Bitcoin fjučersi relativno su nedavni događaji nakon regulatornog odobrenja krajem 2018. Omogućuju trgovanje protiv buduće vrijednosti Bitcoina, ali bez korištenja razmjena. Uvođenje bitcoin fjučersa omogućilo je nekoliko zanimljivih događaja tijekom ove godine. Ovdje ćemo vas provesti kroz kratku povijest bitcoin terminskih poslova od njihovog uvođenja i pogledati što slijedi.

Što su bitcoin budućnosti?

Prvo, u korist svih koji mogu biti magloviti u financijskim uvjetima, kakva je bitcoin budućnost?

U terminskom ugovoru dvije se strane dogovore da će trgovati robom po dogovorenoj cijeni na budući datum. Tako, na primjer, sjetite se poljoprivrednika koji prodaje žitarice na početku vegetacije. Ako cijena žitarica padne od sada do berbe, nema ga iz džepa.

Kupci njegovog zrna nalaze se u istoj poziciji, ali s druge strane jednadžbe. Ako cijena žitarica poraste, mogli bi naći da se njihovi proizvodi prodaju s gubitkom.

Budućnosti su način zaštite od tih kolebanja. Kupac i prodavatelj slažu se da će u budućnosti izvršiti određenu trgovinu po dogovorenoj cijeni i fiksnom datumu. Sporazum je pravno obvezujući ugovor kojim stranke moraju zaključiti kupnju bez obzira na dobitnike ili gubitnike.

Financijski trgovci koriste se terminskim ugovorima kao načinom špekulacije o budućoj cijeni imovine. Ako vjeruju da će cijene porasti, tada kupnja imovine po fiksnoj cijeni u budućnosti omogućava trgovcu da proda tu imovinu ili sam terminski ugovor po višoj cijeni kada tržišne stope porastu. To je rizičan posao i stvaranje dobiti oslanja se na dubinsko razumijevanje kolebanja tržišta.

Bitcoin futures djeluju na sličan način. Kupovinom i prodajom bitcoin terminskih ugovora investitori mogu nagađati o budućoj vrijednosti bitcoina a da nikada nisu morali stvarno posjedovati imovinu.

Kratka povijest bitcoin fjučersa

Na lansiranju

Bitcoin fjučersi postojali su neko vrijeme prije 2018. godine, ali su se trgovali samo na kripto burzama kao neregulirana imovina. Regulirani terminski rokovi za bitcoin uvedeni su krajem 2017. U roku od jednog tjedna u prosincu, dvije istaknute terminske burze, Chicago Board Options Exchange (Cboe) i Chicago Mercantile Exchange (CME), obje su počele trgovati fjučersima temeljenim na bitcoinu.

Šira financijska zajednica pozdravila je uvođenje bitcoin terminskih ugovora. Bila je to prva prilika da se uključite u trgovanje bitcoinima, a da ih ne morate nužno posjedovati. Također je pružao zaštitnu sigurnost i legitimitet propisa.

Osim toga, trgovanje bitcoin futuresima ima koristi za investitore u onim zemljama koje su zabranile trgovanje bitcoinima. To je zato što trgovanje terminskim ugovorima ne znači i samo trgovanje bitcoinima.

Kripto zajednica je također imala nalet početnog uzbuđenja zbog uvođenja bitcoin fjučersa. Smatralo se da tržište može vidjeti povećanu likvidnost zbog priljeva novih investicija.

Cijena bitcoina postojano je rasla prije ovih događaja, Web stranica Cboe se srušila istog dana kada se otvorilo trgovanje bitcoin futuresima, a cijena bitcoina porasla je za 10 posto.

Prosječni dnevni obujam bitcoin ročnica u drugom tromjesečju porastao je za 93% u odnosu na prethodno tromjesečje, dok je otvorena kamata premašila 2.400 ugovora, što je porast od 58%. Saznajte više o trgovanju # Bitcoin terminski poslovi: https://t.co/adjWVWXBPQ pic.twitter.com/UQWC3nGGrI

– CMEGroup (@CMEGroup) 20. srpnja 2018

Kada je CME tjedan dana kasnije otvorio trgovanje bitcoin terminskim ugovorima, bitcoin je dosegao najvišu cijenu od preko 20.000 USD. Iako, kao što svi znamo, ovo nije potrajalo.

Zatim su došli Medvjedi

Cijena bitcoina konstantno je padala tijekom prvih nekoliko mjeseci 2018. Kako je strmoglavo padala, vijesti su počele nagađati je li uvođenje bitcoin futures-a učinilo više štete nego koristi. The WSJ je objavio analizu u siječnju što je ukazivalo na to da su, dok su manji investitori podilazili cijeni bitcoina, institucionalni ulagači koji trguju bitcoin fjučersima bili medvjeđi, što je smanjivalo cijenu.

U svibnju je banka Federalnih rezervi San Francisca pustio pismo sugerirajući da su brzu inflaciju bitcoina pokrenuli optimistični ulagači koji su bili uvjereni da tržište može nastaviti rasti. U pismu se dalje ističe da je uvođenje bitcoin terminskih ugovora pružilo pesimističnim investitorima način da se smanji tržište za bitcoin. Takvo sredstvo za kratki spoj prije nije postojalo.

Iako je posve moguće da je uvođenje reguliranih bitcoin terminskih poslova izazvalo pad tržišne cijene, obim trgovine ne mora nužno odgovarati ovoj teoriji. CME Group je u srpnju objavio da je njihova statistika trgovanja u drugom tromjesečju pokazala prosječni dnevni porast volumena od 93 posto u odnosu na prvo tromjesečje.

Ako je Fedova teorija točna, tako oštar porast trgovine bitcoin terminskim ugovorima trebao je utjecati na vrijednost Bitcoina u drugom tromjesečju 2018. nego u prvom. Osobito ako je trend kratkog spoja. Međutim, grafikon cijena Bitcoina za 2018. godinu jasno pokazuje najstrmije kolebanje tržišta tijekom prvog tromjesečja.

BTC grafikon cijena

Prvo tromjesečje 2018. za Bitcoin je očito bilo nestabilnije od drugog.

Pored toga, ukupni obim bitcoin ročnica ima ukupno bio viđen trom, čak i od samog početka njihovog lansiranja u prosincu. Veliki je skok pretpostaviti da bi tako mali opseg transakcija mogao prisiliti na značajan pad cijene.

Budućnost za bitcoin futures: Fizička nagodba omogućuje Bitcoin ETF?

CME i Cboe uveli su gotovinski namirene bitcoin terminske pogodbe na temelju cijene bitcoina na kripto burzama. Međutim, kripto razmjene ostaju neuređene. Sljedeći veliki razvoj na bitcoin futures putovanju je uvođenje reguliranih, fizički uređenih terminskih ugovora.

Interkontinentalna burza (ICE) koja je vlasnik NYSE, osnovala je startup pod nazivom Bakkt, koji će pokrenuti terminske pogodbe koje se podmiruju sa stvarnim bitcoinima. Ovo je daljnja evolucija u bitcoin futuresima koja bolje zadovoljava zahtjeve regulatora. Bakkt je objavio lansirat će svoju ponudu bitcoin terminskih ugovora u prosincu ove godine.

Samo po sebi, ovo bi mogao biti korak koji privlači daljnja institucionalna ulaganja na tržište bitcoina. Međutim, postoje nagađanja da bi uvođenje fizički namirenih terminskih poslova moglo pomoći američkom SEC-u da odobri Bitcoin ETF. Tijekom prethodnih odbijanja, Citirano DIP ovisnost kriptografije o nereguliranim razmjenama i ukupna veličina tržišta bitcoina kao razloga za odbijanje bitcoin ETF-a. Fizički namireni terminski poslovi također bi mogli ubrizgati likvidnost na tržište, što znači da Bakkt ruši prepreke za odobrenje SEC-a.

Završne misli

2018. je prva godina reguliranih bitcoin fjučersa, a priča još uvijek nije gotova. Uvođenje bitcoin terminskih poslova mogao bi biti početak uvjerljive povijesne priče. U budućim godinama, njihova evolucija mogla bi opisati kako su bitcoin i druge digitalne valute naposljetku prihvatila glavna financijska tržišta.

Istaknuta slika ljubaznošću tvrtke Pixabay

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me