Postoji mnogo terminologija za kriptovalute. Novijim ulagačima može biti teško razlikovati različite kategorije. U ovom članku razmatramo razliku između kripto kovanica i žetona. Također ispitujemo neke od najrelevantnijih projekata u svakoj kategoriji i pokušavamo shvatiti kako neki projekti kriptovaluta migriraju s digitalnih tokena na digitalne kovanice.

Uspoređujući Crypto Coin i Token

Da, broj različitih terminologija za kriptovalute može biti neodoljiv i za nove i za iskusne investitore. Međutim, postoji jedna ključna razlika zbog koje je klasifikacija kripto kovanica u odnosu na token jednostavna za razumijevanje.

Uvjet novčić općenito se odnosi na bilo koju kriptovalutu koja ima svoj zasebni, samostalni blockchain. Uvjet znak ili digitalni tokeni može se odnositi na bilo koju kriptovalutu koja je izgrađena na vrhu postojećeg blockchaina.

Za novije ulagače kriptovaluta možda bi bilo najbolje da se o tim pojmovima zamisle koristeći jednostavnu metaforu. U osnovi, kovanice predstavljaju kriptovalutu koja je slična osnovi ili okviru zgrade. Suprotno tome, tokeni predstavljaju kriptovalutu koja je dodana postojećoj infrastrukturi. Postupak izgradnje potpuno novog blockchaina i lansiranja novčića obično se smatra složenijim i dugotrajnijim.

Kripto novčić protiv žetona

Bitcoin je postao prvi blockchain i digitalni novčić na svijetu 2009. godine.

Primjeri glavnih projekata kovanica i žetona

Bitcoin je možda najbolji primjer novčića. Bitcoin ne predstavlja samo prvu kriptovalutu na svijetu već i prvi blockchain na svijetu. Od pokretanja 2009. pojavili su se brojni novi blockchains. Budući da je Bitcoinov kod softver otvorenog koda, brojni su projekti pokrenuli potpuno nove blockchains samo modificirajući nekoliko tehničkih komponenata. Često novi projekti sadrže poboljšanja u skalabilnosti, veličini bloka ili drugim tehničkim komponentama. Primjerice, Charlie Lee stvorio je Litecoin s ovim pristupom.

Utvrditi je li kriptovaluta novčić ili token nije uvijek jednostavno. Na prvi pogled čini se da je gledanje naziva projekta učinkovit način za razlikovanje. Na primjer, Bitcoin (BTC) i Litecoin (LTC) u svom nazivu imaju kovanice i kovanice su. Međutim, Binance Coin (BNB) zapravo je digitalni token zasnovan na Ethereumu. Obično je najbolji način da saznate je li projekt novčić ili žeton traženje na web mjestu projekta. Važno je napomenuti da čak i sami projektni timovi ponekad koriste ove izraze naizmjenično.

Ethereum detaljni vodič za korisnike koji žele stvoriti vlastite ERC20 tokene.

Ethereum pruža detaljni vodič za korisnike koji žele stvoriti vlastite ERC20 tokene.

Crypto Coin vs. Token: Što je bolje stvoriti?

Utvrđivanje vrste kriptovaluta koje je bolje stvoriti zapravo je na svakom projektnom timu. Svakako je kodiranje novog blockchaina jednostavnije s dostupnošću otvorenog koda. Bez obzira na to, dizajniranje novog blockchaina kako bi se razbila prošla tehnička ograničenja drugih postojećih blockchaina zahtijeva puno vremena i truda.

Tokeni koji se grade na postojećim blockchain mrežama imaju integralnu ulogu na tržištu kriptovaluta. Mnogo je projekata visoko na ljestvici s tržišnom kapitalizacijom koji nemaju vlastite matične blokove (od kolovoza 2018.). Na primjer, OmiseGo, 0x, Maker i drugi koriste Ethereumov blockchain za velike tehničke pomake, integracije specifične za industriju i još mnogo toga.

U konačnici, najveća korist za stvaranje novog novčića (i novog blockchaina) u odnosu na novi token (koristeći postojeći blockchain) je ta što se možda manje oslanja na druge timove koji će redovito vršiti tehnička poboljšanja.

Hard Fork ili stvorite novi blockchain?

Stvarnost je takva da se nisu svi projektni timovi ili zajednice otvorenog koda 100 posto složni po svim pitanjima. Često vidimo rasprave u kojem smjeru treba ići blockchain i pripadajući novac. Na primjer, Bitcoin Cash i Bitcoin Gold pojavili su se kao tvrde vilice izvornog novčića, Bitcoin. U mnogim slučajevima, ove tvrde vilice stvaraju održive alternative postojećim blockchain projektima.

Iako tvrde vilice dodaju natjecateljski element na tržištu kriptovaluta, vrlo je moguće da više kriptovaluta podrijetlom iz istog blockchaina postoji u harmoniji. Važno je napomenuti da su kriptovalute koje potječu iz tvrdih vilica kovanice, a ne žetoni.

tvrda vilica

Tvrde vilice igraju važnu ulogu u određivanju budućeg smjera blockchain projekata.

Zamjene novčića: prelazak s žetona na novac

Iako su mnogi kovanice tvrde vilice visoko rangirani u smislu tržišne kapitalizacije, ovi projekti ne predstavljaju većinu kriptovaluta. Većina projekata kriptovaluta na tržištu u 2018. godini zapravo započinju pokretanjem digitalnog tokena, a ne novčića. Postoji nekoliko razloga zašto projektni timovi to čine.

Mnogi blockchain projekti izdaju tokene tijekom svojih ICO-a s namjerom da stvore vlastiti blockchain u budućnosti. Proces prikupljanja novca tijekom ICO-a ne zahtijeva da novi projekt već ima postojeći, samostalni blockchain. Za projektne timove lakše je prikupljati sredstva i distribuirati tokene putem postojećeg blockchaina. To smanjuje potencijalne tehničke probleme i pojednostavljuje cjelokupni ICO proces ulaganja.

Tipično, projektni timovi pokreću testne mreže vlastitih blockchaina prije nego što puste javno dostupnu glavnu mrežu kriptovaluta. Jednom kada je projektni tim spreman za pokretanje svoje matične mreže, obično provodi zamjena novčića. Ovo je također poznato kao zamjena tokena. Tijekom ovog događaja korisnici mogu zamijeniti svoje digitalne tokene za digitalne kovanice koje se mogu koristiti na novom, samostalnom blockchainu. U 2018. godini EOS, Tron, VeChain Thor i nekoliko drugih projekata dovršili su ovaj postupak.

Za investitore je važno napomenuti da se zamjena kovanica može obaviti ručno ili automatski. Mnoge burze poput Binancea, na primjer, imaju značajku koja automatski zamjenjuje digitalne tokene za kovanice. Za investitore koji sredstva pohranjuju u vanjski novčanik, možda će biti potrebno proći nekoliko ručnih koraka prije nego što prime nove novčiće.

zamjene tokena

Zamjene kovanica (poznate i kao zamjene tokena) vrlo su česte na tržištu kriptovaluta.

Zaključak

Digitalni tokeni i kovanice vitalni su za tržište kriptovaluta. Iako zaista postoji samo jedna glavna razlika između ove dvije kategorije kriptovaluta, poznavanje razlike između kripto kovanica i žetona bitno je za razumijevanje ciljeva i izazova različitih projektnih timova. Zauzvrat, posjedovanje ovog tehničkog znanja može pomoći potencijalnim investitorima da bolje procijene i ICO-ove i postojeće kriptovalute.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me