Vlade su počele intervenirati u pitanjima kriptovaluta i ICO-a. Tako je za investitore postalo sve važnije razumjeti koje su kategorije kriptovaluta. Coincentral je ranije istaknuo potrebu za jedinstvenim robusnim okvirom i procijenio neke već izdane okvire.

Iako još uvijek ne postoji konsenzus zajednice o tome koji je točan okvir za upotrebu, regulatori ipak počinju primjećivati. Stoga je kritičnije nego ikad prije da ulagači razumiju kategorije kriptovaluta i njihov regulatorni položaj. Poznavanje ove vrste informacija pomoći će u stvaranju realne procjene rizika vašeg portfelja. Razumijevanje kategorija kovanica također će pomoći u donošenju zdravih odluka o ulaganju.

Ovdje ćemo sažeti neke šire kategorizacije tokena, s naglaskom na one koji su predmet regulatornog nadzora u glavnim ICO jurisdikcijama.

Ovaj članak neće pokušati uvesti novi okvir kategorija kriptovaluta u već zbunjujuće i zbunjeno okruženje. Umjesto toga, cilj mu je unijeti jasnoću u neke simbolične pojmove koji se trenutno vrte okolo. Zbog velikog broja tokena dostupnih na trenutnom tržištu, možda ćete otkriti da će neki odgovarati više od jedne definicije.

Ovaj popis nije iscrpan i ni na koji način ne predstavlja pravni ili financijski savjet.

Regulatorne smjernice za kategorije kriptovaluta i ICO-ove

Pet najboljih zemalja za ICO, i po broju projekata i po prikupljenim sredstvima, su Sjedinjene Države, Ujedinjeno Kraljevstvo, Ruska Federacija, Švicarska i Singapur.

Od ove petorice samo Ujedinjene države i Švicarska izdali su konkretne izjave o postupanju s ICO tokenima i klasifikacijama kriptovaluta u vrijeme pisanja ovog članka. Singapur i Ujedinjeno Kraljevstvo obojica su zauzeli stav da će svaki slučaj procijeniti prema važećim regulatornim pravilima. The Ruska Federacija rekao je da podržava nacrt zakona koji trenutno prolazi kroz državnu vladu, ali još ništa nije finalizirano.

Stoga ćemo u ove definicije uključiti smjernice izdane od financijskih regulatornih tijela u SAD-u (SEC) i Švicarskoj (FINMA) za različite kategorije kriptovaluta.

Američka komisija za vrijednosne papire i burze

Američka komisija za vrijednosne papire i burze

Tokeni plaćanja

Token plaćanja ili token valute najčišći je oblik kriptovalute. Djeluje na sličan način kao i fiat valuta ili kreditna kartica. Donositelju ne stavlja nikakve obveze ili prava. Token plaćanja je skladište vrijednosti, zamjenjivo za druge stvari vrijednosti.

I SEC i FINMA relativno su jasni da već postojeći tokeni plaćanja poput Bitcoina vjerojatno neće biti regulirani kao vrijednosni papiri. Izdavanje novih tokena za plaćanje u ICO-u zapravo bi i dalje moglo pasti pod regulatornu kontrolu zbog pravila ulaganja opisanih za komunalne tokene, u nastavku.

Tokeni imovine

Tokeni imovine potencijalno su najsloženije kategorije kriptovaluta. Oni predstavljaju stvarnu imovinu ili njezin dio – nešto što ima vrijednost. To bi mogla biti fizička imovina poput dragog kamenja ili nekretnina. Tokeni imovine sve se više koriste za stvaranje “digitalnih blizanaca” za praćenje imovine iz stvarnog života. Na primjer, UK Mint ima blockchain projekt za tokenizaciju zlata trguje na londonskom tržištu zlata.

Tokeni imovine bit će predmet strogog nadzora regulatornih tijela kako bi se utvrdilo spadaju li u zakone o vrijednosnim papirima. Token imovine stavlja određene obveze i prava na kupca i prodavatelja. Tako će i FINMA i SEC vjerojatno tretirati tokene imovine kao vrijednosne papire. To ovisi o prirodi temeljne imovine i uvjetima trgovanja.

Švicarski FINMA logo

Švicarski logotip FINMA (financijski regulator)

Sigurnosni tokeni i kapitalni tokeni

Sigurnosni tokeni su uži oblik tokena imovine. Izvan kriptografije, vrijednosni papiri uključuju financijske instrumente poput dionica, obveznica i opcija. Definicija vrijednosnog papira SEC-a temelji se na Howeyev test, i stoji:

Ako postoji ulaganje novca i zajedničko poduzeće, s očekivanjem dobiti, prvenstveno od napora drugih.

DIP već je presudio da je DAO bila organizacija koju su sudionici osnovali s pravom glasa u zamjenu za financijski ulog. Budući da se njegovi sudionici nisu razlikovali od dioničara, DAO bi podlijegao američkim propisima u vezi s trgovanjem vrijednosnim papirima.

Token kapitala oblik je sigurnosnog tokena. Predstavlja vrstu djelomičnog vlasništva nad tvrtkom ili poduzećem, slično dionici. Kako dioničari imaju prava, poput glasanja o glavnim odlukama koje utječu na tvrtku, tada je relativno jasno da će ih regulatori definirati kao vrijednosne papire.

Uslužni tokeni

Token uslužne usluge jedna je od kategorija kriptovaluta za koju regulatori kažu da ne bi trebao služiti nikakvoj investicijskoj svrsi. Postoji samo zato da bi korisnik mogao pristupiti određenoj platformi ili aplikaciji. Čisti uslužni tokeni nisu vrijednosni papiri. Stoga mnogi ICO sada svoje tokene oblikuju kao uslužne tokene kako bi pokušali zaobići zakonodavstvo u tom pogledu.

Regulatorna rješenja o ICO-ima kao vrijednosnim papirima

Međutim, na ICO-u stvari postaju ljepljive za komunalne usluge i tokene plaćanja. ICO je u osnovi napor crowdfundinga. Investitori kupuju komunalne tokene i HODL, u nadi da će njihov odabrani projekt krenuti i stoga će tokeni porasti u vrijednosti.

To znači da će mnogi ICO-ovi koji navodno nude tokene u kategorijama uslužnih ili platnih tokena kriptovaluta vjerojatno biti klasificirani kao vrijednosni papiri zbog američkog Howey-ovog testa koji određuje ulaganje novca, zajedničko poduzeće i očekivanje dobiti, prvenstveno od napori drugih. Stoga mnogi ICO-ovi sada isključuju američke osobe, osim ako nisu ovlašteni investitori.

FINMA je manje kruta, navodeći da „Ako uslužni žeton dodatno ili samo ima svrhu ulaganja na mjestu izdavanja, FINMA će takve žetone tretirati kao vrijednosne papire” (tj. Na isti način kao i tokene imovine). Ovdje je još uvijek vjerojatno da bi ICO-ovi komunalnih tokena bili obuhvaćeni zakonima o vrijednosnim papirima. Međutim, švicarski propisi u vezi s trgovanjem vrijednosnim papirima obično su manje zahtjevni nego u SAD-u. Stoga su mnogi ICO-ovi u svim kategorijama kriptovaluta i dalje otvoreni za švicarske ulagače, barem za sada.

Mogu li uslužni tokeni ICO-a zaobići američke propise o vrijednosnim papirima?

Ranije ove godine, direktor korporativnih financija SEC-a William Hinman suočio se s pitanjem može li se ICO dogoditi bez sigurnosne ponude. Njegov je odgovor bacio svjetlo na mogućnost da ikad pokrene usklađeni ICO. Izjavio je, „Sigurno možemo zamisliti žeton gdje ga imatelj kupuje za svoju korisnost, a ne kao ulaganje, i u tim slučajevima, pogotovo ako je to decentralizirana mreža u kojoj se koristi, a nema središnjih aktera koji imaju informacije asimetrije ili gdje bi znali više od simboličnih ulagača. “

William Hinman, direktor korporativnih financija u američkom SEC-u

William Hinman, direktor korporativnih financija u američkom SEC-u

U konačnici, ako je uključen ICO, tada će se vjerojatno uključiti i regulatori. To je slučaj čak i ako je token izvorni uslužni program ili token plaćanja.

Nisam u SAD-u ili Švicarskoj – zašto bih se brinuo?

Regulatori uglavnom sporo slijede tehnologiju. Stoga je neizbježno da će više zemalja početi izdavati slične smjernice SAD-u i Švicarskoj. Osobito imajući na umu da su se ove vlade brzo kretale zbog količine ICO-a u njihovim jurisdikcijama.

U svakom slučaju, investitori sa sjedištem u trenutno neuređenim zemljama trebali bi malo razumjeti kategorije kriptovaluta. Uostalom, ako ne znate kakav token gledate, kako onda možete procijeniti ima li taj token bilo kakve šanse da dugoročno isplati pristojan povrat?

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me