Prednosti Blockchaina izvan nagađanja

Prednosti blockchaina često svaki put postanu sporedna tema cijene kruže kroz novi balon. Javne oči pomiču se od prednosti blockchaina i prema prednostima špekulacija. Dobra vijest je da praskajući balon na tržištu često usmjerava pozornost na zanimljivije teme.

Mjehurići ili ne, kripto razmjene i dalje ostaju jedini najmoćniji slučaj upotrebe tehnologija distribuirane knjige. No, u velikoj shemi blockchain potencijala, špekulacije i trgovanje vrijednostima djeluju neodoljivo, potpuno promašujući oznaku.

Medicina i zdravstvena njega

Medicinski sustav je pod kolosalnim stresom kako bi se prilagodio zahtjevima rastuće populacije. Medicinski identitet još uvijek zaostaje za arhaičnim mrežama za razmjenu zapisa i nesigurnim bazama podataka. Međutim, slon u sobi je medicinski opskrbni lanac: zvjerka problema koji jest aktivno se popravlja.

Lanac opskrbe

Lanac opskrbe u zdravstvenoj industriji, u usporedbi s ostalim opskrbnim lancima, posebno je osjetljiv iz razloga koji bi trebali biti jasni: vaše je zdravlje u pitanju. Međutim, problemi s kojima se susreće medicinski lanac opskrbe gotovo su isti kao i mnogi drugi lanci opskrbe. Pitanja koja svi proizlaze iz jednog temeljnog čimbenika: povjerenja.

Prednosti blockchaina u povjerenju

Izgradnja povjerenja u medicinski lanac opskrbe

Cilj je povećati povjerenje u lanac opskrbe i poboljšati sve komponente koje doprinose snazi ​​gospodarstva povjerenja. Primjerice, jača komunikacija i veća razina transparentnosti i odgovornosti pružaju potporu izgradnji povjerenja.

Prednosti blockchaina dobro odgovaraju temi povjerenja, jer je to jedno od novih rješenja koja donosi tehnologija distribuirane knjige. Tradicionalno, povjerenje u ekspanzivni sustav postiže se kontrolom pristupa i dobro provjerenim sudionicima. Ali u slučaju dinamično rastućeg sustava poput medicinskog lanca opskrbe, korištenje izoliranih kontrolnih točaka poput ove može biti nezgodno i divlje neučinkovito.

Umjesto ovih centraliziranih točaka povjerenja i kontrole u cijelom opskrbnom lancu, blockchain omogućuje njihovu zamjenu i potpuno širenje. Povjerenje u druge ljude zamjenjuje se decentraliziranim modelom povjerenja izračunavanjem.

„Evo najvažnijeg učinka ovog novog modela povjerenja putem povjerenja izračunavanjem: niti jednom glumcu se ne vjeruje i nikome ne treba vjerovati. U distribuiranoj konsenzusnoj mreži nema središnjeg tijela ili pouzdane treće strane. “

– Andreas M. Antonopoulos | Bitcoin sigurnosni model: Povjerenje računanjem

Medicinski identitet i evidencije

U osnovi ekonomije medicinskih podataka nalazi se neravnoteža interesa koja nije slična onoj koja se vidi na Facebooku. Centralizirani medicinski podaci o korisnicima, naši identiteti i zapisi, često se nesvjesno koriste u većim istraživanjima. Iako korištenje naših medicinskih podataka zasigurno nije loše, kada se unovče, problemi se počinju očitovati. Kao i profitni sustav prikupljanja podataka Facebook, korisnik prestaje biti kupac i umjesto toga postaje proizvod. Podaci kojima dragovoljno dostavljamo loše se upravljaju i prodaju novom krajnjem korisniku.

Baza podataka zasijana blockchainom mogla bi se koristiti za preusmjeravanje dinamike snage sa sakupljača podataka natrag prema dobavljačima podataka. Međutim, masovni podaci i dalje su korisni za istraživanja, profitni ili ne. Umjesto da se osobni medicinski podaci prenamjenjuju bez izravnog pristanka ili čak našeg znanja, blockchain ima alate kojima korisniku daje moć izbora i stvara nove ekonomske poticaje za sudjelovanje u istraživanju.

Embleema aktivan je primjer projekta koji se bavi pitanjem osobnih zdravstvenih kartona. Blok lanac Embleema, izgrađen na Ethereumu, pruža korisnicima pouzdano rješenje za selektivno pružanje zdravstvenih podataka istraživačkim projektima koje podržavaju. Trenutno se projekt, nazvan PatientTruth, može koristiti za prikupljanje svih vrsta medicinskih podataka, od ozbiljnijih kroničnih stanja i vitalnih znakova do aktivnijih podataka poput dnevnih koraka i očitanja otkucaja srca.

Prednosti blockchaina, poput Embleemine upotrebe pametnih ugovora, mogle bi biti ključ za stvaranje boljeg okruženja za pacijente, praktičare i istraživače. Pacijenti dobivaju veću transparentnost i kontrolu nad svojim medicinskim kartonima, liječnici su manje opterećeni pristankom i kompatibilnošću s mrežnim mrežama, a istraživači dobivaju pristup provjerenijim i sigurnijim podacima.

Humanitarni projekti

Blockchain tehnologija proširuje se na svjetske humanitarne napore i već je počela primicati u prvim redovima. Izbjeglice su podržane biometrijom i upravljanjem blockchain podacima kako bi osnažili njihove financijske odluke. Isto tako, blockchain omogućuje nove metode prikupljanja sredstava iskorištavanjem neaktivne procesorske snage računa davatelja.

Blockchain u izbjegličkim zajednicama

Nedavno, Građevni blokovi, pilot projekt Svjetskog programa za hranu (WFP) postigao je uspjeh u pomaganju u olakšavanju i osiguranju transfera novca koristeći blockchain tehnologiju. Program je dio cilja da se sigurno i pouzdano poveća broj izravnih novčanih transfera koje izbjeglice i raseljene osobe primaju.

Ove vrste novčanih transfera povećavaju se kao povoljnija opcija za izravnu distribuciju robe poput hrane i vode. Umjesto toga, primatelji mogu koristiti svoje novčane transfere onako kako smatraju da odgovaraju njihovim individualnim potrebama i potrebama njihovih obitelji. Često upotreba gotovine osnažuje više od delegiranja obroka određenih proizvoda ili usluga. Novčani transferi kao oblik olakšavanja krize mogu biti moćno sredstvo za vraćanje povjerenja pojedinca i ponovno stvaranje lokalne ekonomske aktivnosti u zajednicama.

Nakon što su uspjeli u dva druga pilot programa u Pakistanu i Jordanu, Building Blocks želi proširiti svoju uslugu na drugu zajednicu od preko 500 000 sirijskih izbjeglica u Jordanu. Osim korištenja blockchaina za prijenos novca, program WFP-a nada se da će proširiti tehnologiju i na druga područja poput upravljanja opskrbom i digitalnih identiteta.

Pomicanje modela prikupljanja sredstava

Prednosti blockchaina u humanitarnim projektima mogu se dalje shvatiti dok prikupljanje sredstava pronalaze novi potencijal. UNICEF Australija trenutno provodi jedinstveni program prikupljanja sredstava koji u potpunosti iskorištava moć računalne obrade donatora.

Prednosti blockchaina u prikupljanju sredstava

Donirajte pasivno sa svojim računalima koji obrađuju snagu na Hopepageu UNICEF-a u Australiji

Posjetitelji UNICEF Australija Hopepage mogu donirati neka svoja vlastita računala koja obrađuju snagu. Tada se procesorska snaga koristi za vađenje kriptovaluta, a prihod se automatski vraća natrag UNICEF-u u Australiji za financiranje njihovih različitih programa.

Kao novo sredstvo za prikupljanje sredstava, doniranje vaše procesorske snage još je prilično rano za scenu. To još uvijek ne donosi iste pogodnosti za darivatelje koje imaju uobičajenije metode. Ono što je najvažnije, davanjem vaše procesorske snage ne dolazite do porezne olakšice, pa UNICEF Australija i dalje traži da izravno njima dajete veće doprinose.

Međutim, doniranje procesorske snage vašeg računala izuzetno je dostupno i ima niske prepreke za ulaz onima koji već imaju računalo.

Zabava i umjetnost

Prednosti blockchaina u zabavi i umjetnosti uglavnom su se pojavile u obliku tokena ERC-721 na Ethereum blockchainu. ERC-721 tokeni su nezamjenjivi, što znači da je svaki token jedinstven sam za sebe i nikad se ne ponavlja.

Unutar digitalnog svemira, primjene nezamjenjivih tokena djeluju pomalo beskrajno. Gotovo bilo koja digitalna imovina čija bi količina trebala biti ograničena može se izraditi kao ERC-721 i nadzirati na blockchainu koji je podržava. Neki koji vam padnu na pamet: E-knjige, digitalna umjetnost, predmeti u igri, elementi kreativnog dizajna, audioknjige, filmovi i u osnovi bilo što drugo za što je predviđeno da ima neki oblik zaštite autorskih prava.

Digitalno autorsko pravo i vlasništvo

Bez sumnje je navođenje potencijala nezamjenjivih tokena poput ERC-721 daleko lakše od stvarnog zadatka njihovog oživljavanja. Međutim, postoji niz projekata koji već koriste prednosti blockchaina i nezamjenjivih tokena.

Decentralizirani registar imovine

Njihovo pokretanje mainneta upravo se dogodilo prošlog srpnja, Protokol Codex je još uvijek mlad. Platforma je pozicionirana kao blockchain za registar stvarne imovine poput automobila ili finog vina. Zajedno s stvaranjem ekosustava validatora i nagrada, Codex želi riješiti pitanje porijekla unutar kolekcionarskih predmeta. “Provenijencija (povijest vlasništva nad predmetom i pripadajućom dokumentacijom) čini gotovo cjelokupnu novčanu vrijednost predmeta jer je to najvažniji pokazatelj autentičnosti”, prema Codexovom bijelom dokumentu.

Prednost blockchaina kao usluge autorskih prava

Binded je usluga autorskih prava za vaše slike podržana blockchainom

Autorsko pravo na Blockchain

Vezana, tvrtka koja stoji iza autorskih prava na slike na blockchainu trenutno ne koristi nezamjenjivi token za postizanje dokaza o vlasništvu, već pomoću Bitcoin blockchaina, Vezano je u mogućnosti osigurati autorska prava na pojedinačne fotografije. Besplatna usluga čak se integrira s Twitter i Instagram računima i može se koristiti za trenutno autorsko pravo na novu sliku pomoću #binded.

Uz to, Binded u svojim često postavljanim pitanjima spominje da su otvoreni za prelazak u Ethereum kad započnu razvijati pametne ugovore. Za sada se hash svake slike zaštićene autorskim pravima grupira i snima na Bitcoin blockchainu. Svaki zapis sadrži hash i slikovnu datoteku, zajedno s imenom i e-adresom vlasnika.

Prednosti blockchaina u video igrama

Zombie Battleground je kartaška igra na Loom blockchainu.

Igre na lancu

Postoji niz igara koje obvezuju vlasništvo nad imovinom unutar igre na blockchain. Trenutno su najistaknutiji poznati Cryptokitties, međutim, postoji niz projekata koji umanjuju oskudicu na blockchainu. Zombie Battleground nedavno prikupio preko 320 000 USD na Kickstarteru kako bi izgradili svoju viziju igre u stilu Hearthstonea. Projekt je izgrađen na Loom Network-u i trenutno je u zatvorenom pristupu za rane korisnike.

Kamo dalje?

Špekulacije kao dominantni slučaj upotrebe vjerojatno će se nastaviti dok alternativne aplikacije rastu i sustižu popularnost. Idealno bi bilo da će špekulacije i cijena povećati opće usvajanje. Ako usvajanje može sve više rasti, moguće je da će uslijediti veći razvoj i inovacije.

Blockchain je puno prikladniji za poboljšanje našeg života izvan špekulacija i trgovanja. Baš kao što su e-pošta i pregledavanje weba bile prve primjene interneta; kriptovalute su prva upotreba blockchaina. The stvarno uzbudljive stvari su ono što slijedi.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map