U drugoj polovici 2018. godine i većina je vozila vožnju toboganima s bijelim zglobovima. S obzirom da je Ether propustio 44 posto svoje vrijednosti u samo dva tjedna, a mediji govoreći o mjehuriću Bitcoina, je li moguće izgubiti vjeru u kripto, ali ostati bikovit na blockchainu? Naoko; ako se nastavljaju korporativne izjave poput UBS-ove blockchain podrške. Ali možete li stvarno razdvojiti kriptovalute i blockchain?

UBS Bullish na Blockchainu, Bearish na Bitcoinu

Izvršni direktor švicarskog giganta za investicijsko bankarstvo UBS, Sergio Ermotti, izašao je s podebljana tvrdnja nedavno. Rekao je da je blockchain “gotovo potreban” za poslovanje. Podrška za UBS blockchain, međutim, nije ništa novo. Niti je njihov stav da su kriptovalute rizične i vjerojatno nikada neće postati glavne valute.

Sergio Ermotti

Izvršni direktor UBS-a Sergio Ermotti

Ipak, kada je blockchain u pitanju, UBS mijenja njihovo stajalište. Banka vjeruje da blockchain tehnologija može pomoći tvrtkama da postanu učinkovitije i smanje svoje operativne troškove općenito, od zdravstvene zaštite do financija. To podrazumijeva razdvajanje između kriptovaluta i tehnologije na kojoj oni rade.

No, je li moguće razdvojiti to dvoje? Nadalje, budući da je izvorna vizija Satoshija bila slanje peer-to-peer elektroničkih plaćanja bez potrebe za posrednikom, podrška za UBS blockchain mogla bi biti izgubljena.

Ometati ili biti poremećen

“Iako sumnjamo da će kriptovalute ikada postati glavno sredstvo razmjene, temeljna tehnologija, blockchain, vjerojatno će imati značajan utjecaj u industrijama, od financija do proizvodnje, zdravstvene zaštite i komunalnih usluga”, napisao je UBS u listopadu 2017..

Dodajući da, “Baš kao što je [internet] transformirao naš život e-poštom, e-trgovinom ili aplikacijama za pametne telefone, vjerujemo da blockchain kao infrastrukturna tehnologija može pokretati buduće ometajuće tehnologije putem distributivnih knjiga, pametnih ugovora, tokena ili upravljanja identitetom.”

Pa, što je s izrezivanjem posrednika? Centralizirano tijelo uzima svoje naknade? Istraživanje UBS blockchaina prepoznaje određenu razinu rizika, iako to ograničavaju na tehnološke nedostatke i neizvjesnost koja će primjena industriji najviše koristiti. Ne spominju hoće li digitalne valute ugroziti fiat valute ili će središnje vlasti biti izbačene iz petlje.

Zapravo, unutar financijskog sektora, UBS predviđa da će blockchain tehnologija imati nepovratne i pozitivne učinke. A podrška za UBS blockchain ne zaustavlja se na riječima. Banka također ulaže u istraživanje distribuiranih knjiga i pametnih ugovora u svom poslovnom modelu.

UBS trenutno posjeduje niz blockchain patenata. Ipak, unatoč Ermottijevom bikovskom stavu, njihove blockchain aktivnosti jesu patuljak od drugih velikih banaka i tvrtke s kreditnim karticama. Na popisu su American Express, BBVA, Mizuho Financial Group, Goldman Sachs, BNP i Bank of America (koji kupuju blockchain patente kao da očekuju rat). Je li ovo ponuda za ometanje ili ometanje? Ili obrambeni manevar kako bi se zaštitili od blockchain inovacija?

Blockchain i Bitcoin jedno su i isto

Dosta ljudi kritizira Ermottijevo stajalište, videći ga kao prikladan način zauzimanja politički prihvatljivog stava i sigurne pozicije. Ostavljajući vrata otvorena bez zastrašivanja postojećih klijenata. Drugi vjeruju da više nego samo prikladno u potpunosti promašuje poantu. Napokon, blockchain i kriptovalute su jedno te isto.

Razmislite na trenutak o Bitcoin mreži. Način na koji je stvoren zahtijeva od rudara da vjeruju da će se vrijednost Bitcoina koji su nagrađeni s vremenom povećavati (ili barem ne smanjivati ​​vrijednost). Inače, nema poticaja niti racionalnog razloga za ulaganje u skupu rudarsku opremu, električnu energiju i vrijeme.

Bitcoin rudarska tvrtka, Bitmain bi imala koristi od IPO-a

Oprema za rudarstvo bitcoina

Dakle, za one poput UBS-a koji su skeptični prema Bitcoinu, ali zauzeti pjevanjem pohvala blockchainu, možda neće u potpunosti razumjeti. U intervjuu s malteškim Steveom Tendonom, članom radne skupine za blokchain u zemlji i autorom Malte’s National Blockchain Strategy, izrazio je zabrinutost gledištima poput UBS blockchain one.

Tvrdio je da su mnogi regulatori i institucije pokušali napraviti razliku između blockchaina i kriptovaluta, promatrajući kripto kao lošu stvar zbog kriminalnih udruga i prijevara, ali blockchain kao pozitivnu tehnologiju s beskonačnim mogućnostima.

„Ni na koji način ne možete imati pametnu ugovornu platformu koja je toliko sofisticirana kao ona koju je Ethereum danas implementirao (ali u budućnosti će biti i drugih) osim ako nemate kriptovalutu koja se koristi za„ plaćanje “za računanje. Dakle, razlika između kriptovalute i blockchaina doista je umjetna: oni su samo dva aspekta istog novčića “, rekao je.

Završne misli

Ermotti i UBS tim možda donose naslove sa svojim pogledima na transformativnu tehnologiju. Nazvati blockchain “presudnim i ometajućim” sve je u redu. Ali mrštenje na Bitcoin u isto vrijeme možda samo nedostaje trik.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me