U odnosu na siječanj 2018., cijene kriptovaluta posljednjih su mjeseci nešto niže. Takozvani pad bitcoina stvorio je određenu sumnju kod nekih ulagača. Je li ovo samo kratkotrajno štucanje ili dio većeg trenda?

Uz neprestano medijsko izvještavanje o cijenama “blizu nule”, mnogi se ulagači pitaju: “Vrijedi li ulaganje u bitcoin?” U ovom ćemo članku pogledati nekoliko različitih priča povezanih s onim što ekonomisti i akademici imaju za reći o ulaganju u kriptovalute. Također ćemo pokušati bolje razumjeti što utječe na ove ocjene.

Mogu li ekonomisti točno predvidjeti cijene kriptovaluta?

Ekonomisti igraju važnu ulogu u predviđanju budućnosti globalne ekonomije. Oni su tradicionalno pomagali vladama, tvrtkama i pojedincima u donošenju odluka koje utječu na svijet. Sada mnogi ekonomisti počinju istraživati ​​i predviđati kako će izgledati budućnost financijskih usluga kriptovaluta i blockchaina.

Na tržištu kriptovaluta postoji niz čimbenika koji utječu na određivanje izgleda tržišta. Volatilnost cijena zbog tehničkih ograničenja, propisa i usvajanja tržišta mnogim je ekonomistima (kao i investitorima) prilično teško predvidjeti promjene cijena.

Primjerice, u siječnju 2018. profesor ekonomije sa sveučilišta Yale Robert Shiller rekao: “[Bitcoin] bi se mogao potpuno srušiti i zaboraviti, i mislim da je to vrlo vjerojatan ishod, ali mogao bi se zadržati još dugo, mogao bi biti ovdje za 100 godina.”

Iako ovo predviđanje daleko nije sigurno, indikativno je koliko ekonomista gleda na tržište kriptovaluta. Također vidimo da se čini da povećani pesimizam prati nedavne tržišne trendove.

bitcoin dip

Profesor ekonomije sa Sveučilišta Yale Robert Shiller vjeruje da će cijena bitcoina najvjerojatnije ići na nulu, ali do tamo će trebati 100 godina.

Što kažu ekonomisti nakon siječnja 2018?

Pomaknite se unatrag najviših razina cijena siječnja za mnoge kriptovalute, a postoje i brojna nova izvješća i citati ekonomista koji kriptovalutu gledaju u negativnom svjetlu. Ono što je važno razumjeti jest da neki podupiru istraživanja. Na primjer, izjavila su dva ekonomista u srpnju 2018. da bi cijena po bitcoinu trebala iznositi samo oko 20 USD, umjesto 7.000 USD (cijena sredinom srpnja 2018.).

Ovaj broj uzima u obzir nekoliko različitih čimbenika poput trenutne opskrbe Bitcoina u optjecaju i njegove svakodnevne upotrebe u transakcijama. Prema ovoj dvojici ekonomista, upotreba Bitcoina trebala bi se povećati 1000 puta kako bi njegova stvarna cijena bila jednaka trenutnoj vrijednosti.

Još u ožujku 2018. godine, ekonomist s Harvarda Rekao je Kenneth Rogoff, “U osnovi, ako oduzmete mogućnost pranja novca i utaje poreza, [Bitcoin-ove] stvarne upotrebe kao transakcijskog sredstva vrlo su male.” Rogoff je također rekao da je vjerojatnije da će cijena Bitcoina biti 100, a ne 100 000 američkih dolara.

Pitanje perspektive: Bitcoin mjehurić ili Bitcoin dip?

Jedno od najvećih pitanja koje treba postaviti jest jesmo li trenutno u bitcoin mjehuriću ili smo samo u padu bitcoina. Mnogi ekonomisti i financijski stručnjaci gledali su na pad cijena koji se dogodio u siječnju 2018. kao na znak pucanja velikog balona. Drugi, poput gornjeg primjera, na to gledaju samo kao na dio većeg mjehura. Ipak, lakše je reći da će se cijene srušiti na “gotovo nulu” kad su stalno padale.

S druge strane, moguće je i pad cijena u 2018. godini kao puki pad bitcoina. Važno je podijeliti i posao koji obavljaju ekonomisti koji je pro-kriptovaluta.

Ekonomist i Matematičar koji sada radi na polju kriptovaluta

Myron Scholes

Iako su mnogi ekonomisti sve kriptovalute prokazali kao nestabilne i nestabilne, Myron Scholes i druga velika imena u tradicionalnim financijama zauzimaju suprotno stajalište. Myron Scholes je nobelovac za ekonomiju koji je stvorio Black-Scholesova formula, najpoznatiji model za opcije cijena i derivate.

Sada se Scholes uključuje u svijet kriptovaluta lansiranjem novog stablecoina, Saga. Budući da se namjerava da cijene stabilcoina budu stabilne, nije važno da ulagači ulažu tijekom pada bitcoina ili bikova tržišta.

myron sholes

Myron Scholes

Iako investitori ne mogu očekivati ​​veliku zaradu od ulaganja u stabilne kovanice, ovi projekti pomažu cjelokupnom tržištu kriptovaluta ublažiti probleme volatilnosti cijena.

Uz to, Scholesova odluka da radi na projektu kriptovaluta predstavlja mogućnost da ekonomisti, koji su uglavnom živjeli u fiat ekonomiji, počnu raditi na stvaranju nove ekonomije kriptovaluta. Scholes i drugi kriptoekonomisti počinju raditi na inovativnim projektima koji rješavaju mnoge probleme s tradicionalnim financijama i centraliziranim bankarskim sustavima.

Charles Hoskinson

Charles Hoskinson primjer je matematičara / tehnologa koji vjeruje u razvoj kriptovaluta. Dok je Scholes počeo raditi na projektima kriptovaluta 2018. godine, Hoskinson je nekoliko godina radio na projektima velikih imena. Hoskinson, jedan od osam izvornih suosnivača Ethereuma i osnivač Cardano, jedno je od najvećih imena u kriptovaluti.

Prema Hoskinsonov LinkedIn, proučavao je analitičku teoriju brojeva, matematiku i kriptovalute. Radio je na složenim matematičkim problemima poput Goldbachove pretpostavke. Hoskinsonova priča dokaz je da netko tko je započeo akademsku zajednicu može napraviti karijerni prijelaz prema poduzetništvu i imati značajan utjecaj na kriptovalute.

Hoskinson

Charles Hoskinson

Zaključak: Hoće li više ekonomista podržavati kriptovalute u budućnosti?

Kad uzmemo u obzir da su mnogi ekonomisti skeptični prema kriptovalutama u 2018., moramo secirati zašto je to bio slučaj. Važno je razumjeti ulažu li ekonomisti u kriptovalute ili ne. Bez obzira ulaže li se u bitcoin dip ili ne, bitno je da bilo koji istraživač što objektivnije sagleda tržište.

Prvo, volatilnost cijena i općenita nepredvidivost tržišta čine ulaganje rizičnim. Svatko može reći da će cijene rasti i padati. Međutim, ekonomisti uglavnom nastoje biti precizniji s brojkama potkrijepljenim opsežnim podacima i istraživanjima. Stvarnost je takva da je teško predvidjeti hoće li i kada postojati čvrsti podaci kako bi tržište kriptovaluta bilo predvidljivije za ekonomiste.

Na kraju, moguće je da neki ekonomisti donose odluke na temelju onoga što trenutačno tržište radi, a ne na mjestu na kojem tržište može ići u budućnosti. Ako nastavimo bilježiti napredak u usvajanju korisnika, upotrebljivosti, skalabilnosti i još mnogo toga, moguće je da će više ekonomista, matematičara i drugih u akademskoj zajednici postati optimistični zbog toga u koje kriptovalute vrijedi ulagati.