Kovanice orijentirane na privatnost i anonimnost postaju sveprisutna i često sporna tema. Kao rezultat toga, mnoge su osobe u medijima i vladi bacile nepovjerenje na takve protokole bojeći se novog medija za nezakonite i ilegalne aktivnosti. U međuvremenu, ljubitelji slobode pozdravljaju ovaj novi razvoj kao neviđeni razvoj ne samo tehnologije već i financijske slobode bez državljanstva.

Čvrst argument na koji sam naišao u korist privatnosti bio je iz bijele knjige Zerocash-a koja je glasila:

“Jamstva privatnosti osmišljena su tako da imaju koristi legitimnim korisnicima koji ne žele da njihovi financijski detalji budu objavljeni. Postoji zabrinutost, kao i uvijek, da će decentralizirana anonimna plaćanja olakšati pranje neovlašteno stečenih sredstava od strane kriminalnih korisnika …. Međutim, [kovanice privatnosti] jedva utječu na status quo za kriminalne korisnike, koji već imaju snažne poticaje da sakriju svoje aktivnosti, dok legitimnim korisnicima pruža značajne prednosti. “

Zašto nam je potrebna privatnost?

Bitcoin koristi kriptografiju za prikrivanje identiteta i ima transparentnu javnu knjigu. S jedne strane, ovo je nevjerojatna konstrukcija, ali moramo uzeti u obzir implikacije. Javne novčanike svi mogu vidjeti i uključuju ne samo stanje novčanika, već i iznos novca koji je primljen i isplaćen (uključujući adrese javnih novčanika pošiljatelja i primatelja).

Svakako, ovo bi moglo biti izvrsno za neprofitnu ili drugu javno transparentnu tvrtku …ali želimo li zaista da itko i svatko vidi što imamo i kome šaljemo?

Tvrtke mogu imati skrivene poslovne tajne ili popis klijenata i dobavljača koje žele. Kao korisnik, javlja se briga o sigurnosti jer hakeri mogu lako pronaći i ciljati velike vlasnike.

Predstavljamo novčiće za privatnost.

Ovi novčići pomažu korisnicima pružiti određeni stupanj anonimnosti na robustan i decentraliziran način.

Ovaj vodič ističe tehnologiju, timove i svrhu između novčića za privatnost, uključujući Monero, Zcash, Dash, Verge, PIVX i Hush.

Iako postoje i drugi novčići koji se bave istim slučajevima upotrebe, odlučili smo se suziti na najpopularnije kovanice na temelju tehnologije, tržišne kapitalizacije, usvajanja i svijesti o marki..

Monero

Monero logotip

Izvorno pokrenuto u travnju 2014. kao BitMonero, Monero (simbol XMR), znači novac na esperantu. Monero je račvanje Bytecoina i sigurna je privatna valuta koja se ne može pratiti.

Kratka povijest njihove web stranice dijeli kako smo došli do trenutnog tima: „Osnivač je, zahvalni_za_ danas, predložio neke kontroverzne promjene s kojima se zajednica nije složila. Uslijedio je pad i Monero Core Team račvao je projekt sa zajednicom prateći ovaj novi Core Team. Ovaj je Glavni tim pružao nadzor od tada. “

Monero koristi tehnologiju CryptoNote, kao i potpise zvona, povjerljive transakcije zvona i skrivene adrese.

Što je CryptoNote?

CryptoNote je protokol otvorenog koda koji omogućuje povećanu privatnost u transakcijama kriptovaluta. Većina tradicionalnih kriptovaluta koristi nepromjenjive potpise za provjeru prijenosa, dok CryptoNote koristi prstenasti potpis.

Potpisi zvona: zaklanjanje pošiljatelja

Potpisi prstena su vrsta digitalnog potpisa u kojem se skupina potpisnika okuplja kako bi potpisala transakciju koja tvori prsten. Ovo je slično zajedničkom bankovnom računu, ali stvarni potpisnik nije poznat.

Stvarni pošiljatelj generira jednokratni ključ potrošnje, a primatelj je jedina strana koja može otkriti i potrošiti sredstva na temelju tog ključa. Budući da se svi izlazi ne mogu povezati, osigurana je privatnost primatelja.

Kako je spriječeno dvostruko trošenje

Ako se spriječi da se vide izlazi pošiljatelja, što bi spriječilo da se izlazi potroše dva puta? Također, kako netko može potvrditi da je došlo do transakcije? Pa, vrijeme je za upoznavanje ključnih slika.

Slika ključa je kriptografski ključ izveden iz utrošenog izlaza koji je dio svake transakcije s potpisom zvona. Za svaki izlaz na blockchainu može postojati samo jedna ključna slika.

Na temelju njegovih kriptografskih svojstava nije moguće utvrditi koji je izlaz stvorio koju ključnu sliku. Popis prethodno generiranih ključnih slika održava se u blockchainu omogućavajući rudarima da provjere jesu li izlazi potrošeni dva puta.

Konačno ključne slike omogućuju provjeru autentičnosti izlaza bez povezivanja s adresom novčanika.

Pozovite povjerljive transakcije (RCT): maskiranje iznosa sredstava

Od siječnja 2017. godine, povjerljive transakcije prstena aktivirane su neobavezno u okviru protokola. Sada je to obvezni dio protokola od rujna 2017. godine.

Prije RingCT-a, transakcije su se trebale podijeliti na više iznosa. (Npr. Ako pošaljete 10 novčića, to bi se podijelilo na iznose poput 2, 1,5, 3 i 3,5) Loša strana je ta da se iznosi i dalje mogu vidjeti bez obzira na to što su razbijeni.

Danas s RingCT-om novostvoreni monero prvi put boravi u izlazima koji imaju vidljive iznose. Međutim, kada se novi monero prenosi prvi put, generiraju se maskirani iznosi RingCT-a.

Na primjer, ako John ima 12 Monera i pošalje Billa 2, John će poslati 12 i dobiti 10 (12 – 2 za Billa) kao “promjenu”. Da bi se dokazalo da Monero nije na prijevaran način izmišljen u transakciji, zbroj ulaza u transakciju mora biti jednak zbroju rezultata

Zbog kriptografskih svojstava RingCT-a, John se mora posvetiti količini rezultata koji otkriva taman dovoljno podataka da mreža (rudari) potvrdi transakciju, a da javno ne otkrije ukupan iznos koji troši.

Iako obveze izgledaju kao slučajni brojevi, rudari mogu potvrditi da je iznos koji se šalje jednak broju raspoloživih sredstava.

Nevidljive adrese: skrivanje prijamnika

U svakoj se transakciji automatski generira skrivena adresa (koja se naziva i jednokratni javni ključ) kako bi se naznačilo tko može potrošiti sredstva u kasnijoj transakciji.

Vanjski promatrač ne može znati kreću li se sredstva s jednog na drugi ili povezati adrese novčanika.

Sredstva koja dolaze prema primatelju nisu povezana s njihovim novčanikom, međutim jednokratni ključ (skrivena adresa) može potvrditi treća strana kako bi dokazala da je došlo do transakcije.

Primatelj može pronaći izlaz namijenjen njima skeniranjem blockchaina ključem privatnog pogleda svojih novčanika. Jednom kada novčanik otkrije i preuzme izlaz, primatelj će moći izračunati jednokratni privatni ključ koji odgovara jednokratnom javnom ključu pošiljatelja.

Primatelj bi tada mogao potrošiti odgovarajući izlaz s ključem za trošenje novčanika. Cijeli se ovaj postupak odvija bez da novčanik primatelja bude javno povezan s bilo kojom transakcijom.

Nepotrebno je reći da je Monero sila na koju treba računati ne samo sa solidarnošću zajednice i programera već i s prilično jedinstvenom tehnologijom koja rješava mnoge ranije nerazriješene probleme s drugim kriptovalutama.

Crtica

crtica logotip

Dash (ranije poznat kao Darkcoin i XCoin) je kriptovaluta peer-to-peer otvorenog koda izvorno račvana od Bitcoina. Dash nudi iste značajke kao i Bitcoin, ali ima poboljšane mogućnosti, uključujući trenutne i privatne transakcije.

Izvorno osnovan u siječnju 2014., Dash koristi dvoslojnu arhitekturu za napajanje svoje mreže. Prva se razina sastoji od rudara koji osiguravaju mrežu i upisuju transakcije u blockchain. Druga se razina sastoji od masternoda koji upravljaju trenutnim i privatnim slanjem transakcija i decentraliziranim upravljanjem.

Glavne značajke Dash-a uključuju:

  • InstantSend – neposredne transakcije sa sposobnošću rukovanja velikim količinama
  • PrivateSend – usluga miješanja novčića koja se temelji na decentraliziranoj implementaciji CoinJoin
  • Decentralizirano upravljanje putem Blockchaina (DGBB) – Mehanizam za upravljanje budućim financiranjem i razvojem kroz samoupravnu zajednicu

InstantSend

Izvorno nazvana InstantX i rebrenirana u lipnju 2016. kao InstantSend, ova komponenta omogućuje gotovo trenutne transakcije. Korištenjem ovog sustava, ulazi se mogu zaključati za određene transakcije i provjeriti od strane masternode mreže. Uz to, potencijalno bi se mogao natjecati s Bitcoinom, pa čak i protokom Vise s mogućnostima od 500 do 1000 transakcija u sekundi.

PrivateSend

PrivateSend je decentralizirana usluga za miješanje novčića koja se temelji na CoinJoin. To uključuje upotrebu masternoda umjesto jednog prolaza, ulančavanje miješanjem s više masternoda, ograničavanje miješanja na prihvaćanje samo određenih denominacija (npr .: 0,01 DASH, 0,1 DASH, 1 DASH i 10 DASH, itd.)

Glavni problem CoinJoina je taj što korisnici ne mogu pregovarati o transakcijama u okviru Bitcoin protokola prisiljavajući korisnike da svoja sredstva izvan Bitcoin mreže pošalju centraliziranim uslugama.

Dash je imao za cilj stvoriti decentralizirani CoinJoin konstrukt unutar protokola kroz pune čvorove koji interno upravljaju uslugom miješanja između slučajno odabranih čvorova.

Jedna od kritika ovog pristupa je Sybilov napad u kojem zlonamjerne strane stvaraju tisuće čvorova za kontrolu većine% mreže. To bi moglo dovesti do centralizirane kontrole korisničkih transakcija što bi ih u konačnici deanonimiziralo.

Da bi to popravio, Dash je stvorio pristup kolateraliziranom čvoru nazvan Masternodes koji zahtijeva 1000 crtica za pokretanje Masternode. U Dodatku. Masternode su nagrađeni (slično rudarima) za pošteno pružanje usluge miješanja.

Decentralizirano upravljanje (DGBB)

Dash je decentralizirana autonomna organizacija koju pokreće Sybil-ov decentralizirani sustav upravljanja i financiranja nazvan Decentralizirano upravljanje tvrtke Blockchain (DGBB). DGBB se naziva i “sustavom riznice”, mehanizam konsenzusa o razvoju mreže i financiranju ekosustava Dash. 10% nagrada za blok ide u ovu riznicu.

Uz to, svaki operater masternode dobiva jedan glas. MN-ovi glasuju o prijedlozima podnesenim putem foruma dash.org i drugih web stranica koje vode zajednica, poput DashCentrala. Podnositelji prijedloga obično daju više nacrta i lobiraju za podršku zajednice prije nego što svoj projekt podijele s mrežom na glasanje. Nakon prihvaćanja prijedloga, mreža automatski isplaćuje sredstva u sljedećem super bloku, koji se događa mjesečno.

Dash se uvelike razvio od svog nastanka kao Darkcoin i na kraju se pokazao kao igrač preživljavanjem i nadograđivanjem izvornog koda i projekta. U Dodatku, rješavanjem problema koje Bitcoin nije riješio, doista je dodao funkcionalnost i smanjio trenje u ekosustavu u cjelini.

ZCash

zcash logotip

ZeroCoin – katalizator za ZCash

Prije nego što uskočimo u Zcash, važno je razumjeti protokol koji mu je prethodio.

Zerocoin je protokol kriptografske valute koji su kreirali Ian Miers, Christina Garman, Matthew Green i Aviel D. Rubin 2013. Sljedeća je iteracija nazvana Zerocash, što je poboljšanje protokola koji je uključivao originalni tim i Erana Tromera te Madars Virza. u 2014. godini.

Bitcoin djeluje na transparentan način emitiranjem i provjerom platnih transakcija na javnoj knjizi. Zerocash se razlikuje po načinu na koji se te platne transakcije sastavljaju i zatim verificiraju, što u konačnici pruža povećanu anonimnost korisniku.

Zanimljivo je napomenuti da su svi znanstvenici koji stoje iza Zerocash-a članovi Zcash tima, što ukazuje da će ovaj protokol imati podršku osnivača. Uz to, imaju tako vrijedne investitore kao što su Roger Ver i Erik Voorhees.

ZCash – prva široko rasprostranjena aplikacija Zerocash-a

Zcash je provedba Zerocash protokola zasnovan na zk-SNARKs (Zero-Knowledge Succinct Non-Interaktivni argument znanja). ZEC je kôd valute za valutu Zcash, a ⓩ je simbol valute.

Protokol nultog znanja način je na koji jedna strana može dokazati drugoj strani da je dana izjava istinita, ne prenoseći ništa drugo osim što je izjava zaista istinita.

osnovna slika ZEC vrsta potrošnje

Zcash vrste potrošnje

Sredstva u Zcashu su ili transparentna (javna) ili zaštićena. Prozirna vrijednost je ista kao i Bitcoin i ima iste značajke privatnosti. Zaštićena vrijednost koristi bilješke koje detaljno opisuju iznos i uključuju ključ za plaćanje koji je dio adrese za plaćanje i odredište na koje se bilješke mogu slati. To je povezano s privatnim ključem koji može trošiti bilješke poslane na adresu koja se naziva i ključem potrošnje

Adresa za plaćanje uključuje dva javna ključa: ključ za plaćanje povezan s bilješkama koje su poslane na adresu i ključ za prijenos koji djeluje slično ključu za pregled, a koji ima pristup samo vlasnik povezanog privatnog ključa.

Ukratko, pošiljatelj može poslati šifrirane izlazne bilješke na blockchainu primatelju koji koristi ključ za prijenos (gledanje) za skeniranje blockchaina radi bilješki upućenih njima, a zatim dešifrira te bilješke.

Osnovne osobine privatnosti Zcash-a su kada se potroši novčanica, a potrošač dokazuje obvezu da je otkrivena, ne otkrivajući koju. To znači da se potrošena bilješka ne može povezati s transakcijom u kojoj je stvorena.

Zcash je jedan od onih zanimljivih projekata koji je, iako račvan od Bitcoina, ugradio i inovirao neku uistinu originalnu tehnologiju što nije uvijek slučaj s raznim “kovanicama” koje se pojavljuju na tržištu. S takvim legendarnim investitorima kao što je Erik Voorhees, pa čak i interesom JP Morgan, Zcash je još jedna nova snaga.

HUSH logotip

Šutnja

Hush je privatna provedba Zerocash protokola račvanog od Zcash-a.

Hush ima pouzdanu postavku slijedeći istu metodologiju kao i Zcash tim što je uključivalo svečano spaljivanje privatnih ključeva koji su mogli pristupiti mreži.

Koja je razlika između Hush-a i ZCash-a?

Kao što je navedeno u najavi Hush bitcointalk: “Imovina na lancu na kojoj ZcashCo radi na vlastitom Zcashu nije toliko snažna kao imovina druge ugovorne strane i ne gleda na izravno dodavanje EVM-a na Zcash. Zclassic i Zen razvojni timovi trenutno su u promjeni i iako su neke obećane značajke ZEN-a slične onima za HUSH, vjerujemo da imamo i da ćemo i dalje imati bolju evidenciju ispijanja izdanja. “

Hush i njegov tim dijeleći gotovo točne sličnosti sa Zcashom, potrudili su se popuniti praznine koje se zasigurno neće popuniti, kao i uključiti i pošteno raspodijeliti tokene za rane ptice koje su možda propustile Zcash brod rano. Kao rezultat toga, Hush je jedan koji će biti na radaru i u budućnosti.

PIVX

PIVX logotip

Private Instant Verified Transaction aka PIVX, decentralizirana je kriptovaluta za privatnost otvorenog koda pokrenuta 1. veljače 2016. kao Darknet (DNET) prije nego što je profesionalno preimenovana u PIVX. PIVX radi na Blackcoin PoS 2.0 protokolu i temelji se na Bitcoin vilici (isto kao i Dash).

Glavna razlika između PIVX-a i Dash-a je u tome PIVX je 100% dokaz o udjelu. To znači da se PIVX ne oslanja na rudare, već nagrađuje vlasnike putem mehanizma Proof of Stake (POS). Ovaj pomak također daje više snage u rukama Masternoda koji provjeravaju transakcije umjesto rudara.

Druga razlika je mehanizam nagrade klackalicom koji PIVX koristi za distribuciju blokovskih nagrada. 90% nagrada ide Masternodovima i Proof of share čvorovima, a 10% ide projektima zajednice.

Slično HUSH-u, PIVX također pruža nove mogućnosti i mogućnosti prizemlja za nove ljude koji su smatrali da su možda propustili vlak Dash. Iskorištavanje dokazane tehnologije Dash-a s vlastitim podešavanjima i podrškom zajednice čini PIVX solidnim igračem u prostoru privatnosti.

Verge

Verge logotip

Verge je kriptovaluta za privatnost usmjerena na komunikaciju putem protokola poput I2p i Tor koji podržavaju integracije s platformom s podrškom za Android.

Verge ima 5 Proof-of-Work algoritama koji rade na njegovom blockchainu, uključujući Scrypt, X17, Lyra2rev2, myr-groestl i blake2s. Svaki algoritam ima ciljno vrijeme bloka od 30 sekundi. Na poteškoću utječe samo brzina raspršivanja algoritama. To omogućuje poboljšanu sigurnost i zaštitu od 51% napada.

Ostale značajne značajke uključuju podršku za P2P transakcije za Telegram i Discord koja je trenutno u izradi i trebala bi uskoro biti objavljena. Uz Telegram koji broji 100 milijuna korisnika i Discord s 40, postoji poprilična publika pred kojom će biti.

Konačno, postoji budući razvoj koji će uključiti Rootstock (RSK): “RSK je dvosmjerni vezani bočni lanac koji cijepi funkcionalnost pametnih ugovora na mrežu Verge. Također uvodi off-chain protokol za gotovo trenutna plaćanja. RSK je neovisni blockchain koji nema vlastiti token, već se oslanja na postojeće tokene (kao što je Verge). RSK to može učiniti prikvačivanjem (ili podudaranjem) svog pametnog tokena s Vergeom, tako da je vrijednost RSK tokena točno onakva kao Verge token. Korisnici mogu slobodno premještati svoje tokene naprijed-natrag između dva lanca. “

Iako sam više integrator raznih već postojećih konstrukcija kao što su I2p i Tor, kao i inkorporacije Discord / Telegram i Rootstock, govore mi da Verge želi da njihove stvari rade i rade dobro. S naglaskom na komunikacije i kanale koje već koristi njihovo ciljno tržište, ovaj će token privatnosti držati industriju na prstima nudeći kvalitetan proizvod.

Za poneti

Nadamo se da vam se svidjelo ovo putovanje u Crypto. Kao što vidite, svijet privatnosti kriptovaluta vrlo je složen s raznim osnovnim tehnologijama i slučajevima korištenja.

Imajte na umu da iako mnogi novčići dijele slične pristupe i karakteristike, oni nikako nisu „isti“. Čak se i vilice i varijacije istih baza koda mogu klonirati, doraditi i modificirati prema sadržaju razvojnog programera stvarajući uvelike različite implementacije od izvornih.

Ti se popravci i modovi često temelje na ne samo novim idejama kako to učiniti, već i na novim pristupima skaliranju koji možda neće raditi na izvornoj mreži iz koje je projekt izveden. (Kao što je bio slučaj sa Zcashom i Dashom u odnosu na Bitcoin)

Zbog toga svaki novčić, posebno gore spomenuti, kontinuirano inovira i pronalazi načine da održi svoju konkurentsku prednost i jedinstvene vrijednosne prijedloge. Samo će vrijeme pokazati tko će dobiti ovu bitku.