Kriptomarket je jako napredovao od ranih dana iskopavanja BTC-a s vašeg kućnog računala. Danas je rudarstvo BTC-a izuzetno konkurentno i bez odgovarajućeg hardvera može biti vrlo teško postići uspjeh. Instalacije s integriranim čipom (ASIC) specifične za primjenu, poput Antminer S9, trenutno dominiraju u rudarskom sektoru. Jedna tvrtka posebno, Bitmain, odgovoran je za izradu ovih posebno dizajniranih čipova novim industrijskim standardom.

Pre-Antminer

U početku je postojao Bitcoin. Tada je kriptomarket bio u povojima, a rudarstvo je prebačeno u male skupine tehničara. Ti su rani rudari bili dovoljno pametni da prepoznaju potencijal blockchain tehnologije prije bilo koga drugog. Mnogi su postali glavna stvar u kripto zajednici, poput Bitmainove suosnivačice Micree Zhan.

Micree Zhan

Micree Zhan je tehnički mozak koji stoji iza Bitmainovih ASIC rudarskih platformi. Prije sastanka s Jihanom Wuom, drugim suosnivačem tvrtke, Zhan je bio usredotočen na osiguravanje sredstava za svoj startup, DivaIP, specijaliziran za streaming hardver od TV-a do PC-a. Uz to, Zhan je radio na razvoju mikročipova.

Micree Zhan Twitter

Micree Zhan Twitter

Džihan Vu

Džihan Vu je poslovni um iza Bitmainova diva. Studirao je na Sveučilištu u Pekingu i diplomirao ekonomiju i psihologiju. Pokazale bi se da su obje vještine ključne za Bitmainov uspjeh.

BCH zajednica treba naučiti tešku lekciju. Budite prijatelji s ostalim konkurentskim novčićima, učite od njih i poboljšajte BCH. Ne igrajte mržnju, nemojte željeti konkurentske novčiće loše. Samo poželite i pokušajte poboljšati BCH.

– Jihan Wu (@JihanWu) 10. studenog 2017

Sreća slučaja

Bio je to slučajan sastanak 2010. godine u pekinškoj ulici koji će promijeniti sve za ovo dvoje inovativnih pojedinaca. Zhan se u početku obratio Wuu tražeći savjet kako bolje prikupiti sredstva za svoj projekt. Ovo rano partnerstvo bilo je manje plodno i u roku od nekoliko mjeseci, njih dvoje su se razišli.

Godinama kasnije Wu je otkrio BTC dok je surfao putem interneta. Očarao ga je koncept decentralizirane valute i to u intervju s Quartzom (QZ) opisao je kako mu je BTC predstavljen kao “najopasniji projekt otvorenog koda ikad”. Wu je odmah počeo kupovati BTC; do te mjere da se njegova obitelj brinula da ga se možda prevara.

U 2013. godini tržišna vrijednost BTC-a skočila je s 20 na 900 dolara po BTC-u. Ova rana dobit bila bi dobro iskorištena. Wu je zaključio da bi bilo isplativije stvarati BTC, a ne kupovati ga. Uzeo je zaradu i počeo investirati u BTC rudarske platforme. Wu nije bio zadovoljan svojim početnim prinosima, pa je zaključio da je vrijeme da investira u učinkovitiji rudarski sustav.

Wu se prisjetio oduševljenog programera kojeg je upoznao godinu ranije, Zhan. Odmah je kontaktirao Zhana i počeo ga ubrzavati na BTC-u. Prvi zadatak koji je Zhan bio dodijeljen bio je stvoriti ASIC koji je bio programiran za pokretanje jednadžbi SHA-256. SHA-256 je hash kôd BTC-a. Wu je shvatio da bi ASIC-ov pogon dao paru veliku prednost na tržištu.

Bitmainov prvi ASIC

U studenom 2013. svijet se predstavio Antminer S1. Tvrtka je tijekom ovih ranih dana prošla eksplozivan rast. Tržište nije bilo zagušeno, a jedini pravi konkurenti bili su ASICMiner i Butterfly Labs. Obje su tvrtke pobijedile Bitmain do kraja; uspješno proizvode ASIC čipove od 2012. godine.

Antminer S1

Antminer S1

Bila je to epika Mt. Gox hack koji je započeo slijed događaja koji će na kraju dovesti do Bitmainove dominacije na tržištu. Mt. Gox je bio najveća svjetska BTC burza u 2014. Razarajući hak iste godine doveo bi do propasti ovog kripto-golijata. Hakiranje je također dovelo do pada tržišta zbog kojeg je BTC izgubio polovicu vrijednosti za manje od 24 sata.

Nesreća je godinama uništila interes za rudarski sektor. Također je napustio Bitmainovu konkurenciju tražeći druge poslovne pothvate. To je omogućilo Bitmainu da zauzme veći dio tržišnog udjela. Izdanje Antminer S5 2015. katapultirao je Bitmain natrag u središte pozornosti i natrag u dobit. Wu je otvoreno priznao da je njegova tvrtka cijenila 50-postotnu profitnu maržu na ovaj proizvod. To je Bitmainu omogućilo daljnji razvoj proizvoda bez presedana.

Antminer S5 postao je toliko popularan da je Bitmainu na kraju dao kontrolu nad 70 posto ukupne mrežne hash snage u to vrijeme. Danas, firma još uvijek zadržava veliki postotak tržišta zahvaljujući uspjehu njihovih ASIC rudarskih platformi. Oni također posjeduju Antpool, btc.com, i ViaBTC.

Bitmain danas

Bitmain više nije operacija s dva čovjeka. Kripto div sada ima osoblje od preko 600 ljudi. Bitmain zauzima četverokatnicu uredske zgrade u jednom od pekinških parkova visoke tehnologije i svake godine prodaju stotine tisuća ASIC rudara. Oni također vode neke od najvećih svjetskih rudarskih operacija, uključujući njihov mega-objekt smješten u Unutarnjoj Mongoliji.

BTC borba za moć

Bitmain je bio u središtu rasprave o centralizaciji koja se trenutno odvija u BTC zajednici. Kritičari rudarskog diva tvrde da Bitmain ima previše kontrolirati preko BTC mreže. Ove su žalbe pogodile groznicu prošle godine kada je suosnivač tvrtke Wu potpisao “Newyorški sporazum.”

New York sporazum je prijedlog skaliranja kojim bi se povećala veličina BTC bloka na 2 MB nakon aktiviranja protokola odvojenog svjedoka. Iako se ovaj projekt nikada nije razvio, na kraju je doveo do zloglasnog hard forka za Bitcoin Cash od 1. kolovoza 2017. Oni protiv vilice optužili su Wu-a da je glavni zagovornik manevara, a mnogi su na društvenim mrežama provalili otvorenog osnivača. Kao odgovor, Wu je poslao uvredljivi Tweet koji je od tada postao meme.

2015 Rudarska distribucija

Distribucija rudarstva iz 2015. – Slika putem Cryptomining-bloga

Bitmain ima nevjerojatnu snagu u BTC mreži i, čineći to, imaju mogućnost odobriti ili blokirati bilo kakvu potencijalnu nadogradnju softvera na BTC. To je pomoglo Bitmainu da osigura buduću dominaciju u rudarskom sektoru. Tvrtka želi zaustaviti bilo kakve promjene BTC protokola koje bi potencijalno mogle naštetiti izvedbi njihovih proizvoda.

Bitmain gleda u budućnost

Bitmain sada nastoji primijeniti svoju ASIC tehnologiju na drugom nadobudnom polju, umjetnoj inteligenciji. ASIC čipovi su primarna komponenta u stvaranju AI računala. Bitmain trenutno razvija ASIC čip za duboko učenje koji će sadržavati najpopularnije AI algoritme. Tehnologija će biti dostupna za korporativnu upotrebu. Google već ima sličan projekt u radovima pod nazivom AlphaGo.

To je ASIC svijet

Teško je reći kamo će ovi najnoviji događaji dovesti Bitmain tim. Oni trenutno kontrolirati između 30 i 51 posto ukupne BTC-ove snage raspršivanja u bilo kojem trenutku. Njihove najnovije platforme snažnije su i učinkovitije od Antminer S5. Stoga biste trebali očekivati ​​da će se poteškoće s rudarenjem povećavati sve dok linija Antminer dominira BTC rudarskim sektorom.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me