Uloga programera blockchaina brzo je postala jedna od najunosnijih tehnoloških pozicija na tržištu rada. Prije samo nekoliko godina koncept blockchain tehnologije uglavnom je bio teoretski i otvoren je uglavnom za doktore iz područja kao što su računalne znanosti i kriptografija. Sada, međutim, internetski tečajevi za obuku programera blockchaina čine ovu tehnologiju sve dostupnijom za učenje. U ovom ćemo članku pogledati neke od najboljih online tečajeva za razvoj blockchaina na tržištu danas i ispitati najbolje prakse za pripremu za karijeru programera blockchaina.

Treba li mi prethodno iskustvo kodiranja?

Ovo je jedno od najvećih pitanja koje većina ljudi postavlja kada pokušava utvrditi je li moguća karijera programera blockchaina ili ne. Iako odgovor nije jednostavan da ili ne i uvelike ovisi o zahtjevima potencijalnog poslodavca, iskustvo kodiranja u drugim područjima osim blockchaina definitivno može pomoći.

To je rečeno, prethodno iskustvo kodiranja ne mora nužno olakšati učenje blockchaina. Na primjer, Ethereum je stvorio potpuno novi jezik s Solidity. Na prvi pogled Solidity dijeli mnoge iste karakteristike kao i JavaScript; međutim, vrlo je različit iz mnogih razloga nakon daljnjeg ispitivanja. To može značiti da bi učenje solidnosti moglo potrajati čak i za iskusne programere.

Tržište poslova: Stvari koje treba razmotriti prije početka

Kao i u bilo kojoj potrazi za kodom učenja, važno je razmotriti koji tehnološki paket (snopove) naučiti. Do sada ne postoji jedinstveni ili većinski korišteni jezik kodiranja. Iz perspektive učenika, to otežava razmatranje koji bi jezici trebali biti dio strategije učenja.

Jedna od najboljih strategija je razmotriti na kojem biste blockchain projektu možda željeli raditi u budućnosti. Na primjer, ako želite postati programer Ethereuma, najbolje je započeti s Solidity. Ako želite raditi za neki drugi projekt, važno je pogledati koje programske jezike koriste.

Čak i ako niste sigurni za koju biste blockchain tvrtku možda željeli raditi, najbolje je pogledati razne otvorene poslove i zahtjeve za programere na web lokacijama poput kripto.poslovi ili cryptojobslist.com prije početka procesa učenja. To će vam dati ideju na koje se vrste tehnologija trebate usredotočiti u svom učenju.

blockchain tržište rada

Odabir najboljih tečajeva i metoda učenja

Postoji niz načina kako naučiti razvoj blockchaina. Ako ste iskusniji programer, možda ćete moći shvatiti zamršenost kodirajućeg jezika jednostavnim pregledavanjem Github stranica na nekolicini mnogih otvorenih izvora blockchain projekata. Međutim, ako niste toliko upoznati s razvojem blockchaina, mrežni vodiči za tečajeve vjerojatno su vaša najbolja opklada.

Bez obzira koju metodu učenja odabrali, bitno je zapamtiti da blockchain tehnologija napreduje vrlo brzo; stoga bi kôd korišten u tečaju objavljenom i prije samo mjesec dana trebao biti donekle promijenjen.

Dobra vijest je da se mnogi blockchain / cryptocurrency projekti koriste dobro uspostavljenim kodnim jezicima kao što su C ++, Golang itd. To znači da iskusni programeri mogu pokupiti te jezike prilično brzo za stvaranje stvarnih aplikacija.

Tečajevi obuke programera za blockchain

Još jedna prednost sve veće popularnosti blockchaina je ta što sada postoji sve veći broj izvrsnih internetskih tečajeva. Puno tečajeva za razvoj blockchaina može se naći na web mjestima poput Udemyja za brojne različite tehnološke hrpe. To uključuje 3+ sata, 4,5+ zvjezdica blockchain tečajeve, posebno za JavaScript kao i iOS pomoću Swifta.

Za one koji su zainteresirani za učenje Ethereuma i Solidity-a postoji 24-satni tečaj dizajniran za sve razine učenja. Instruktor podučava svemu, od osnova blockchain tehnologije i šifriranja, sve do naprednih, sitnih detalja o tome kako programirati pametne ugovore i interaktivne aplikacije na više stranica. S više od 18 000 učenika i ocjenom od 4,7 zvjezdica, ovaj je tečaj jedan od najpopularnijih i najbolje ocijenjenih trenutno na tržištu.

Uz sveobuhvatne platforme za učenje poput Udemy, postoji i nekoliko web stranica specifičnih za blockchain / kripto, poput Blockgeeks i velikih tradicionalnih sveučilišta poput Sveučilište Oxford koji nude razne mrežne tečajeve za učenike na različitim razinama razvoja blockchaina.

blockgeeks

Izgledi za karijeru

Za one koji tek započinju put učenja učenja blockchaina, ima nekoliko dobrih i loših vijesti. Važno je napomenuti da podaci pokazuju da je tržište rada već postalo sve konkurentnije. Prema istraživanju giganta za tražilice poslova, doista je ponuda tražitelja posla zainteresiranih za blockchain poslove općenito (nijedna posebna kategorija nije navedena za razvoj blockchaina) naglo porasla da bi sustigla potražnju poslodavaca.

Iz perspektive poslodavca, ovo je dobra stvar. Iz perspektive programera, povijest nam govori da bi ovo moglo predstavljati izazov za neke ljude.

ios i blockchain poslovi

Objavljivanje poslova za iOS u odnosu na Blockchain Developer

Treba pripaziti na mogućnost da će pozicije razvoja blockchaina slijediti sličan put kao i drugi tehnološki trendovi u prošlosti. Na primjer, iz donjeg grafikona možemo vidjeti da je ukupni interes da postanemo programer za iOS ostao relativno velik tijekom posljednjih nekoliko godina. Međutim, kao što se vidi iz gornjeg grafikona, puno manje tvrtki zapošljava na toj poziciji u 2018. u odnosu natrag u 2015. godini.

blockchain i ios poslovi

iOS vs Blockchain Developer Tražitelji posla

U osnovi, karijera programera blockchaina vjerojatno će s vremenom ostati relativno popularna; međutim, trajni interes tražitelja posla zapravo bi mogao dugoročno značiti stvaranje viška radne snage. Unatoč tome, velika većina kvalificiranih / iskusnih programera i dalje bi trebala ostati tražena i ne bi trebala imati previše problema s pronalaskom novih prilika za posao u budućnosti.

Nadalje, ne znamo točno kada bi se trend zapošljavanja mogao usporiti. Stoga je dobro započeti učenje putem internetskih tečajeva sada naspram riskiranja zaostajanja za ostalim tražiteljima posla samo zbog potencijalnog usporavanja zapošljavanja negdje u budućnosti.

Zaključak

Iako trenutno nema toliko puno mogućnosti tečaja za one koji žele postati programeri blockchaina u usporedbi s drugim tehnološkim poljima, nove se mogućnosti pojavljuju prilično brzo. Prije odabira internetskog tečaja razmotrite nekoliko čimbenika poput trenutnog ukupnog tržišta rada i budućih izgleda za karijeru. Sve će vam to pomoći da odredite najbolje tehnološke hrpe za učenje i omogućiti vam da kreirate vlastitu usmjerenu, personaliziranu strategiju za ne samo izgradnju stvarnih aplikacija (tj. Pametnih ugovora, dapps-a i još mnogo toga) već i pronalaženje dugoročnih prilika za karijeru.