Na Izvoru, Istraživanje Blockchain Carstva GitHub-a

“Bitcoin je vrhunska valuta jer je otvoreni izvor.”

Kako to mislite da je Ethereum kôd javno na GitHubu? “

Kratka riječ o tehničkim uvjetima

Blockchain / kriptovalutni projekti & uvijek tajanstveni otvoreni izvor. Ako potječete iz netehničkog porijekla, vjerojatno ste se pitali točno što otvoreni izvor sredstva; ako ste se posebno motali oko programera, možda ste i čuli za moćne GitHub & svijet spremišta. Ako niste upoznati s terminalnom konzolom, vjerojatno niste upoznati s prethodnim terminima.

Ipak, razumijevanje načina na koji rade spremišta otvorenog koda, kao i istraživanje samih osnova GitHub platforma, vjerojatno je jedna od najučinkovitiji načine za razumijevanje kriptovaluta & njihove zajednice na dubljoj razini.

Kodni razgovori. A učenje kako sami pregledati izvorni kod za projekte kriptovaluta, bez obzira na vašu vještinu programiranja (ili nedostatak), nezaobilazan je alat.

U ovom članku raščlanjujemo što točno znači open-source & istražite kako blockchain & kriptovalutni timovi koriste GitHub. Kroz cijelo vrijeme ćemo razbiti neke povezane žargone, tako da će sljedeći put, kad vaš prijatelj programer kaže: “shitcoin o kojem ste mi govorili, doslovno nula obveza u svoje spremište, očito je prevara”, točno znati što je to pričati o.

Otvoreni izvor

Projekt softvera otvorenog koda (blockchain) je softverski projekt s izvornim kodom koji svatko može pregledati, izmijeniti, & poboljšati. Svijet softverskih projekata s otvorenim kodom proširuje se daleko iza svijeta blockchaina (Bok Linux!), Međutim, većina svih blockchaina jesu dizajn otvorenog koda.

Suprotno tome, većina softverskih projekata ima izvorni kod koji isključivo osoba, tim ili organizacija koja ga je stvorila ima isključivu kontrolu nad njim. Razmislite o Facebooku, Adobeu & druge privatne tvrtke behemoths. To se naziva vlasničkim softverom ili softverom zatvorenog koda jer samo izvorni autori vlasničkog softvera mogu legalno pristupiti i kopirati & alter rekao softver.

Softver otvorenog koda čini svoj izvor dostupan javnosti – za svi gledati, kopirati, mijenjati, učiti iz & udio. Dizajn, softver otvorenog koda promiče suradnju, zasluge, & dijeljenje, jer dopušta drugim ljudima izmjene izvornog koda, & ako Dovoljno ljudi se slaže, uvrsti spomenute promjene u javni izvorni kod. Niti jedna osoba, entitet ili organizacija nema ekskluzivna ili vlasnička prava nad projektom otvorenog koda; javna domena, kroz niz pravila koja upravljaju projektom (obično se naziva a protokol), dolazi do konsenzusa na decentraliziraniji način.

Izgradnjom softvera koji se globalno koristi s okvirom otvorenog koda, temelj je postavljen za skok naprijed u načinu održavanja velikih razmjera: decentralizirano. Da bih kvalificirao svoju izjavu, nastavit ću & predgovor da je centralizacija naspram decentralizacije ne binarna usporedba po bilo kojoj mjeri – nego klizna ljestvica. Vjerojatno već imate ispravnu vezu s ovim izrazima: autoritarna vlada odražava centralizaciju moći, dok izravna demokracija prikazuje decentralizaciju moći.

Izgradnja blockchain projekata koji su primarno otvorenog koda dali su fascinantan rezultat: snažni decentralizirani softver koji * nije * izgrađen u centraliziranom sustavu poput vlade ili korporacije.

Mogli bismo ići oko decentralizacije naspram centralizacije; međutim, za sada je dovoljno znati da je softver otvorenog koda jedan od ključnih pokretača u ovom brzom širenju decentraliziranog svega.

GitHub

Razmišljajući s logističkog stajališta, decentralizirani softverski projekt, koliko god bio decentraliziran, i dalje zahtijeva jedinstveno mjesto za sve suradnike u projektu (programere) za pregled, izmjenu i usporedbu. & u konačnici ažurirati kod. Ovdje dolazi GitHub:

GitHub je platforma za suradnju u stvarnom vremenu za programere koji istovremeno mogu raditi na istom izvornom kodu bez nadjačavanja međusobnog rada.

GitHub prati povijest promjena u izvornom kodu projekta, uključujući ono što je konkretno promijenjeno, tko je što promijenio & kada. Softverski projekt na GitHubu naziva se a spremište. Svako ažuriranje softverskog projekta naziva se a počiniti. Imajte na umu da se svaka promjena na projektu smatra predajom, a ne strogo programskim promjenama. Pisanje ažuriranja projektne dokumentacije, poput Vitalik radi ovdje na repozitorijumu organizacije Ethereum, se također smatra počiniti.

Prije nego što završimo ovdje, moram dati izjavu o odricanju odgovornosti da vrlo brzo definiram GitHub za čistu svrhu istraživanja blockchain projekata. GitHub nudi mnogo funkcionalnije & često je zabluda da je GitHub alat strogo za programere. Što se više udubite u platformu, to ćete više prepoznavati društvenu dinamiku & mogućnosti razmjene resursa koje vrlo nalikuju mogućnostima društvene mreže. Zapravo, u ovom trenutku, napredna zajednica GitHub polaže pravo na nevjerojatnu 12 milijuna + članova ta “omiljena” spremišta koja im se sviđaju, komentiraju, nadgledaju & pretplatite se na različite autore & spremišta projekata za ažuriranja.

Ispod je snimka zaslona kako izgleda “početna stranica” za svako od ovih spremišta.

Ovo je doslovno Bitcoin GitHub spremište – gdje se sav izvorni kôd s vremenom obavezuje, otvara probleme, & dokumentacija živi:

Navigacija spremištem

Za ovaj prvi snimak zaslona s crvenim pravokutnikom, navigacijske opcije unutar GitHub spremišta. Kao što vidite, ovo spremište možete dodatno istražiti klikom na karticu Problemi, Zahtjevi za povlačenjem, Projekti ili Uvidi.

Posebno je odjeljak Problematičan fascinantan pododjeljak spremišta koji prikazuje najtočnija i najhitnija pitanja za zajednicu spremišta. Čitanje ovih otvorenih izdanja fenomenalan je način za razumijevanje neposredne mape za projekte otvorenog koda bez ikakve novinarske pristranosti – razgovori o kodeksu.

Metrika izvornog koda

Brojevi zaslona iznad istaknuti su ključne metrike za cjelokupno spremište Bitcoina. Sva spremišta na GitHub stazama & prikazuje sljedeće četiri brojke: obveze, grane, izdanja & suradnici.

Gore smo razgovarali o obvezama – bilo koji promjena, dokumentacija ili kod, koji je prihvaćen u glavnom spremištu. Kao što možete vidjeti, na nevjerojatnih 17K izvršavanja, spremište Bitcoina prilično je aktivno. Uz to, možete pregledati stvarne ljude koji rade na ovom spremištu klikom na odjeljak “suradnici”.

Suradnik u spremištu je pojedinac koji je uspješno izvršio promjene koje je prihvatila zajednica spremišta & spojene u izvorni kod.

Ovi jesu li osobe kojima se treba obratiti za ažuriranje projekata; suradnici su prava stvar, oni koji rade na izgradnji ovih kolosalnih projekata.

Rezimirajući

Kretanje kroz GitHub spremišta najbolji je način da se iz prve ruke upoznate s najnovijim napretkom & izvorni kod za blockchain projekte. U konačnici, ove kripto & blockchain projekti izgrađeni su posebno s distribuiranom / decentraliziranom infrastrukturom iz razloga: da se pogura način razmišljanja zajednice otvorenog koda. Pa sad znate. Sljedeći put kada budete istraživali najnoviji novčić u tjednu, dođite prvo pročitati sažetak ovdje, ali onda krenite desno do spremišta GitHub da biste sami pročešljali izvor.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me