Trgovanje maržama dugo je bila uobičajena strategija za investitore na burzi da steknu bogatstvo. Sada porast kriptovaluta i razmjena kriptovaluta donosi nove mogućnosti trgovcima maržama. U ovom ćemo članku objasniti neke od osnova trgovanja maržom kriptovaluta i pogledati neke razmjene koje podržavaju ovu opciju.

Što je trgovanje maržom?

Tradicionalno, ulagači su trebali imati sva sredstva unaprijed prije ulaganja. Trgovanje maržom omogućuje investitorima da ulažu novac bez da im je potrebno imati sredstva na bankovnom računu. Kupnja na marži u osnovi je posuđivanje novca radi investiranja. Iako se smatra nešto rizičnijom, ova se investicijska strategija može usporediti s dizanjem kredita za kupnju kuće.

U trgovanje maržama na burzi, početni ulog od 2000 USD obično je potreban za otvaranje marginalnog računa. Nakon što investitor otvori račun, moguće je posuditi do 50% nabavne cijene dionice. Ulagači mogu nastaviti trgovati maržom sve dok se usput ispunjavaju uvjeti zajma. Kada se dionica proda na marginalnom računu, sredstva idu brokeru dok se zajam ne vrati.

Za usporedbu, trgovanje maržom kriptovaluta vrlo je slično. Međutim, umjesto da se za kredit oslanjaju na tradicionalnu banku, ulagači kriptovaluta mogu posuđivati ​​sredstva izravno s burzi kriptovaluta u kojima žele trgovati. Također postoji širok raspon mogućnosti iskorištavanja (2: 1, 3,33: 1, 4: 1, 1000: 1 i više). Ulagači mogu koristiti trgovanje maržom kako bi se ‘kladili’ na povećanje ili smanjenje cijena određenih kriptovaluta. Trgovanje maržom također se može koristiti za zaštitu, špekuliranje i sprječavanje zadržavanja svih sredstava na burzi.

trgovanje maržom

Trgovanje maržom kriptovaluta: Razumijevanje propisa i postavki razmjene

Iako oslanjanje na maržnu trgovinu možda nije idealna strategija za ulagače, ono daje više poluge za ulagače koji unaprijed nemaju potrebna sredstva ili ne žele unaprijed položiti značajan iznos sredstava.

Za investitore koji žele isprobati maržinsko trgovanje ili za bilo kojeg ulagača kriptovaluta koji koristi burzu koja dopušta maržinsku trgovinu, bitno je razumjeti propise i postavke razmjene povezane s maržom.

Usvojena su pravila za zaštitu burze i njezinih ulagača. Neke burze imaju mogućnost da korisnici prebacuju između “margin trading on” i “margin trading off”. Tipično je ovo zadnja zadana opcija.

Trgovanje maržom GDAX

Važno je napomenuti da se politike trgovanja maržama uvelike razlikuju od burze do burze. Neke razmjene kriptovaluta imaju vrlo stroge politike trgovanja maržom. Suprotno tome, drugi su puno fleksibilniji u pogledu toga tko može sudjelovati u maržnom trgovanju. GDAX je primjer relativno stroge razmjene u pogledu trgovanja maržom. Svaki investitor koji odabere ovu opciju mora ispuniti Obrazac prihvatljivog sudionika u ugovoru (ECP). U osnovi, osim ako ne ispunite status “akreditiranog ulagača” ili ako imate milijune dolara imovine, nije vjerojatno da ćete moći maržirati trgovinu putem GDAX-a.

Stroge politike s visokim zahtjevima uspostavljaju burze zbog poštivanja postojećih financijskih propisa koje su utvrdile nacionalne vlade. Iako se manjim ulagačima takve politike možda ne bi svidjele, namjera je dvojaka. Prvo, takve politike imaju za cilj spriječiti manje ulagače da se zadužuju i ne mogu otplaćivati ​​zajmove stečene maržinskim trgovanjem. Drugo, razmjena je u mogućnosti osigurati da ne izgubi prihod ako investitor nije u mogućnosti vratiti zajam.

Trgovanje maržom Kraken

U usporedbi s GDAX-om, Kraken je primjer popularne burze kriptovaluta koja nema toliko zapreka da manji ulagači započnu s trgovanjem maržom. Na Krakenu, ulagači razine 1-4 mogu svi sudjelovati u trgovanju maržama. Prema web mjestu za razmjenu, provjera podataka poput punog imena, datuma rođenja, države i telefonskog broja potrebna je da biste postali Tier 1 investitor. Razina 4 je malo stroža. Zahtijeva od korisnika učitavanje dokaza o raspoloživim sredstvima, osobnog dokumenta (tj. Putovnice), dokaza o prebivalištu, potpisanih KYC dokumenata i još mnogo toga.

Iako manji ulagači mogu trgovati maržom na burzi, postoje stroga ograničenja postavljena na razini razine. Na primjer, razina 1 može posuditi samo do 1.000 eura do 1.000 eura. Za usporedbu, Tier 4 može posuditi do 500.000 ili 500.000 eura. Ovo je uobičajena politika većine kriptovaluta jer su razmjene općenito opreznije kako se povećavaju iznosi zaduživanja.

Za manje ulagače, trgovanje maržom može biti dobra opcija za razmatranje. Ipak, važno je shvatiti da je poštivanje marginalnih politika i propisa nužno bez obzira na to koja se kriptovaluta koristi ili koliko je novca posuđeno.

Ograničenja posudbe marže Kraken

Razmjene kriptovaluta koje omogućuju trgovanje maržom (od 3. srpnja 2018.)

Imajte na umu da postoji niz burzi koje omogućuju trgovanje maržom. Međutim, važno je biti u toku s promjenama vladinog zakonodavstva ili promjenama politike razmjene kako se one vremenom mijenjaju. Ovo ne služi kao cjelovit popis, a za više pojedinosti trebali biste provjeriti web mjesto razmjene kriptovaluta.

  • Bitfinex
  • BitMEX
  • Huobi Pro
  • GDAX
  • Kraken
  • Poloniex
  • Whaleclub

Zaključak

Trgovanje maržama za kriptovalute postaje uobičajena značajka na mnogim burzama. Iako se politike i propisi razlikuju, principi ulaganja su isti. Uvijek temeljito pročitajte detalje i prije donošenja odluke ozbiljno razmotrite prednosti i rizike pozajmljivanja marže.

U bilo kojim okolnostima, slično trgovanju maržama na burzi, nemojte pretpostavljati da će tržište kriptovaluta olakšati vraćanje zajmova s ​​burzi. Na vrlo nestabilnom tržištu ne postoji jamstvo da će se trgovanje maržom isplatiti i da bi moglo dovesti do financijskih gubitaka.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me