Povjerenje. Kvaliteta koja odsutna od većine ljudskih bića kada su u pitanju stranci. Iako za to vjerojatno svi možemo kriviti svoje majke, činjenica je da većina interakcija s ljudima koje ne poznajemo ima element rizika. A na internetskim tržištima skok vjere je znatno veći, bez ikakvog imena ili garancije da ćete dobiti ono što plaćate. Pa, što je s blockchain tržištem? Što je tu drugačije?

Brzo dostizanje tržišta

Iako će vam um možda odlutati do marrakeških marki ili plutajućih tržnica Bangkoka, ovdje govorimo o mrežnim tržištima. One koje su se pojavile, poremetile i prilično pogodile magarce svih većih trgovaca širom svijeta. Poput Amazona, eBaya, Etsyja i Alibabe.

S 96 posto Amerikanaca koji kupuju putem interneta, a ostatak svijeta za petama, ne samo da su ta divovska tržišta omogućila e-trgovinu; podigli su ga na sljedeću razinu. Omogućuju nam da kupujemo gotovo sve s jedne domene.

I dok su sazrijevali i natjecali se, kupovanje putem interneta postajalo je sve lakše i lakše. Uplate možemo izvršiti jednim klikom ili jednim otiskom prsta. Robu možemo naručiti i dostaviti do praga za manje od sat vremena, ili je čak smjestiti u prtljažnik naših automobila. Praktično, brzo, pouzdano (uglavnom).

Da, što se tiče internetskih tržišta, tradicionalni trgovci imaju prilično teška rješenja. S 6000 trgovina zatvaranje u glavnoj ulici u Velikoj Britaniji 2017. godine i glavni trgovci na malo sklopiva se poput špila karata u SAD-u, tendencija je jasna. Uostalom, zašto ići u trgovinu i stajati u redu kad trgovina može doći do vas?

I tu se ne zaustavlja. Od početka “ekonomije dijeljenja” s Uberom, Airbnbom, TaskRabbitom i Upworkom, više se ne kupuju samo fizički predmeti na internetskim tržištima. Trgujemo i uslugama. Dijeljenje vožnje, najam smještaja, slobodni posao – oh moj! Ipak, mrežne tržnice nisu sve Nirvana.

Problem s internetskim tržnicama

Prvo pitanje kada je riječ o mrežnim tržištima je povjerenje, posebno kada se radi o novom prodavaču ili prvom kupcu. Sustavi ocjenjivanja poslužili su za poboljšanje našeg samopouzdanja – zapravo zapravo – od tada 84 posto ljudi sada vjeruje mrežnim recenzijama jednako kao preporuka prijatelja.

Čini se da najbolje prodavani prodavači na stranicama poput eBaya imaju pečat odobrenja, a poslodavci traže najbolje ocijenjene slobodnjake na Upworku ili Fiverru.

Upwork najbolje ocijenjeni freelanceri

Upwork najbolje ocijenjeni freelanceri

Pa u čemu je problem? Pa, postoji puno lažnih ocjena i malo zaštitnih mjera kako bi se spriječilo njihovo objavljivanje. Mnogi su slobodnjaci imali nesreću da nisu pružali usluge bez plaćanja, ili su se turisti pojavljivali u neurednom smještaju umjesto u slikovitom dvorcu.

Svakako, ta osoba može dobiti zabranu dotičnog tržišta, ali što je zaustaviti u otvaranju novog računa? Ne toliko u mnogim slučajevima.

Utješujemo se od ovih centraliziranih tržišta jer platforme obično imaju uspostavljene neke protokole. Upwork korisnici prolaze osnovni KYC – barem učitavanje neke vrste identiteta – i provjeru načina plaćanja. Airbnb također ima zahtjevima za iznajmljivače i iznajmljivače. Ali manja tržišta ne moraju.

I ironično, ono što mnogi od nas vide kao blagoslov može biti nešto poput mača s dvije oštrice. Potrebno nam je centralizirano tijelo da bismo povećali razinu povjerenja – kako bismo provjerili plaćanje, zajamčili isporuku i pomogli vratiti proizvode. Ali istodobno, centralizirana vlast jednostavno služi kao golemi posrednik.

Veliki debeli posrednik koji skida vrhnje i diže cijene. Gdje god postoji posrednik, postoji neučinkovitost koja čeka uklanjanje.

Uđite na tržište blockchaina.

Što je Blockchain tržište?

Tržište blockchaina je isključivo peer-to-peer sustav koji uklanja posrednika dodavanjem transparentnosti i sloja povjerenja u glavnu knjigu. Na blockchain tržištu transakcija je jedna na jedan, od mene do vas, bez centraliziranog tijela koje uzima njihovu naknadu.

Blockchain tržište

Blockchain tržište

I to je prvi put u povijesti moguće jer sada imamo tehnologiju koja uklanja pitanje povjerenja. Uz njegovu transparentnu prirodu, mogu se vidjeti sve transakcije – svi relevantni detalji o davatelju usluga i prodavaču. Nijedna se recenzija ne može krivotvoriti ili neovlašteno mijenjati. Oni su istinski, nepromjenjivi i vječno žive na blockchainu.

Štoviše, nema problema s problemom plaćanja, jer tržište blockchaina koristi pametne ugovore. Nakon dogovora o uvjetima, transakcija se odvija. Jednostavno i bez muke.

Blockchain se može inherentno graditi u KYC-u jer su profil prodavatelja i kupca transparentni, a tržište blockchaina može provjeriti informacije. Dakle, znate da kada unajmite kuću u selu u Francuskoj, posjed zapravo postoji. Nećete pretvoriti u hrpu cigli u izgradnji.

Iznajmljivač također zna da svoju imovinu ne daju u zakup kriminalcu ili rock bendu s reputacijom razbijanja namještaja.

A budući da je transakcija uistinu peer-to-peer (ne kakva je sadašnje tržište ekonomije dijeljenja), cijene su posvuda niže, a decentralizirana priroda blockchaina znači da nema niti jedne točke neuspjeha ili slabosti.

Tržište blockchaina sadrži ove ključne komponente:

  • Povjerenje
  • Zajamčeno plaćanje
  • Transparentnost
  • Jeftinije cijene
  • Decentralizacija

Blockchain se može primijeniti na gotovo svaku industriju, od slobodnih poslova do financiranja, kupovine namirnica i najma smještaja.

Pa, što je upozorenje?

Baš kao i Uberova samovozeći automobil i Jeepov eksperiment s IoT tehnologijom, blockchain je daleko od savršenog. Često se spominje u povojima, možda ćete pronaći tržište blockchaina koje pokušava trčati prije nego što prohoda.

Koliko god se blockchain tehnologija pokazala robusnom i sigurnom, problem često dolazi na sekundarnoj razini softvera – putem razmjena, novčanika i aplikacija izgrađenih na vrhu knjige. Dakle, dopuštanje plaćanja putem blockchain tržišta može doći s elementom rizika i biti otvoreno za hakere.

Ni pametni ugovori nisu savršeni. Zapravo je DAO Hack nastao zbog rupe u pametnom ugovoru. Štoviše, za razliku od pravnih ugovora kakve danas poznajemo, oni ne dopuštaju ljudski element tumačenja ili dobre vjere.

Recimo, na primjer, prodavatelj A prodaje kupcu B antikni sat u dobroj vjeri da je predmet originalan. Ali kupac B kasnije sazna da nije. Što se događa? Pametni ugovori su nepovratni, pa kako se uređuju povrati novca bez prepisivanja koda i dodavanja tvrdih vilica?

Povrat novca jedno je od glavnih problema koje će maloprodaja imati s blockchainom. No, postoji nekolicina tvrtki koje rade na ovom rješenju, dopuštajući nadogradnju postojećih ugovora ili ljudsku prosudbu koja će uskočiti u rješavanje sukoba.

Skalabilnost je još jedno pitanje o kojem često slušamo. Ethereum trenutno može obraditi samo 15 transakcija u sekundi. Noviji blockchains kao što je NEO mogu podnijeti 10.000 operacija u sekundi. DAG je beskrajno skalabilnija opcija, ali ne bez problema, od kojih je jedan i sigurnost – lakše je upasti u DAG.

Dakle, tržište blockchaina donijet će koristi, ali postizanje krajnjeg cilja možda je više maraton nego sprint.

Završne misli

Tržišta imaju puno koristi od blockchaina. Ali neizbježno će doći do nekih posljedica. Bez posredničkih cijena niti potrebe za centraliziranim tijelom, tržište blockchaina poremetit će ometače. Iako je malo vjerojatno da Airbnb i Uber nemaju rješenje negdje u rukavu.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me