Koje bi mogućnosti Blockchain mogao stvoriti za intelektualno vlasništvo (IP)?

Bilo je mnogo ranih primjena blockchain tehnologije u fin-techu, ali kako blockchain može poboljšati zaštitu intelektualnog vlasništva (IP)? Jasno je da se tehnologije distribuirane knjige mogu primijeniti u puno slučajeva korištenja. Evo nekoliko primjera.

IP sustav za registraciju

Koliko traje podnošenje patenta? Ovisi o tome gdje pojedinac ili tvrtka podnosi prijavu. Pogledajmo SAD kao primjer. Gledajući podatke iz FG 2016, USPTO-u je obično trebalo oko 16,2 mjeseca od podnošenja prijave do početne radnje u uredu. Prosječni ukupni privjesci trajali su oko 25,3 mjeseca. Također, patenti za određene kategorije poput računalne arhitekture mogu potrajati mnogo duže od ukupnog prosjeka.

Problem je u tome što puno IP prijava mora biti podvrgnuto ručnom pregledu. U industrijama u kojima je važno postati prvi pokretači, može biti teško dobiti odobrenje patentnih agencija ili drugih regulatornih tijela. Zamjenom centraliziranih sustava registracije decentraliziranim, u bilo kojem trenutku bit će lakše ne samo registrirati nove IP-ove, već i ažurirati prijave i prenijeti vlasništvo. S blockchainom će regulatorne agencije moći postići više s manje potrebnih resursa. Smanjivanjem vremena čekanja na odobrenje, tvrtke mogu krenuti naprijed s inovacijama koje su zaštićene zakonom o intelektualnoj svojini.

Utvrđivanje stvaralaštva

Drugi glavni problem vlasništva nad IP-om je reći koji je entitet prvi stvorio IP. Zbog dugotrajnog postupka odobrenja i mnoštva nacionalnih propisa o intelektualnoj svojini, ne postoji jasan način definiranja tko je vlasnik intelektualnog vlasništva. Na primjer, pjevač može objaviti pjesmu koja zvuči slično postojećoj pjesmi. Bez obzira na to je li pjesma trebala biti slična ili ne, takvi slučajevi koji su se događali u prošlosti rezultirali su nekoliko velikih tužbi zbog kršenja IP-a, koje se obično rješavaju tek mnogo godina nakon što su pjesme objavljene. The Tužba “Zamućene crte” jedan je nedavni primjer toga.

Uz sustav registracije temeljen na blockchainu, bit će mnogo jednostavnije provjeriti krši li nova pjesma postojeću IP adresu prethodno registrirane pjesme ili ne. Ovu vrstu sustava otkrivanja temeljenog na blockchainu možemo smatrati nečim zakonski potpomognutim Copyscapeom, samo što se tehnologija može primijeniti na druge stvari poput umjetnosti i glazbe uz pomoć umjetne inteligencije.

Suzbijanje krivotvorina

Nažalost, u mnogim slučajevima tvrtke izravno kradu postojeći IP svojih konkurenata za proizvodnju hrane, odjeće i druge robe. U trenutnoj eri nekim je tvrtkama još uvijek relativno lako izmaknuti se takvoj praksi i pritom zaraditi milijune ili čak milijarde dolara dobiti. Za fizičke proizvode, barem je integracija blockchaina putem RFID oznaka nešto što se već provodi. Ova tehnologija omogućuje regulatornim tijelima da lako prepoznaju kada se stvari poput uvozne robe krivotvore jednostavnim skeniranjem crtičnog koda proizvoda.

Blockchain projekti usmjereni na IP

Trenutno postoji vrlo malo blockchain projekata koji rade na stvaranju IP sustava za registraciju / otkrivanje stvaranja. Međutim, nadolazeći projekti poput Baza podataka IPCHAIN žele to promijeniti. Iako ovaj projekt zasigurno može biti koristan za ljude i tvrtke koji žele bolji način za istraživanje informacija o IP-u, baza podataka IPCHAIN ​​želi ići korak dalje. U konačnici, ovaj projekt želi postati pravni pečat odobrenja za prijavu IP-a širom svijeta. Ideja je da će postojeće vladine regulatorne agencije koristiti IPCHAIN ​​bazu podataka kao rješenje za poboljšanje svojih trenutnih sustava evidentiranja IP-a. Projekt se pridržava standarda Svjetske organizacije za intelektualno vlasništvo, što bi moglo pomoći u povećanju njegova usvajanja.

Intelektualno vlasništvo

Već postoji nekoliko projekata koji rade na suzbijanju krivotvorenja. Jedan od primjera je VeChain Thor, koji već ima partnerstvo s DIG-om, najvećim kineskim uvoznikom finih vina. VeChain Thor može provjeriti jesu li svi proizvodi izvorni označavanjem svakog proizvoda posebnom RFID oznakom. Budući da su podaci decentralizirani, nije moguće hakirati jednu bazu podataka i promijeniti oznaku proizvoda. Također, budući da su podaci pohranjeni na blockchainu, svi duž opskrbnog lanca mogu pratiti i provjeriti proizvod kako bi se osiguralo da je stvaran. Waltonchain je još jedan projekt sa sličnim ciljevima. Već je uspostavila nekoliko glavnih partnerstava i jest sada dio Alibabinog saveza IoT povezivanja.

Trenutne prepreke

Jedna od najtežih zapreka za razmatranje je kako će točno IP pravnici i regulatorne agencije zapravo integrirati blockchain i AI u svoje trenutne regulatorne politike. Slučajevi korištenja poput provjere originalnosti koda softverskog proizvoda i nepoštivanja postojećeg patenta mogu se automatski izvršiti pomoću sličnih tehnologija koje Google pretražuju podudaranje ključnih riječi. Međutim, ova bi promjena mogla stvoriti nove izazove za stručnjake za IP. Na primjer, ako je softverski projekt potpomognut zakonom o zaštiti privatnosti, a ne otvorenim kodom, koliko se koda može ponovno upotrijebiti u sličnim projektima? Također, važeći zakoni o patentima ne zahtijevaju od prijavitelja da predaju jedan redak koda kako bi dobili patent. U patentnom sustavu temeljenom na blockchainu gdje bi prijava bila puno brža i jednostavnija, koncept podnošenja općih ideja o proizvodu bez koda mogao bi dovesti do zahtjevnijih presuda i potencijalno mogao navesti patentne službenike da razmisle o promjeni trenutnog postupka podnošenja kako bi ga učinili za datoteke osigurati prototipove po predaji.

Patentni sustav zasnovan na blockchainu predstavlja rasprave i za kreativna područja. Na primjer, koliko umjetničko djelo može biti slično djelu koje već postoji? Čak i kad se mogućnosti otkrivanja AI poboljšaju, bit će zanimljivo vidjeti hoće li regulatorne agencije razviti kvantitativne / postotne okvire koji automatski donose prosudbe o tome što je originalno i neoriginalno. Na primjer, može li pjesma zvučati 60% slično postojećoj pjesmi i još uvijek se može smatrati originalnom? Da li bi izdavanje ove pjesme zahtijevalo dijeljenje kraljevskih prava?

Zaključak

Iako je IP zasnovan na blockchainu još uvijek u ranoj fazi, nekoliko projekata započinje ne samo da razvija tehnologiju već i prihvaća u stvarnom svijetu. Čini se da tvrtke većinom žele usvojiti ove promjene; međutim, vladine pravne organizacije očito su najveći potencijalni katalizator za usvajanje IP-a temeljenog na blockchainu.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me