Hakiranje razmjene kriptovaluta predstavlja mnogo izazova za investitore i burze. Ovi događaji ne samo da znače velike financijske gubitke za trenutne ulagače, već mogu odvratiti potencijalne nove korisnike od korištenja razmjena kriptovaluta. Iako postoji niz tehničkih rješenja koja burze mogu implementirati, korisnici kriptovaluta također gledaju na bitcoin osiguranje kao potencijalni rezervni plan.

U ovom ćemo članku ispitati razne opcije dostupne za osiguranje kriptovaluta i kako će to oblikovati budućnost tržišta.

Zašto je potrebno osiguranje: hakovi velikih razmjera rastu

Nedavna povijest hakova pokazuje da su razmjene kriptovaluta ranjive na hakovanje i uplitanje trećih strana. Od 2011. do 2018. god, dogodio se niz velikih hakova. Čak i ako je količina ukradenih tokena ovih dana niža, čini se da se vrijednost ukradenih sredstava od hakova povećava kako se cijene tokena povećavaju tijekom godina.

Tehnologija je vjerojatno najučinkovitiji način za zaustavljanje ovih hakova. Iako mnoge razmjene rade na boljoj sigurnosti putem decentraliziranih baza podataka i opcija koje nisu skrbničke, centralizirane razmjene i dalje ostaju prilično popularne, što čini 99% svih transakcija kriptovaluta. Ova centralizacija dovela je do mnogih sigurnosnih problema.

Hakirani su čak i hardverski novčanici i ukradeno u prošlosti. Budući da čak i najsigurnije opcije mogu dovesti do gubitka sredstava kriptovaluta, mnogi korisnici i burze razmatraju mogućnosti osiguranja bitcoina.

Izvodljivost trenutnog osiguranja kriptovaluta

Osiguranje kriptovaluta zanimljiv je koncept iz dosta razloga. Prvo, svaki pružatelj osiguranja mora uzeti u obzir rizike osiguranja osiguranja. Smatra se da je izračunavanje rizika za druge, tradicionalnije oblike osiguranja puno jednostavnije. Na primjer, za osiguranje od poplave može biti jednostavno predvidjeti vjerojatnost da će se događaj dogoditi na temelju vremenskih obrazaca, zemljopisa, klime i drugih čimbenika. To osiguravajućim društvima olakšava zaradu od pokrića.

Nasuprot tome, sigurnost razmjene kriptovaluta ili čak hardverskih novčanika puno je dinamičnija. Razmjena koja je nekoć imala zvjezdanu reputaciju da je nije moguće hakirati mogla bi jednog dana patiti od hakiranja, što bi rezultiralo gubicima od stotine milijuna dolara.

Čak i ako je korisnik pokriven, možda će biti teško odrediti kako najbolje vratiti izgubljena sredstva. Na primjer, pokriva li pružatelj osiguranja gubitak u fiat valuti, istoj kriptovaluti koja je ukradena ili u nekoj drugoj kripto valuti?

Svi ovi znakovi pitanja znače da su mnogi potencijalni osiguravatelji bili prilično skeptični u načinu pružanja odgovarajućih mogućnosti pokrića bitcoin osiguranja.

osiguranje kriptovaluta

Procjena rizika od osiguranja kriptovaluta bila je teška za osiguravatelje.

Razmjene: vrijedi li stvarno osiguranje od bitcoina?

U 2018. godini dostupnost osiguranja kriptovaluta predstavlja Catch-22 za razmjenu. Osiguravajuća društva imaju ozbiljna pitanja u vezi sa sigurnošću burzi. Budući da je rizik teško izračunati, izvedivost dostojnog pokrića za razmjene prilično je loša. S druge strane, mnogi ulagači također su skeptični prema sigurnosti razmjene kriptovaluta i radije bi odabrali burzu koja je osigurana. Ovo je pitanje daleko od teoretskog i odigralo se u nekoliko različitih stvarnih scenarija.

Bithumb Hack

Bithumb je osigurao Hyundai Marine & Osiguranje od požara i požar Heungkuk & Marine Insurance Co prije hakiranja koje se dogodilo u lipnju 2018. Iako je hakiranje rezultiralo gubitkom oko 31 milijun dolara sredstava, osiguranje je osiguralo samo 5,39 milijuna dolara pokrića. To je značilo da je burza preostalih 25 do 26 milijuna dolara morala platiti vlastitim sredstvima.

Dobra vijest za one investitore koji su izgubili sredstva bila je da su lako mogli primiti izgubljeno. Što je najvažnije, razmjena nije zahtijevala od korisnika da prethodno plate dodatne naknade kako bi dobili zaštitu. Iako je sam hak bio loš, ovo je vjerojatno bila idealna situacija za investitore. Budući da je Bithumb popularna burza s velikom dobiti (424 milijuna USD u 2017.), ulagači se nisu morali toliko brinuti o svom izgubljenom kripto.

Hack Coincheck, mogućnost budućih hakova i pokriće osiguranja kriptovaluta

Važno je napomenuti i kako hakovi većih razmjera utječu na police osiguranja. Primjerice, hakeri su tijekom hakiranja Coinchecka ukrali 545 milijuna dolara u NEM-u. Ovaj je hak bio oko 17 puta veći od Bithumova. Ali, Coincheckova dobit od travnja 2017. do siječnja 2018. iznosila je samo oko 490 milijuna dolara.

Nema javno dostupnih informacija o Coincheckovoj polici osiguranja; međutim, tvrtka je počela vraćati novac svim korisnicima nakon ovog incidenta. Pitanje koje mnogi ulagači postavljaju je kako će još manja burza reagirati na veliko hakiranje? Postoji mogućnost da burza ne može pokriti gubitak osiguranjem ili prethodnom dobiti.

Bez obzira na to, lako je uvidjeti kako posjedovanje police osiguranja može olakšati financijski teret hakiranja. Mjenjačnica kriptovaluta koja ima osiguranje mogla bi ublažiti strahove postojećih korisnika i potencijalnih novih korisnika.

osiguranje bitcoina

Politike osiguranja bitcoina skupe su i obično ne pokrivaju sva sredstva izgubljena tijekom hakiranja.

Jesu li izvedive pojedinačne politike dostupne investitorima?

Kao što je gore spomenuto, osiguranje bi moglo biti potreban trošak za razmjenu kriptovaluta. Postoji niz tvrtki koje nude bitcoin osiguranje i za pojedinačne investitore. Tu spadaju Great American Insurance Group, XL Catlin, Chubb, Mitsui Sumitomo osiguranje i drugi. Neke od ovih opcija su dobro uspostavljene. Drugi još uvijek rade na primjeni polica osiguranja ili nastavljaju procjenjivanje točnih troškova za kupce.

Nažalost, premije osiguranja daleko su od jeftinih. Za veliku većinu pojedinačnih ulagača ove mogućnosti prilično ne dolaze u obzir. Čak i za one institucionalne investitore koji imaju sredstva za trošenje, kupnja osiguranja od jednog od gore spomenutih pružatelja usluga možda neće biti održiva opcija. Primjerice, politika XL Catlin hoće navodno imaju premiju od 200.000 USD za pokriće od 10 milijuna USD.

Moguće je da bismo u budućnosti mogli vidjeti praktičnije mogućnosti s nižim premijama za pojedine investitore. Postoji nekoliko tvrtki poput Allianza koji su govorili o mogućnosti širenja usluga osiguranja za pokrivanje pojedinačnih hakova i kripto pohrane. Unatoč tome, čini se da je ovaj dio tržišta osiguranja kriptovaluta relativno nerazvijen. Čak i police osiguranja za kripto-povezane tvrtke i ICO-ove formiraju se od slučaja do slučaja.

Budućnost Bitcoin osiguranja

Statistički gledano, teško je reći hoće li police osiguranja od kriptovaluta u budućnosti postati glavni oslonac u industriji ili čak zakonski zahtjev. S jedne strane, osiguravatelji pokazuju nesklonost prihvaćanju visokog rizika. To ima puno veze s nepredvidljivošću kada će se dogoditi hakovi ili koja količina sredstava može biti ukradena. S druge strane, više korisnika kriptovaluta moglo bi vjerojatnije trgovati na osiguranim burzama.

Hoće li pojedini korisnici ubuduće imati mogućnost kupnje polica osiguranja? Hoće li razmjene i dalje preuzimati punu financijsku odgovornost? Koje će se vrste osiguranja pojaviti kako bi zaštitile pojedinačne korisnike od hakiranja ili krađe? Odgovori na ova pitanja pomoći će u oblikovanju budućnosti polica osiguranja kriptovaluta.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me