Pametni spremnici održavaju odgovarajuću temperaturu za hranu i farmaciju

Uz mnoštvo blockchain startupa, ne nailazite često na etablirane tvrtke koje usvajaju blockchain kako bi poboljšale svoje procese. Ali prva aplikacija Smart Containers, SkyCell, već više od pet godina iznajmljuje svoje spremnike s kontroliranom temperaturom – nekim od najvećih imena u hrani i farmaciji. Pa, zašto prijeći na blockchain?

Kad vaš popis klijenata uključuje poput Rochea i Novartisa, zašto zamijeniti model koji već radi? Razgovarali smo sa suosnivačem i izvršnim direktorom tvrtke Pametni spremnici Richard Ettl o važnosti blockchaina u logističkoj industriji i koji problem posebno rješava za njegovu tvrtku.

Jednostavno rješavanje međunarodnih plaćanja

“Prije otprilike 18 mjeseci počeli smo ulaziti u blockchain, a prije otprilike godinu dana počeli smo raditi na iskorištavanju mogućnosti blockchaina. Dakle, naša prva aplikacija bila je prihvaćanje kriptovaluta kako bismo mogli automatski podmirivati ​​račune putem Bitcoina i Etera. Počeli smo u siječnju i bili smo prva zrakoplovna tvrtka za iznajmljivanje kontejnera koja je to učinila. ”

Štoviše, u zemljama sa zatvorenim gospodarstvima, poput Indije, može proći i do 6-8 tjedana prije nego što tvrtka primi uplatu – a do 150 dolara nestane u bankarskom svijetu. “S Ether plaćanjem govorimo o sekundama – i to je znatno jeftinije”, ističe Richard.

Mogućnost da Indija uskoro zabrani kriptovalute može prouzročiti “kratkoročnu zapreku”, ali Richard vjeruje da će vlade na kraju prihvatiti kriptovalute.

“Mislim da je riječ o kontroli i da se vlade plaše gubitka kontrole nad svojim valutama. No, dugoročno će je prihvatiti, pa čak i imati vlastite kriptovalute. Pametni kontejneri agnotični su prema kriptovalutama i prilagodit će se prihvaćanju onoga što kriptovaluta dugoročno ima smisla.

Praćenje više predmeta širom svijeta

spremnici za praćenje

Iznajmljivanje tisuća kontejnera raznim tvrtkama i zemljama širom svijeta nije lako pratiti. Mnogo je problema uključenih u utvrđivanje mjesta određenog spremnika u određenom trenutku.

„Primijetili smo izazove u praćenju te imovine“, kaže on, „pa smo izgradili vlastiti ERP sustav. Što više imovine imamo, to je zapravo decentralizirana logistika problema. “

Ako ste ikad izgubili kofer tijekom leta ili paket poštom, znat ćete da nije lako pratiti milijune predmeta koji kruže svijetom. A kada imate posla s proizvodima osjetljivim na temperaturu, ulog je još veći.

Često čujemo kako je blockchain tehnologija skupa za integraciju. Ipak, u logističkoj industriji omogućuje tvrtkama da smanje troškove za svoje klijente brodskih kontejnera širom svijeta.

“Kad paket šaljete širom svijeta, to zahtijeva oko 200 komunikacija različitih strana u lancu opskrbe. Ovo je kombinacija telefonskih poziva, e-pošte i nekih integriranih komunikacijskih sustava. Blockchain je crveni niz u cijeloj toj komunikaciji. Sve te podatke prilažete tom blockchainu ”

A kad ste vezali niz, više nemate stotine ljudi koji međusobno razgovaraju, jer su sve informacije već na blockchainu.

No je li blockchain smanjio količinu osoblja koje je tvrtkama potrebno, prijeteći time radnim mjestima?

“Mislim da je to posljedica”, priznaje Richard, “ali na pozitivan način. Janja za tim pošiljkama zapravo nije koristan posao, pa mislim da će dramatično povećati produktivnost različitih dionika u opskrbnom lancu. “

Transparentnost, anonimnost i smanjenje ljudskih pogrešaka

Logistika pametnih kontejnera

Blockchain omogućuje pametnim spremnicima i učinkovitije upravljanje podacima. Na primjer, određeni elementi moraju biti javni i dostupni svima – ako je to opasno dobro, kamo se otprema i do njega itd. Ali ostali podaci moraju biti privatni, poput vrijednosti opreme u njima.

“To je ono što radimo, kombiniramo privatne i javne elemente za logističku industriju putem blockchaina”, kaže Richard.

Također smanjuju ljudske pogreške. „Ako imate osobu koja razgovara s drugom osobom na različitim jezicima, imate puno prostora za gubitak informacija u prijevodu. Korištenje blockchaina značajno smanjuje količinu ljudskih pogrešaka u logistici. Također, slabe točke mnogih osjetljivih informacija koje lete iz različitih izvora. “

Dobivanje novih ideja

Možda se pitate zašto bi etablirana tvrtka s provjerenom tehnologijom održala ICO, posebno s određenom negativnošću oko tog termina u posljednje vrijeme. Ali ICO Smart Containers ima smisla iz nekoliko razloga (osim što stječe više sredstava).

“ICO je imidž kampanja”, objašnjava Richard, “lansiramo novu vrstu proizvoda na stranu hrane i moderniziramo svoj imidž.” Neke ključne ideje dobivaju i od samih investitora. Jedna od njih došla je s norveške farme lososa koja trenutno gubi do 12 posto proizvoda godišnje.

Druga, da se smanje troškovi zemalja sa slabijom infrastrukturom i vrućom klimom koje si ne mogu priuštiti iznajmljivanje hladnih kamiona za premještanje hrane. “Sad mogu unajmiti kutiju i to je pristupačnije”, kaže.

Hrana i farmacija glavna su područja pametnih spremnika jer su to proizvodi koji su vrlo osjetljivi na temperaturu. Međutim, u budućnosti postoje i druge mogućnosti, uključujući logistiku darivanja organa.

“Možemo prevesti živo srce”, oduševljen je Richard, “i razvili smo kutiju za dječju bolnicu u Zürichu za prijevoz žive kože. To treba transportirati na tjelesnoj temperaturi od 37 stupnjeva (98,6 Fahrenheita). “Dakle, možemo se odvesti do bolnica kako bismo ih koristili za žrtve opeklina ili ljude s rakom kože.”

Još jedan mogući slučaj upotrebe u budućnosti je prema Richardovim riječima “pomalo morbidan”. Kaže, “Prijevoz nedavno preminulih tijela izazov je, pa bi to moglo biti nešto u što bismo mogli ući … ali možda bi nam za to trebala nova marka!”

Koji su do sada neki od uspjeha pametnih kontejnera?

„S farmaceutske strane danas imamo dosije najsigurnijeg sustava na tržištu. U našoj se industriji to mjeri količinom pošiljke od 100 koje niste u skladu s ispravnom temperaturom i što dovodi do gubitka proizvoda. Prošle godine imali smo manje od 0,1 posto umjerenog odstupanja i nula gubitaka. ”

S prehrambene strane stvari tek počinju. “Vidimo nadolazeći trend na potrošačkom tržištu, izravno prema potrošaču, ali hrana mora biti izuzetno jeftina da bi bila izravna prema potrošaču.” Zapravo toliko jeftini da u određenim okolnostima unajmljuju kontejnere već od 1 dolara dnevno.

I izazovi blockchaina?

Richard zapravo tehnologiju blockchaina ne doživljava kao izazov, već više o tome kako će mladi startup timovi mjeriti svoj rast na međunarodnoj razini.

“Mislim da izgradnja globalne organizacije ima svojih izazova i mnogi će se blockchain projekti morati suočiti i s njima. Kako voditi globalni mladi tim, kako održati korporativnu kulturu svugdje, čak i kad imate ljude koji rade na daljinu za vas. Važno je održavati kulturu. “

Jedan od izazova za pametne kontejnere je također upravljanje cestama. „Kada vidite eksploziju potražnje, planiranje unaprijed i dobivanje resursa prije vremena izazov je. To su problemi s mekim vještinama, vođenje ljudi, pronalaženje pravih ljudi, prilagođavanje promjenama, upravljanje brzinom kroz životni ciklus tvrtke. “

Sa stopom rasta tvrtke koja se širi brže od virusa – „u povijesti smo se uvijek udvostručili svakih šest mjeseci. Sada govorimo o rastu čimbenika 19 ”- samo pokušaji upravljanja tim problemom mogu biti neodoljivi. A to se događa drugim blockchain tvrtkama kako njihove ideje odlaze. Pa, kako upravljati tim vrstama problema?

„Preporučio bih mentora, a ne nekoga tko je navikao voditi startup, nekoga iz velike korporacije. Oni teže upravljaju postojećim problemima, a ne rastućim, oni imaju iskustva u upravljanju. ”

Zatvaranje misli

“Stvaranje nevjerojatnog tima i rad s njim vjerojatno mi je najdraži dio posla”, kaže. “Stvaranje nečega iz ničega za mene je najisplativije. Započeli smo kao ideja, sada isporučujemo u 81 zemlju svijeta, imam privilegiju putovati u mnoge zemlje godišnje, to je stvarno korisno iskustvo. “

Na pitanje o budućnosti blockchaina, Richard komentira: „Ovo je još uvijek mlada industrija i trebali bismo očekivati ​​puno promjena. Projekti će morati znatno sazrijeti, znatno je teže prikupiti kapital nego prije dvije godine. Više profesionalnih igrača ući će u industriju, PwC-ove ovoga svijeta. Mnogi trenutni savjetnici – nazovimo ih savjetnicima – nisu dobri u isporuci, a igrači stare škole ući će i posuditi svoje znanje o isporuci na vrijeme i u proračunu. “

Na kraju, nekoliko riječi savjeta izvršnog direktora tvrtke Smart Containers za druge blockchain tvrtke:

“Doći će više institucionalnih investitora, a to će dovesti do porasta sigurnosnih tokena. Institucionalni investitori ne žele uslužni token, ne znaju što s njim učiniti … U budućnosti će sigurnosni tokeni ponovno postati standardni. Ali, evo moje poruke vama, ne bojte se sigurnosnog tokena, već pronađite način da ga prihvatite jer mislim da će to biti budućnost. “