Napuštajući Silicijsku dolinu

Silicijska dolina je već dugo de facto mjesto putajućih startupa kako bi postavili korijene i prerasli u višemilijunske tvrtke, ali možda nije glavni grad blockchain tehnologije. Od srpnja 2017. god, 62 od 105 ukupne američke tvrtke procijenjene na više od milijardu dolara nalaze se u Kaliforniji. Da to stavimo u perspektivu, New York ima drugi najveći iznos sa samo 15 tvrtki.

karta nas tvrtki jednoroga

Izvor: CB uvidi

Međutim, snagom decentralizacije, startupi temeljeni na blockchainu dokazuju da uspjeh možete pronaći izvan balona Silicijske doline. Gradovi širom svijeta, bilo kroz labavije propise, snažne financijske veze ili neke nepoznate čimbenike, počeli su se boriti za titulu “kapitala blockchaina” i pojavljuju se kao meke za mlade tvrtke za kriptovalute. Iako se preteča još nije pojavila, postoji nekoliko regija koje se počinju razvijati kao žarišta za ovu novu inovaciju.

Chicago, SAD

Leteći ispod radara, Chicago se brzo gradi kao svjetski lider u kriptovalutama. Chicago Mercantile Exchange (CME) i Chicago Board Options Exchange (CBOE) bile su dvije prve američke financijske burze koje podržavaju trgovanje Bitcoinovim ročnicama.

Manje poznato, vlada Illinoisa bila je jedna od prvih koja je prihvatila blockchain tehnologiju formirajući Illinois Blockchain Initiative (IBI). IBI je posvećen pristup:

  1. Stvorite nesmetano zakonodavstvo oko tehnologije,
  2. Izvodite blockchain pilot programe unutar vladinih organizacija i
  3. Razviti blockchain ekosustav u Chicagu.

venture financiranje prikupljeno od bitcoin i blockchain startupa

Izvor: Crunchbase vijesti

Chicago Blockchain Center (CBC) predvodi cilj broj tri. CBC je domaćin razvojnih radionica i okupljanja, kao i podrška lokalnim startupima putem inkubacije. Sve je to zajedno dovelo do rasta velike blockchain zajednice u Vjetrovitom gradu.

Zapravo, Chicago je lider u pokretanju blockchain-a podržanih pothvatom. Čikaške tvrtke do danas su prikupile preko 69 milijuna dolara – više nego trostruko više od iznosa Austina, Denvera i Seattla.

Istaknute tvrtke / projekti: Bloq, CFX tržišta

Austin, SAD

Tjerajući izbjeglice s napuhanog tržišta nekretnina u San Franciscu, Austin uređuje nišu za sebe pokretanjem blockchaina. Nemajući porez na dohodak i prirodan Libertarijanski stav, glavni grad države spreman je za kripto-nastrojene poduzetnike.

Grad je domaćin Teksaške konferencije o bitcoinima od 2014. godine, ali još poznatije svakog proljeća dovodi stotine tisuća sudionika za South by Southwest (SXSW). Iako nije usredotočen na kriptovalutu, SXSW je ove godine obuhvatio nekoliko zvučnika i panela usredotočenih na blockchain i njegov utjecaj na druge industrije.

Kao jedan od najbrže rastući gradovi u SAD-u., ne bi bilo iznenađujuće kad bi se Austin učvrstio kao the mjesto za smještanje sjedišta kriptovaluta.

Istaknute tvrtke / projekti: Factom, Wanchain

New York, SAD

Iako su mnogi pobjegli zbog primjene njegove BitLicense, New York je i dalje leglo za blockchain inovacije. S dubokim korijenima na financijskim tržištima, sasvim je prirodno da je Velika jabuka dom nekih od najpoznatijih kripto tvrtki i burzi.

Osim silne dominacije stanovništva New Yorka nad drugim gradovima, također je domaćin jedne od najvećih blockchain konferencija na svijetu – Consensus. Ove se godine konferencija čak proširila na cjelinu “Blockchain Week”. CoinDesk i New York City Economic Development Corporation udružili su se kako bi organizirali tjedne događaje s ciljem da NYC postane globalna prijestolnica blockchaina.

Uz ogromne iznose investicijskog kapitala i blizance Winklevoss koji predvode naplatu samoregulacije, New York City mogao bi lako postati nova prijestolnica blockchaina.

Istaknute tvrtke / projekti: Blizanci, Blockstack, Consensys

Singapur

Zemlja, a ne grad, Singapur je snažan magnet za tvrtke koje žele ICO. Monetarno tijelo Singapura (MAS), iznova je izjavilo da ne planiraju regulirati industriju i umjesto toga pružaju obilnu podršku.

Prihvatili su novu tehnologiju u eksperimentalnom projektu, Ubin. Projekt je u partnerstvu s R3, a cilj je “istražiti upotrebu tehnologije raspodijeljene knjige (DLT) za obračun i namiru plaćanja i vrijednosnih papira.” Iako ne utječe izravno na regulaciju, Ubin pomaže članovima MAS-a da dalje razumiju blockchain i vrijednost koju on može donijeti.

MAS je izdvajanjem otišao čak i dalje 150 milijuna dolara prema FinTech projektima u zemlji.

U Singapuru se također održava FinTech Festival – najveća FinTech konferencija na svijetu. Preko 30 tisuća ljudi iz cijelog svijeta sudjeluje na festivalu, donoseći puno talenta maloj naciji.

Istaknute tvrtke / projekti: Digix, TenX, Zilliqa

Zug, Švicarska

Već se obično naziva ‘Kripto dolina’, Zug je trenutni lider u kapitalu blockchain naslova i jasno je zašto. Švicarska je u povijesti bila prilično blaga kad su u pitanju bankarski i financijski propisi.

Povrh toga, Zug ima neke od najnižih poreza u državi i zauzeo je poslovni pristup kriptovalutama. Vlada podržava građane koji plaćaju Bitcoin za neke usluge, a također koristi Ethereum u sustavu digitalnih ID-a.

Bitcoin Suisse, davatelj financijskih usluga koji stoji iza brojnih ICO-a visokog profila (Status, OmiseGo, SingularityNET), također naziva Zug domom.

Poduzetnici u tom području osnovali su udrugu Crypto Valley kako bi pomogli poticati rast ekosustava. Ova udruga surađuje s partnerima širom svijeta i surađuje s lokalnom vladom na stvaranju poštenih blockchain propisa. Bez obzira na to, kanton još uvijek nema sve odgovore o tome kako regulirati ovu novu klasu imovine. To je ipak dobar znak da vladini službenici otvoreno rade s ljudima na koje to najviše utječe.

Istaknute tvrtke / projekti: Bitcoin Suisse, Xapo, ShapeShift, Monetas, Tezos

Decentralizacija kapitala Blockchaina

Ovo je samo nekoliko regija koje su stvorile ime u blockchain prostoru. Uz decentraliziranu prirodu industrije, potpuno je moguće da jedan jedini “kapital blockchaina” nikada ne ispliva na površinu. I, to je dobra stvar.

Na kraju smo svi u istoj momčadi. Projekti bi trebali i dalje prekogranično surađivati ​​kako bi osigurali uspjeh cijele industrije. Jer kad blockchain pobijedi, svi mi pobjeđujemo.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me