Tko je Satoshi Nakamoto? Identitet ovog pojedinca ili skupine pojedinaca može biti pitanje stoljeća. Ovaj neuhvatljivi lik razvio je prvu uspješnu kriptovalutu na svijetu, Bitcoin. Nakamoto je uspio ostati anoniman, unatoč ogromnim naporima privatnih i vladinih organizacija. Kao što ćete tek naučiti, vladine agencije na visokoj razini iz cijelog svijeta bile su uključene u lov na tajnovitog tvorca Bitcoina. Uzmimo sekundu da ispitamo neke tehnike i vladine programe usredotočene na razotkrivanje ovog financijskog genija.

Nedavne istrage

Nedavno istražno izvješće koje je provela Matična ploča Daniel Oberhaus naglašava opseg ovih vladinih programa sa sjedištem u Nakamotu. U svom izvješću iz siječnja istražitelj je podnio zahtjev Zakonu o slobodi informacija i CIA-i i FBI-u. U svojoj peticiji pita agencije znaju li identitet Satoshi Nakamota i ako ne, koji programi postoje u vezi s tim zadatkom.

Zanimljivo je da je CIA zahtjev vratila s onim što je poznato kao Glomar odgovor, u kojem agencija jednostavno kaže “Ne možemo potvrditi niti poreći postojanje traženih dokumenata.” CIA često koristi odgovor Glomara kako bi opisala operacije koje su na najvišoj razini nacionalne sigurnosti.

Tajni program CIA-e za preuzimanje ruske nuklearne podmornice putem Unredacted-a

CIA koristi Glomar Explorer u tajnom programu putem Unredacteda

Zašto američku vladu zanima Satoshi Nakamoto?

Mnogo je razloga zašto bi američka vlada pokušala pronaći Nakamoto. Kao jedan, Nakamoto navodno posjeduje preko milijun Bitcoina. Budući da je Bitcoin u 2017. postigao rekordnih oko 20 000 američkih dolara, neuhvatljivi tvorac sjedi na zdravom kripto bogatstvu. Posljedično, globalni vladin interes za Nakamoto značajno se povećao.

Obamina administracija istražuje

Sada se čini da je Obamina administracija imala zabrinutosti zbog Nakamotovih istinskih namjera. Bitcoin je zabilježio rekordan rast tijekom Obamine administracije. Ovaj je rast naveo vladine stručnjake da zaključe da bi oružje s bitcoinima moglo napraviti pustoš s američkom kontrolom nad globalnom ekonomijom dopuštajući zemljama da uopće zaobiđu američki dolar. Te su zabrinutosti također potaknule strahove da je tvorac Bitcoina boravio u neprijateljskoj naciji poput Kine ili Sjeverne Koreje.

Barem su se dijelom vladine zabrinutosti ostvarile, iako bez upotrebe Bitcoina. Venezuela je 2017. godine lansirala nacionalnu kriptovalutu poznatu kao Petro. Ovaj je manevar učinjen u borbi protiv rastuće inflacije uslijed slamanja ekonomskih sankcija koje su SAD uvele toj zemlji. Rusija, još jedna zemlja kojoj se suočavaju američke sankcije, najavila je planove za razvoj sljedeće kriptovalute u narednim mjesecima pod nazivom Kripto rublja.

NSA

Bloger pod imenom Aleksander Muse objavio je nekoliko zanimljivih otkrića koja, čini se, sugeriraju da Agencija za nacionalnu sigurnost (NSA) možda zna tko je pravi Satoshi Nakamoto. Prema Museovim izvorima, agencija je koristila naprednu tehnologiju uzorkovanja pisanja kako bi pronašla neuhvatljivog tvorca Bitcoina.

U nizu postova na blogu, Muse opisuje kako se NSA koristio tehnikom poznatom kao stilometrija. Stilometrija ispituje stil pisanja osobe kako bi se odabrala poznata terminologija i struktura rečenica. Svi pišu na određeni način, čak i Nakamoto. Nakamoto je u ranim danima ostavio trag postova i blogova u vezi s Bitcoinom. Sada se čini da su te mrvice mogle dovesti do njegovog otkrića.

Vladini programi: PRISM

Muse sada vjeruje da je NSA uspio uzeti ove rane spise i usporediti ih s bilijunima drugih internetskih postova. U svom izvješću tvrdi da je NSA prikupio sve Nakamotove rane spise i poslao ih kroz dva glavna vladina špijunska programa. Prvo je NSA koristila PRISM protokol. PRISM je ono što savezni agenti koriste za prolazak kroz Google i Yahoo račune. Program tim organizacijama daje mogućnost pregleda svih podataka poslanih putem platformi. Savezno je odobreno i poduprto sudskim putem.

Ovaj tajni program izašao je na vidjelo zahvaljujući naporima sada zloglasnog uzbunjivača Edward Snowden. Washington Post je prva novinska agencija koja je pauza priča o PRIZMU zajedno s mnogim drugim mučnim domaćim špijunskim programima.

Edward Snowden putem YouTubea

Edward Snowden putem YouTubea

Vladini programi: MUSKULAR

Nakon prolaska Nakamotovih djela kroz PRISM, Muse vjeruje da je NSA tada iskoristila njihova tajna MIŠIĆNI program za dovršetak njihove potrage. MUSCULAR dopušta NSA-i da kopira sve podatke poslane preko državnih optičkih kabela. Istražni bloger poziva se na neimenovani izvor koji je potvrdio da je cijeli postupak trajao manje od mjesec dana.

Naravno, Museova priča ne otkriva tko je Satoshi Nakamoto. Objašnjava da njegov izvor potvrđuje da NSA i CIA znaju pravi identitet Nakamota, ali ne objavljuju informacije javnosti. Mogu proći godine prije nego što bilo koja od ovih informacija postane javno dostupna. Trenutno su CIA i NSA skinuti oznaku povjerjlivosti dokumenti za javnost nakon deset godina ako se zatraže. CIA automatski objavljuje izvješća nakon dvadeset i pet godina.

Ok, pa tko je Satoshi?

Kao što ste mogli zamisliti, Museovi istraživački napori u kombinaciji s Glomarovim odgovorom koji je dobio Daniel Oberhaus pomogli su potaknuti uvjerenje da, možda, američka vlada zna tko je možda Bitcoinov tvorac. Ako su ove organizacije upoznate s tim informacijama, ne otkrivaju tu činjenicu javnosti.

Rezultati NSA-e nejasni

Moglo bi se pomisliti da bi NSA zaključio svoju potragu i otkrio da je tvorac Bitcoina iz neprijateljske zemlje da bi tada te podatke proslijedili moćnicima koji jesu, ali ne i široj javnosti. Kako sada stoji, kriptovalute rastu u popularnosti u SAD-u i širom svijeta, a analitičari predviđaju budući rast u godinama koje dolaze. Dok se kripto tržište širi, raste i znatiželja oko tvorca Bitcoina. Ova rastuća znatiželja dovela je i do sve većeg broja teorija zavjere Bitcoin i u kripto prostoru.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me