Stablecoins: Donošenje stabilnosti ekosustavu kriptovaluta

Kriptovalute su dobro poznate po svojoj iznimnoj volatilnosti, jer nije rijetkost vidjeti da se novčići poput Bitcoina i Ethereuma rastu ili padaju za 10-20% u vremenskom rasponu od 24 sata. Iako je ova razina volatilnosti korisna za trgovce i investitore, ona također ometa prihvaćanje kriptovaluta u stvarnom svijetu.

Iz praktične perspektive, tvrtke ne žele obavljati transakcije u valuti obilježenoj volatilnošću i rizikom. Na primjer, bilo bi teško platiti plaću zaposlenika u Bitcoinu ako je kupovna moć njegove plaće u stalnom promjenu. Hlapljivost također otežava potrošačima svakodnevne transakcije koristeći kriptovalute. Zamislite da Bob jedan dan plaća 7 dolara za šalicu kave da bi već sljedeći dan saznao da ista ta šalica sada košta 5 dolara.

Dizajnirani za rješavanje ovog problema volatilnosti, postoji nova klasa kriptovaluta poznata kao stabilni kovanci koji se predstavljaju kao cjenovno stabilna imovina na stalno promjenjivom tržištu.

U svojoj osnovi, stablecoin je imovina koja nudi karakteristike stabilnosti cijena zbog kojih je prikladan kao sredstvo razmjene, obračunska jedinica i / ili skladište vrijednosti. Kao valuta, stablecoin bi trebao biti globalni i ne smije biti vezan za bilo koju centraliziranu monetarnu vlast koja može kontrolirati njegovu opskrbu. Stablecoins mogu se razlikovati od dizajna, ali dvije najpopularnije metode osiguranja imovine su model izdavanja IOU-a i model kolateralizirane kriptoassete.

Model izdavanja IOU

Ovim modelom tvrtka izdaje stabilne kovanice u omjeru 1: 1 prema osnovnoj imovini na svom bankovnom računu (u osnovi je svaki novčić vezan uz postojeću imovinu u banci). Ta imovina može imati brojne oblike. Na primjer, korporacija bi mogla imati fiat valute poput USD-a na svom bankovnom računu ili bi svoje stabilne kovanice mogla podupirati fizičkom imovinom, poput zlata ili srebra. Izdani stabilkovanci svoju stabilnost i vrijednost dobivaju iz činjenice da se svaki žeton može zamijeniti za osnovnu imovinu, slično onome kako su dolarske novčanice nekad predstavljale zbroj zlata prema zlatnom standardu.

Tether (USDT) najpopularniji je primjer postojećeg stablecoina koji koristi IOU model. Svaki USDT ima vrijednost jednaku vrijednosti jednog američkog dolara. Dakle, kako bi se osiguralo da vrijednost pojedinog Tethera uvijek bude ista kao vrijednost dolara, za svaki izdani novčić mora biti odgovarajući dolar na Tetherovom bankovnom računu.

Međutim, jedno ograničenje ovog modela izdavanja je to što je centraliziran. Pojedinci moraju vjerovati da entitet izdavač zapravo posjeduje osnovnu imovinu koja je zastupljena sa svakim izdanim stabilnim bitcoinom. Ovo ograničenje postalo je jasno s tvrtkom Tether, jer se Tether Limited, tvrtka koja stoji iza kovanice, suočava s kontinuiranim nadzorom zbog sve veće ponude i nedostatka revizije treće strane kako bi se utvrdilo ima li tvrtka sredstva potrebna za pokrivanje Tetherove cirkulirajuće opskrbe.

Model kolateralizirane kriptovalute

Prema ovom modelu, stabilne kovanice nisu podržane centraliziranom imovinom poput eura ili dolara; umjesto toga, podržani su digitalnim sredstvima poput Bitcoina. Ključna prednost ovog modela je što se može uspostaviti na nepovjerljiv način. Na primjer, osnovna imovina koja podupire stabilan novac može se držati u a nepovjerljivi pametni ugovor. Dakle, iznos imovine koji se drži pametnim ugovorom je transparentan i može se neovisno provjeriti.

Zajednička zabrinutost ovog modela je da su osnovna imovina, koja bi u ovom slučaju bila kripto valuta poput Bitcoina, nestabilna, naizgled u suprotnosti sa svrhom stablecoina. Kao takva, ova metoda često može uključivati ​​pretjeranu kolateralizaciju tako da se mogu usvojiti bilo kakva kolebanja cijena. Kao primjer, može se uspostaviti pametni ugovor koji drži Bitcoin u vrijednosti od 400 USD, što bi poslužilo kao zalog za izdavanje stabilcoin-a vrijednih 200 USD. Međutim, uvijek postoji rizik da a crni labud događaj može negativno utjecati na temeljnu vrijednost stabilnog valuta. Takav događaj vjerojatno će rezultirati potkolateralizacijom i destabilizacijom izdanih stabilnih kovanica.

Zaključak

Pojedinci unutar prostora kriptovaluta uvijek traže katalizator koji će rezultirati masovnim usvajanjem kriptovaluta. Iako postoje mnogi čimbenici koji mogu pridonijeti takvom događaju, jasno je da je rješavanje volatilnosti tržišta presudno za olakšavanje masovnog usvajanja. Stablecoins jačaju primjenu za kriptovalute poslužujući kao nehlapljiv alat koji mogu koristiti i tvrtke i potrošači kako bi zadovoljili svoje novčane potrebe. Proizvodnja savršenog stablecoina koji dovodi do masovnog usvajanja težak je zadatak, s obzirom na ograničenja svojstvena oba stablecoin modela. Ipak, postoji niz obećavajućih stabilcoin projekata koji imaju za cilj prevladati ove probleme kako bi stvorili stabilnu cijenu kriptovalute za kripto ekosustav.