Pregled novčanika Electrum

Electrum je jedan od osnivača novčanika softvera za kriptovalute. Novčanik pokrenut 5. studenog 2011., novčanik je lagani Bitcoin klijent, što će reći da se sučeljava s Bitcoinovom mrežom, a da njegovi korisnici ne moraju preuzimati blockchain izvođenjem punog čvora. Ova recenzija novčanika Electrum provest će vas kroz sve što trebate znati o Bitcoin klijentu.

Od svog osnivanja Electrum je izgrađen isključivo za Bitcoin. Drugačije vrijeme i drugačije tržište, stvoren je kad je Bitcoin imao malo ozbiljnih konkurenata, a kreator Ethereuma Vitalik Buterin još je bio u srednjoj školi.

Na svu sreću, klijentova je tehnologija potpuno otvorena, pa uz pomoć a zajednica aktivnih programera, klonovi su se pojavili za Litecoin, Bitcoin Cash, Dash, Verge, Monacoin, Vertcoin i ostale valute.

Kao što sugerira njegova evolucija otvorenog izvora, Electrum se drži decentraliziranih korijena Bitcoina. Zbog toga je postao omiljeni softverski novčanik za one koji rano usvajaju i ljubitelje serija, jer sadrži sljedeće atraktivne osobine:

 • Šifriranje u novčaniku (iskreno, ovo je značajka golih kostiju u ovom trenutku igre, nešto što bi vlasnici trebali očekivati ​​od softvera klijenta novčanika)
 • Dvofaktorska opcija autentifikacije (još jedna očekivana značajka)
 • Opcija novčanika s više potpisa
 • Integracija hardverskog novčanika
 • Riječi za oporavak sjemena ako izgubite pristup novčaniku
 • Kao lagani klijent, njegova funkcionalnost nije ograničena Bitcoinovom mrežom
 • Privatni ključevi čuvaju se na vašem osobnom uređaju i nikad se ne dijele s poslužiteljima novčanika
 • Uz to, poslužitelji ne pohranjuju korisničke račune ili njihove podatke, možete migrirati između poslužitelja po volji i možete slobodno izvesti svoje privatne ključeve
 • Electrum ne preuzima skripte, što znači da ste izolirani od hakera koji vam šalju kodove putem ovih poslužitelja da bi vam ukrali novac
 • Budući da je otvoren izvor, svatko može pokrenuti klijenta i ova ga decentralizacija štiti od središnje točke neuspjeha
 • Sad kad smo ušli u pozadinu novčanika i neke od njegovih ključnih značajki, zaronimo u ono što ga čini ključnim.

Postavljanje i korisničko sučelje

Electrum nudi izvrsnu fleksibilnost instalacije. Ako ste tehnološki nepismeni poput mene, postoji jednostavna značajka za instalaciju ili ako ste pametni i planirate se razvijati na Electrumu – onda vam ovaj vodič za početak vjerojatno nije potreban, ali postoji instalacija Python izvora za ljude poput vas.

Instalacija je otprilike jednostavna koliko i dolazi. Prilikom izrade novog novčanika čarobnjak za instalaciju pitati vas želite li izraditi standardni novčanik, novčanik za provjeru autentičnosti s dva faktora, novčanik s više potpisa ili uvesti postojeći novčanik. Preporučujemo da uzmete u obzir mogućnost s dva faktora ili multi-sig, jer još više izolira vaša sredstva od pokušaja hakiranja.

Bez obzira koju opciju odabrali, doći ćete do prozora koji pita o frazama sjemena (ako napravite standardno postavljanje, ovaj je prozor sljedeći, ali ako odaberete postavke s dva faktora ili više znakova, napravite nekoliko koraka prije nego što dođete do njega). Ovaj će vas prozor pitati želite li vratiti novčanik pomoću postojećeg sjemena ili stvoriti novi sa sjemenom, glavnim ključem ili hardverskim novčanikom.

Radi jednostavnosti, krenuti ćemo u stvaranje novog materijala za ovaj pregled. Nakon što odaberete ovo, pitat će vas želite li koristiti standardnu ​​adresu ili novčanik segwit – izbor je vaš – tada će se prikazati sjeme za oporavak. Sljedeći prozor traži da reproducirate ovo sjeme za oporavak, ali obavezno ga zapišite jer je to jedino što će spasiti vaš dragocjeni Bitcoin iz šifriranog labirinta hash funkcija blockchaina ako izgubite / izbrišete softverski klijent novčanika. Svi se strepe od onih horor priča kako nesretni korisnici Bitcoina gube tisuće zbog neopreznih pogrešaka, i ne bi li bila šteta da se fond malog Timmyjeva fakulteta nepovratno izgubi u cyber prostoru jer niste spasili sjeme fraze novčanika?

Nemojte razočarati malog Timmyja; zapišite svoju sjemensku frazu i zadržite dodatne kopije.

U svakom slučaju, nakon što reproducirate sjeme, od vas će se zatražiti da novčaniku date lozinku. Opet, učinite to dobrim i ne ponašajte se olako prema ovom koraku – učinite to zbog Timmyja. Nakon postavljanja zaporke, sve je spremno.

Prvo što ćete vjerojatno primijetiti kod Electrum novčanika jest da je prilično minimalistički. Nema zvona ili zvižduka ili drečavog UX-a poput Exodusa, na primjer. Ipak, ono što mu nedostaje u štihu, Electrum nadoknađuje dobrom funkcionalnošću zasukavanja rukava i na posao. Uključuje funkciju fakturiranja, popis kontakata, šifrirane poruke i povijest transakcija, zajedno s tipičnim značajkama novčanika. Sveukupno, ima gladak izgled plovidbe, brz je i jednostavan za upotrebu, pa ako je ovo vaš prvi napad na Bitcoin, jednostavno je mjesto za početak.

Sigurnost

Kako smo razmotrili ključne značajke Electruma, novčanik obiluje nekim čvrstim sigurnosnim značajkama. Uz opcije za stvaranje dvofaktorske autentifikacije ili višeznakovne adrese, korisnici mogu svom novčaniku dodati dodatni sloj zaštite od hakera. To su dodatne mjere predostrožnosti koje nadopunjuju Electrumov cjelokupni decentralizirani pristup funkcionalnosti; u konačnici, opcije s dva faktora i multi-sig novčanika te činjenica da se privatni ključevi čuvaju na lokalnim uređajima znači da korisnici uistinu kontroliraju svoja sredstva od samog početka, a sve ove značajke olakšavaju cjelokupni hermetički nepropusni sigurnosni sustav.

S jednom nedavno zakrpanom iznimkom, tj. Neću ulaziti u previše detalja jer je to detaljno istraženo drugdje, ali u osnovi je Electrum imao ranjivost koja bi dopustiti hakerima da kradu sredstva putem zaraženih web stranica. U osnovi, ako ste se prijavili u svoj Electrum novčanik dok je internetski preglednik bio na web mjestu pod nadzorom hakera, mogli biste isprazniti svoj novčanik.

Do danas je ovo jedina sigurnosna ranjivost s kojom se Electrum suočio, a ono što vrijedi, tim je popravio ažuriranom verzijom. Ako upotrebljavate Electrum, obavezno ažurirajte softver jer ne podržava automatsko ažuriranje.

Sentiment zajednice

Čak i s nedavnim štucanjem u sigurnosti, kriptovaluta općenito visoko cijeni novčanik Electrum. Jedan je od najstarijih i najpoznatijih, a ova reputacija učinila ga je omiljenim među veteranskim entuzijastima, posebno onima koji su tehnološki skloniji. Brojne web stranice s informacijama o kriptovalutama smatrati biti jedan od najboljih mogućnosti za softverske novčanike.

Sve u svemu, čini se da je Electrum osigurao povjerenje zajednice čak i usprkos neuspjesima. To je velikim dijelom zahvaljujući timu predanost poboljšanju, posebno kada su u pitanju sigurnost i kontrola korisnika.

Podrška

Trebate pomoć u upravljanju novčanikom? Ovdje nema brige. Electrum sports an active Bitcoin Talk forum i subreddit za pitanja. Osim toga, tim se ažurira stranica za podršku koji nudi nekoliko desetaka članaka i izvora.

Sve ovo, ako imate pitanje, šansa je da je Electrum tim odgovorio na vas.

Završne misli

Novčanik Electrum jedan je od najrazvijenijih softverskih klijenata. S gotovo 9.000 obveza Github, ekspanzivna zajednica programera i plug-in podrška treće strane, to je testno okruženje za dodatke i razvoj. Njegova fleksibilnost otvorenog koda i slijedeći programeri ustupili su mjesto klijentima koji traže popularne altcoine.

Sve u svemu, Electrumovo poštovanje u prostoru kao jednog od najstarijih klijenata novčanika, njegove sigurnosne značajke i predanost programera da nadograđuju i poboljšavaju softver čine ga dobrom u našoj knjizi. Možda nije najljepši novčanik, ali teško biste pronašli onaj koji posao obavlja učinkovitije i imajući na umu svog korisnika od Electruma

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me