Što znači “valuta” na kineskom mandarinskom jeziku, Huobi se neprekidno svrstava u deset najboljih svjetskih burzi prema obujmu trgovine. U ovom članku razmatramo sve što trebate znati kao potencijalni Huobi korisnik. Ispitajmo naknade, sigurnost fonda, korisničko iskustvo i još mnogo toga.

Ključne informacije o razmjeni Huobi

Korisničko sučelje i mobilna aplikacija

Dostupna na iOS i Androidu, mobilna aplikacija Huobi sadrži većinu funkcionalnosti dostupnih na web platformi. Možete čak izvršavati zadatke poput registracije računa i provjere računa izravno putem aplikacije. U Google Play, aplikacija Huobi Global ima prosječnu ocjenu 4,1 zvjezdice od 3730 recenzija. Međutim, u prosincu 2018. i siječnju 2019. neki su korisnici rekli da im aplikacija Android neće dopustiti prijavu zbog pogreške s Captchaom. Na Apple App Store, Huobi se može pohvaliti prosječnom ocjenom 4,9 zvjezdica od preko 4800 recenzija.

Opcije trgovanja

Mnoge centralizirane burze služe kao jedini, centralizirani proizvođač tržišta. Suprotno tome, Huobi vam također omogućuje trgovanje bez recepta (OTC). To znači da možete kupovati i prodavati kriptovalute ravnopravno na Huobiju. Iako ova opcija postoji na burzi, još uvijek nije usvojila trgovce. Razni komentatori rekli su da nedostaje OTC ponuda. Ipak, ovo je još uvijek inovativna tehnička značajka.

Ako ste trgovac maržom, Houbi ima zasebnu platformu posebno za to. Možete mu pristupiti ako odete na karticu margina u zaglavlju. Količina poluge koju imate može varirati od novčića do novčića. Na primjer, BTC je oko 3x. U usporedbi s drugim platformama za trgovanje maržama, ovo je nisko. Ipak, privlačna je opcija za potencijalne korisnike.

U prosincu 2018, Derivativno tržište Huobi izdali BTC ugovore i ETH ugovore (uključujući tjedne, dvotjedne i tromjesečne), te fleksibilne poluge, uključujući 1x, 5x, 10x i 20x. U budućnosti će se izdavati više digitalnih valuta kako bi se udovoljilo raznim investicijskim zahtjevima.

Snimka zaslona trgovanja maržom na Huobiju

Huobi nudi mogućnost trgovanja maržom.

Sigurnost: je li Huobi siguran?

U usporedbi s drugim razmjenama, Huobi i dalje briljira iz sigurnosne perspektive. Mnoge vrhunske burze pate od velikih hakova, a nakon toga se mijenjaju rezultati u smislu volumena trgovine. 2015. godine Bitstampov haker povukao je 12 000 BTC-a iz Huobija. Međutim, ovo se pitanje nije odnosilo na sigurnost Huobija. Huobi je izvijestio o DDOS napadu 2015. godine, ali to nije prouzročilo narušavanje sigurnosti. Prema jednom pregledu, pojedinačni korisnik izgubio je USDT i EOS na Huobiju. Ovaj recenzent navodi da je problem bio u tome uzrokovane tehničkom pogreškom s Huobijevim 2FA. Jedan komentar sugerira da je to rezultat krađe identiteta.

Huobi tvrdi da su kontrolu nad rizikom razvili poput Goldman Sachsa. Mjenjačnica oko 98 posto sredstava pohranjuje u hladne novčanike. Štoviše, Huobi sada koristi decentraliziranu strukturu razmjene kako bi spriječio DDOS napade. Burza čak ima inicijativu Fonda za zaštitu korisnika. Dvadeset posto neto prihoda koji burze ostvare od trgovanja pripast će ovom fondu koji će upotrijebiti za otkup Huobi Tokena (HT). Također ima službu koja se zove Sigurnosni rezervat Huobi. Kao dio toga, burza planira pohraniti 20 000 BTC za osiguranje. Ovo je preventivna mjera koja će pomoći Huobiju nadoknaditi novac korisnicima u slučaju budućih hakovanja.

Huobi naknade

Huobi ima Naknada od 0,2 posto koja se odnosi i na marketere i na preuzimače za iznose između 0 i 5.000.000 USD tijekom razdoblja od 30 dana. Za usporedbu, druge vodeće burze poput Binance imaju naknade od 0,1 posto. U međuvremenu, GDAX ima 0,3 posto naknade.

U siječnju 2019. Huobi Global pokrenuo je struktura visinske naknade to značajno smanjuje naknade za veće trgovce. Ovo je relativno konkurentno u usporedbi s drugim burzama. Korisnici također imaju mogućnost smanjenja naknada za trgovanje na Huobiju tako što postanu VIP članovi. To uključuje plaćanje mjesečne uplate HT-a, koja varira ovisno o razini članstva (1-5).

Kao i većina burzi, Huobi nema naknade za depozite. Međutim, Huobi ima naknade za povlačenje i minimalne iznose variraju od novčića do novčića. Na primjer, povlačenje Bitcoina (BTC) košta 0,001 BTC, s minimalnim iznosom povlačenja od 0,01 BTC. Za Tether (USDT), paušalna naknada iznosi 5 USDT, a minimalni iznos povlačenja je 20 USDT. Sve u svemu, to znači da su Huobi naknade uglavnom veće od većine razmjena za niže iznose za povlačenje. Postoji nekoliko iznimaka. Na primjer, TUSD ima najmanje 20 USD za povlačenje, ali naknadu za povlačenje od samo 2 USD.

Opcije valute

Na kraju siječnja 2019. Huobi ima 182 kovanice i 416 trgovačkih parova. Postoje tri glavna kripto tržišta za trgovanje parovima (USDT, BTC i ETH) i jedno glavno fiat tržište (USD) za tržište SAD-a. Neke od najboljih mogućnosti trgovanja kripto-kripto-parnicama (prema opsegu trgovine) uključuju BTC-USDT, ETH-USDT, TRX-USDT, EOS-USDT i EOS-ETH.

Od 28. siječnja 2019. jedine opcije za trgovanje u USD su BTC, USDT i ETH. To je najvjerojatnije jer usluge podizanja i pologa valute u USD nisu postale dostupne stanovnicima Sjedinjenih Država do 4. siječnja 2019. Trenutno su za stanovnike SAD-a jedina mogućnost devizne doznake. Huobi također zahtijeva potvrdu razine 2 za pristup ovoj značajci.

Za različita mjesta širom svijeta trebali biste provjeriti podržava li Huobi trgovanje za vašu matičnu valutu. Na primjer, ako se nalazite u SAD-u, vjerojatno nećete vidjeti opciju trgovanja australskim dolarima (AUD) na platformi Huobi, ali vjerojatno ćete vidjeti opciju za USD i obrnuto. Drugim riječima, vjerojatno ćete vidjeti samo fiat valutu koja se koristi na vašem trenutnom mjestu.

Početkom 2019. HBUS Marketplace preimenovan je u Huobi.

Ograničenja povlačenja

Slično mnogim burzama na tržištu, Huobi ima ograničenja povlačenja temeljena na različitim razinama provjere korisnika. Ono što ćete primijetiti jest da se iznosi povlačenja uvelike razlikuju ovisno o vašem državljanstvu. Na primjer, ako ste državljanin Kine, ne možete podizati sredstva kao neprovjereni korisnik ili s potvrdom razine 1. Ova je opcija dostupna samo na razini 2 ili višoj. U Sjedinjenim Državama razmjena zahtijeva samo provjeru razine 1. Međutim, iznosi su relativno niski: dnevno ograničenje od 2000 USD i mjesečno ograničenje od 10 000 USD.

Iskustvo korisničke službe

U usporedbi s većinom burzi, Huobi ima natprosječno iskustvo korisničke službe. Korisnička podrška dostupna je 24 sata dnevno, 7 dana, a vremena odgovora u prosjeku traju samo dva do tri sata. Mnogi to smatraju rijetkošću u prostoru.

Dvije su glavne metode kojima se možete obratiti korisničkoj podršci. Prvo, možete koristiti aplikaciju za chat koja je dostupna izravno na trgovačkoj platformi Huobi. Drugo, možete kontaktirati tim na [e-pošta zaštićena]. Ako odaberete ovu opciju, Huobi traži da koristite registriranu adresu e-pošte povezanu s vašim Huobi računom i uključite svoj korisnički ID.