upozorenja. Iako su ti potezi stvorili veću decentralizaciju mreže, ostavili su i neke rudare koji su kupili ASIC platforme visokim i suhim. To je zbog činjenice da je ASIC rudarske platforme teško prenamijeniti nakon što projekti izvrše promjene u svojim konsenzusnim algoritmima.

Sia Rudarstvo

SiaMining objavljuje ažuriranu statistiku rudarstva Siacoin (SC).

Ostvareni prekretnice i budući planovi

Projektni tim nabrojio je svoje glavne prekretnice i buduće planove na javna ploča Trello. Iako je projekt već objavio puno važnih ažuriranja, u radu postoje mnoge dodatne značajke i poboljšanja. Na primjer, projekt planira poboljšati Sia-UI i proširiti metapodatke API-ja u kratkom roku.

Dugoročni ciljevi uključuju stvari poput sitnih mogućnosti djelomičnog preuzimanja, dijeljenja datoteka s korisnicima koji nisu Sia, izdavanje Sia testne mreže i još mnogo toga. Uz to, projekt je usmjeren na niz drugih tehničkih nadogradnji. U konačnici, ovo će platformu učiniti skalabilnijom i jednostavnijom za upotrebu.

Zaključak

Iako je platforma Sia još uvijek u tijeku u 2018. godini, jasno je da projektni tim radi na poboljšanju budućih mogućnosti decentraliziranog pohranjivanja u oblaku. Ako projekt može ponuditi veću sigurnost podataka i privatnost podataka po nižoj cijeni od centraliziranih rješenja, mogao bi steći značajno usvajanje od korisnika u narednim godinama.

Pitanje je samo kako će se odigrati krajolik decentraliziranih rješenja. Kako drugi ulaze u svemir, bit će zanimljivo vidjeti koji projekti mogu prevladati prepreke i uistinu utjecati na budućnost pohrane podataka temeljenih na blockchainu.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me