Napomena urednika: Ovaj članak predstavlja stavove i mišljenja pisca i ne odražava nužno uvjerenja CoinCentrala.

Bitcoin protiv fiat-a je više od akademskog argumenta. To je žestoka bitka između izmanipuliranog monetarnog režima i poštenih utega i mjera. Vrijeme je da zamislite blagodati decentraliziranog, nemanipuliranog monetarnog sustava.

Izvan tankog zraka

Fiat valuta je bilo koji medij razmjene koji država smatra zakonskim sredstvom plaćanja. Novčanica od 20 dolara u džepu kupuje robu i usluge vrijedne 20 dolara. To je samo papir (muslin) s tintom i posebnim elektroničkim doodadom ugrađenim u nju. Vjerojatno košta peni za izradu. Poduprt je ničim što ima opipljivu vrijednost (zlato, srebro, zemlja itd.). To je novac samo zato što američka riznica i Federalne rezerve (Fed) kažu da jest.

Od zdravog novca do prekršenih obećanja

Prije 1913. samo je američki Kongres imao ovlasti za stvaranje valuta. Svaki novi dolar potkrijepljen je zlatom i srebrom u Fort Knoxu. Ova potpora USD-a zlatom i srebrom prestala je 15. kolovoza 1971. Tada je predsjednik Nixon odbio udovoljiti francuskoj potražnji za fizičkim zlatom u zamjenu za svoje rezerve USD. USD je od tada odvojen od zlatnog standarda. Još gore, državni dug sada je u neprekidnom, paraboličnom usponu.

Pozivanje za dolare

Kad američkoj riznici treba novac, oni daju Federalnoj rezervi (Fed, privatna, profitna korporacija) prsten. Recimo da Riznici treba 50 milijardi dolara. Fed stvara elektroničku čekovnu knjižicu s saldom na računu od 50 milijardi dolara. U zamjenu za gotovinu, riznica daje Fedu 50 milijardi dolara obveznica riznice. O ovoj financijskoj alkemiji možete saznati više u knjizi Roberta Prechtera, Conquer the Crash.

Bitcoin vs fiat Cleveland banka federalnih rezervi

Fed kontrolira američki monetarni sustav od 1913. Hoće li Bitcoin na kraju postati vrhunska alternativa u 21. stoljeću? Grafički prikaz: Pixabay

Porezni obveznici na udici

Vjerojatno se pitate tko plaća kamate na tu seriju obveznica od 50 milijardi dolara, zar ne? Iznenađenje! Vi ste ta koja plaća kamate putem vašeg američkog federalnog računa za porez.

Ne može biti, kažete?

Morate uzeti u obzir ovaj citat preuzet iz Izvještaj Grace Commission iz 1984:

“….100 posto prikupljenog apsorbira se isključivo kamatama na savezni dug i doprinosima savezne vlade za prijenos plaćanja. Drugim riječima, svi pojedinačni prihodi od poreza na dohodak nestaju prije nego što se jedan nikl potroši na usluge [koje] porezni obveznici očekuju od svoje vlade. “

Recimo da vaš savezni račun za porez na dohodak iznosi 9.000 američkih dolara za 2018. Većinu porezne obveze platit će Fed-ove kamate na obveznice. Dio će pokrivati ​​isplate saveznih mirovina. Nijedna plaćanja poreza platit će sve državne usluge.

Bitcoin nasuprot stvaranju USD i poreza na dobit

Porezi na stvaranje američkog dolara i porezi na dohodak nerazdvojno su povezani. Foto: Hvatanje ljudskog srca na Unsplash.com.

Prije 1916. nije postojao američki savezni porez na dohodak. SAD su cvjetale 140 godina bez ijednog. Smatra li vam zanimljivim da je porez na dohodak nastao samo tri godine nakon Fedova stvaranja?

Još uznemirujuće

U redu, dio vašeg poreza na dohodak koristi se za plaćanje kamata Fedu. Nijedan od vaših poreza na dohodak ne plaća državne usluge. Odakle zapravo novac koji je potreban za vođenje američke vlade? To je sjajno pitanje!

Američka riznica prodaje investitorima obveznice s kamatama. Ostali prihodi ostvaruju se uvoznim carinama, porezima na benzin, porezima na avionske karte itd. Manjak prihoda pokriva dodatni Fed dug za novac razmjene. Kao rezultat toga, SAD državni dug nastavlja se penjati eksponencijalno brzinom. Isplativši to je nemoguće u monetarnom sustavu temeljenom na dugu.

Novčani sustav temeljen na dugu neprestano prenosi dio vašeg bogatstva na vlasnike središnje banke.

Bitcoin protiv Fiata: Možemo li prekinuti vezu?

Bitcoin nije poduprt fizičkim robnim zalihama vrijednosti. Međutim, kontrolirana opskrba Bitcoina daje stabilnost svojoj vrijednosti, slično papirnatoj valuti koja ima imovinu. Ali ako Bitcoin kupujete u USD, prodajete u USD, a zatim na njega plaćate američki porez, vaše su transakcije nerazdvojno povezane s fiat monetarnim sustavom. Takva ograničenja učinkovito osakaćuju golem potencijal Bitcoina.

Spremaju se olujni oblaci

Središnje banke shvaćaju da kriptovalute predstavljaju prijetnju njihovoj financijskoj dominaciji. Kako sve više ljudi trguje u bitcoinima, potražnja za fiatom opada. To su loše vijesti za procjenu USD, pogotovo jer Rusija, Kina i drugi stvaraju financijske mreže koje nisu USD. Iznenadna devalvacija dolara povećala bi potrošačke cijene. Mogao bi nastupiti ekonomski kaos.

Kraj trčanja

Bitcoin transakcije mogu biti ograničene zakonom, a potražnja za fiat valutama bit će zaštićena takvim zakonodavstvom. Središnje banke mogu na kraju odlučiti zaštititi svoje travnjake takvom taktikom.

Mogli bi predstaviti i svoj centralizirano digitalne valute. Prema ovom nedavnom citat od Christine Lagarde, direktorice Međunarodnog monetarnog fonda (MMF):

“Vjerujem da bismo trebali razmotriti mogućnost izdavanja digitalne valute,” Gospođa Lagarde rekla je u govoru na konferenciji u Singapuru. “Država može imati ulogu u opskrbi digitalnog gospodarstva novcem.

Prednost je jasna. Vaša bi uplata bila trenutna, sigurna, jeftina i potencijalno poluanonimna … A središnje banke zadržale bi sigurnu podlogu za plaćanje. “

MMF je bankar svjetskih središnjih banaka. Sigurno će zaštititi financijske interese svojih članova. Stoga se čini nevjerojatnim da će njihova verzija digitalne valute nalikovati Bitcoinu.

Vjerojatniji ishod je elektronička verzija trenutnog fiat monetarnog sustava. Stoga biste i dalje plaćali dospjele kamate za svaki iznos dug za novac razmjena.

Bitcoin treba novu, Libertarijansku nacionalnu državu u kojoj će procvjetati

Da biste u potpunosti shvatili potencijal Bitcoina, valuta će možda morati postati žila kucavica novopečene nacije.

Zamislite mogućnosti za svoj život sa:

  • Libertarijanska nacija utemeljena na načelima poštenja, odgovornosti, transparentnosti i egalitarizma.
  • Nacionalna valuta zasnovana na fizičkoj verziji Bitcoina (nafta, metali, žitarice, zemlja, itd.) S robom poduprtom.
  • Potpuno podržana, automatski prilagođena ponuda Bitcoina prilagođena trenutnoj gospodarskoj aktivnosti.
  • Financijski sustav bez ekonomskog procvata i propasti.
  • Monetarni sustav bez potrošnje državnog deficita i središnjih banaka.
  • Stabilne potrošačke cijene i niske kamatne stope.
  • Izravna demokracija koja uklanja potrebu za predsjednicima, političarima, fiat-novcem i birokratima.
  • Pametni ugovori za potrošače i proizvođače koji uklanjaju potrebu za državnim agencijama.

U sljedećih 10-15 godina možete vidjeti stvaranje suverenih, Libertarijanski idealnih nacionalnih država. Kriptovalute i blockchain mogu pružiti iskren financijski temelj potreban za uspjeh takvih nacionalnih država. Imali biste jednaku priliku za napredak. Ako vaše poslovanje propadne, za vas ne bi bilo spasa. Nijedna središnja banka nije mogla profitirati od fiat-valutnih shema.

Razmotrite ovaj citat iz čitane knjige:

Ali novo vino mora se staviti u nove boce; i obje su sačuvane “

-Luka 5:38 KJV

Ta jednostavna logika odnosi se na Bitcoin i druge kripto-datoteke. Ne mogu skladno koegzistirati uz fiat, novčani sustav zasnovan na dugovima. Moramo primijeniti iskrene valute bez manipulacije u ekonomski i društveni model bez korupcije.

Tek tada biste uživali u novo vino Bitcoina. Bitka Bitcoin protiv fiat-a konačno bi bila gotova.