Dobrodošli u svijet tehničke analize, trgovačkog pristupa koji želi stvoriti ciljeve određivanja cijena na temelju povijesnih kretanja cijena i drugih dostupnih kvantitativnih informacija.

Pitate li se kako se obogatiti od internetske trgovine? Više o tome možete pročitati u ovom članku ovdje: https://traderoomplus.com/can-you-get-rich-from-trading-online/. Početnik koji zaroni u svijet videozapisa o trgovanju tehničkim analizama kriptovaluta vjerojatno će se hrvati s nekoliko riječi koje im možda nisu poznate, što otežava izvlačenje informacija koje se mogu primijeniti. Sastavili smo popis hitnih pojmova pojmova za tehničku analizu koje biste trebali znati kako biste dobili više koristi od svog istraživanja.

Prosječni indeks smjera (ADX):

Izračunava snagu tržišnog trenda nad X-brojem cjenovnih traka. Tipično se koristi sa DMI kako bi se povećala točnost. Očitavanja ADX (14) ispod deset često prethode probijanju zona konsolidacije. Očitanja iznad 60 su neodrživa i upozoravaju na predstojeću iscrpljenost trenda.

Prosječni pravi raspon (ATR):

Koristi se za identificiranje signala za probijanje nestabilnosti i potvrdu iscrpljenosti trendova. Često se koristi za automatsko prilagođavanje pratećih zaustavljanja. Rasponi cijena koji su 2-3 puta veći od ATR-a (14) često pokreću snažne tržišne trendove.

Bollingerovi opsezi (BB):

Omotnice sa standardnim odstupanjem koje određuju ekstreme prekupovanja / preprodavanja na tržištima bez trendova. BB-i su vrlo korisni za trgovce koji probijaju i za utvrđivanje razlika u cijeni / zamahu. Uzorak cijena ‘Bollinger Band Squeeze’ pomaže u potvrđivanju brzog prijelaza tržišta s ultra niskog na visoki raspon volatilnosti.

Bijeg:

Pojam koji se koristi za opis snažnog kretanja cijene iz dobro definirane zone konsolidacije ili uzorka grafikona. Potvrđena kršenja linija trendova ili ključnih razina podrške / otpora također se smatraju probojima.

Indeks robnih kanala (CCI):

Ovaj oscilator identificira prekomjerno kupljene / preprodane ekstreme na tržištima bez trendova, a također pomaže u identificiranju ‘povučenih’ zona ulaska u trgovinu na trendovskim tržištima. CCI je također vrlo osjetljiv pokazatelj divergencije cijena / zamah. Proizvodi mnoge vrste kratkoročnih trgovinskih signala.

Konsolidacija:

Raspon trgovanja obilježen dobro definiranim promjenama cijena s niskom volatilnošću. Javlja se kao obrazac ‘stanke’ u snažnom trendu, a može se dogoditi i na vrhovima i dnu tržišta. Uzorci grafikona kao što su zastavice, klinovi i pravokutnici prikazuju konsolidacije. Što je dulje vremensko razdoblje konsolidacije, to eventualno probijanje može biti moćnije.

Chaikinov novčani tijek (CMF):

Raspon cijena / pokazatelj obujma koji mjeri protok institucionalnog novca na / s tržišta. Vrlo korisno u potvrđivanju probijanja nestabilnosti i snage trenda. CMF je također izniman pokazatelj divergencije.

Ciklusi:

Ponavljajući obrasci pritiska kupnje i prodaje koji se očituju kao oscilirajući valovi (promjene cijena) na svim likvidnim tržištima. Izračunavanje prosječne duljine ciklusa (izmjereno od najnižeg do najnižeg) može trgovcima pružiti unaprijed znanje o zonama prekida i / ili preokreta ljuljačke velike vjerojatnosti.

Indeks usmjerenog kretanja (DMI):

Pokazatelj potvrde trenda, koji se obično koristi sa ADX kako bi se utvrdila snaga trenda. Križovi DMI + linije iznad / ispod DMI linije mogu se koristiti kao signali za trgovanje. Kad je visoka vrijednost ADX linija prelazi bilo koju DMI liniju, snažni tržišni trend može biti u / blizu zone staje / prekida.

Dvostruki stohastički oscilator:

Glatkija inačica indikatora Stohastika. Vrlo učinkovit u utvrđivanju primarnih uspona / padova ciklusa cijena na svim likvidnim tržištima. Koristi se za identificiranje povlačenja unosa u trgovinu na trendovitim tržištima i za potvrđivanje razlika u cijenama / zamahu.

Eksponencijalni pomični prosjek (EMA):

Izračunava prosječnu cijenu tržišta preko X-broja cjenovnih traka, stavljajući veći naglasak na nedavne akcije cijena. Brže reagira na kretanje tržišnih cijena nego SMA. Općenito se crta kao crta na grafikonu cijena. Primarna upotreba je određivanje smjera trenda i snage impulsa, ali također može djelovati kao snažna razina potpore i otpora. Križevi od EMAs se također mogu koristiti kao trgovački signali.

Fibonaccijev retracement: (Fib):

Matematička formula koju trgovci koriste za predviđanje zona vjerojatnosti potpore / otpora na likvidnim tržištima. Mjeri najvjerojatnije razine retracementnosti tržišnog zamaha u razvoju u odnosu na veličinu (udaljenost u točkama ili duljinu vremena) prethodne ljuljačke tržišta. Najčešći omjeri su 38,2%, 50%, 61,8%, 78,6%, 100%, 127,2% i 161,8%

Keltnerovi kanali:

Ovi ATR-omotnice cijena temeljene na predviđanju ciljeva podrške / otpora s velikom vjerojatnošću i potvrđivanju odstupanja cijena / impulsa. Također se koriste za generiranje probojnih signala kupnje / prodaje.

Konvergencija-divergencija pokretnog prosjeka (MACD):

Izračunava 9-vremenski EMA raspona između 12 i 26 razdoblja EMAs. Koristi se kao signal za kupovinu / prodaju impulsa i potvrda odstupanja cijene / impulsa. Signali kupnje / prodaje koji se javljaju na / blizu MACD nulte linije mogu prethoditi značajnim tržišnim trendovima. Pokazatelj potvrde trenda „prijeđi na“.

Parabolično zaustavljanje i hod unatrag (ParaSar):

Kombinacija tehničkog pokazatelja i strategije trgovanja. U osnovi strategija koja slijedi trend i koja je uvijek u dugom ili kratkom položaju. Filtriranje paraSar-ovih signala za kupnju / prodaju za trgovanje u smjeru primarnog trenda može poboljšati rezultate trgovanja. Može se koristiti i kao samostalno zaustavljanje.

Indeks relativne snage (RSI):

Ovaj oscilator identificira prekomjerno kupljene / preprodane ekstreme na tržištima bez trendova, a također pomaže u identificiranju ‘povučenih’ zona ulaska u trgovinu na trendovskim tržištima. RSI je također učinkovit pokazatelj divergencije cijena / zamah. Očitavanja RSI (14) od 50 ili više impliciraju bikovski trend, očitanja ispod 50 impliciraju medvjedast trend. Povlačenja RSI (2) i RSI (3) u snažnom trendu mogu pružiti signale za ulazak u trgovinu s visokom vjerojatnošću i srednjom reverzijom (kratkoročni).

Otpornost:

Razina cijene na kojoj se očekuje da će se napredak cijene zaustaviti / preokrenuti. Prethodni padovi, padovi trendova, Keltnerovi kanali, Bollinger vrpce, Fibonaccijevi retracementi i velika količina VPOC svi čvorovi mogu djelovati kao ključne razine otpora.

Jednostavan pokretni prosjek (SMA):

Izračunava prosječnu cijenu za tržište preko X-broja cjenovnih traka. Općenito se crta kao crta na grafikonu cijena. Primarna upotreba je određivanje smjera trenda i snage impulsa, ali također može djelovati kao snažna razina potpore i otpora. Križevi SMA-a također se mogu koristiti kao trgovački signali.

StochRSI oscilator:

Kombinira stohastiku i RSI u jedan oscilator. Identificira prekomjerno kupljene / prekomjerno prodane ekstreme na tržištima bez trendova, a također pomaže u identificiranju zona povlačenja trgovine s povlačenjem na trendovitim tržištima. Također vrlo koristan kao pokazatelj divergencije cijena / zamah.

Podrška:

Razina cijena na kojoj se očekuje da će pad cijena usporiti / preokrenuti. Prethodni padovi, padovi trendova, Keltnerovi kanali, Bollinger vrpce, Fibonaccijevi retracementi i velika količina VPOC svi čvorovi mogu djelovati kao ključne razine podrške.

Ljuljačka:

Uzdržano bikovsko / medvjeđe kretanje cijena. U bikovskim trendovima, promjene cijena troše više vremena na rast nego na pad, i obrnuto za medvjeđe trendove. Na tržištima bez trendova, promjene cijena manje su usmjerene. Niz povezanih promjena na tržištu može vam pomoći da potvrdite snagu trenda, preokrete trendova i razlike u cijeni / zamahu.

Trend:

Definirano je kao niz viših zamaha i viših najnižih zamaha za bikovski trend i niz nižih najviših zamaha i nižih zamaha za medvjedast trend. Nagib an EMA ili SMA se često koristi za određivanje smjera / snage trenda. ADX i DMI također se koriste zajedno u istu svrhu.

Trendline:

Linija za potporu / otpor (S / R). Konstruira se povezivanjem najmanje dva značajna vrha / padova zamaha i produženjem linije naprijed. Naknadni “testovi” trend linije često se doživljavaju kao ulazne točke u trgovinu. Naknadna kršenja linije trenda tumače se kao preokret trenda. Što se više puta trend linija uspješno testira, to se jača S / R razina.

Stop gubitak:

Uputa (brokeru ili burzi) za izlazak iz duge pozicije ako padne na unaprijed određenu cijenu (obrnuto za kratke pozicije). Svrha je ograničiti gubitke od izgubljene trgovine ili zaključati dobitke na dobitnoj trgovini. Često se unosi kao “opći uvjeti poslovanja” (dobar do otkazivanja) i / ili kao “tržišni redoslijed”.

Točka kontrole volumena (VPOC):

Ključni pokazatelj ‘volumen po cijeni’. Nacrtano kao histogram na grafikonu cijena. Prikazuje razinu cijene na kojoj se dogodio najveći iznos trgovačke aktivnosti. Što je duži / uži vrh histograma, to VPOC može biti značajnija razina potpore / otpora. Snažni proboji izvan VPOC-a često iniciraju tržišnu promjenu.

Završne misli

Ovaj osnovni popis pokazatelja i definicija koncepta grafikona vodit će vas do boljeg razumijevanja pojmova tehničke analize kriptovaluta.

Istaknuta slika putem korisnika @ipmal na Steemitu.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me