Šifriranje ključa u središtu je kriptovalute. Čak je i u imenu – kripto dio kriptovalute. Interes za digitalnu valutu je na svim vremenima, pa do sada vjerojatno i najobičniji investitor u Bitcoin može razgovarati kroz osnove raspodijeljenih knjiga. Međutim, ako ste netko tko bi se trudio objasniti kako šifriranje ključeva funkcionira, to će se promijeniti s našim priručnim objašnjenjem.

Svatko tko ima kriptovalutu ima privatni i javni ključ. Svaki je ključ jednostavno niz slova i brojeva koji su kriptografski povezani. Ako je sva vaša valuta na razmjeni, možda nećete znati svoje ključeve, ali oni unatoč tome postoje. Ako su vam svi novčići na razmjeni, to doista morate popraviti i prebaciti ih u siguran novčanik.

Posjedujući digitalni novčanik, posjedujete svoje javne i privatne ključeve. Ove su tipke samo dugi nizovi slova i brojeva. Iako otvoreno dijelite svoju javnost, svoj privatni ključ morate zaštititi. Davanje nekome do znanja da je vaš privatni ključ jednako predaji vaše zalihe. Ali javni ključ je upravo taj – javni. Netko tko zna vaš javni ključ ne daje mu nikakvu dozvolu za stavljanje ljepljivih šapa na vašu digitalnu valutu.

Simetrična kriptografija

Simetrična kriptografija analogna je uobičajenoj bravi vrata koju koristimo u stvarnom životu. Postoji jedan ključ koji će raditi i za otvaranje i za zaključavanje.

Sada, zamislite da Alice šalje tajni paket podataka Bobu. Alice generira šifru za sigurno šifriranje tih podataka. Kad Bob primi paket od Alice, ona mu da šifru kojom je šifrirala podatke, a on je koristi za dešifriranje podataka.

To je poznato kao simetrična kriptografija. To znači da isti ključ koriste za šifriranje i dešifriranje podataka koji se šalju u digitalnom obliku.

Glavni nedostatak upotrebe simetrične kriptografije je taj da je za slanje i primanje šifre potreban dodatni sloj sigurnosti. Inače, postoji rizik da bilo tko može presresti šifru, a podatkovni paket više nije privatni.

Asimetrična kriptografija

Korištenjem šifriranja s javnim ključem možemo prevladati problem potrebe za dodatnim slojevima sigurnosti. Javni i privatni ključ koji djeluju u paru znače da privatni ključ nikada nikome ne treba dijeliti. Kako surađuju?

Alice i Bob sada imaju vlastite javne i privatne ključeve. Svi oni znaju međusobne javne ključeve, ali njihovi privatni ključevi su privatni. Alice želi poslati paket podataka Bobu, pa ga šifrira koristeći Bobov javni ključ. Budući da je koristila Bobov javni ključ, samo Bob sam može dešifrirati paket, koristeći svoj privatni ključ.

Šifriranje javnim ključem uključuje višestruke izračune pa nije prikladno za slanje velike količine podataka. Međutim, možete ga koristiti i za kriptiranje simetričnog ključa koji može sadržavati dodatne podatke.

Šifriranje privatnog ključa i digitalni potpisi

Nikada ne biste željeli slati bilo kakve privatne podatke koristeći svoj privatni ključ za šifriranje, jer bi ih svatko s javnim ključem mogao dešifrirati. Međutim, privatni ključ može poslužiti i kao digitalni potpis, jer je jedinstven za jednu osobu.

Potpis

Digitalni potpisi zamjenjuju potrebu za fizičkim potpisima.

Recimo da Alice primi paket podataka, ali ne zna tko ga je poslao. Međutim, ona ima javne ključeve svih svojih prijatelja, pa ih je vjerojatno poslao jedan od njih. Prolazi i sustavno pokušava dešifrirati podatke dok konačno, Bobov ključ nije jedini koji ih dešifrira. Alice tada zna da je samo Bob mogao poslati te podatke jer ih je mogao šifrirati samo Bobov privatni ključ.

Sigurnost privatnog ključa

Ovaj objašnjenje služi za pokazivanje važnosti zaštite privatnog ključa. Izvorni blockchain, Bitcoin, nepovratno pohranjuje sve transakcije. Jednom kada unesete svoj privatni ključ, trgovina se obrađuje i nikad se neće poništiti. Dakle, oni kojima su hakirani privatni ključevi i ukradeni Bitcoini nikad ih više neće vratiti.

Pohrana privatnih ključeva jedan je od najtemeljnijih problema kriptovaluta. Iako novčanici za hladnjake ostaju najsigurnije sredstvo za držanje digitalnih kovanica, oni ovise o tome da korisnik zaštiti svoj privatni ključ. Novčanici poput Trezora ili Ledger Nano S koriste PIN i sustav za oporavak sjemena. Međutim, morat ćete pohraniti PIN i oporavak sjemena na neko sigurno mjesto.

Ledger Nano S

Ledger Nano S jedan je od naših najboljih izbora hardverskih novčanika

Idealno, negdje sigurno znači i izvan mreže. Prošle godine, izvješteno je da je zlonamjerni program Cryptoshuffler ukrao Bitcoin u vrijednosti od 150 tisuća dolara. Program bi se sakrio na računalu korisnika i pričekao dok nešto što je izgledalo poput bitcoin ključa ne padne na njihov međuspremnik. Pomoću tih podataka kreator zlonamjernog softvera mogao bi lako iscrpiti sredstva cilja.

Ironično je da je najsigurniji način pohrane privatnih ključeva ili sjemena za oporavak i dalje njihovo zapisivanje na papir; međutim, to također nije sigurno ako papir dođe u pogrešne ruke.

Završne misli

Iako bilo tko može izvršavati transakcije s kriptovalutama, a da ništa ne zna o šifriranju ključeva, u ovom je slučaju znanje moć. Ljudi koji razumiju što privatni i javni ključ mogu učiniti, vjerojatnije će poduzeti odgovarajuću brigu kako bi osigurali da njihov privatni ključ ostane privatni. Bez obzira na sigurnost ključa, šifriranje ključa samo po sebi predstavlja elegantnu upotrebu kriptografije kako bi naše transakcije digitalnih novčića bile sigurne.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me