Ne morate ulaziti preduboko u kripto tržište prije nego što naletite na dokaze bitke koja se intenzivira – Bitcoin protiv Bitcoin Casha.

Obje strane upletene u ovaj sukob uložile su znatan napor. Pristalice Bitcoina (BTC) optužile su Bitcoin Cash (BCH) za pokušaj otmice izvorne Satoshi-jeve vizije doista decentralizirane valute. Zauzvrat, pristaše Bitcoin Casha optužili su programere Bitcoina da su BTC-u omogućili da postane neupotrebljiv kao digitalna valuta. Uzmimo trenutak da ispitamo kako je nastao ovaj sukob i kako se razvio tijekom posljednjih godinu dana.

Povijest BTC-a protiv BCH-a

Bitcoin Cash uveden je u kriptomarket putem tvrde vilice 1. kolovoza 2017. Iako je ovo važan datum u zavadi, morate se vratiti na početak BTC-ovih problema s skalabilnošću da biste stvarno razumjeli kako je ova rasprava postala toliko žestoka. Također morate znati nekoliko ključnih igrača.

Igrači u igri

  • Roger Ver – Vlasnik Bitcoin.com, anđeoski investitor za mnoge BTC startupe, uključujući Blockchain.info
  • Džihan Vu – Suosnivač Bitmaina, pobornik Bitcoin Unlimited
  • Calvin Ayre – Vlasnik platforme za online kockanje Bodog, Calvinayre.com
  • Dr. Adam Back – Izumitelj Hashcash Proof-of-Work sustava
  • Dr. Pieter Wuill – izvršni direktor tvrtke Blockstream, vodeći programer BTC-a

Obrasci rascjepa

Bitcoin je počeo imati problema s skalabilnošću početkom 2017. godine, kada je usvajanje kriptovaluta počelo poletjeti. U to vrijeme zagušenja na blockchainu uzrokovala su velika kašnjenja i neviđene naknade. Do srpnja iste godine kripto zajednica se podijelila oko toga kako ispraviti ta pitanja. Velika skupina ljudi smatrala je da je BTC izgubio sposobnost da se koristi kao digitalna valuta zbog rastućih transakcijskih troškova i kašnjenja.

Povećajte veličinu bloka

Od tih pojedinaca neki su vjerovali da je najvažnije povećati BTC-ovu veličinu bloka od 1 MB. Ova strana argumenta smatrala je da BTC više nije u mogućnosti funkcionirati kao elektronički novac zbog naknada i zagušenja. U Satoshi’s bijeli papir, jasno navodi

“Čisto peer-to-peer verzija elektronička gotovina.

U ovu su skupinu bili Roger Ver i Jihan Wu. Wu je smatrao da bi povećana veličina bloka bila korisna za rudare. Oboje ova gospoda silno vladaju kripto zajednicom. Roger Ver čak je zaradio nadimak “BTC Jesus” za svoje dosadašnje napore podržavajući kripto startupove poput Blockchain.info. Wu kontrolira ogroman dio mrežne snage BTC-a. Njegova tvrtka Bitmain dominira u sektoru rudarskog hardvera.

Izvorna veličina bloka

S druge strane bitke imate Bitcoinov razvojni tim. Ova strana rasprave tvrdila je da je povećanje veličine bloka u potpunosti promijenilo Satoshi-jevu viziju. Smatrali su da je veličina bloka od 1 MB bitna za BTC jer rudari moraju preuzeti cijeli blockchain. Svako povećanje veličine bloka moglo bi potencijalno smanjiti mogućnost sudjelovanja novih rudara.

S ove strane rasprave o skalabilnosti nalazi se dr. Pieter Wuill. On je mozak iza SegWit i BIP 32 implementacije. Također je vodeći programer BTC-a od svibnja 2011. Također imate dr. Adama Back-a. Back’s Hashcash citiran je u Satoshi-jevoj Bijeloj knjizi.

Reference Satoshi-jeve bijele knjige

Reference Satoshi-jeve bijele knjige

Newyorški sporazum

The Newyorški sporazum (poznat i kao Silbertov sporazum) objavljen je 23. svibnja 2017. Ovaj je sporazum predstavljen kao jedna od mogućnosti za okončanje BTC-ovih problema s skalabilnošću. Sporazumom se predlaže integracija Segwita s povećanjem veličine bloka od 2 MB.

Sporazum je potpisalo 50 različitih tvrtki povezanih s BTC-om. Međutim, BTC-ov razvojni tim nije podržao ovo rješenje.

Nijedna strana nije postigla potrebnu potporu od 50 posto rudara, unatoč njihovim uvjerljivim argumentima. Na kraju je stvoren kompromis u kojem će se SegWit aktivirati u kolovozu, a BTC-ova veličina bloka udvostručiti će se u studenom. Ovaj novi plan dobio je 80 posto odobrenja od rudarske zajednice i nakratko je sve bilo mirno.

Smirenje pred oluju

Kao što već znate, veličina BTC bloka nikada nije povećana. Bitwala i F2Bazen odustali od podrške protokolu, citirajući nedostatak podrške programera Bitcoina. To nas je dovelo do danas zloglasnog BCH hard forka.

Twist – BTC protiv BCH-a

Sad priča postaje zanimljiva. 13. veljače 2018. web stranica Rogera Ver-a, Bitcoin.com, objavio članak u kojem su najavili izlazak svog novog BCH novčanika. Novčanik je imao integrirani Mjenjanje oblika značajka koja je korisnicima omogućila da trguju svojim BTC-ima za BCH ili obrnuto.

Bitcoin jezgra

Ono što je ovu priču učinilo posebno zanimljivom jest da se kripto BTC prvi put naziva Bitcoin Core. To je dovelo do vatre reakcija na društvenim mrežama i službenog početka javne rasprave BTC protiv BCH. Čak je i ShapeShift objavio Tweet u kojem su se distancirali od radnji Bitcoin.com.

Shapeshift PSA

Shapeshift PSA

Na kraju se ShapeShift uključio u projekt BCH. To je postalo očito kad su se korisnici počeli žaliti na e-mailove koji su BTC spominjali kao Bitcoin Core.

U ovom trenutku, rasprava je počela obuhvaćati sve glavne figure u kripto zajednici. Osnivač Litecoina Charlie Lee objavio je oštar Tweet u kojem je optužio Bitcoin.com da koristi njihov utjecaj da zbuni nove korisnike da vjeruju da ulažu u BTC.

Charlie Lee tweetovao je Roger Ver

Charlie Lee tweetovao je Roger Ver

Savjetnik za Bitcoin.com Andreas Brekken obranio je odluku objavljivanjem referenci Bitcoin Core-a pronađenih na Bitcoin.org, Web lokacija za razvoj Bitcoina. Čak je Tweetao odgovor na Leeu koji je pokazao da je naslov Bitcoin Core izravno preuzet s web stranice Bitcoin.org.

Andreas Brekken tweeta Charlie Lee

Andreas Brekken tweeta Charlie Lee

BCash

Pristalice BTC-a usvojile su vlastiti sleng kao odgovor, nazivajući Bitcoin Cash, BCash. Iako ovo možda ne doživljavate kao veliku stvar, mnogi pristaše BCH-a to su doživjeli kao veliku uvredu. Pristalice Bitcoin Casha vjeruju da provode pravu svrhu BTC-a. Stoga su uklanjanje pojma Bitcoin mnogi smatrali derogativnim. Roger Ver čak je na Twitteru izrazio svoje prezir prema tom terminu.

Roger Ver o terminu BCash

Roger Ver o terminu BCash

Nisu svi izgubili hladnoću u raspravi BTC protiv BCH. Poznati kripto autor Andreas M. Antonopoulos usred cijele ove akcije izvijestio poziv na mir. U Tweetu objašnjava da obje kriptografije mogu koegzistirati u harmoniji.

Andreas Antonopoulos govori u ime mira

Andreas Antonopoulos govori u ime mira

Zavađa se nastavlja – BTC protiv BCH

Brzo naprijed do danas, a rasprava još uvijek traje. Bitcoin Cash uspio je izdvojiti nišu na kripto tržištu i trenutno je kripto broj tri u smislu tržišne kapitalizacije. BTC se brzo približava implementaciji Lightning Network-a. Mnogi vjeruju da je ovaj izvanlančani protokol rješenje problema skalabilnosti BTC-a, ali stvorio je vlastitu kontroverzu.

Lightning Network

Lightning Network je protokol drugog sloja koji omogućava korisnicima otvaranje izravnih kanala plaćanja. Ovi kanali smanjuju količinu zagušenja na BTC blockchainu. Lightning Network je trenutno u fazi beta testiranja. Ovaj opcijski protokol znatno je usvojen unatoč sigurnosti i centralizaciji zabrinutosti.

Korisnici Lightning Network-a mogu slati BTC uplate za manje od 0,01 USD. Programeri aplikacija Lightning Network već su iznijeli više platformi kako bi predstavili mogućnosti mikrotransakcija koje protokol pruža. Mnoge od ovih platformi postale su dio bijesne rasprave BTC protiv BCH-a, a obje strane bacaju salvu uvreda.

Platforma Satoshisplace omogućuje korisnicima da iz prve ruke iskuse mikrotransakcijske mogućnosti Lightning Network-a. Sadrži bijelu ploču od milijun piksela koju korisnici mogu označiti po cijeni od jednog Satoshi po pikselu. Sljedeći time-lapse video prikazuje koliko se brzo ploča pretvorila u BTC protiv BCH bojišta.

BTC protiv BCH – Bitka će se nastaviti

Nažalost, nema naznaka da će bilo koja strana u ovom trenutku odustati od svojih napada. Suprotno tome, čini se da napadi postaju ratoborniji. Zasad BCH nastoji ispuniti BTC-ovo obećanje o digitalnoj valuti centraliziranim zaokretom, dok programeri BTC-a žele zadržati izvornu kriptovalutu decentraliziranom. Obje valute traže rješenja izvan mreže kako bi riješila svoje probleme.

Tko je u pravu? To je vaš poziv. Kako sada stoji, trebali biste se nasloniti i promatrati vatromet.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me