Porez na kriptovalutu 101: Što znati Dođite, porezna sezona

Stigla je nova godina! Ulagačima kriptovaluta to znači nadu u još jednu godinu rasta na tržištima virtualnih valuta. Nažalost, međutim, to također znači da se moramo pripremiti za plaćanje poreza na dobit od svoje kriptovalute od 2017. godine.

Većina nas je donijela svoje odluke i odlučila o svojim težnjama za 2018. godinu, ali malo se nas raduje podnošenju poreznih prijava. Ali pripremljenost je pola uspjeha, pa je sada vrijeme da započnete s poreznim planiranjem.

Uvijek je dobra ideja konzultirati se s ovlaštenim javnim računovođom (“CPA”) kada pripremate porezne prijave. Dobar CPA može vam pomoći da izbjegnete poreznu obvezu pametnim upravljanjem svojom imovinom. Međutim, vaš redoviti računovođa vjerojatno nije u korak s promjenjivim krajolikom politika poreza na kriptovalute. Ako ste investirali u Bitcoin ili druge virtualne valute, kontaktirajte obučenog računovođu za kriptovalute kako biste bili sigurni da ste spremni za poreznu sezonu.

Porez na kriptovalutu u malom

Kriptovalute su možda počele s ruba Interneta, ali sada je to prilično uobičajena investicija. Bitcoin fjučersima trguje se na čikaškim burzama, a veliki institucionalni investitori postavljaju stolove za trgovanje virtualnim valutama. Kako je kriptovaluta postajala sve popularnija, Uprava za unutarnje prihode („IRS“) pročistila je detalje svojih politika u vezi s naplatom poreza i zahtjevima izvješćivanja.

Porezna uprava Bitcoin i druge virtualne valute tretira kao kapitalnu imovinu jer se mogu konvertirati u gotovinu. Dakle, kao i ostala kapitalna imovina, kriptovalute podliježu pravilima o kapitalnim dobicima. Ova se pravila primjenjuju na porezne obveznike koji kupuju i prodaju kriptovalute u investicijske svrhe, kao i na ljude koji virtualne valute troše na robu i usluge.

Baš kao i ostala kapitalna imovina, vaša porezna stopa ovisi o tome koliko ste je dugo držali prije nego što ste je prodali, kao i o cijeni koju ste kupili i cijeni koju ste prodali. Ako vaši kapitalni gubici na vašim kriptovalutnim ulaganjima premašuju vaše kapitalne dobitke, možete potražiti gubitak kao odbitak na povrat poreza na dohodak do 3.000 američkih dolara.

Kada osmislite kako pravilno prijaviti dobitak od kriptovaluta u prijavi poreza na dobit za 2018. godinu, započnite s utvrđivanjem osnove troškova. Vaša osnova je trošak koji ste stvarno platili za virtualnu valutu kada ste je kupili, prilagođen svim povezanim troškovima. To znači da možete odbiti provizije povezane s kupnjom kriptovalute, poput postotka koji Coinbase uzima iz svake razmjene. No, posebno je da osnova troškova za vaša ulaganja u kriptovalute ne uključuje naknade povezane s ulaganjima. Naknade nastale za trgovanje kriptovalutom u 2017. godini moraju se zasebno navesti na obrascu Popisa priloženom uz vaše povrate, pod pretpostavkom da navedete svoje odbitke.

Kada kupujete kriptovalutu, utvrdili ste osnovu troškova. Međutim, imovina se zapravo ne oporezuje dok je ne prodate. To je kada “shvatite” svoju dobit ili gubitak od ulaganja. Dakle, ako ste Bitcoin kupili po cijeni od 12 000 USD i prodali ga za 13 000 USD, ostvareni dobitak iznosi 1000 USD, čak i ako se u nekom vremenu spusti ispod vaše početne cijene. Zvuči dovoljno jednostavno, zar ne? nažalost ne.

Kada je riječ o kriptovaluti, stvari se brzo kompliciraju

Za razliku od dionica, koje su izravne transakcije kupnje i prodaje, gotovo svako raspolaganje imovinom virtualne valute je oporezivi događaj. Porezna obveza pokreće se kada kriptovalutu trgujete za gotovinu ili druge virtualne valute ili kad god se koristi za kupnju robe ili usluga. Ovisno o vašim navikama ulaganja i potrošnje, ovo može zakomplicirati stvari.

Suprotno uvriježenom mišljenju i želji mnogih ulagača u kriptovalute, isplata vaših ulaganja u kriptovalute nije jedini oporezivi događaj u životnom vijeku vaše investicije. Na primjer, ako kupnju koristite Bitcoin na Overstock.com, ovo je transakcija koja podliježe porezu na kapitalnu dobit. Porezna obveza također nastaje kada trgujete jednom virtualnom valutom za drugu, što je gotovo svakodnevna pojava među hrabrijim ulagačima u kriptovalute.

Također, budući da IRS ne nameće iste zahtjeve za izvješćivanje trećih strana za virtualne valute kao i druga strože regulirana imovina, na kraju godine nećete dobiti obrazac 1099 od svoje mjenjačnice, klijenta ili poslodavca. To znači da nećete dobiti službeno izvješće o svom prihodu od kriptovaluta. Umjesto toga, vaša je odgovornost kao investitora da pravilno prijavite svoje dobitke i gubitke u virtualnoj valuti. IRS ima vrlo malo službenih smjernica o zahtjevima za izvješćivanje o virtualnoj valuti, pa je savjetovanje s obučenim računovođom za kriptovalute ove porezne sezone vrlo mudar izbor.

Utjecaj savezne porezne reforme na poreze na kriptovalutu

Ako pitate bilo kojeg knjigovođu o utjecajima porezne reforme iz 2018., vjerojatno ćete dobiti ogorčeni uzdah kao odgovor. Porezna politika kriptovaluta prilično je nejasna kakva jest, a dodavanje složenosti velike porezne reforme samo čini stvari još složenijima. Iako puni učinak savezne porezne reforme ostaje za vidjeti, postoji nekoliko politika koje definitivno utječu na ulagače u virtualne valute.

Nedavna savezna porezna reforma promijenila je pravila igre za mnoge ulagače kriptovaluta. Primjerice, počevši od 2018. godine, više ne možete uključiti naknade povezane s kriptovalutom u svoje detaljne odbitke u prijavi poreza na dohodak. Međutim, ovaj je odbitak i dalje dopušten za tvrtke. Porezne reforme iz 2018. također mijenjaju stope poreza na kapitalnu dobit, što može uvelike utjecati na vaše odluke o ulaganju. Zadržavanje imovine kriptovalute još nekoliko mjeseci može vam uštedjeti – ili koštati – tisuće dolara na prijavama saveznog poreza na dohodak.

Kvalificirani računovođa kriptovaluta može vam pomoći u planiranju predstojećih promjena u saveznom poreznom zakoniku, posebno jer se odnose na vaš novčanik u virtualnoj valuti. Ako ste kupili ili prodali kriptovalute u 2017. godini – ili ako do sada niste prijavili svoja ulaganja u kriptovalute iz prethodnih pravila – dobra je ideja o svojim ulaganjima razgovarati s CPA-om koji razumije ulaze i izlaze poreznih politika kriptovaluta.