Estonija je mala baltička država s 1,3 milijuna ljudi, ali oni vode digitalnu revoluciju u upravljanju s programom e-rezidencije Estonije. To je zemlja u kojoj država pokreće tehnološke inovacije, a ne samo privatni sektor. Od 2007. rade na prijedlozima za digitalizaciju identiteta i državljanstva. Danas svaki građanin Estonije ima svoju osobnu iskaznicu i PIN koji povezuju s njihovim digitalnim identitetom.

Nedavno, 2015. godine, Estonija je otvorila ovaj sustav digitalnog identiteta za negrađane. Svatko se na svijetu sada može prijaviti za e-prebivalište Estonije. Biti e-rezident ne daje državljanstvo, ali omogućuje vam otvaranje bankovnog računa i pokretanje posla u Estoniji. U budućnosti se Estonija nada da će proširiti mogućnosti e-boravka. U ovom ćemo članku pogledati što e-rezidencija podrazumijeva, kako postati e-rezident i budući planovi Estonije za digitalni identitet i upravljanje temeljeno na blockchainu.

Digitalna nacija

Estonija je u regiji dobro poznata kao tehnološko i startup središte. Posljednjih su godina prednjačili u digitalizaciji državnih službi. Američki predsjednik Barack Obama, prilikom posjeta Estoniji, primijetio je,

“Sa svojim digitalnim ID-ovima Estonci mogu koristiti svoje pametne telefone za gotovo sve što se može učiniti putem interneta, od ocjena njihove djece do zdravstvenih kartona … Trebao sam nazvati Estonce kad smo postavljali web stranicu o zdravstvenoj zaštiti.”

Građani mogu koristiti svoje osobne iskaznice za glasanje putem interneta, a sve državne evidencije dostupne su na mreži. Štoviše, estonski građani kontroliraju svoje podatke. Oni mogu odlučiti ograničiti pristup raznim informacijama u svojim osobnim profilima.

estonija e-rezidencija

Novi program e-boravka otvara neke od funkcionalnosti osobnih iskaznica cijelom svijetu. Estonska vlada naziva program e-boravka u Estoniji „novom digitalnom nacijom“. Oni predviđaju da će broj e-stanovnika jednog dana premašiti broj stvarnih građana u Estoniji.

Blockchain podupire sve usluge estonskog digitalnog identiteta. Oni traže načine kako proširiti blockchain za samostalno pohranjivanje podataka i provjeru ugovora, bez potrebe za središnjim tijelom. Na primjer, trenutno možete koristiti svoj estonski ID u kombinaciji s PIN-om za digitalno potpisivanje dokumenata jedinstvenim, raspršenim potpisom.

Pokrenite E.U. Poslovanje

Glavna prednost postajanja estonskog e-rezidenta je sposobnost pokretanja estonskog posla. Estonija je članica Europske unije, pa bi ovaj posao, nakon uspostavljanja, mogao obavljati transakcije širom Europe. Zapravo je uspostavljanje posla složenije od pukog plaćanja naknade. Za stvaranje tvrtke trebat će vam estonska adresa, a jednom ćete morati fizički otići u Estoniju da biste otvorili bankovni račun.

Međutim, nakon što to učinite, moguće je potpuno upravljati svojim poslovanjem i bankovnim računom na mreži. Svoje poslovanje možete voditi s bilo kojeg mjesta na svijetu, uključujući digitalno potpisivanje bilo kojih estonskih ugovora ili aplikacija.

Kako dobiti e-prebivalište u Estoniji

Dakle, zanima vas postati e-stanovnik?

Da se razumijemo, vjerojatno neće riješiti sve vaše probleme. Sposobnosti e-stanovnika vrlo su ograničene. Ako ste iz zemlje u razvoju ili puno poslujete u Europskoj uniji, to bi mogla biti vrlo isplativa odluka. Međutim, ako želite živjeti u Estoniji, morat ćete proći kroz različite uvjete boravka.

Da biste postali estonski e-stanovnik, trebat će vam:

  1. Kopija vašeg trenutnog, državnog izdanog osobnog dokumenta
  2. Fotografija u putovnici
  3. Izjava o motivaciji zašto želite postati e-stanovnik
  4. Visa / Mastercard za plaćanje naknade od 100 eura

To je to. Sama aplikacija je mrežna i prilično jednostavna. Obrada može potrajati malo vremena. Kad se to dogodi, morat ćete osobno posjetiti najbliži estonski konzulat. Ovo bi moglo biti daleko od vas, što predstavlja još jednu prepreku za dobivanje osobne iskaznice. Na primjer, jedini ured u Sjedinjenim Državama je u New Yorku.

estonija e-boravišna karta

Nakon što posjetite konzulat, otići ćete s digitalnom rezidencijalnom karticom s čipom koju možete priključiti u USB čitač kartica za pristup vladinim uslugama i potpisivanje dokumenata.

Estcoin

Nedavno je Estonija napravila valove kada je objavila da istražuju mogućnosti za nacionalnu kriptovalutu. Od tada je stekao naziv “estcoin”. Izvršni direktor programa e-rezidencije u Estoniji, Kaspar Korjus nedavno je napisao o motivacijama koje stoje iza kovanice,

“Zajednica estcoin bila bi strukturirana da podrži cilj rasta naše nove digitalne nacije poticanjem većeg broja ljudi širom svijeta da se prijave i iskoriste e-rezidenciju.”

Program se nada da će potaknuti startupe da koriste e-rezidenciju Estonije kao platformu za pokretanje pouzdanih, usklađenih ICO-a.

Uz to, estcoin će uključivati ​​i druge vrste tokena koji pomažu u utvrđivanju identiteta i pristupa kojima se ne može trgovati. Još jedan estcoin bit će vezan za euro kako bi se osigurala stabilnost fiat novca. To ne bi bila alternativa euru, već dodatak za digitalne transakcije.

Ethereumov Vitalik Buterin komentirao je planove Estonije,

“[Ako] se ti estcoins izdaju na vrhu blockchaina (mogu se izdavati u više formata istovremeno, u tome nema ništa loše), tada bi postalo lako i prikladno koristiti ih unutar pametnih ugovora i drugih aplikacija . “

Blockchain aplikacije

Estonija pionirsko koristi blockchain za osiguravanje informacija o građanima. Oni već imaju uspostavljene sustave koji su u fazi izrade kako bi iskoristili blockchain u mnogim aspektima svakodnevnog života.

Zdravstvene evidencije sada se mogu osigurati digitalno, a Estonci imaju kontrolu nad podacima koje njihovi liječnici mogu vidjeti.

Ocjene i certifikat o postignutom obrazovnom dostignuću sada su također na digitalnoj knjizi, što otvara mogućnost dijeljenja informacija o postignutom obrazovnom statusu s poslodavcima.

Estonci mogu glasati digitalno putem interneta koristeći svoje jedinstvene osobne iskaznice. Jednostavno se prijave i daju svoje glasove s bilo kojeg mjesta na svijetu.

Uz to, vlada omogućava testiranje autonomnih automobila razine tri (s ljudima koji upravljaju automobilom za upravljačem) na svim cestama u Estoniji. Oni već razmišljaju o načinima kako potaknuti petu (potpuno autonomnu) vožnju, zadržavajući sigurnosne propise.

Zaključak

Estonija prednjači na putu digitalnog upravljanja temeljenog na blockchainu. Primjer je onoga što je moguće kad je država spremna voditi inovacije, umjesto da se igra sustizanja privatnog sektora. Očekujte da ćete tijekom sljedećih godina vidjeti još mnogo vlada koje slijede Estoniju.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me