Kriptovalute i blockchain nekada su bili interes niše, štitila ih je i širila tvrda legija ranih posvojitelja. Sada su vremena krenula dalje. Blockchain tehnologija zaokupila je pažnju svijeta. Jedno izvješće procjenjuje da se broj korisnika blockchain novčanika povećava za više od 1,5 milijuna svakog mjeseca. Potaknuti hiperom oko cijene Bitcoina, mnogi ulagači ulaze na tržište u nadi da će ostvariti natprosječni povrat od digitalnih valuta.

Novost nije samo val investitora. Tisuće ICO-a su održani, najviše tijekom posljednjih nekoliko godina. Izvučene su usporedbe između oblačića dotcoma i trenutačnog hypea blockchaina. Ako su te usporedbe poštene, tada bi odabrani blockchain startupi mogli biti Google ili Amazon sutrašnjice. Po istoj logici, većina njih vjerojatno neće uspjeti. Kao investitorima, naš je cilj pronaći način da utvrdimo koje će tvrtke najmanje propasti, jer su to najbolje za najveći i najduži prinos.

Što mogu današnji blockchain investitori naučiti iz doba Dotcoma?

Na ovako prenatrpanom ICO tržištu može biti izazov pokušati predvidjeti buduće uspjehe ili neuspjehe. Dotcom balon postao je mjehur upravo iz tog razloga. Novac se na tržište slivao samo na osnovu nagađanja. Isti novac je naknadno izgubljen kad tisuće novih projekata nisu uspjele ostvariti.

Međutim, dotcom doba imalo je ogroman utjecaj na tradicionalno tržište dionica kao i na pojavu novih tehnoloških tvrtki. Promjene koje je donio internet ubile su mnoga dugogodišnja javna poduzeća poslovnim modelima koji su prije bili uspješni. Druge su tvrtke uspjele preživjeti, pa čak i napredovati, prilagođavajući se vremenu.

Postoje jasni primjeri stradanja tog doba koji se mogu usporediti s pričama o preživljavanju njihovih izravnih konkurenata. Na primjer, Borders Books odlučio ignorirati rastući trend e-knjiga i likvidirane, dok je Barnes & Noble je prihvatio prelazak na digitalno poslovanje i posluje i danas. Slično tome, uspjeh Nikona kao robne marke nastavlja se neprekidno desetljećima dok je tvrtka prilagođavala svoju strategiju i proizvode u skladu s prelaskom na digitalnu fotografiju. Kodak se nije i još uvijek bori da se oporavi od prijave stečaja 2012. godine.

Dakle, možemo vidjeti temu: postojeće tvrtke koje su preživjele dotcom eru su one koje su uspjele ići u korak s tehnološkim razvojem. Naučili su prilagoditi svoje poslovne modele promjenjivim vremenima.

Gdje Blockchain pravi razliku

Gore navedeni uspjesi i neuspjesi daju nam leću kroz koju možemo ispitati trenutna tržišta. Uzimajući u obzir koje su industrije zrele za tresenje tekuće blockchain revolucije, možemo pogledati koje se postojeće tvrtke pozicioniraju za uspjeh u prijelazu na nove tehnologije.

Sektori koji ovise o posrednicima i uspostavi povjerenja su oni koji će izvući najviše koristi od blockchaina. Stoga su tvrtke u tim sektorima koje počinju prihvaćati blockchain te koje imaju najveće šanse da prebrode trenutnu tehnološku oluju. Financije su očiti primjer, s Bitcoinom kao prvim slučajem upotrebe blockchaina, ali postoje i druga tržišta koja vrijedi gledati.

Ovdje donosimo neke ilustrirane primjere sektora koji su zreli za prekide u blockchainu, zajedno s primjerima ključnih igrača u industriji koji već teže ići u korak s tehnološkim pomacima. U nekim su slučajevima pametne blockchain startupe također vidjele potencijal u tim sektorima i nastoje kapitalizirati vlastitim rješenjima.

Logistika i otprema

Blockchain kao sredstvo za praćenje kretanja imovine između strana stvara uvjerljiv slučaj upotrebe u globalnoj industriji brodarstva i logistike, što procjenjuje se da raste na 15,5 bilijuna američkih dolara do 2023. Industrija je trenutno vrlo složena, s mnogo primanja između različitih igrača u jednom lancu opskrbe. To stvara neučinkovitost, jer mnoge stranke prate istu imovinu. Izvještava McKinsey da u nekim slučajevima više od polovice ukupnih troškova lanca opskrbe poduzeća pojede neučinkoviti procesi. Ovi troškovi izravno utječu na dno, a potom smanjuju potencijal za zdrav povratak dioničara.

Prvi pokretači blockchaina sada se pojavljuju u logističkom sektoru. IBM i svjetski brodski div Maersk najavljen početkom kolovoza da je njihovo zajednički razvijeno blockchain rješenje za upravljanje logistikom širom svijeta, Tradelens, sada uživo. Devetdeset i četiri organizacije su uključene u program za rano usvajanje.

Sustav se koristi za sigurnu razmjenu dokumentacije o otpremi i praćenje kretanja kontejnera kroz opskrbni lanac. Do sada je Tradelens zabilježio više od 150 milijuna kretanja kroz luke, brodske linije i carinske vlasti. Dokazano smanjuje vrijeme otpreme i do 40 posto.

Blockchain startupi također su primijetili visoki potencijal za poremećaj u globalnom lancu opskrbe i logističkoj industriji. Trenutno je jedan od najvećih u smislu tržišne kapitalizacije VeChain (VET), koji kombinira blockchain s Internet of Things (IoT) tehnologijom kako bi pružio skalabilno i fleksibilno rješenje lanca opskrbe. Waltonchain (WTC) su u igru ​​ušli nešto kasnije, ali su razvili slično IoT rješenje. O oboje vrijedi razmisliti svima koji razmišljaju o ulaganju u budućnost upravljanja logistikom temeljenog na blockchainu.

Mreža Morpheus (MRPH) je trenutno jedan od manjih igrača u ovom sektoru. Međutim, vrijedno je spomena s obzirom na to da je bio zauzet stjecanjem nekih impresivnih vjerodajnica za sebe. Tvrtka ima bivšeg predsjednika uprave DHL-a u svom savjetodavnom odboru i član je Blockchain u Transport Allianceu, konzorcij tvrtki koji FedEx i UPS ubraja u svoje članove.

Proizvodnja

U travnju 2018. putnik Southwest Airlinesa je smrtno ozlijeđen nakon što mu je otkazao jedan od motora. Oštrica ventilatora se odlomila, a fragmenti su razbili prozor na zrakoplovu. Reuters je kasnije izvijestio da sve zrakoplovne tvrtke ne bilježe povijest svih dijelova motora i da je blockchain potencijalno rješenje za mogućnosti praćenja i praćenja u procesu proizvodnje zrakoplova. Korištenje blockchaina na ovaj način znači da bi se brže mogle izvršiti sigurnosne provjere nakon nesreće.

U istom se izvješću navodi da je proizvođač motora Rolls Royce surađivao s programerima blockchaina kako bi istražio mogućnosti blockchaina u procesu lanca opskrbe..

Proizvodnja aditiva (3D ispis) je još jedno područje u kojem blockchain dodaje vrijednost. Proizvodnja aditiva izvodi se u više faza s primopredajom između različitih strana, pri čemu svaka faza zahtijeva provjeru kako bi se moglo započeti sljedeću fazu. Blockchain se, prema tome, može koristiti za stvaranje nepromjenjivog, pouzdanog lanca skrbništva za svaku fazu postupka proizvodnje aditiva.

General Electric (GE) nedavno je podnio patent za upotrebu blockchaina u provjeri 3D dijelova koje je izradila njegova podružnica, GE Additive. Na taj će način tvrtke koje nabavljaju dijelove proizvedene od GE Additive moći provjeriti svoje porijeklo na blockchainu, pružajući osiguranje kvalitete i zaštitu od krivotvorina. Moog Aircraft Group je poduzimajući sličan projekt za dijelove zrakoplova koje isporučuje.

S obzirom na to Deloitte vjeruje da blockchain nudi “jedinstveni potencijal” procesu proizvodnje aditiva, blockchain tehnološki startupi polako uskaču na njemu. Ako je prikaz Deloitte točan, vrijedi pogledati sve blockchain projekte koji započinju u ovom području. 3D žeton sa sjedištem u Talijanu (3DT) jedan je od značajnih pokretača, a tvrtka je zaradila 2,5 milijuna eura (2,9 milijuna dolara) europskih sredstava prema njezinom web mjestu.

Kabuni sličan je projekt koji je također nedavno potpisao Memorandum o razumijevanju s Kanadskom burzom vrijednosnih papira kako bi svoj token ponudio kao vrijednosni papir na listi. 3D Token i Kabuni imaju za cilj koristiti svoja blockchain rješenja za usmjeravanje složenog, višestupanjskog procesa aditivne proizvodnje u velikoj mjeri.

Pravni

Pametni ugovori još su u povojima. Međutim, ljudi koji misle naprijed u notorno tradicionalnoj pravnoj profesiji jesu već se uzbuđuje o potencijalnim aplikacijama. Automatsko izvršavanje pravnih sporazuma moglo bi smanjiti učestalost tužbi.

Uz to, zakon u velikoj mjeri ovisi o dijeljenju dokumentacije koja također mora imati povjerenje i biti zaštićena od neovlaštenih promjena. Sustav zasnovan na blockchainu pruža odvjetničkim tvrtkama pouzdan način dijeljenja spisa i drugih pravnih dokumenata. AI je još jedna tehnologija koja nudi potencijal u pravnim aplikacijama, jer strojevi s umjetnom inteligencijom mogu zamijeniti svakodnevne radove poput pregledavanja povijesnih slučajeva kako bi pronašli relevantne informacije.

Do sada su odvjetničke tvrtke sporo usvajale blockchain funkcionalnost. Međutim, K&L Gates poduzima prve korake, primjenom vlastitog internog odobrenog blockchaina za istraživanje upotrebe pametnih ugovora za svoje klijente. Ovogodišnji Global Legal Hackathon izvijestio o teškom fokusu o primjeni blockchaina, koji pokazuje obećavajuće znakove koje drugi mogu slijediti u koracima K&L Vrata.

S druge strane, blockchain zajednica bio oduševljen u svojim tvrdnjama da bi pametni ugovori temeljeni na blockchainu u konačnici mogli u potpunosti ukloniti odvjetnike. Iako se ovo možda neće dogoditi, u pravnom prostoru postoje blockchain inicijative. IntegraLedger je privatni blockchain i prvi projekt Globalni pravni blokchain konzorcij. Jedna od njihovih kreacija su pametni dokumenti: elektronički ugovorni dokumenti koji omogućuju sigurnu i nepromjenjivu prijavu naknadnih transakcija na kojima se temelje na blockchainu.

Poput financijskog sektora, pravne usluge podliježu strogim zahtjevima povjerljivosti. Većina javnih blockchaina djeluje na temelju pseudonimnosti, pa će privatni blockchains vjerojatno biti budući smjer ugovornog zakona temeljenog na blockchainu. Ipak, postoje simbolične mogućnosti ulaganja u drugim pravnim područjima. Upravljanje digitalnim pravima jedan je od zapaženih primjera, jer tehnologija šifriranja javnog ključa koju koriste blockchains omogućava nositeljima autorskih prava mogućnost upravljanja upotrebom svojih digitalnih djela. Microsoft i EY imaju prethodno najavljeno vlastitu blockchain platformu za zaštitu autorskih prava.

Za simboličnog investitora, JedninaDTV (SNGLS) je trenutno jedan od najvažnijih igrača koji koristi blockchain za upravljanje licenciranjem i distribucijom videozapisa. Postoji od 2016. godine, a svojim korisnicima također omogućuje korištenje blockchaina za crowdfunding vlastitih video projekata. Slično Netflixu, SingularDTV također stvara vlastiti izvorni sadržaj.

Konsenzum (CEN, prije Copytrack, kojim se trgovalo pod oznakom CPY) pokrenut je samo ove godine i sa širim korisničkim opsegom od SingularDTV. Tvrtka je nedavno preselila svoje poslovanje s brata i sestre Copytrack iz Berlina u Concensum sa sjedištem u Singapuru. To je rezultiralo zamjenom tokena, uzrokujući početni pad vrijednosti sredinom rujna. Međutim, s obzirom na velike fluktuacije na ukupnim kripto tržištima ove godine, promjena jedva da je bila značajna. Zajedno s Bitcoinom, vrijednost CEN-a pokazala se porastom tijekom posljednjih nekoliko tjedana.

Osiguranje

Sektor osiguranja pati od lažnih zahtjeva. Samo u Europi je to mislio da treba uzeti u obzir do 10 posto svih zahtjeva. Tome se dodaju prekomjerna papirologija i dugotrajan postupak za istinske podnositelje zahtjeva da nadoknade svoje gubitke, i jasno je da je osiguranje sektor zreo za ometanje blockchaina. Pametni ugovori mogu pružiti automatske isplate u slučaju određenih okidačkih događaja, koji se mogu dodatno automatizirati konvergiranjem s IoT tehnologijom. Ako vam se televizor pokvari, IoT tehnologija šalje poruku da obavještava svoje osiguravatelje da je pokvario. To pokreće pametni ugovor koji automatski nadoknađuje vaš zahtjev za novi.

Ovo je jednostavan primjer, a osiguranje je notorno složeno. Štoviše, Allianz je najavio krajem 2017. godine da je uspješno pilotirao blockchain rješenje za upravljanje programom samoosiguranja jednog od svojih globalnih klijenata. Tvrtka je udružila Citi, Ernst & Mlada i digitalna agencija Ginetta implementira prototip za jednog od svojih dugogodišnjih kupaca. Sustav je uspješno upravljao obnavljanjem politike, postupcima plaćanja i potraživanjima, smanjujući vremena obrade u sva tri područja.

iXLedger (IXT) pokrenut je 2017. godine i nudi osiguranje blockchain tvrtkama. To pomaže nadoknaditi rizike ulaganja u ICO-e, što potencijalnim ulagačima daje legitimitet i element sigurnosti. Tvrtka također upravlja tržištem osiguranja s ciljem smanjenja vremena između primopredaje, što stvara neučinkovitost u sektoru osiguranja.

Samoosiguranje je glavni kandidat za decentralizaciju. Veće tvrtke mogu koristiti samoosiguranje za rizike poput nesreća zaposlenika tijekom službenog putovanja. Decentralizacija bi omogućila manjim tvrtkama da učine isto udruživanjem u decentralizirane autonomne organizacije (DAO). Doista, ovo je jedan od slučajeva upotrebe DAOStack (GEN), blockchain projekt čiji je cilj stvaranje modela upravljanja za DAO-ove. DAOStack nudi daljnje ambiciozne i inovativne slučajeve uporabe za upravljanje DAO-om, a ne samo samoosiguranje, a njegov je tvorac Matan Field ugledni član blockchain zajednice, pa bi mogao stvoriti zanimljivu priliku za ulaganje unatoč tome što je to relativno novi projekt s trenutnom niskom tržišna kapa.

Eterična je još jedna inicijativa osiguranja temeljena na blockchainu čiji je cilj stvaranje grupa kolektivnog osiguranja za rizike poput oštećenja uraganom ili kašnjenja leta. Tvrtka je vrlo novi član na tržištu i tek je nedavno zaključila svoj TGE.

Zaključne misli

Ti sektori nisu jedini koji prelaze u blockchain i šire tehnologije distribuirane knjige. Međutim, oni predstavljaju neke industrije u kojima prvi pokretači već raščišćavaju put, dokazujući poslovni argument za usvajanje blockchaina. Razvoj manjih startupa samo naglašava dugoročni potencijal blockchaina na tim tržištima.

Naravno, ništa od ovoga nije savjet za ulaganje i nitko ne može predvidjeti budućnost. Međutim, dotcom era pokazala je da su oni koji su u industriji uspjeli ići u korak s vremenom Interneta jedini koji su mogli preživjeti. Slično tome, tehnološke tvrtke poput Amazona i Googlea, koje su napredovale izvan početne dotcom buzze, pronašle su svoje mjesto prvo u sektorima koji su bili zreli za ometanje, a zatim su se razvili u divove kakvi su danas postali.

Primjena ovih lekcija iz dotcom ere na naš financijski portfelj nudi priliku za ulaganje ne samo u uzbudljive nove blockchain projekte s visokim rizicima i potencijalno visokim prinosima. Tradicionalne tvrtke koje sada inoviraju s novim tehnologijama za rješavanje stvarnih problema također mogu ponuditi zdravu ravnotežu investicijskom portfelju.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me