Iako tržište kriptovaluta može biti dobar način zarade, ono je i glavno ciljno tržište za prevarante. U ovom ćemo članku pogledati neke od najčešćih shema bitcoina i kako se zaštititi od pada na njih.

Budite umorni od dijeljenja kriptovaluta

Među raznim vrstama shema bitcoina, mnogi vrhunski ljudi i projekti u industriji su zabrinuti rasprostranjenošću prijevara s dijeljenjem. Te se prevare često događaju na popularnim platformama društvenih medija, posebno na Twitteru. Velika imena poput Vitalika Buterina čak u svojim profilima navode “Ne poklanjanje ETH-a” kako bi kriptovalutna zajednica bila svjesna ovog problema.

Obično će te prevare ljudima reći da pošalju ETH ili BTC na određenu adresu. Prevarant obećava da će toj osobi zauzvrat dati više ETH ili BTC. Iako se ovo može činiti očitom prijevarom, broj profila koji uključuju “Ne odavanje ETH-a” jasno pokazuje da je ova vrsta prijevare prilično raširena.

Čak i u slučaju legitimnih airdropsa ili programa nagrađivanja, iznos dodijeljenih sredstava obično je puno manji. Što je najvažnije, legitimni dijelovi nikada ne bi tražili od korisnika da prvo pošalje sredstva, a zatim vrati sredstva u istoj kriptovaluti.

Vitalik Buterin savjetuje sljedbenike Twittera da ne šalju ETH na neslužbeni račun koji pokušava prevariti sljedbenike Buterina.

Neslužbeni račun Vitalik Buterin je ETH prevarant.

“Zajamčeni povrat” na ICO-ove

Na nekim financijskim tržištima (tj. Obveznice, CD-ovi itd.) Banke garantiraju povrat određenog iznosa. Međutim, to nije slučaj na drugim financijskim tržištima. Slično kao i na burzi, tržište kriptovaluta nema garancija dobiti. Svaka ICO kriptovaluta koja jamči da će cijena njenog tokena porasti na određeni postotak vjerojatno će biti prijevara. ICO prevare i dalje predstavljaju problem za tržište kriptovaluta, posebno zbog nedostatka regulatornih okvira u cijelom svijetu.

Čak i ako je vrlo moguće da će dana kriptovaluta s vremenom porasti na vrijednosti, prijevare će vjerojatno koristiti precizne brojeve i fraze poput “zajamčenih povrata”. Slično prevarama s dijeljenjem, ovi ICO-i tražit će od investitora da pošalju BTC, ETH ili druge popularne kriptovalute na adresu novčanika prevaranta.

Problem je u tome što se gotovo svaki projekt kriptovaluta (legitiman ili ne) oslanja na ovu vrstu razmjene sredstava. Na kraju je jedina glavna razlika u tome što prijevara ne vraća žetone zauzvrat.

Dakle, ono što razdvaja ICO prevare od legitimnih ICO-a?

Iako neki lažni projekti jamče povrat, legitimni ne. Legitimni ICO obično imaju nekoliko pozitivnih recenzija, provjerene članove tima s KYC i AML provjerama, uspostavljena strateška partnerstva i druge čimbenike.

Prevare u oblaku

Oblak u oblaku i dalje je još jedna popularna opcija za bitcoin sheme. Gore spomenute prevare s kriptovalutom mogu se činiti očiglednijima. Suprotno tome, prijevare u oblaku često se naizgled čine legitimnijima. U nekim slučajevima tvrtke za rudarstvo u oblaku jamče povrat. Opet, ovo je očita prijevara, pogotovo jer je vrlo teško predvidjeti kolebanje cijena kriptovaluta.

Ponekad se lažne tvrtke za rudarstvo u oblaku maskiraju puno bolje i ne uključuju jamstva za povrat. Korisnicima samo unaprijed naplaćuju pretplatu bez stvarne šanse za isplativost. Također je vrijedno napomenuti da čak i najpopularnije i legitimne tvrtke u rudarstvu u oblaku ne nude dobar povrat ulaganja.

Čak i ako razmišljate o tome da koristite legitimnu uslugu rudarstva u oblaku, važno je razmotriti koliko će vam vremena trebati da biste povratili ulaganje. Većinu vremena je lakše zarađivati ​​putem rudarskih platformi ili trgovanja kriptovalutama. U svakom slučaju, uvijek temeljito pročitajte recenzije bilo koje usluge rudarstva u oblaku.

Snimka web stranice DreamHash, prevara u oblaku

Snimka zaslona prevara DreamHash Cloud Mining.

Ne idite na krađu identiteta

Postoji nekoliko različitih vrsta prijevara vezanih uz kripto, kojih bi netko trebao biti svjestan. Prvo, e-adrese koje pokušavaju zavarati korisnike da misle da su popularna usluga obično su prijevara. Na primjer, prevarant može poslati lažno sigurnosno upozorenje rekavši da se netko upravo pokušao prijaviti na korisnički račun. Ova vrsta e-pošte obično traži od korisnika da klikne na vezu kako bi potvrdio da je sve u redu. Prevarant čak može zatražiti od korisnika da sudjeluje u anketi ili dijeljenju klikom na vezu.

Jednom kada korisnik prevarantu pruži osjetljive podatke (tj. Vjerodajnice za prijavu, privatni ključ itd.), Prevarant tada ima informacije potrebne za hakiranje korisničkog računa. U nekim su slučajevima prevaranti stvorili Facebook stranice i druge račune na društvenim mrežama kako bi se pretvarali da su legitimna razmjena. Ponekad prevaranti čak izrađuju Googleove oglasne kampanje. Uvijek budite oprezni s izlaznim vezama i pokušajte provjeriti idete li na legitimno web mjesto.

Postoji nekoliko načina za sprječavanje napada phishinga. Prvo, uvijek je važno osigurati da idete na ispravnu web stranicu. URL ponekad može biti dovoljno sličan da mislite da se radi o kripto-web mjestu koje redovito koristite. Potvrđivanjem posjeta ispravnom URL-u svaki put kad unosite vjerodajnice za prijavu, možete zaštititi svoja sredstva.

Drugi način sprječavanja prijevara je povećane sigurnosne mjere. Na primjer, omogućavanjem dvofaktorske provjere autentičnosti (2FA), hakerima možete malo otežati pristup stvarnim računima u slučaju da slučajno padnete na phishing napad. Nadamo se da ćete postavljanjem 2FA moći povećati sigurnost svojih sredstava.

Snimka zaslona Google pretraživanja pokazuje najbolje rezultate - Google oglas - zapravo je phishing prijevara. Ispod prvog rezultata nalazi se stvarno web mjesto blokchain.

Prevaranti čak mogu izvaditi internetske oglase kako bi vas doveli do njihove web stranice za krađu identiteta.

Zaključak

U doba kada je zapravo moguće postati ‘kripto milijunaš’, također je važno ne misliti da je to lako postići. Bilo kojem investitoru trebao bi biti glavni prioritet da shvati kako spriječiti padanje na bitcoin sheme. Vrste prijevara s kriptovalutom spomenute u ovom članku pružaju samo nekoliko primjera na što treba pripaziti. Korištenjem ovih strategija za otkrivanje raznih prijevara jednostavnije će se ublažiti potencijalni rizici i riješiti stvarne prilike od lažnih.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me