Jedna od glavnih kritika Bitcoina je da rudarstvo troši tako ogromnu količinu energije, mora imati negativan utjecaj na okoliš. Iako bitcoin i kriptokop nisu nužno najgori krivci u pogledu potrošnje energije, Zabrinutost zbog klimatskih promjena je stvarna. Ljudi ne čine dovoljno da spasu planet koji uništavamo. Međutim, odobrenje za smanjenje emisije ugljika i njegovo uklanjanje mogu ponuditi rješenje. Tokenizacija ugljikovih dobara mogla bi pružiti način da se ove prakse uvriježe i učine učinkovitijima.

Klimatske promjene i staklenički plinovi

Bez obzira na odricanja visokog profila tko neće biti imenovan, klimatske promjene općenito su prihvaćene u znanstvenoj zajednici.

Atmosfera Zemlje proizvodi prirodni efekt staklenika. Kada sunčeva energija pogodi površinu planeta, ona zrači opet natrag. Plinovi u atmosferi zarobljavaju dio te vrućine, dok ostatak naknadno odlazi. U normalnim okolnostima, ovaj učinak održava planet na redovnoj temperaturi koja održava život na Zemlji.

Izgaranjem fosilnih goriva na bazi ugljika u atmosferu se ispuštaju staklenički plinovi, uključujući ugljični dioksid i metan. Povećanje stakleničkih plinova znači da manje topline može izaći iz atmosfere, stoga se planet zagrijava. Zbog povećanja proizvodnje i industrije, kao i daleko veće svjetske populacije, sada sagorijevamo 1.300 puta veću količinu fosilnih goriva nego prije 200 godina.

Potrošnja fosila nadoknađujući ugljik

Globalno zagrijavanje ima različite destruktivne učinke. Topljenje polarnih ledenih kapa uzrokuje porast razine mora. Zauzvrat, ovo prijeti obalnim staništima, pa čak i kopnenim područjima, opasnostima od poplava i olujnih udara. Uz to, sada su u opasnosti cijele vrste poput bijelog medvjeda. Globalno zatopljenje odgovorno je i za naša vruća ljeta i povećana učestalost šumskih požara.

Što su zasluge za ugljik i njihovo nadoknađivanje?

Krediti za ugljik i njihovo uklanjanje dvije su odvojene inicijative kojima se pokušava regulirati i smanjiti količina ugljika u atmosferi.

Ugljični krediti

Međuvladin panel za klimatske promjene prepoznao je da će vjerojatnije da ćemo uvidom njegove vrijednosti staviti stvarnu cijenu na sagorijevanje fosilnih goriva. Stoga je Kyotski protokol uveo koncept ugljični krediti.

Kredit za ugljik dozvola je zemlji ili organizaciji za emitiranje određene količine stakleničkih plinova. Prema uvjetima Kjotskog protokola, svaka zemlja dobiva fiksni broj ugljičnih kredita. Bilo koje poduzeće ili organizacija koja iskoristi ili premaši zadanu cijenu može kupiti dodatne ugljične kredite s otvorenog tržišta.

Nadoknađivanje ugljika

Nadoknada ugljika odnosi se na aktivnosti kojima se smanjuje emisija stakleničkih plinova. To se poduzima kao način zarade ugljičnih kredita. Nadoknađivanje ugljika, prema tome, uključuje projekte obnovljive energije, poput vjetra ili sunca, izgaranje metana ili uništavanje industrijskih zagađivača.

Napori za nadoknadu ugljika mogu biti dio istog tržišta reguliranog Kyoto protokolom kao i zajmovi za ugljik, ili alternativno, mogu biti dobrovoljni. Da bi se kvalificirao za sudjelovanje na uređenom tržištu, nadoknadivi projekt mora se odvijati u zemlji članici Kyoto protokola i biti pod sankcijom vlade.

Dobrovoljno tržište omogućuje pojedincima ili poduzećima kupnju nadomjestaka ugljika za vlastite aktivnosti. Na primjer, Emirates, Qantas i Delta, zajedno s mnogim drugim zrakoplovnim kompanijama, sada putnicima nude inicijative za smanjenje emisije ugljika.

Unatoč sve većem priznavanju vlada da su klimatske promjene problem, ne poštuju se sve države uvjeta Kjotskog protokola. Slično tome, potreban nam je daleko veći dobrovoljni angažman u pojedinačnim programima ako želimo utjecati na trenutne razine emisija.

Unesite Blockchain

Blockchain sada može omogućiti tokenizaciju imovine, uključujući stvarnu imovinu. Brojni blockchain projekti sada stvaraju inovativna rješenja za tokeniziranje nadoknade ugljika i kredita za ugljik.

Veridij

Veridij donosi ugljične kredite na blockchain. Tvrtka radi u partnerstvu s IBM-om i koristi blockchain Stellar za tokeniziranje kredita s ugljikom kojima se trguje na međunarodnim tržištima. Oznaka je potkrijepljena ugljičnom imovinom koju treće strane potvrđuju da ispunjava međunarodne standarde.

Uz to, protokol Veridium pruža funkcionalnost koja će vjerojatno povećati njegovu atraktivnost za tvrtke. Izračunava broj ugljičnih kredita koje tvrtka treba kupiti ili stvoriti kako bi osigurala dovoljno kompenzacije ugljika za svoj otisak. Ovaj izračun jedna je od prepreka za tvrtke koje usvajaju ugljične kredite, pružajući tako poticaj za usvajanje Veridija.

Niti ja

Niti ja djeluje nešto drugačije. To je tržište uklanjanja ugljika temeljeno na blockchainu. Na strani dobavljača, Nori pruža metodologiju i potvrdu da je poduzeće obavljalo aktivnosti kojima se uklanja ugljični dioksid iz atmosfere. Nori dobavljaču izdaje potvrdu o autentičnosti.

Svatko se može prijaviti da postane kupac, što znači da certifikate kupuje od dobavljača. Učinkovito, kupac plaća uklanjanje ugljičnog dioksida putem dobavljača. Kupci i prodavači obavljaju transakcije pomoću Nori ERC20 tokena.

Početna stranica za uklanjanje ugljika Nori

Početna stranica Nori

Prednost Norija je u stvaranju peer-to-peer veze za nadoknađivanje ugljika. To smanjuje birokraciju i trvenja povezana s dobrovoljnom kupnjom ugljičnih kredita, povećavajući time angažman.

Posejdon

Posejdon ima za cilj stvoriti globalno tržište ugljika počevši od integracije ugljikovih kredita u svakodnevnu kupnju u maloprodaji. Trgovac će integrirati Poseidon protokol u svoju tehnologiju prodajnog mjesta. Kad potrošač obavi kupnju, prodavač će naknadno obavijestiti Poseidon koji izračunava ugljični otisak kupnje. To pak pokreće pametni ugovor koji troši dovoljno Poseidon OCEAN žetona za nadoknadu ugljika pri kupnji.

Posejdon

Posejdon je također izgrađen na blockchainu Stellar. Budući da Stellar ima manju potrošnju energije od druge blockchain dApp platforme, tvrtka je rekla da je to prirodan izbor.

Zaključak

Ovi projekti zasigurno pokazuju da je blockchain pokretačka snaga za promjene u svijetu. Blockchain bi u konačnici mogao omogućiti svakodnevnim potrošačima da integriraju nadoknadu ugljika u svoj svakodnevni život.

Iznad svega, moramo učiniti puno više u smislu smanjenja emisija stakleničkih plinova nego što to činimo danas. Korištenje blockchaina za nadoknade ugljika i kredite za ugljik siguran je korak u pravom smjeru.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me