Ethereum je sada u izradi tri godine. Vitalik Buterin, rusko-kanadski whizkid koji je suosnivač platforme, nadao se da će popularni Dapps (decentralizirani programi) postati nova norma. Malo je znao da će njegov blockchain s pametnim ugovorima postati izuzetno popularan način prikupljanja kapitala, poznat kao početna ponuda novčića (ICO).

Njegovu je viziju donekle izopačio novi val špekulanata koji se klade na kripto. To, međutim, ne znači da se na blockchainu Ethereum ne događa decentralizirani razvoj. Daleko od toga. Zapravo je izgradnja pametnog ugovora lakša nego što mislite. A postoje i neki lukavi razvojni timovi koji oživljavaju nove ideje na način na koji je Ethereum u početku zamišljao.

Dappradar pruža uvid u najnovije dappove

DappRadar pruža uvid u najnovije Dappove.

S podacima iz DappRadara odlučili smo pogledati nekoliko popularnih dapps-a koji zapravo privlače korisnike. Naših top pet popisa temelji se na količini Ethereuma, ali i na jedinstvenosti aplikacije.

1. IDEX

IDEX je popularna decentralizirana burza koju je stvorila Aurora. Tvrtka razvija hrpu financijskih usluga temeljenih na blockchainu. Usvajanje korisnika putem blockchaina i dalje je sporo, ali ovo će se kockanje vjerojatno isplatiti jer sve više korisnika traži kripto za bankarska rješenja.

Tržište tokena Idex

Tržište IDEX tokena

Zanimljivo je primijetiti da decentralizirane razmjene i dalje imaju najveći obim kao popularne dappove u prostoru. Špekulanti su i dalje prvi usvojitelji. Kako druge vrste aplikacija donose više slučajeva upotrebe, nadamo se da ćemo vidjeti da se stvari malo više uravnoteže.

IDEX već prilično nadmašuje ostale decentralizirane burze poput ForkDelta, s prilično velikom razlikom. To je impresivno ako uzmete u obzir da je staro manje od godinu dana. Budući da je IDEX izgrađen na Ethereumu, fokusira se samo na trgovanje Ethereumom i ERC20 tokenima. Platforma u potpunosti podržava MetaMask i sigurnija rješenja poput hardverskog novčanika Ledger.

2. Ethlance

Ethlance, još jedan od naših popularnih dapps uređaja, decentralizirano je tržište za poslove koji su uglavnom udaljeni. Internetski portali za zapošljavanje nisu osobito nova inovacija. Tvrtke poput Upwork, 99Designs i Fiverr redovite su crteže za slobodnjake i poslodavce u novom svijetu interneta.

Pa koja je korist rješenja zasnovanog na blockchainu? Jednostavan. Decentralizacija. Upwork trenutno većini freelancera na početku naplaćuje nevjerojatno skupu naknadu od 20 posto po poslu. Uzmite u obzir naknade za transfer u vašu zemlju i možete vidjeti zašto mnogi tražitelji posla jednostavno odbijaju koristiti ovu uslugu.

Decentralizirano tržište Ethereuma

Decentralizirano tržište Ethereuma

Ethlance je, s druge strane, potpuno besplatan. Točno, nula naknada. Međutim, morate platiti naknade za plin na mreži Ethereum. Trenutno je ovo malo gnjavaže, ali kad Ethereum prijeđe na model provjere uloga, služba Ethlance trebala bi biti puno lakša za korištenje.

3. Aukcija

Auctionity je blockchain aukcijska kuća za kripto-kolekcionarstvo. Pokušajte izreći tu rečenicu tri puta brzo! Svatko može stvoriti virtualnu aukciju svojih omiljenih digitalnih sredstava na globalnoj mreži. Ključna razlika ovdje od ostalih platformi jest ta da imovina mora biti nezamjenjiva. Drugim riječima, ne možete prodavati Ethereum tokene. Digitalna imovina mora biti jedinstvena i predstavljati neku vrstu pojedinačne vrijednosti, za razliku od tokena.

Prodajte svoje digitalne kolekcionarske predmete najvišem ponuđaču na mreži Ethereum

Prodajte svoje digitalne kolekcionarske predmete najvišem ponuđaču na mreži Ethereum.

Trenutno većina imovine za dražbu uključuje likove Cryptokitty i Etheremon. To vam se možda neće svidjeti. Međutim, potencijal uspona prilično je velik. Očekujte da će se više umjetnika, glazbenika i stvaralaca slijediti na platformu kad počnu cijeniti vrijednost plaćanja u Ethereumu preko USD i ostalih fiat valuta.

4. LocalEthereum

2016. godine cijena Ethereuma uzela je maha i trgovci i investitori zaista su počeli obraćati pažnju. Tada ne čudi da bi se pojavila alternativa LocalBitcoinima. Za one koji nisu upoznati, LocalBitcoins je popularna internetska usluga koja vam omogućuje kupnju i prodaju Bitcoina širom svijeta bez recepta (bez zamjene)..

LocalEthereum koristi pametne ugovore i escrow za zaključavanje prodavateljevog Ethereuma dok on ili ona ne potvrdi da su od kupca dobili fiat valutu (npr. Dolare i eure) gotovinom, bankovnim prijenosom, PayPalom ili drugim metodama.

Tako traženi Ethereum ekvivalent LocalBitcoins

Tako traženi Ethereum ekvivalent LocalBitcoins

Tradicionalni posrednik (razmjena) je eliminiran. Međutim, u slučaju spora, arbitar bi trebao uskočiti. Arbitar može dodijeliti Ether samo jednoj od dviju strana, a ne i samoj sebi. Za sada je ovaj arbitar sam LocalEthereum, iako bi s vremenom i ovaj aspekt mogao biti decentraliziran za članove zajednice.

5. Aragon

Aragon je nevjerojatno ambiciozan projekt koji želi poprimiti ograničenu prirodu lokalnog poslovnog upravljanja. Danas se većina poduzeća osniva u jednoj zemlji i prema tome podliježe njezinim zakonima i propisima. To postaje teško upravljati jer sve više i više zaposlenika usmjerava svoje napore radeći na daljinu za život.

Aragon usmjerava svoje napore na pomaganje poduzetnicima budućnosti u stvaranju DAO-a ili decentraliziranih autonomnih organizacija. U osnovi se Aragon gradi s obzirom na osnovnu poslovnu funkcionalnost. Točka i kliknite posao ako želite. Gdje god da se nalazite, sve dok naravno imate pristup Internetu.

Aragon

Ostaje da se vidi bi li DAO mogli u potpunosti zamijeniti tipičnu poslovnu hijerarhiju. Svakako ima najviše smisla u zemljama u kojima je pokretanje posla često otežano teškim državnim propisima i preprekama za vlasnike malih poduzeća.

Pogledajte naš aragonski vodič za dublji uvid u DAO viziju.

Završne misli: Pet popularnih Dappsa

Popularni dappi nastavljaju dolaziti i odlaziti dok se poduzetnici trude pronaći programe koji će privući mnoštvo na duge staze. Upućeni čitatelji primijetit će da na ovaj popis nismo uvrstili Cryptokitties. Iako je ta aplikacija i dalje i dalje popularna, kripto tisak ju je pokrivao do smrti i zasigurno postoji još zanimljivih projekata koji zaslužuju pogled.

Zaista nema usporedbe kada su u pitanju visoko centralizirane mreže poput Facebooka koji ima više od milijardu korisnika. Ni najpopularniji dappi trenutno se ne mogu natjecati. Ali čak je i Facebooku trebalo nekoliko godina prije nego što su se kotači stvarno počeli kotrljati. Na vrhu smo ledenog brijega i neki, ako ne i svi projekti koje smo gledali mogli bi se ispostaviti kao 10,000 poduzeća u vrijednosti Bitcoina u sljedećih pet do deset godina.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me