Novi mislioci petljaju se s idejama koje osporavaju samu prirodu upravljačkih struktura u današnjem ljudskom društvu. Kvadratno glasanje (QV) jedna je od takvih ideja koja u posljednje vrijeme dobiva puno prostora. Javnost i dalje dovodi vlade u pitanje. Nejednakost bogatstva raste, korupcija je raširena, a neumorna potraga za tehnološkom učinkovitošću prijeti sigurnosti posla.

Populizam je logičan rezultat i posvuda se pojavljuju pokreti koji osporavaju status quo. Pokret Žutih prsluka u Francuskoj, Brexit, prosvjedi u Venezueli i uspon socijalističkih ideja u SAD-u nekoliko su naslova. Što se tiče kriptografije, situacija možda nije toliko bolja. Obožavatelji često blokchein nazivaju superiornim sustavom u uspostavi, ali on i dalje nailazi na vlastite probleme upravljanja. Što treba učiniti skromni birač?

Kvadratno glasanje u malom

Kvadratno glasanje kolektivni je postupak donošenja odluka koji omogućava građanima da glasaju na temelju toga koliko osjećaju neki problem. Pojednostavljeno, svakom biraču dodijeljen je jednak broj bodova kojima može utjecati na ishod. Prvi glas jednak je jednom kreditu. Troškovi dodatnih glasova povećavaju se prema pravilu o cijenama.

Dakle, ako koristite jednostavno pravilo kvadriranja, dva glasa koštaju četiri kredita, tri glasa devet i tako dalje. Zamislite u ovom primjeru da je svima dodijeljeno najviše šesnaest bodova. Na taj način imate priliku glasati za recimo šesnaest manjih izdanja jednako ili možda samo za jedno pitanje za koje ste posebno strastveni. U svakom slučaju, potrošite sve svoje glasove. To sprečava one koji imaju najviše bogatstva da kupe najviše glasova.

Ideja je u velikoj mjeri zaslužna za Microsoftov istraživač Glen Weyl. Više o toj temi proširuje u knjizi koju je napisao pod nazivom Radical Markets: Uprooting Capitalism and Democracy for a Just Society. Weyl nije započeo u zajednici kriptovaluta. Čini se da njegove ideje ipak izvrsno odgovaraju onome što nudi. Sada vodi neprofitnu organizaciju pod nazivom RadicalXChange koja promiče, između ostalih, principe egalitarnosti i decentralizacije.

Unesite Crypto

Čini se da je Blockchain izvrsno zamorče za testiranje novih modela upravljanja poput QV-a. Glas o Weylovoj ideji stigao je do Ethereum-ovog Vitalika Buterina i nakon nekoliko e-mail prepiske, par je zajedno s ekonomistom s Harvarda Zoë Hitzig objavio rad pod naslovom Liberalni radikalizam: fleksibilni dizajn za filantropske podudarne fondove. Između ostalih pitanja, rad iznosi kako kvadratno glasanje može pomoći u rješavanju problema slobodnog vozača.

Slobodni vozači su sudionici na tržištu (bilo ljudi ili korporacija) koji troše više od njihovog poštenog udjela u resursima. To se posebno dobro odnosi na ICO prostor gdje je velik broj tokena obično koncentriran u rukama nekolicine ulagača.

U nastavku se objašnjava kako financiranje projekta može organski rasti s korisnicima koji se pridruže mreži. Pitanja koja ih najviše zanimaju odredit će kako će se projekt razvijati. To je, naravno, jedno od pitanja u središtu rasprave o decentralizaciji. Kako kaže Buterin:

“… pronaći načine za iskorištavanje tržišta i tehnologije radikalne decentralizacije moći svih vrsta i preusmjeravanje našeg oslanjanja s vlasti na formalna pravila.”

Iako je ideja prilično mlada, neki projekti poput Eximchaina već se izvode s njom. Tvrde da u svoj protokol ugrađuju kvadratno pravo glasa. Oni čak idu toliko daleko da objašnjavaju kako je kvadratno glasovanje superiornije od mnogih demokratskih sustava glasovanja koje danas imamo.

Kvadratno glasanje u Eximchainu.

Kvadratno glasanje u Eximchainu. Izvor

Nedostaci

Nažalost, kvadratno glasanje ima i neke značajne nedostatke. Prije svega, uvelike ovisi o funkcionalnom sustavu utemeljenom na identitetu. Jedna osoba, jedan glas. Upravljanje identitetom već je izazov implementirati putem interneta. U trenutnoj internetskoj klimi previše je jednostavno stvoriti lažne račune. Ovi lažni računi, ili sockpuppeti, kako su poznatiji u šaljivini, često dovode do jednog korisnika koji želi učvrstiti moć nad problemom.

Drugo, čak i ako je taj problem bio adekvatno riješen, ionako ne stoji sasvim dobro mnogim ljudima u kriptovaluti. Entuzijasti, i zaista nekoliko projekata poput Monera i ZCash-a, svoje novčiće u prvom redu grade oko anonimnosti. Jasno je da QV neće raditi u svim aplikacijama i vjerojatno će ovisiti o uspjehu drugih projekata kao što su Civic ili SelfKey.

Oh cool, netko provodi kvadratno glasanje!

Usprkos tome, ove stvari * trebaju * da bi sloj jedinstvenog identiteta dobro funkcionirao. Mislim da je to jedan od prioritetnih dijelova sloja 2 s većim prioritetom koji bi se mogao izgraditi upravo sada. https://t.co/fK5uG5kK5u

– Vitalik koji ne daje eter (@VitalikButerin) 2. srpnja 2018

Kakva je presuda?

Sigurno je reći da porota još uvijek nije odabrana. Kvadratno glasanje uvodi neke nove ideje koje u osnovi rastavljaju nakupljanje moći od bogatstva. To je težak problem za riješiti u svijetu u kojem bogatstvo obično pokreće napredak. Istodobno, to ne sprječava ni stvaranje bogatstva. Mnogi startupi i osnivači pozitivno su utjecali na način na koji danas živimo te bi u skladu s tim trebali biti nagrađeni.

Srećom, dolazak kriptovalute znači da kreatori mogu testirati ovakve ideje upravljanja u malim ekonomskim mrežama po relativno niskoj cijeni. Stvaranje vlastitog novca vjerojatno nikada nije bilo lakše. Uvećavanje je vjerojatno veći zadatak. Kako Ethereum polako, ali neprestano prelazi na Proof of Stake, sumnja se da će veliki projekti uskoro integrirati QV.

Međutim, naopako je to što se vodi barem zdrava rasprava o tome kako strukturirati ljudska društva sutrašnjice. U razgovoru za CoinDesk, Weyl se poziva na protofašističku klimu iz 1930-ih kao sličnu onoj koju trenutno proživljavamo. To je bilo preteča Drugog svjetskog rata i zasigurno razdoblje od kojeg vrijedi učiti. Hoće li kvadratno glasanje zapravo imati učinak koji se nada postići? Kao i obično, vi ćete, pametni čitatelju, samo morati pratiti kako biste to saznali.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me