Kad je osnivač Ikigai Asset Management Travis Kling pao u zečju rupu kriptovalute, teško je pao. Kad je u jesen 2016. počeo čitati Bitcoin, Kling je počeo dopirati znanje o Internetu i upuštati se u koncepte poput Bizantske tolerancije na greške, Nula dokaza o znanju, stabla Merkle i još mnogo toga. Počeo je uviđati nevjerojatnu vrijednost u konceptima knjiga bez povjerenja / bez dopuštenja, kripto ekonomije, softvera otvorenog koda i tvrdih rašlji.

Travis Kling

U to je vrijeme Kling bio menadžer portfelja (200 mil. USD) u hedge fondu milijardera Stevena A. Cohena Pointa72. Tradicionalni financijski svijet otprilike krajem 2017. nije bio baš željan u potpunosti istražiti potencijal kriptovalute kao klase imovine, osim potencijalnog iskorištavanja njezinih radikalnih špekulativnih skokova i padova.

U prosincu 2017. Kling je napustio Point72 da odvede svoje investicijske talente na Venice Beach u Los Angelesu i udružio snage s Timothyem Lewisom i Anthonyjem Emtmanom kako bi osnovao Ikigai, tvrtku za upravljanje kriptoassetima.

CoinCentral je dobio priliku razgovarati s Klingom o njegovim razmišljanjima o budućem napretku svijeta kriptovaluta, evoluciji kriptovalute kao klase imovine i filozofiji ulaganja u kriptovalute.

Možete li prijeći prijelaz s upravljanja imovinom u Point72 u Osnivanje Ikigaija?

Moji partneri i ja izgradili smo Ikigai od nule. Iako zasigurno PUNO posla, ovo nam je omogućilo da oblikujemo i implementiramo kulturu koja je u potpunosti jedinstvena za Ikigai, što smatramo značajnom konkurentskom prednošću koja će se održati u godinama koje dolaze. Rečeno drugačije, izgradili smo okruženje koje njeguje izvrsnost i vrlo je pogodno za generiranje atraktivnih povrata prilagođenih riziku na ponovljivoj osnovi.

Industrija Cryptoasset kreće se brže od svega što sam ikad vidio. Sve se na ovom polju kreće superlinearno, potaknuto primarno tehnološkom bazom otvorenog koda. Tehnološki napredak događa se na evolucijski, darvinski način. Prostor se razvija kao kambrijska eksplozija.

Ovo je nova klasa imovine koja se gradi oko transformacijskog informacijskog protokola, a koji će poslužiti za prearhitekturu temeljnog sloja Interneta i stvaranje procesa u milijardama dolara.

Konkretan način na koji će se to stvaranje vrijednosti odvijati trenutno je nepoznat, a određeni način na koji će vrijednost prikupljati se nije siguran. Kao takav, za ulaganje u Cryptoasset, “pravi sjever” za vrijednost mnogo je manje razumljiv nego u tradicionalnim razredima imovine poput dionica. Ne postoje mjerni podaci koji se temelje na prihodima / novčanim tijekovima / zaradi / imovini za Cryptoassets. Ništa napisano o procjeni Cryptoasseta nije starije od 18-24 mjeseca, dok procjena vrijednosti dionica postoji više od 100 godina.

Kvantitativni podaci su ograničeni i teško ih je prikupiti. Podaci koje imamo u mnogim su slučajevima nepotpuni, netočni ili neusporedivi razdoblja tijekom razdoblja. Infrastruktura je slično ograničena.

Previše je toga što treba znati, a previše toga je nespoznatljivo da bismo uistinu bili „stručnjak“ za Cryptoasset.. Kripto ulaganje informira se proučavanjem kriptografije, informatike, ekonomije, inženjerstva, trgovine, teorije igara, upravljanja, propisa, filozofije, novih tehnologija i mnogih drugih područja. Ova raznolikost ulaznih podataka u procesu ulaganja i dinamični krajolik čini prednost postojeće funkcije relativno malom u usporedbi s tradicionalnim razredima imovine.

Što vas je natjeralo da odaberete ime Ikigai?

Prošle sam godine naišao na Ikigai Vennov dijagram. Koncept mi ​​se stvarno zalijepio. Na to sam se podsjetio početkom ove godine i to me pogodilo osobno. Ikigai je kombinacija 1- onoga što voliš raditi 2- onoga u čemu si dobar 3- onoga za što zaslužuješ da budeš plaćen i 4- onoga što svijet treba.

ikigai

Imao sam karijeru u ulaganju hedge fondova. Svidjelo mi se. Bio sam dobar u tome. Od toga sam fino živio. No, svijetu nije potreban još jedan menadžer hedge fondova. Ako svijet ne dobije drugog menadžera hedge fondova, svijet će biti sasvim u redu. Ali svijet treba ovu tehnologiju. Ova tehnologija služi kao platforma na kojoj se može pozitivno utjecati na društvene promjene. Kriptoasse su mi dale moj četvrti krug Ikigaija.

Koji su neki od najvećih kontrasta između tradicionalnih investicijskih strategija i kriptovaluta?

Općenito manje podataka koji generiraju signal za ulaganje u Cryptoasset.

Mnogo manje koncept “istinskog sjevera” – postoji mnogo potencijalno točnih odgovora i trenutno ne postoji način da budemo sigurni koji će odgovor biti dugoročno pravi odgovor.

Cryptoasset nije kapital (u većini slučajeva). To nije pravni zahtjev za prihode / zaradu / imovinu / novčane tokove. Kapital je instrument koji olakšava priraštaj vrijednosti ulaganjem od 1600-ih i trenutno pokušavamo stvoriti novi mehanizam prikupljanja vrijednosti, pri čemu žeton ima implicitno polaganje prava na mrežni učinak, a struktura tokena služi kao most između vrijednosti stvorene tehnologijom i vrijednost pripisana žetonu.

Kako vidite odnos između kvantitativne analize i relativno nove kriptovalute?

Budući da ne možemo koristiti mnoge metodologije procjene koje su se zadržale u tradicionalnom investiranju u klasu imovine, moramo nastojati identificirati podatke koje imamo i koji mogu pomoći u donošenju boljih investicijskih odluka. U mnogim su slučajevima ovi podaci “kripto-izvorni” i ne postoje za tradicionalne klase imovine. To može uključivati ​​podatke iz knjige narudžbi, aktivne adrese novčanika, dnevne transakcije, Mempool, Hashrate, mjerne podatke živahnosti zajednice, forenziku novčanika i mnoge druge izvore.

Također, Tehnička analiza igra istaknutiju ulogu u Crypto-u nego u tradicionalnim razredima imovine. Ta velika većina djelovanja cijene kripto funkcija je nagađanja, jer se trenutno vrlo malo koristi tehnologija za slučajeve namjene. Špekulacija je funkcija straha i pohlepe. TA je kvantifikacija straha i pohlepe. Stoga je praćenje TA za kriptoassete važan izvor kvantitativnih podataka za generiranje alfa.

Koja je najveća pogreška koju danas čine projekti i kako je mogu izbjeći?

Prostor u cjelini ima tendenciju pokušati hodati prije nego što puze, ili u nekim slučajevima trčati sprint vjetra prije nego što puže. Najtemeljniji dio ovog ekosustava još nije postavljen u kamenu. Mnogi projekti pokušavaju prikupiti novac za slučajeve korištenja za koje su potrebni postojeća infrastruktura i osnovni slojevi koji su godinama udaljeni. To je kao da prvo otkrijete beton za izgradnju cesta i odmah postavite ideju za leteći automobil. Mogli bismo koristiti više ljudi usredotočenih na izlijevanje betona za izgradnju cesta prije nego što razmišljamo o letećim automobilima.

Zabavimo bitcoin-ovsku maksimalističku ideju da će dugoročno Bitcoin i njegova rješenja drugog sloja izbrisati većinu altcoina. Kako hedge fond za kriptovalute pristupa ovom riziku?

Ne mogu govoriti u ime drugih fondova, ali vjerujem da mnogi fondovi nisu u poziciji da realiziraju ovaj događaj i ponašaju se u skladu s njim, ako se to dogodi. Ikigaijev aktivni pristup upravljanju portfeljem izgrađen je na Četiri temelja 1-kvalitativnog istraživanja; 2- Temeljna procjena; 3- Kvantitativni alati; i 4- Katalizatori vođeni događajima.

Ta Četiri zaklade daju nam ulaznice za košarku na terenu. Iako ne znamo koja će momčad pobijediti, a momčad koja može na kraju pobijediti u cijelom prvenstvu možda još nije ni rođena, vjerujemo da ćemo, ako budemo imali jasne vizije u ta četiri temelja, znati kad ga vidimo, vidimo ga rano i budemo u mogućnosti rasporediti kapital u skladu s tim.

Imamo punu fleksibilnost u svom investicijskom mandatu. Možemo smjestiti čitav fond na dugu BTC poziciju ako nam to govore četiri zaklade. Spremni smo i voljni rasporediti kapital na bilo koji način koji će generirati najatraktivniji prinos prilagođen riziku, a ako to znači jednu dugu BTC poziciju jer svjedočimo „hiperbitkoinizaciji“, neka tako bude.

Možete li prijeći preko svoja tri temeljna cilja i kako oni otkrivaju neke od ovih multitrilionskih prilika?

Središnja teza Ikigaija: Kriptoasseti i DLT generacijske su tehnologije koje otključavaju neizmjernu vrijednost. Ova tehnologija redefinira imovinu i redefinira likvidnost. Izgradnja ove tehnologije odvija se relativno rano, a ulaganje u novu tehnologiju zahtijeva fleksibilan pristup.

Uz to kao pozadinu, vidimo priliku od nekoliko bilijuna za hvatanje vrijednosti od 1 beta; Stvaranje 2-alfa vrijednosti; i 3- negativno uništavanje alfa vrijednosti. # 1 govori o porastu plima koji podiže sve brodove. Ova će se plima znatno povećati tijekom sljedećih nekoliko godina. Imamo visok stupanj pouzdanosti da će Cryptossets biti najučinkovitija klasa imovine u sljedećih 5-10 godina. Broj 2 govori o tome da će se određeni čamci povećati za redove veličine više od opće plime.

Bit će nekih ogromnih pobjednika kako ova klasa imovine sazrijeva i temeljni dijelovi se učvršćuju na svoje mjesto. Broj 3 govori o tome da će mnogi od ovih projekata, vjerojatno 90% i više, zapravo vrijediti nula, a ako odlučite ulagati u te projekte, izgubit ćete sav novac.

Ikigai nastoji biti izložen # 1 i # 2, dok izbjegava # 3. Naša četiri temelja, zajedno s fleksibilnim investicijskim mandatom i multistrateškim pristupom, daju nam mogućnost generiranja superiornih povrata prilagođenih riziku na ponovljivoj osnovi u kontekstu široko usmjerenih, snažnih bikovskih izgleda s visokim stupnjem neizvjesnosti oko specifičnost kako će se ta bikovština odigrati.

Možete li opisati investicijski pejzaž prije ICO-a? Je li moguće da prosječni ulagači dobiju sličan pristup istim tokovima poslova kao i fondovi?

Prosječni investitor neće dobiti pristup istim ICO-ima u istoj fazi kao visokokvalitetni, renomirani Crypto fondovi.

U ulaganju u Cryptoasset u početnoj fazi, jednostavno “pisanje čeka” često ne donosi dovoljnu vrijednost za stol da natjera atraktivnu tvrtku Cryptoasset u početnoj fazi da potraži vaše sudjelovanje. Ulaganje u Cryptoasset u fazi venture posao je koji se temelji na pristupu.

Postavljate si pitanje – “dobivamo li izgled za kvalitetne ICO-ove rano?”. Ako je odgovor da, imate ICO tvrtku. Ako je odgovor negativan, nemate ICO tvrtku. Stvarni postupak marljivosti u ulaganju u Cryptoasset u fazi pothvata nije težak i nije izvor velike alfa generacije.

Ako marljivo radite 20 ICO projekata, 17 kažete ne prvom satu marljivosti. 18. i 19. koji vam se sviđaju, ali trebaju malo posla. Dvadeseti koji vam se stvarno sviđa, ali i svima ostalima, tako da ne dobivate kapacitet za posao, jer je pretplaćen.

Ikigai se razlikuje od ostalih koji pokušavaju “upisati ček” u taj 20. ugovor pružajući opipljivu vrijednost izvan dolara. Ikigai može savjetovati o najboljim tehničkim praksama i ubrzati partnerstva. Možemo savjetovati strukturu tokena u kontekstu hvatanja vrijednosti. Ikigai može pomoći u razvoju strategije izlaska na tržište. Ikigai može reći drugima u zajednici za ulaganje u Cryptoasset zašto nam se projekt sviđa dovoljno da bismo u njega uložili.

Ova prijedlog vrijednosti tvrtke Ikigai nije predstavljen samo tvrtkama Cryptoasset u početnoj fazi, već i ostalim istaknutim rizičnim fondovima “svjetionika” koji ulažu u Cryptoassets. S mnogim od ovih svjetionika imamo dugogodišnje veze i brzo uspostavljamo nove odnose s drugima.

Pružajući vrijednost odnosima s ovim svjetionicima, Ikigai olakšava tijek posla u najatraktivnijim mogućnostima ulaganja u Cryptoasset u fazi sjemena, potičući stvaranje vrijednosti.

Možete li objasniti kako se mrežni efekti tokena razlikuju od tradicionalnih mrežnih efekata?

Mrežni učinak za koji smo rekli da postoji kad se vrijednost tehnologije povećava što je više ljudi koristi. Telefon ili društvena mreža dva su lako razumljiva primjera.

Svaka tehnologija koja značajan dio svoje vrijednosti izvuče iz Network Effect-a izložena je problemu pokretanja sustava, gdje morate shvatiti kako doći od 0 korisnika do 1 mm ili 5 mm ili 20 mm ili koliko god broja bilo da se dogodi točka preokreta gdje prosječna korisnost u kojoj uživa korisnik dovoljno je uvjerljiva da se tehnologija uspravi samostalno u odnosu na status quo.

Pojava Cryptoassets iz temelja mijenja odnos između tehnologije i njezinog mrežnog učinka. Token povezan s tehnologijom omogućava Špekulantu da stoji na T = 0, gleda u budućnost i kladi se na vrijednost neke tehnologije ako jednog dana dođe dovoljno ljudi.

Kroz špekulacije, Špekulant dobiva Financijski uslužni program (potencijal za buduću dobit), koji zamjenjuje donji uslužni program koji prima Korisnik. Na taj način, Špekulant je u stanju i stimuliran pokrenuti tehnologiju u fazi pokretanja sustava. To nikad u povijesti nije bilo dostupno. To je revolucionarno.

Što kvalificirani investitor treba tražiti u hedge fondu, izvan marketinških floskula?

Jednostavno, tim i proces.

Tim s relevantnim iskustvom, posebno u upravljanju portfeljem javnih tržišta. Tim s tehnolozima i programerima softvera. Tim s iskustvom ulaganja u sjeme i privatnog kapitala.

Dobro definiran investicijski proces. Investicijski mandat, okvir za rješavanje tog mandata i procesi za njegovo izvršenje.

Hvala vam!