Početak 21. stoljeća mogao bi vrlo dobro ući u anale povijesti kao zlatna groznica modernog doba. Komunalni i sigurnosni tokeni pojavljuju se sa svih strana svijeta, a projektni timovi ližu usne kako se rađa novi val financiranja investitora. Kapital iz inicijalnih ponuda kovanica (ICO) u 2018. godini već postoji premašila oznaku 4x u odnosu na 2017. A tek krećemo u drugu polovicu godine.

Tokenizacija imovine postojala je i prije izuma Bitcoina ili čak dolaska Interneta. Ali sada zauzimaju svoje mjesto na čelu sljedeće digitalne revolucije. U dobru i zlu, projekt Ethereum popularizirao je stvaranje tokena kroz svoj standard ERC20. Zašto graditi vlastiti blockchain kad već postoji gotovinsko rješenje?

Glatko-grizljiv – što je žeton? Uslužni i sigurnosni tokeni. Zabavna sajamska karta

Jedina razlika između tokena i rezervne sitnice koju nosite u novčaniku je gdje ga možete koristiti. Novčići koje izdaju nacionalne vlasti i vlade smatraju se zakonskim sredstvom plaćanja za svakodnevni život i mogu se široko razmjenjivati. S druge strane, tokene obično izdaje privatna tvrtka za upotrebu u lokalnoj mreži.

Sjajan primjer (koji vjerojatno vraća uspomene iz djetinjstva) su karte izdane na vašem susjedskom zabavištu. I naravno, koji bi članak bio cjelovit bez primjera divljeg zapada iz stvarnog svijeta:

Uslužni i sigurnosni tokeni. Žeton koji se koristi u javnoj kući Red Dog Saloon.

Žeton koji se koristi u javnoj kući Red Dog Saloon

Šalu na stranu, tada bi trebalo biti očito da ne postoje stroga pravila prilikom definiranja tokena. Možete izdati vlastiti obiteljski žeton sa kamenja u svom dvorištu. Sve dok biste mogli natjerati druge da kupe ideju, obiteljska tradicija žetona kamena teoretski bi mogla krenuti.

U prostoru kriptovaluta to su uslužni i sigurnosni tokeni koji su prvi stigli na zabavu.

Korisni tokeni

Baš kao što je navedeno u gornjim primjerima, tokeni predstavljaju pristup proizvodu ili usluzi tvrtke. U slučaju ICO-a, tvrtke često nemaju unaprijed dostupan proizvod ili uslugu i traže sredstva. Nudeći tokene u zamjenu za kapital, projekti investitorima daju obećanje budućeg proizvoda / usluge. Investitor preuzima rizik da će projekt imati iskoristiv token negdje u budućnosti predložene mreže. I nadamo se da će taj žeton imati veću vrijednost.

Ovaj model već vidimo na djelu u industriji videoigara. Tvrtke će ljubiteljima video igara spremnih financirati razvoj za svoj sljedeći veliki naslov ponuditi pogodnosti „ranog pristupa“. Ti će obožavatelji često dobiti bonuse u obliku preobuka igara, sadržaja iza kulisa, valute u igri itd..

Sigurnosni tokeni

Ovdje stvari počinju biti pomalo nejasne. Kripto zajednica bi bila više nego sretna da se svaki token smatra korisnim programom. U tom bi slučaju jednostavno mogli prijeći na posao ulaganja, a da se veliki brat ne mota. S druge strane, vlade i vlasti i dalje na svako ulaganje koje ima za cilj stvoriti profit smatraju jamstvo.

U svjedočenju pred američkim senatom u srpnju 2017., predsjednik DIP-a Jay Clayton imao je sljedeće za virtualne valute:

Puko nazivanje tokena “uslužnim” tokenom ili njegovo strukturiranje da pruži neki uslužni program ne sprječava da token bude sigurnost. Žetoni i ponude koji uključuju značajke i marketinške napore koji ističu potencijal za zaradu zasnovanu na poduzetničkim ili upravljačkim naporima drugih i dalje sadrže obilježja vrijednosnog papira prema američkim zakonima.

Obračun je stvaran. Srećom, puno je manje krvav nego nekada. Dva projekta koja se pozicioniraju u uređenom prostoru tokena su Polymath i tZERO. Vrijedi ih provjeriti.

Dolazi porezni čovjek

Dolazak SEC-a u arenu kriptovaluta prilično je kontroverzan. S jedne strane, potpuno neuređeno ICO tržište stvara ogromnu priliku poduzetnicima koji preuzimaju rizik i žele napraviti stvarnu promjenu. S druge strane, baš svatko i njihova baka uspostavljaju internetske trgovine s nekoliko dolara i pametnim marketinškim sjajem.

Neke usmjerene smjernice za usmjeravanje projekata, zaštitu investitora i ostanak decentralizirano su prijeko potrebni.

Uslužni i sigurnosni tokeni. Znate što kažu, ništa nije sigurno osim smrti i poreza!

Znate što kažu, ništa nije sigurno osim smrti i poreza!

Howeyev test

Američki Vrhovni sud stvorio je Howey-ov test 1940-ih kako bi procijenio kvalificira li se transakcija kao ulaganje. Čineći to, SEC i druge američke vlasti imaju mjerilo da utvrde što je osiguranje i koji su zahtjevi potrebni prema američkom zakonu. Vrijednosni papiri u SAD-u moraju se registrirati kod SEC-a.

Prema Howeyjevom testu transakcija se smatra ulaganjem ako:

  • To je ulaganje novca.
  • Očekuje se dobit od ulaganja.
  • Ulaganje novca je u zajedničko poduzeće.
  • Svaka zarada dolazi od napora promotora ili treće strane.

Očiti problem ovog pristupa (ionako za američke vlasti) jest taj što kriptovalute po svojoj prirodi prelaze međunarodne granice. Pokušaj regulacije projekata sa sjedištem u SAD-u možda će uspjeti. No, potpuno je druga stvar regulirati projekte u drugoj jurisdikciji ili regulirati globalno raspoređene timove.

Korisni i sigurnosni tokeni: zatvaranje misli

Većina promatrača trenutne ludosti za ICO-om složila bi se da je potrebna neka vrsta propisa kako bi se smanjili rastući rizici na ovom divljem zapadu digitalnog doba. Istodobno, vrijedno je napomenuti da je vrlo sumnjivo dopuštanje visoko centraliziranom tijelu poput SEC-a da regulira decentraliziranu mrežu..

Došao je sam SEC pod paljbom posljednjih godina, posebno nakon ekonomske krize 2008/9. Tvrtke s milijardama dolara poput Airbnb-a i Ubera odgodile su svoje javne IPO-liste zbog, između ostalog, nevjerojatno visokih naknada za uvrštenje. To ilustrira da SEC naizgled promovira sustav koji koristi bogatima pod krinkom akreditiranog ulaganja. Isključivanje običnog čovjeka iz ulaganja u budućnost samo će ih natjerati da nastave sa svojim bezobzirnim investicijskim praksama.

Odgovor se, kao i obično, krije negdje u sredini. Budući da je decentralizacija tema razdoblja kriptovaluta, moramo pretpostaviti, ne, potičite to odgovarajući propis neće doći iz ruku bogatih posebnih interesa već iz same zajednice kriptovaluta.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me