Kripto zločini: ICO prevare, pljačka i pranje novca

Kripto zločini: ICO prevare, pljačka i pranje novca

Rastuća popularnost tehnologije kriptovaluta i blockchaina svijetu je donijela brojne prednosti; međutim, ovo nije prošlo bez nekoliko donjih strana. Usput smo vidjeli i porast broja kriminala. Od otmica do pranja novca i mnogih drugih vrsta kriminala, policija i vlade širom svijeta nastoje koordinirati napore kako bi zaustavili kripto kriminalce. U ovom ćemo članku pogledati neke primjere slučajeva i kako ih provodi policija.

ICO prevare

ICO prevare jedna su od najčešćih vrsta kriminala. Često su projektni timovi potpuno fiktivni. Kao i tijekom bilo koje ICO-e, ulagači šalju ETH, BTC, USD i / ili druge valute u novčanike projekta. Jedina je razlika što lažni projekti zadržavaju sredstva i zauzvrat ne daju nikakve tokene. Te prevare najčešće uključuju lažne profile projektnih timova, koji ponekad čak uključuju i velike poduzetnike poput Richarda Bransona.

Kevin BalengerJedna ICO za projekt nazvan Miroskii koristio fotografiju glumca Ryana Goslinga za profil lažnog grafičkog dizajnera po imenu “Kevin Belanger”. Iako bi se nekima ili čak većini ljudi moglo činiti očiglednim da je ovo lažni profil, ovaj je lažni ICO zapravo tvrdio da je prikupio 830 000 USD. O posljedicama takve prijevare malo se zna jer na mreži trenutno nema informacija o bilo kakvim optužbama protiv projekta. Čak web stranica projekta još uvijek radi; međutim, više nećete pronaći profil “Kevina Belangera” ili bilo koga drugog u timu.

Pitanje prijevare s ICO-om toliko je loše da će o tome raspravljati Federalno povjerenstvo za trgovinu Sjedinjenih Država (FTC) svoju radionicu u Chicagu 25. lipnja 2018. na Sveučilištu DePaul. Jedan od najvećih problema s ICO prevarama je sveukupni nedostatak regulatornog okvira za javno prikupljanje sredstava na nacionalnoj razini. Primjerice, u SAD-u su države poput Teksasa najproaktivnije u zabrana određenih projekata kriptovaluta i ICO-a koji se smatraju prevarama.

Pljačka

Dovoljno je loše kad netko izgubi novac zbog hakiranja razmjene kriptovaluta ili ICO prijevare, ali postoje i gori načini da se ukradu sredstva. Bilo je dosta slučajeva pljačke i otmica koji uključuju kriptovalutu. Tijekom jednog takvog incidenta u Dubaiju, banda od deset pojedinaca pretvarala se da je zadužena za izdavanje ovlaštenih trgovačkih dozvola za kriptovalute. Dva brata koja su htjela kupiti trgovačke dozvole nosili su oko 1,9 milijuna dolara u gotovini. Banda koja se lažno predstavljala kao izdavatelj trgovačkih dozvola ukrala je gotovinu dvojici braće i također ih napala. Od tada je deset osumnjičenika uhićeno i upućeno državnim odvjetnicima.

Louis Meza

U drugom incidentu čak je i Louis Meza, čovjek iz New Jerseyja oteo svog prijatelja i ukrao 1,8 milijuna dolara kriptovalute. Meza je namamio svog prijatelja u monovolumen, a naoružani čovjek uperio je pištolj u prijatelja, zahtijevajući da mu lozinka od 24 riječi pristupi žrtvinom novčaniku Ledger Nano S. Meza je također opljačkao žrtvin stan, ukravši knjigu i druge informacije. Iako je puno kriptovaluta osmišljeno kako bi sredstva za prijenos učinili neprativnima ili ih je barem prilično teško pratiti, Meza je napravio dvije ključne pogreške.

Prvo, postojao je nadzorni video koji pokazuje kako ulazi u žrtvin stan. Drugo, koristio je popularnu burzu kriptovaluta za prijenos ukradenih sredstava s ETH na BTC. Javno obraćanje računa sadržavalo je njegovo ime, što je dalo mnogo dokaza koji Mezu povezuju sa zločinom. Meza se izjasnio nevinim za veliku krađu, otmicu, pljačku i srodne tačke optužnice na svom sudu na Vrhovnom sudu Manhattana u prosincu 2017. Sudac je naložio jamčevinu u iznosu od milijun dolara ili 500.000 američkih dolara novčane jamčevine.

Pranje novca

Već je bilo nekoliko velikih slučajeva pranja novca putem kripto valute. Thomas Mario Costanzo navodno je koristio kriptovalute za pranje novca za trgovce drogom. Costanzo je uhićen tijekom racije koordinirane USDHS-om u travnju 2017. Dokazi također pokazuju da je Costanzo koristio kripto za kupnju lijekova i ponudio internetsku uslugu razmjene kriptovaluta za druge ljude da kupuju lijekove bez dodavanja potrebnog postupka provjere autentičnosti KYC.

Moguća kazna za takva kaznena djela prilično je velika. Pet optužbi protiv Costanza može donijeti maksimalnu kaznu od 20 godina zatvora, novčanu kaznu od 250.000 dolara ili kombinaciju te dvije kazne. Uz to, američko Ministarstvo pravosuđa moglo bi oduzeti sve kriptovalute korištene u tim zločinima. Izricanje presude održat će se 11. lipnja 2018.


Bilo je čak i slučajeva koji zahtijevaju međunarodnu suradnju u provođenju zakona. Jedan nedavni primjer uključivao je vlasti iz Finske, Španjolske, Sjedinjenih Država i Europola. U ovom je slučaju istraženo 137 osoba i 11 ih je u konačnici uhićeno u travnju 2018. godine. Izvorno su kriminalci prali novac od droge iz Španjolske u Kolumbiju koristeći kreditne kartice.

Skupina je brzo shvatila da se prebacila na kriptovalute nakon što je shvatila laku sljedivost tradicionalnih bankovnih računa. Unatoč tome, službenici za provođenje zakona iz Europola uspjeli su ući u trag zločincima nadgledajući transakcije razmjene kripto-fiat-a (kolumbijski pezos). Europol je izjavio da se obvezao pružiti dodatnu obuku za otkrivanje kriminala svojim službenicima. Također će nastaviti koordinirati zaustavljanje takvih zločina unutar EU-a i izvan njega.

Europol

Budućnost kripto zločina

Bez sumnje, zločini povezani s kriptovalutom nastavit će rasti kako općenito raste popularnost kriptovalute. Iako postoji mnogo dobrih aspekata kripto-temeljenog gospodarstva (tj. Veća privatnost transakcija, korisnici kontroliraju sredstva i sloboda protoka kapitala), te iste prednosti donose nove potencijalne izazove u zaustavljanju zločina sadašnjosti i budućnosti. U nekim slučajevima, kriminalci bi i dalje mogli iza sebe ostaviti dokaze koji se mogu pratiti.

Međutim, također je vjerojatno da će zločini kriptovaluta postati zamršeniji i potencijalno još teže zaustaviti od tradicionalnih zločina povezanih s fiat valutom. Kako kriminalci postaju pametniji, jasno je da će agencije za provođenje zakona morati ostati na vrhu promjena u novim tehnologijama koje se odnose na kriminalne aktivnosti.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map