Prije smo procijenili privatnost Monera i Zcash-a. Danas ćemo pogledati neke druge novčiće koji se često preporučuju zbog njihovih mogućnosti očuvanja privatnosti. Bytecoin, PIVX, Verge i Dash obično se klasificiraju kao novčići za privatnost. Iako, kao što ćemo vidjeti, postoje ogromne razlike između njihovih razina anonimnosti.

Ovdje smo usredotočeni isključivo na mogućnosti privatnosti, razbijajući značajke blockchaina i mrežne privatnosti, nakon čega slijedi ispitivanje bilo kakve centralizacije koja podriva njihovu navodnu anonimnost.

Blockchain privatnost

Blockchain privatnost odnosi se na značajke koje prikrivaju podatke na blockchainu, poput adresa i iznosa transakcija. Ovo je najvažnija razina za zaštitu privatnosti, bez koje vas možete relativno lako prepoznati.

Bytecoin

bytecoin - novčić za privatnost

Bytecoin ima snažan skup značajki privatnosti na razini blockchaina. Koristi Protokol CryptoNote koji mu pruža prstenaste potpise i jednokratne ključeve. Monero je zapravo vilica Bytecoina, tako da možete biti sigurni u pouzdanost ove dobro provjerene tehnologije. Nažalost, razvojni tim od tada je predložio nekoliko nadogradnji privatnosti. Jaz između Monera i Bytecoinove privatnosti blockchaina i dalje raste i s tim u vezi, a Bytecoin nudi malo jedinstvene vrijednosti u usporedbi dva.

PIVX

PIVX je razvio vlastiti kôd po mjeri, baziran na Zerocoin protokol. Koristi a miješanje na razini blockchaina značajka koja se postiže dokazima nula znanja, istom tehnologijom koja pokreće Zcash-ove zk-snarks. Dokazi nultih znanja relativno su stari, porijeklom iz 1985. godine, tako da je okosnica privatnosti PIVX-a dobro testirana. To znači da je vaš privatni zPiv saldo odvojen od bilo koje određene adrese, a zapis transakcije svih vaših potrošenih kovanica je skriven.

Verge

U siječnju 2018. godine nastupio je Verge Wraith protokol, što je omogućilo neobavezne stealth adrese na mreži. Ovo je prva i do danas značajka privatnosti na razini blockchaina za Verge. Nažalost, s obzirom na nekoliko lažnih tvrdnji i ponoviti velike tehničke kvarove prema projektu, trebali biste ovu tvrdnju prihvatiti s malo soli.

Crtica

Crtica - novčić za privatnost

Dashova jedina značajka privatnosti je PrivateSend. Ovo je izmijenjena verzija Prijedlog CoinJoin za Bitcoin, pri čemu se transakcije međusobno miješaju u nadi da će pomutiti skup transakcija dovoljno da se postigne anonimnost. Ovakvo miješanje vjerojatno je najslabiji oblik privatnosti na razini blockchaina jer se na kriptografskoj razini ne događa ništa što bi anonimiziralo korisnike. Nadalje, kao što ćemo vidjeti, rad ove značajke čini je daleko manje sigurnom.

Mrežna privatnost

Mrežna privatnost odnosi se na značajke poput Tor i I2P mreža koje nastoje anonimizirati aktivnosti korisnika na mreži, poput skrivanja IP adresa. Mogu biti ugrađeni ili opcijski.

Bytecoin

Trenutno Bytecoin nema ugrađenu privatnost na mrežnoj razini. To je žalosno jer vaše IP adrese i geolokacije ostavljaju na uvid.

PIVX

PIVX - novčić za privatnost

PIVX nudi razumnu privatnost na mrežnoj razini uz opcijsku upotrebu Tor mreža. Razvojni tim također radi na Dandelion Protocol i I2P integracija, obje bi trebale uvelike poboljšati anonimnost mreže. Ipak još ne znamo datume izdanja ovih nadogradnji.

Verge

Verge - novčić za privatnost

Tvrdnje o privatnosti tvrtke Verge uglavnom potvrđuju anonimnost njegove mreže. Tor i I2P oboje su podržani za transakcije, s ciljem prikrivanja IP adresa. Nažalost, opet su ove tvrdnje podvrgnute oštrim ispitivanjima, poput izvještaja da su to bile IP adrese uopće nije zaštićen usprkos tim navodnim značajkama.

Crtica

Dash trenutno ne nudi značajke privatnosti mreže. Slično kao i Bytecoin, i vaša mrežna aktivnost ostaje ranjiva za ispitivanje.

Prijetnje centralizacijom privatnosti

Masternode i nagrade

Bez obzira na to koje pojedine značajke privatnosti nudi novčić, ljudi često previđaju kako i tko ih pruža. Iako mogu potpuno potkopati željenu anonimnost.

Takav je slučaj s Dashom. Njegova usluga miješanja PrivateSend može biti samo izvode masternode. Za razliku od ostalih novčića za privatnost, privatnost ovisi o dobroj volji i povjerenju druge strane. Malo je ili nimalo da bilo koji korisnik mreže Dash može provjeriti je li masternoda učinkovito pomiješala njihove kovanice.

Zlonamjerni glumci

Dashov problem PrivateSend potencijalno se pogoršava zbog osjetljivosti na zlonamjerne glumce. Ništa se ne može zaustaviti vlada ili bilo koji drugi entitet koji upravlja masternodama od mogućnosti identificiranja adresa koje pokušavaju prikriti svoje transakcije. Da je ta značajka umjesto toga ugrađena u Dash protokol i bez povjerenja, kao što je to slučaj s CoinJoin, tada bi bila daleko bolja za privatnu upotrebu. Budući da jeste, trebali biste biti oprezni kada koristite Dash u svrhe koje zahtijevaju visoku ili čak umjerenu anonimnost.

Pouzdano protiv Nepovjerljivog

Srećom, niti Bytecoin, Verge ili PIVX nemaju ovaj problem.

Protokol CryptoNote koji Bytecoin koristi ne zahtijeva povjerenje osim u sam otvoreni kod. Protokol postoji već nekoliko godina i dobro je pregledan i istražen.

Verge se, također, ne izravno oslanja na povjerenje. Iako je jaz između njegovih obećanja i onoga što pruža diskutabilan.

Postavljanje PIVX-a je nijansiranije. zPiv akumulatori koji su odgovorni za osiguravanje privatnosti šifrirani su RSA-2048 izazovne tipke. Tehnički ovo nije bez povjerenja. Iako je, prema timu, tvrdi disk koji je pohranio generirane čimbenike uništen prije 25 godina, a PIVX tim ih ne poznaje.

To je, međutim, podjednako pretpostavka kao i činjenica. Dakle, onako kako stoji, ne možete imati potpuno povjerenje u postavljanje. Srećom, ako su ključevi ugroženi, to bi podrilo stvaranje novčića, a ne privatnost. Štoviše, tim programera planira prijeći na potpuno nepovjerljivo postavljanje integracija zaštitnih metaka, koji su trenutno u fazi testiranja.

Zaključak

Od svih ovih novčića, PIVX naizgled trenutno nudi najvišu razinu privatnosti za korisnike. To je zbog visoke razine blockchaina i anonimnosti na razini mreže. Također ima aktivan razvojni tim i obećavajući putokaz, koji privatnost stavljaju na prvo mjesto.

To se ne može reći ni za Verge ni za Dash. Vergeove tvrdnje o privatnosti su i sporne i teško ih je potkrijepiti s vrlo malo zamagljivanja na razini blockchaina. Dok je Dash-ova pojedinačna značajka privatnosti potencijalno narušena ovisnošću o povjerenju masternode.

Bytecoin je dostojan drugoplasirani PIVX, zahvaljujući pridržavanju dobro testiranog protokola CryptoNote. Iako je malo predviđeno za razvoj privatnosti. Kad se sve uzme u obzir, bilo bi pametno oklijevati i s Dashom i sa Vergeom u bilo koje potrebe koje se tiču ​​privatnosti.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me