Monero dobiva pet novih kovnica

Bila su to najbolja vremena, bila su najgora vremena. Bila je sezona rudarstva Monero ASIC, bila je sezona čestih tvrdih rašljara kako bi se spriječilo takvo rudarenje. 6. travnja popularni novčić za privatnost Monero teško se račvao… pet puta. MoneroC, Monero 0, Monero Original, Monero Classic i Monero-Classic (opet) nastavit će s verzijom 11 protokola Monero, dok je Monero sam prešao na verziju 12.

Što se račvanje upravo dogodilo?

Dijagram Monero vilica

Projekt Monero neprestano se teško račva svakih 6 mjeseci kako bi nadogradio svoj protokol najnovijim značajkama, a svaka je vilica u prošlosti podržana od zajednice. Međutim, ova vilica je došla s kontroverznom promjenom koda koja je iščašila Monero zajednicu, iako je većina programera i korisničke zajednice bila na brodu. Naime, vilica je htjela promijeniti CryptoNight Proof of Work algoritam rudarstva koji Monero koristi.

Cilj ove promjene je spriječiti bilo koga da rudari Monero koristeći ASIC-ove ili integrirane krugove specifične za aplikacije, računala koja mogu raditi samo jednu određenu stvar (poput moje Monero). Algoritam CryptoNight ranjiv je na napade ASIC rudarstva, a taj je strah naveo programere i mnoge članove zajednice da stanu iza promjene.

Odluka dolazi nakon što su Bitmain, Halong Mining i druge rudarske hardverske tvrtke objavile da su razvile CryptoNight ASIC rudare i da će uskoro započeti prodaju. Izmjena skripte za rudarstvo čini sav novi hardver beskorisnim za rudarstvo Monero, osim ako se jedna od ovih vilica ne učvrsti na tržištu.

Kakva je priča s tim novim kovanicama?

Iako su svi novi novčići sa sjedištem u Moneru u stvari isti novčići na istoj mreži, njihovi se projekti identificiraju različitim imenima i logotipovima.

Monero 0 (XMZ)

Prema Bitcoin magazin, ovaj Monerov tim je skupina “maksimalista dokaza” koji rade hobi rudarske operacije.

Na Monero 0 web stranica, tim piše da su “odlučili da strategija Monero projekta prema kontinuiranom hard forku više nije stabilna ili zdrava strategija. Vjerujemo da je Satoshijev dokaz o radu jedini mehanizam za decentralizirani konsenzus. “

Monero original (XMO)

O projektu Monero Original dostupno je malo podataka osim a github spremište i a priopćenje za javnost poslana u nekoliko medija.

U priopćenju za medije “vodeći programer” navodi da je “Monero oduvijek bio posvećen slobodi izbora, raznolikosti i snažnoj zajednici koja stoji iza toga. Obožavateljima Monera pružamo mogućnost da podrže ikonski novčić i ostanu na originalnom lancu. “

U vrijeme tiska, HitBTC podržava trgovanje XMO / BTC, XMO / USDT i XMO / ETH, a trguje se oko 6 dolara.

Monero originalna cijena

Monero Classic (XMC)

Predstavnik Monero Classic projekta, Bento Tan, razgovarao je za Bitcoin Magazine i opisao tim kao skupinu Monero entuzijasta iz Singapura koji vjeruju da je razvoj ASIC-a zdrav za rast kriptovalute.

Na svojoj web stranici ističu probleme koje imaju očiglednom snagom Monerovih glavnih programera, navodeći kako je “glavna poruka Monero classic-a vjerujemo da programeri koji mijenjaju dokaz o radu stvaraju više centralizacije i štete decentralizaciji”.

Čini se da je ovaj prigovor usmjeren na centralizaciju moći odlučivanja unutar razvojnog tima, jer je tim Monero Classic primijetio da Monerovi „programeri kažu da mogu i da će promijeniti pravila konsenzusa kad god im to odgovara, a čini se da je zajednica uvjetovana u slijedeći želje programera. “

Tan je za Bitcoin Magazine rekao da projekt Monero Classic nema nikakve veze s bilo kojim drugim projektom vilica i da ne planira suradnju.

Monero-Classic (XMC)

Web stranica Monero-Classic otkriva da pojedinac koji prolazi PZ („rani evanđelist Bitcoina“ i glavni tajnik okruglog stola Litecoin) stoji iza ovog projekta. Tvrdi da je gledao rastući strah zajednice Monero zbog ASIC rudarstva i, kao i drugi tim Monero Classic, smatra da je to neutemeljeno.

“Zapravo je pojava specijaliziranog rudarskog stroja za kriptovalute [normalni] fenomen tržišne ekonomije”, piše PZ, dodajući “vjerujemo da je za bilo koju vrijednu algoritam pojava rudarskog stroja [sic] samo pitanje vrijeme.”

PZ prihvaća potporu zajednice vilicom otpornom na ASIC, ali drži da u zajednici također ima mnogo onih koji prihvaćaju sudjelovanje ASIC-a u rudarstvu Monero i ostat će pri starom protokolu. Završava s objedinjujućom porukom i uvjerenjem da bi „ove dvije misli trebale imati jednake mogućnosti za razvoj“.

Antpool, Bitmainova rudarski bazen, tweetao je podršku za ovaj projekt, signalizirajući da bi Bitmain (koji očito ima koristi od ASIC-minabilnog Monera) mogao biti uključen u njegov razvoj.

Monero (XMR) se račvao. Ako ste imali XMR prije 6. travnja, možete dobiti ekvivalentnu količinu Monero Classic (XMC) nakon 6. travnja. Saznajte više pridruživanjem službenom grupnom chatu na https://t.co/gbyd3JydZQ (ne radi unutar GFW-a) pic.twitter.com/zvjrUVC2zi

– AntPool (@AntPoolofficial) 6. travnja 2018

Ovaj Monero Classic projekt podržavaju burze gate.io, LoMoStar i CoinEx i trguje oko 25 USD u vrijeme tiska.

Monero Classic Cijena

MoneroC (CXMR)

O MoneroC-u se ništa ne zna. Projekt web stranica je jednostavno obavijest da “više informacija [uskoro] dolazi”.

Oni imaju twitter račun koja navodi da projekt planira unijeti neke promjene u protokol koji ima glavni Monero projekt, ali na način koji će izbjeći centralizaciju.

Tim također spominje da je njihova misija ista kao i MoneroV (još jedna Monero vilica planirana za kasnije ovaj mjesec), ali oni se odvajaju od izvornog koda, dok će MoneroV rastavljati od novoobnovljene verzije 12 koda.

Imam Monero … utječe li to na mene?

Postoji nekoliko problema koje novoviličasti novčići mogu prouzročiti kada je u pitanju vaše postojeće Monero skladište. Prvo, nove Monero vilice ne implementiraju zaštitu od ponovnog prikazivanja, što znači da slanje kovanica na jednom od račvastih lanaca može prouzročiti trošenje i odgovarajućih kovanica na drugom lancu.

Da biste to izbjegli, bilo koji novi račvasti novčić koji želite zadržati morat će se premjestiti s adresa na kojima se nalaze prije nego što premjestite svoj pravi Monero. Vremenom se prijetnja ponovnim izdavanjem smanjuje kako se novi i stari novčići miješaju i postaju nevaljani na suprotnim blockchainima.

Nešto zabrinjavajuća prijetnja je da postupak polaganja prava i premještanja novoforsiranih kovanica može otkriti vaše vlasništvo nad Monero kovanicama. Ta se mogućnost suočava s misijom Monero usmjerenom na privatnost. Ako vam je privatnost vašeg Monera važna, predlaže se da odaberete jedan lanac koji ćete slijediti i jednostavno zanemarite ostatak alternativnih kovanica. Bilo da odaberete lanac koji održava najveću vrijednost ili odluku donosite na temelju koje vilice koda preferirate, ovo je najbolji način za održavanje privatnosti.

Pa … je li uspjelo?

Vilica definitivno stupa na snagu! Otkako se račva, Monerov hashrate dramatično se smanjio i čini se da Monero zajednica slavi. Međutim, za proizvođače ASIC-a priča je malo drugačija.

Grafikon Monero Hashrate

Iako je Bitmain pokazao podršku projektu Monero-Classic i čini se da nastavlja s planovima prodaje novog X3 CryptoNight rudara, manja hardverska tvrtka Baikal započela je rasprodaju vlastitih rudara CryptoNight zapanjujuće Dogovor 5 za 1, jasno vjerujući da će “istinski” Monero preživjeti i nadajući se da će vratiti neka svoja ulaganja u tehnologiju.

Što sada?

Kao i kod mnogih vilica koje smo vidjeli i za druge projekte poput Bitcoina i Litecoina, samo će vrijeme pokazati koji će napori opstati, a koji će se rasplamsati. Pripazite na CoinCentral za novosti o raznim Monero vilicama!

dobar tek!

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me