Centralizacija rudarstva ostaje vruća tema u zajednici kriptovaluta. Znati članovi i dalje ističu da je rastući tržišni udio Bitmaina u Bitcoinu (i ostalim kripto-proizvodima s dokazima o radu) glavni izvor zabrinutosti. Rudar SC1 nedavno je pokrenut, a tvrtka koja stoji iza platforme zauzima čvrst pristup prema monopolskim dobavljačima ASIC-a. Obelisk donosi alternativni pristup ASIC rudarstvu, ali može li vratiti snagu u ruke ljudi?

Tko je Obelisk?

Obelisk je isti tim koji stoji iza Siacoina, decentraliziranog rješenja za pohranu u oblaku koje preuzima Microsoft i Amazon. Sia također koristi provjeru rada kako bi osigurala svoju mrežu i sukladno tome suočava se s istim rudarskim problemima kao i Bitcoin. U tu svrhu, tim iz Obeliska nada se da će izazvati tvrtke koje dominiraju opskrbom izgradnjom vlastitih ASIC-ova za rudarstvo Sia i Decred:

Najavljujemo pretprodaju ASIC rudara za Obelisk Sia! Pretprodaja započinje u srijedu u 14:00 EST, bit će otvorena 7 dana. https://t.co/CgbwRKCsIc

– Sia Tech (@SiaTechHQ) 23. lipnja 2017

Problem

Bitcoin je brza, nepovjerljiva metoda razmjene vrijednosti širom svijeta. No, decentralizirana valuta nema smisla ako infrastruktura koja se koristi za njezino osiguranje nije. Bitmain je jedan od glavnih, ako ne i vodeći dobavljač ASIC rudarskog hardvera. Njihova moćna pozicija, međutim, donijela im je i prilično notornu reputaciju u kripto krugovima.

Zach Herbert, jedan od temeljnih članova Sie, istaknuo je neke probleme koje centralizirano rudarstvo može izazvati na radnom mjestu ranije ove godine (2018):

Bitmain ima snažne rezultate u Bitcoin-u da aktivno radi na potkopavanju razvoja jezgre, blokirajući važne nadogradnje mreže (Segwit), podržavajući sporne vilice (Bitcoin Cash), gradeći u dvorištu (Antbleed) i još mnogo toga. Bitmain smatramo lošim glumcem u prostoru kriptovaluta.

Njegove su riječi uslijedile nakon što je Bitmain iznenadio cijelo rudarsko tržište Siacoina najavom Antminer A3. Naprava dizajnirana posebno za kopanje Siacoina i nadmetanje s Obeliskovom ponudom:

Bitmains A3 Antminer. Iznenađujuće pokretanje za nadmetanje u rudarstvu Siacoina

Bitmains A3 Antminer. Iznenađujuće pokretanje za nadmetanje u rudarstvu Siacoina.

Prirodno, ovo nije dobro prošlo kod rudara Siacoin koji su već unaprijed naručili Obeliskov rudar pola godine ranije. Da bih dodao još jedan šamar, Bitmain je kupcima nudio 10-dnevno vrijeme isporuke po narudžbi. To je efektivno omogućilo kupcima A3 da započnu donositi dobit gotovo šest mjeseci prije nego što su kupci SC1 uopće dobili svoje opreme. Ako je ikada došlo do objave rata u rudarstvu kriptovaluta, to je bilo to.

Nadalje, u iščekivanju da prime svoje SC1, profitabilnost se nastavlja smanjivati ​​kako sve više rudara osigurava mrežu, a algoritamske poteškoće rastu. Vidiš nepriliku. Što proizvođač treba učiniti? Pa, Obelisk može imati rješenje. Ili barem tako kažu.

Launchpad

Launchpad je relativno nova usluga tvrtke Obelisk čiji je cilj riješiti problem velikih rudara koji podrivaju nove igrače na tržištu. Obelisk namjerava razviti, u partnerstvu s novim stvaraocima novčića, jedinstveni algoritam za rudarstvo i kasniji rudarski hardver za taj algoritam.

Ova bi usluga trebala omogućiti programerima novčića da kontroliraju pokretanje vlastitog novca, skrivajući hardverske i algoritamske detalje unaprijed. Jednom kada novčić lansira, ASIC-ovi se mogu ravnomjerno distribuirati zajednici kako bi se osiguralo da moć obrade ne kontrolira ili potajno minira nekoliko velikih igrača poput Bitmaina.

Rudari obeliska za mreže Siacoin i Decred

Rudari obeliska za mreže Siacoin i Decred

Štoviše, Obelisk želi održati ravnopravne uvjete tako što će otvorene izvore dizajnirati za javnost nakon pokretanja. To će omogućiti konkurentskim proizvođačima da na vrijeme izbace svoje verzije na tržište. To je prilično velika vizija, ali Obelisk vjeruje da su ovo možda prvi koraci u stvaranju industrijskog standarda za rudarstvo hardvera kojem je decentralizacija osnovno načelo.

Zvuči odlično. Pa u čemu je kvaka? Pa, usluga će vam vratiti pozamašnih 10 milijuna dolara da nabavite vlastiti Launchpad. Teorija kaže da bi jedinstveni ASIC i algoritam trebali omogućiti prvoj generaciji rudara četveromjesečni start. To bi teoretski bilo dovoljno vremena za nadoknađivanje troškova i nastavak natjecanja dok se bolji ASIC-ovi ne pojave na tržištu.

Drama se nastavlja

Unatoč prilično plemenitom pokušaju rješavanja centralizacije rudarstva, Obelisk se i dalje suočava s nekoliko vlastitih kontroverzi. Izvorne specifikacije SC1 rudara u srpnju 2017. najavljene su s brzinom raspršivanja od 800 GH / s +. U svibnju ove godine (2018) tim je najavio samo testiranje čipova otkrio brzine od oko 550 GH / s. Obelisk nažalost nije uspio ispuniti svoja početna obećanja brzine raspršivanja i trenutno prodaje konačni proizvod putem njihove web stranice po 550 GH / s..

Da doda dramu, mnogi korisnici zapravo nisu primili svoje narudžbe na vrijeme i Obelisk je kupcima morao nadoknaditi izgubljeni prihod od rudarstva. Napokon, i možda najkontroverzniji tim nedavno je odlučio račvati mrežu Sia u nastojanju da blokira konkurenciju poput Bitmaina i Innosilicona. Ovaj je potez očito pogodio kupcima Obeliska. Prilično zabavan potez ako smatrate da su sada, kako bi spriječili monopolski utjecaj, stvorili vlastiti.

Rudar obeliska: model budućnosti ili prolaznost?

Unatoč Satoshievoj viziji pravednije budućnosti financija, čini se da se borba za moć i kontrolu nastavlja. Jasno je da Bitmain to i dalje radi, pa # bitmainthings. Dakle, razumljivo je odakle dolazi momčad koja stoji iza Sie i Obeliska.

Međutim, Obelisk je, prema vlastitim riječima, priznao da će Launchpad u početku biti centraliziran oko jednog proizvođača ASIC-a. Nadalje, osim njihovih obećanja, kako će zajednica zapravo znati ako nisu zadržale brojne platforme za tajno iskopavanje kovanica za sebe?

Uvaženi zagovornici kriptografije kao što je Andreas Antonopolous već su ranije ukazivali na štetne učinke koje ASIC otpor zapravo može donijeti. To ipak neće odvratiti tvrde ljubitelje Siacoina. Može li rudar obeliska biti model za budućnost s toliko izazova u ovom prostoru? Tko zna. Za sada će centralizacija rudarstva ostati vruća tema.