Mogu li ulaganja u kriptovalute revolucionirati zdravstveni sustav?

Zdravstvena industrija prirodno je jedno od aktivnih područja istraživanja dok se svijet bori za pronalaženje aplikacija za kriptovalute. Priroda medicinske industrije nesklone riziku u kombinaciji s ogromnim troškovima potrebnim za pokretanje bilo kakve promjene u zdravstvenoj zaštiti glavna je prepreka promjenama. Kao rezultat toga, zdravstvena je industrija poznata po tome što sporo usvaja nove tehnologije.

Međutim, ogroman entuzijazam blockchain industrije neće dopustiti da ih te prepreke zaustave. Evo dva područja u kojima tehnologija kriptovaluta i raspodijeljene knjige može revolucionirati zdravstveni sustav.

Problemi centraliziranog upravljanja podacima o zdravstvenoj zaštiti

Jedno od temeljnih načela koje kriju kriptovalute jest omogućavanje individualne suverenosti. Uz jednosmjerni kriptografski odnos koji dopuštaju privatni / javni ključevi i ravnopravna priroda distribuiranih baza podataka, više se ne moramo oslanjati na centralizirane institucije kako bi olakšale interakcije. Klinika i bolnica koje posjetite tradicionalno su zdravstvene kartone čuvali i održavali centralno. Ova centralnost stvara masivni informacijski silosi zbog nedostatka propusnosti podataka između medicinskih ustanova, a također je sklon hakiranju. Na primjer u 2017. godini hakerska grupa Mračni vladar ukrao preko 600.000 kartona pacijenata u SAD-u kroz tri zdravstvene organizacije i prodao ih na tamnoj mreži.

Zdravstvena njega usmjerena na pacijenta

Što ako umjesto paternalističkog upravljanja podacima, pacijent sam posjeduje svoje zdravstvene podatke na blockchainu? Osnaživanje pojedinaca s kontrolom njihove povijesti bolesti ono je što su startupi poput Medibloc i Medicinski lanac predlažu.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=4ta80EPIcNk]

Vraćajući pojedincima suverenitet zdravstvenih zapisa, ne samo da će sve vaše medicinske interakcije biti zabilježene na jednoj jedinstvenoj i sigurnoj platformi, pacijenti mogu odlučiti tko može imati pristup tim informacijama. Stvarajući ekonomiju oko zdravstvenih kartona pacijenta, programeri mogu razviti programe za upotrebu tih podataka uz pristanak pacijenata. Liječnici će imati pristup jedinstvenom izvoru istine medicinskih podataka cijelog vašeg života. Možete odlučiti prodati svoju zdravstvenu povijest izravno istraživačima, a da ne morate brinuti da će joj treće osobe pristupiti bez dopuštenja.

Zdravstveno osiguranje temeljeno na blockchainu

Još jedno glavno područje s kojim se kriptovaluta može nositi jest pružanje prijeko potrebnog pristupa kapitalu ljudima koji žive u zemljama s niskim i srednjim dohotkom (LMIC). 2014. godine, izdaci za zdravstvo po stanovniku u zemljama s niskim dohotkom (LIC) iznosio je 120 USD u usporedbi s 5221 USD u zemljama s visokim dohotkom (HIC). Nadalje, LIC-ovi će imati minimalni porast predviđenog povećanja tijekom sljedećih desetljeća. Dva glavna razloga za to su:

1) Nedovoljan pristup pouzdanim podacima o kvaliteti skrbi i upravljanja institucijama što dovodi do ograničenog povjerenja u ulaganja.

2) Učinkovitost prekograničnih plaćanja i nekonkurentni posrednici trenutno postoje u financijskoj industriji.

Blockchain može pružiti značajna rješenja za oba ova problema. S takvim Rippleom i Stellarom za prekogranična plaćanja i gore spomenute startupe usmjerene na medicinu.

Univerzalni pristup zdravstvenom osiguranju

Transparentnost i nepromjenjivost koje nudi blockchain mogu pružiti neovlašteni nadzorni trag koji je prije bio nemoguć. To može minimizirati prijevaru i dati globalnu financijsku vjerodostojnost onima koji su istinski iskreni.

Uklanjanjem financijskih institucija kao posrednika treće strane, najsiromašniji mogu zaobići prepreke kao rezultat korumpirane ili nestabilne centralizirane institucije koja je prethodno osnovana bez vlastitih grešaka.

Na primjer, PwC UK blockchain laboratorij već je izveo pilot studije o implementaciji blockchaina u veleprodajnom osiguranju i priznaje da je potencijal ogroman.

Drugi primjer je Wanchain, blockchain protokol koji se isključivo fokusira na izgradnju decentralizirane financijske infrastrukture, s potencijalom da centralizirane banke postanu prošlost.

Osiguranje kvalitete lijeka i prehrambenih dodataka

Građani razvijenih zemalja možda nikada neće morati razmišljati o autentičnosti lijeka koji uzimaju. Međutim, krivotvoreni lijek ogroman je problem u drugim dijelovima svijeta. Primjerice, procjenjuje se da se dogodi 122.350 smrti djece mlađe od pet godina kao izravni rezultat neoptimalne kvalitete antimalarija u subsaharskoj Africi.

A W.H.O. izvješće u 2017. također procijenio da je „1 od 10 medicinskih proizvoda u zemljama u razvoju nekvalitetan ili krivotvoren“. Ovaj problem postoji i u razvijenim zemljama s manje strogo reguliranom industrijom dodataka prehrani. Istraživanje provedeno 2013. pokazalo je da samo 48% skupine nasumično odabranih dodataka sadrži ono što je navedeno na njihovim etiketama. Mnogi dodaci uključuju punila i zagađivače koji nisu ni navedeni na naljepnicama.

Problem oko autentičnosti proizvoda već dugo muči industriju opskrbnog lanca. Osobito je zabrinjavajuća kada su u pitanju životni proizvodi poput lijeka.

Iznenađujuće je da je blockchain možda rješenje koje je svijet čekao.

Krivotvorene i prave tablete viagra

Možete li prepoznati razliku između lažne i stvarne viagre?

Nepromjenjiva baza podataka

Mnogo je grandioznih zahtjeva oko kriptovalute koja je podiže na mitsku razinu tehnologije. Međutim, temeljna blockchain tehnologija samo je baza podataka obrazaca. Ništa više i ništa manje. Naravno, njegova distribuirana struktura omogućuje joj da bude nepromjenjiva i globalno transparentna.

Što ako umjesto emitiranja “ovaj niz alfanumeričkih adresa posjeduje 5,65 Bitcoina”, emitiramo “ovaj jedinstveni ID dodirnuo je ovaj senzor u ovoj tvornici i uvijek je bio pri temperaturi nižoj od 4C”?

Logistika opskrbnog lanca jedna je od onih pozadinskih mega industrija o kojima se ne razmišlja dok nešto ne krene po zlu. Sada postoji više blockchaina širom svijeta koji se fokusiraju samo na ovu aplikaciju. Postoje lanci kao što su Vechain, Waltonchain, OriginTrail, WaBi, Modum, Devery, CargoX, ShipChain, i Ambrosus. Aplikacija usmjerena na lanac opskrbe jedan je od najpopularnijih i grijanih prostora blockchaina. To je naravno zato što su baze podataka glavni dio logistike lanca opskrbe.

Dvije tvrtke, Ambrosus i Modum, usredotočene su na opskrbu lijekovima u ovoj mega-industriji logistike lanca opskrbe.

Logotip Ambrosa i Moduma

Ambros i Modum

Putovnica za vaš lijek

Kombinacijom senzora visoke tehnologije, IoT tehnologije i blockchaina, Ambrosus i Modum pokušavaju podići osiguranje kvalitete na sljedeću razinu. Zamislite da svaki paket lijeka ima svoj jedinstveni ID. Liječnici i potrošači mogu skenirati proizvod svojim pametnim telefonima i dobiti detaljnu povijest cijelog njegovog života. S lako dostupnim i nepromjenjivim informacijama poput “u kojoj je tvornici ovo napravljeno” ili “je li lijek držan u temperaturnom rasponu u skladu s propisima”.

Osiguravanjem zlatnog standarda osiguranja kvalitete možemo smanjiti i namjernu i nenamjernu štetu ljudima širom svijeta kao rezultat neoptimalne medicine.

Zaključak

Postoji razlog zašto se iza blockchaina i kriptovaluta krije toliko suludo oduševljenje. Platforme poput Medibloc-a i Medicalchain-a vraćaju suverenitet podataka zdravstvenog kartona u ruke pojedinačnih pacijenata. U međuvremenu, kriptovaluta također može pružiti zdravstveni financijski pristup najsiromašnijim ljudima na svijetu. Naravno, još smo u vrlo ranim danima istraživanja. Nitko ne zna hoće li medicinska industrija moći usvojiti blockchain tehnologiju s relativnom brzinom. Kakav god bio ishod, s ovoliko potencijala i toliko novaca uistinu, vrijedi pokušati.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me