Mnoge vrste računalstva u oblaku

Pojam računalstva u oblaku i dalje mistificira mnoge jer njegova definicija, čini se, visi u eteru. Dobra vijest je da to nije tako neodoljiv koncept kao što možda mislite.

Zapravo je računalstvo u oblaku samo način za organizaciju i prenošenje vanjskih izvora, dva koncepta koja ljudi već godinama zagovaraju.

Pokušajmo ublažiti neke nesporazume i otkriti vrste računalstva u oblaku koje čine tipični oblak. Za trenutak ćemo se vratiti na taj stog, ali za sada samo znajte da postoje tri primarne usluge koje računalstvo u oblaku pruža.

Svaki od tri sloja olakšava onaj prije njega i slaže se na drugi poput blokova dječje igračke. Temelj stoga je infrastruktura kao usluga (IaaS). Sloj dva je platforma kao usluga (PaaS), a vrh niza softver kao usluga (SaaS).

Imajte na umu da su sva tri sloja usluga. Kada kupujete računarstvo u oblaku, bavite se uslugom, a ne proizvodom. Baš kao što ste unajmili uređivača krajobraza da vam pokosi travnjak, ni nakon završetka posla ne posjedujete kosilicu.

Vrste računalstva u oblaku

Napomena: Ako ste tako daleko i razmišljate u sebi, „Nazad, što je računarstvo u oblaku?”Odvojite trenutak da skočite do našeg objašnjavača za računalstvo u oblaku. Poslije ćete imati puno bolji osjećaj za ono što je računarstvo u oblaku i kako ga vjerojatno već koristite svaki dan.

Na stranu Cliche, moderne autoceste i kopneni prijevoz sjajna su sličnost s vrstama računalstva u oblaku. Ovaj ćemo okvir upotrijebiti za ilustraciju osnova triju slojeva. Podnosite nas dok putujemo informacijskom super-autocestom!

Krenimo malo dublje i istražimo koje su vrste računalstva u oblaku i kako se lijepo međusobno igraju.

Vrste Cloud Computinga

Infrastruktura kao usluga (IaaS)

Prvo, infrastruktura.

Lako je zaboraviti da iza scene postoji složena mreža hardvera koja definira naša digitalna iskustva. Naizgled, mi potrošači vjerojatno imamo nekoliko uređaja. Nekoliko dijelova hardvera koji omogućuju naš digitalni život.

Možda barem imate usmjerivač, prijenosno računalo i pametni telefon. Ovi uređaji zauzimaju fizički prostor u vašem životu. Usmjerivač u vašem podrumu, prijenosno računalo na stolu i pametni telefon u džepu.

Stvarnost je takva da za rad bilo kojeg od ovih uređaja postoji deset puta više hardverskih dijelova iza kulisa. Poslužitelji, relejni tornjevi, nebrojene milje mrežnih kabela, podatkovni centri i sateliti samo su pregršt primjera.

Jednostavno rečeno, infrastruktura računalstva u oblaku slična je našim cestama i sve ono što podržava zdrav protok motornih vozila. Svakako su ulice, ceste i autoceste važne, ali to je samo vrh infrastrukturnog santa. Tu su i ulični znakovi i svjetla, obojene linije, organizacijski protokoli, provedba zakona, ulična svjetla, hitne službe, proizvođači betona i bezbrojni hektari zemlje.

Sve ove komponente ceste čine minimalne zahtjeve za izgradnju složenijih sustava i aplikacija. Slično ovim potrebnim komponentama, IaaS računalstva u oblaku pruža osnovne potrebe za širenje platformi i usluga na vrhu.

Tipični IaaS davatelj usluga, poput Amazon AWS ili Microsoft Azure, iznajmljivat će i prodavati svoje usluge infrastrukture u oblaku korisnicima. Odatle korisnici mogu eksperimentirati i nadograđivati ​​skalabilna hardverska rješenja puna prednosti računalstva u oblaku.

Platforma kao usluga (PaaS)

Sad kad je hardver na mjestu, sljedeća vrsta računalstva u oblaku je sloj platforme kao usluge (PaaS). Evo gdje stvari postaju malo neopipljivije i počinjemo uviđati vezu između potrebne infrastrukture i aplikacija koje želimo.

Ovaj premošćujući sloj, sloj platforme, je mjesto na kojem se infrastruktura spaja s razvojnim alatima i programskim okruženjima.

Što se tiče našeg primjera na cesti, PaaS želi računanje u oblaku kao što je to zakonska regulativa za autoput. Zakoni i pravila o tome kako se možemo nadograđivati ​​i iskorištavati naše ceste nisu za razliku od protokola i programskih jezika koji čine usluge oblaka platforme.

Prazan kolnik može biti infrastruktura koja nam je potrebna, ali zakoni i norme su ono što omogućava ceste da se od uskog slučaja upotrebe pretvore u opće dobro.

Prazan poslužitelj također može biti potrebna infrastruktura, ali bez protokola i programskih jezika taj poslužitelj neće imati programe za pokretanje.

Platforma kao usluga sloj je koji pruža kupcima i infrastrukturu i alate za programere koji su im potrebni za izgradnju skalabilnog softvera i aplikacija.

Trenutno se linije između IaaS i PaaS sve više zamućuju jer sve više IaaS tvrtki nudi cjelovita rješenja za platforme. Primjer za to su Amazonove usluge AWS, koje nude čitav niz računalstva u oblaku kroz sva tri sloja. Pružatelji usluga kao što je Amazon AWS povezuju ekosustav IaaS, PaaS i SaaS tako da korisnici mogu učinkovito prilagoditi svoje potrebe.

Softver kao usluga (SaaS)

Vjerojatno najprepoznatljiviji sloj vrsta računalstva u oblaku, SaaS je mjesto gdje se aplikacije i softver razvijaju i dostavljaju korisnicima.

Od Netflixa do Google dokumenata, softver kao usluga obično se odnosi na oblačne aplikacije koje najizravnije dodiruju naš život. Značajka SaaS aplikacije je da se lavovski dio računalnog rada obavlja na daljinu. Drugim riječima, vaše računalo ne mora nužno pohranjivati, pokretati ili kontrolirati aplikaciju koju upotrebljavate.

Jednostavna ilustracija SaaS aplikacije je evolucija softvera za obradu teksta. Prije deset godina aplikacije za obradu teksta poput Microsoft Worda preuzete su i instalirane na svako računalo. Na primjer, ured s deset računala trebao bi instalirati deset zasebnih kopija programa Microsoft Word za svaki stroj da bi mogao koristiti softver.

Svaki je stroj instaliran s Microsoft Wordom suveren. Osobne postavke, datoteke i radovi u tijeku bili su izolirani od vašeg lokalnog računala. Premještanje datoteka na drugi stroj značilo je ručno premještanje datoteka.

Skočeći do danas, SaaS usluga u oblaku Google Docs uklanja te prepreke na kraju predstavljajući jednu kopiju aplikacije koja se dijeli na svim računalima. U uredu s deset računala softver nije lokalno instaliran ni na jednom stroju. Umjesto toga, svako računalo pristupa Google dokumentima putem interneta i obično putem web preglednika.

Osobne postavke, datoteke i radovi u tijeku pohranjuju se na daljinu, daleko od računala. To čini beskrajno lakše aktivnosti poput premještanja između strojeva i dijeljenja datoteka. A da ne spominjemo bezbrojne glavobolje koje se izbjegavaju objedinjenom verzijom (ako ovdje ne osjećate bol, vjerojatno nikada niste morali ažurirati operativni sustav za desetak radnih računala … i pitamo se zašto se korporacije tako sporo ažuriraju ).

Pumpajte pauze, gdje je metafora autoceste?

Sažeti se. Kao prvo, imamo svoju infrastrukturu u obliku prometnica, znakova i potrebnih fizičkih komponenata kao dodatak hardveru koji pokreće računalstvo u oblaku. Drugo su pravila i zakoni koji nas mogu osnažiti za izgradnju infrastrukture. U oblaku je ovaj drugi sloj sloj platforme, gdje su protokoli i programska okruženja u kombinaciji s oblačnom infrastrukturom.

I na kraju, imamo aplikacije ili kako to konačno možemo učiniti mi korisnici koristiti usluge u oblaku. Na autocestama i cestama to su sve ostale komponente koje koriste prednost infrastrukture i platformi autoceste. Autoprevoznici, Ford Motors, Uber i Meals-on-Wheels sve su to aplikacije koje bi bilo gotovo nemoguće implementirati bez prethodna dva sloja.

Poput automobila, brodarskih tvrtki i raznih usluga koje koriste naše zajedničke prometnice, SaaS je završni sloj na kojem programeri skaliraju i isporučuju proizvode i usluge korisnicima. Bez prethodnih IaaS-a i PaaS-a, SaaS ne bi bio potrošački proizvod i još uvijek bismo zaglibili u paradigmi jednog softvera / jednog stroja.

Slaganje vrsta računalstva u oblaku

Natrag na stog. Kao što je spomenuto, svaka vrsta računalstva u oblaku sloj je u oblaku. SaaS je na vrhu stoga i najfleksibilniji je i najkorisniji sloj. Ispod toga nalazi se sloj PaaS, a zatim sloj IaaS.

Svaki sloj stoga omogućuje prethodni. Na primjer, bez sloja infrastrukture, PaaS unutar oblačnog okruženja bio bi nevjerojatan i definitivno ne bi bio dobrotvornik prednosti skaliranja oblaka.

U konačnici, najlakše je razumjeti vrste računalstva u oblaku kao skalabilno outsourcing vaših računalnih potreba. Poslužitelja na zahtjev, skalabilnih razvojnih platformi i udaljenih aplikacija u izobilju.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map