Koliko karipskih zemalja poznajete od vrha glave? Od gotovo 700 karipskih otoka naseljeno je samo oko 30, svaki sa svojim stavom o kriptovaluti.

Karipski su otoci prije svega poznati kao turistička odredišta, ali s vremenom su i stekli reputaciju mračnih morskih utočišta. Lokalni regulatorni stavovi o kriptovaluti polako se razvijaju, ali neprestano ukazuju na transparentniju budućnost.

Unatoč njihovoj reputaciji, nastoje se regulirati kriptovalute na Bahamima i drugdje na Karibima. Rasadište za fintech, Karibe je revitaliziralo rastuće i uglavnom neregulirano tržište bitcoina.

Evo pregleda karipske industrije kriptovaluta od Salomona Browna, šefa PR-a za Slobodni novčanik, programer novčanika za kriptovalute.

Otoci, propisi i uporaba kriptovaluta

Propisi o kriptovalutama razlikuju se od otoka do otoka. Karipske zemlje imaju različite poglede na tehnologije distribuirane knjige i blockchain. Otoci poput Bahama i Antigve i Barbude na dobrom su putu da uspostave propise o kriptovalutama, stajalište Haitija o tom pitanju može se nazvati kontroverznim, a Kuba pomalo zaostaje za donošenjem zakona o kriptovalutama.

Slika putem Pixabaya

Bahami

Zakonodavci na Bahamima signalizirali su da bi željeli uvrstiti kriptovalutu u pravni okvir otočnog gospodarstva, ali kako sada stvari stoje, još uvijek treba obaviti puno posla da se to dogodi.

Graham Thompson Attorneys, vodeća bahamska odvjetnička tvrtka, zaključio je u bijeli papir, pod naslovom, ” Bahami ‘mjesto u kriptografskom svijetu’ ‘: “Važno je da Bahami nastoje ne ukliniti poslovanje s virtualnim valutama u zakonodavni okvir koji ne odgovara sasvim, već da razviju dio zakona, bilo izmjenama i dopunama na PSA ili na neki drugi način, to je specifično za virtualnu valutu. “

Zapravo, jedini službeni zakon koji nudi regulatorni tretman u toj sferi je stari Zakon o Središnjoj banci na Bahamima to datira iz 2010. godine kada jedva da smo čuli za zakonski okvir i standarde u sferi digitalnih tokena.

Slika putem Pixabaya

Zakon definira valutu na sljedeći način: „8. (1) Valuta Bahama bit će novčanice i kovanice koje je Banka izdala prema odredbama ovog Zakona. (2) Jedinica spomenute valute bit će dolar koji će se podijeliti na sto centi. ” Spominje se da je “jedino pravo Banke izdavati novčanice i kovanice”. Očito, budući da ne daje specifikacije za digitalne tokene, teško da može regulirati lokalnu kriptosferu u nastajanju.

Stvari se pomalo počinju mijenjati. Središnja banka Bahama izdala je 7. studenoga 2018. godine raspravni rad o predloženim pristupima regulaciji imovine kriptovaluta. Ovaj rad opisuje predloženo regulatorno stajalište o imovini kriptovaluta i srodnim instrumentima za nadzirane financijske institucije (SFI) u nadležnosti Središnje banke Bahami.

To uključuje primjenu vladinih ograničenja na raspon instrumenata plaćanja kriptovaluta koji se nazivaju režim kontrole razmjene (EC). Planirane operacije omogućit će karipskim zemljama da bolje stabiliziraju svoje ekonomije ograničavanjem dotoka i odljeva valute, a potom i zadržavanjem nestalnosti tečaja.

Godine 2019. Komisija za vrijednosne papire Bahama (SCB) napravila je kriptovalutu korak dalje objavljujući nacrt pod nazivom „Zakon o digitalnoj imovini i registriranim burzama, 2019.“

DARE Bill, 2019. uređuje zahtjeve za izdavanje ili prodaju digitalnih tokena u zemlji i kako prodavači i povezane tvrtke moraju voditi svoje poslovanje. Također obuhvaća odjeljke koji osiguravaju da se poduzetnici pridržavaju zakona protiv pranja novca (AML) i protufinanciranja terorizma (CFT) te štite podatke i imovinu svojih klijenata.

Kuba

Na Kubi je kriptovaluta možda konačno rješenje za probleme izazvane ekonomskim sankcijama SAD-a. Ne podržavajući vladu, Bitcoin se intenzivno koristi za dopunu telefona, kupovinu putem interneta i slanje sredstava nakon uvođenja mobilnog interneta 2018. Osnivač Telegramovog kanala CubaCripto procjenjuje da oko 10.000 Kubanaca trguje kriptovalutama. Neki ga koriste kao sporedni posao, neki primaju doznake iz inozemstva.

Fusyona, registrirana u Brazilu, može se nazvati prvom razmjenom kriptovaluta koja djeluje na Kubi. Pomaže kod doznaka, naplaćuje do 10% naknade i radi putem većih burzi. Dok se druge platforme ustručavaju razviti aktivnost u zemlji, oprezne zbog američkih kaznenih kazni, osnivač Fusyone koristi Bitcoin, rekavši da je “za Kubance nužnost i može biti rješenje za njihovo isključivanje iz globalne financijske zajednice.” Ipak, razmjenu planira odobriti kubanska vlada.

Slika putem Pixabaya

Zanimljivo je da je kubanska vlada u srpnju 2019. razmišljala o izdavanju vlastitog novčića za kriptovalute, ali odlučila ga je zadržati kako bi izbjegla pranje novca i / ili sukob sa svojim komunističkim načelima.

Državna središnja banka istražuje prednosti i nedostatke kriptovalute i uskoro će raspravljati o izgledima korištenja kriptovaluta sastanak s globalnim financijskim čelnicima u Washingtonu. Ali, u međuvremenu nema administrativnih računa koji izričito stavljaju kriptovalutu pod regulaciju.

Komplet poreza za kriptovalute CoinCentral

Haiti

Pravni status kriptovalute na Haitiju je kontroverzan. Cointobuy’s Alat za analizu svrstao je Haiti na 208. mjesto od 249 zemalja u pogledu sigurnosti kriptovaluta. Očito je da u ovoj zemlji nije sigurno ulagati u ICO ili trgovati kriptovalutom. Ipak, poduzetnici kriptovaluta ovog malog otoka smislili su brojne briljantne ideje. Sigurno je reći da Haiti uživa u pravom blockchain-bumu koji predvodi niz uzbudljivih i značajnih startupa koji pokušavaju oblikovati budućnost poljoprivrede, proizvodnje i drugih sfera.

Na primjer, AgriLedger je projekt koji će korisnicima omogućiti praćenje lanca opskrbe hranom i otkrivanje načina uzgoja ili transporta proizvoda. The Blockchain projekt pamuka (PRIJE KRISTAP) djeluje na sličan način: odobrit će male poljoprivrednike koji proizvode pamuk za američke proizvođače odjeće. Lokacije farmi pratit će se putem GPS-a, a BCP će također provjeriti je li pamuk organski ili pravičan i zajamčiti poljoprivrednicima fer cijenu pamuka.

Osim toga, Haiti je domovina revolucionarnih obrazovnih projekata poput kriptovalute za Haiti i Haiti Blockchain Savez. Oni pomažu običnim ljudima da se upoznaju s potencijalima blockchaina. Haićanska središnja banka najavila je na tehnološkom summitu u Haitiju u lipnju 2019. da će lansirati vlastitu digitalnu valutu.

Dominikanska Republika

O industriji kriptovaluta u ovoj regiji malo se zna. Nakon što je vlada Dominikanske Republike zabranila korištenje bilo koje vrste kripto valuta u transakcijama, sve financijske institucije u zemlji smanjile su kripto valutu. Međutim, građani je i dalje koriste na vlastiti rizik.

Barbados

Na Barbadosu su propisi o kriptovalutama još uvijek na oku. Centralna banka Barbadosa izrazila je pozitivan stav prema BTC-u i započinje s promjenama na ovom planu.

Petog srpnja, Bitt Digital Inc. postala prva tvrtka sa sjedištem na blockchainu koja je dovršila i izašla iz osmomjesečnog regulatornog okvira pod vodstvom Centralne banke Barbadosa i Komisije za financijske usluge. Guverner Centralne banke Barbadosa, Cleviston Haynes, potvrdio je da je regulatorno vijeće za razmatranje (RRP) smatralo da je vrsta poslovne aktivnosti koju je Bitt isprobao kandidat za regulaciju prema zakonodavstvu koje je trenutno u izradi..

U lipnju 2019. Središnja banka Republike Haiti pozvala je Bitta da predstavi vjerojatne prednosti nacionalne digitalne valute temeljene na blockchainu.

Jamajka

Trenutno se pravni okvir na Jamajci ne bavi kripto. Digitalne valute teško su definirane ili regulirane Zakonom o vrijednosnim papirima ili Zakonom o Banci Jamajke. Zakon o bankarskim uslugama bavi se e-novcem koji je bliži, ali još uvijek udaljen od BTC-a i kriptovalute. Međutim, nedavno se čine napori da se situacija popravi i uzmu u obzir digitalne valute.

Jamajka je veća od većine karipskih zemalja. U posljednje vrijeme ekonomski je nadmašio mnoge svoje susjede. Bloomberg je 2018. godine burzu Jamajke (JSE) prepoznao kao najbrže rastuću burzu na svijetu. To je drugi put da je publikacija JSE proglasila najuspješnijom razmjenom.

U travnju 2019. JSE je najavio da će omogućiti trgovanje ponudama sigurnosnih tokena (STO) i digitalnom imovinom uživo uz podršku kanadske tvrtke FinTech, Blockstation. Potez je imao za cilj pomoći tvrtkama da prikupe kapital putem STO-a i uspostave se u financijskoj zajednici, istovremeno promovirajući sigurne transakcije digitalne imovine na tržištu. Vjerojatno će JSE, Komisija za financijske usluge i Banka Jamajke (BOJ) uskoro izdati propise i smjernice koji će olakšati ovo novo digitalno trgovanje.

Organizacija država istočnih Kariba

Ova međuvladina organizacija ima za cilj promicanje gospodarskog razvoja zajedno s ostalim pravnim aspektima. Članovi protokola i Angvila koriste istočnokaripski dolar koji je izdala Centralna banka istočnog Kariba.

Unatoč tome što nemaju propise o kriptovalutama, ovih 11 zemalja prijavilo se za sudjelovanje u pilot programu koji će testirati upotrebu kriptovaluta uz nacionalnu valutu zemlje. Samo će vrijeme pokazati je li digitalna inačica XCD-a zasnovana na blockchainu OECS-ova prečica do bezgotovinskog društva.

Sveti Kitts i Nevis

Ovaj član OECS-a spreman je sudjelovati u ‘testnoj vožnji’ Digitalnog istočnokaripskog dolara. Međutim, vlada Saint Kittsa i Nevisa jest negativan o prihvaćanju Bitcoina kao plaćanja za Program za državljanstvo putem ulaganja (CIP), što je toplo pozdravljeno u mnogim zemljama Kariba.

Antigva i Barbuda

Za razliku od svojih karipskih kolega iz Saint Kittsa i Nevisa, vladini dužnosnici s Antigve i Barbude izrada zakona za regulaciju bitkoina. Prema lokalnim medijima, Antigvci su zainteresirani za korištenje kriptovaluta za plaćanje javnih usluga.

Vlasti karipske jurisdikcije razvijaju poseban račun s ciljem osiguranja statusa legalne valute za Bitcoin, čiji je promet dopušten na teritoriju Antigve i Barbude.

Odluka je donesena tijekom sastanka Kabineta ministara sa stručnjacima iz Antigvanske ležernosti & Gaming Association, posvećen najboljim praksama u prihvaćanju Bitcoina kao plaćanja za robu i usluge. Tako bi se vrlo brzo Bitcoin mogao pretvoriti u službeno sredstvo plaćanja na Antigvi i Barbudi.

Zanimljivo je da su, nabrajajući blagodati Bitcoina, antigvanski dužnosnici koji promiču njegovu legalizaciju u svojoj zemlji primijetili da Bitcoin olakšava praćenje transakcija, što je vrlo važno s obzirom na to da mnogi karipsku zemlju vide kao „poreznu luku. “

Sveta Lucija

U nedavnim konzultacijama s vlastima Svete Lucije, predstavnici misije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) rekli su da središnje banke ne bi trebale ignorirati Bitcoin. Prema stručnjacima MMF-a, virtualne valute mogu se natjecati s postojećim valutama i također izazvati monetarnu politiku.

Nakon toga objavljeno je da vlada Svetog Lucijana razmatra perspektivu Bitcoina i istražuje mogućnosti kako da “to uspije”. Odgovarajuću izjavu dao je premijer Svete Lucije, Allen Chastanet.

Karipska evolucija kriptovaluta

Godišnjak BIS-a za 2018. godinu Ekonomsko izvješće sugerirao je da je kriptovaluta “nova latica u novčanom cvijetu”. Taksonomija novca može se definirati pomoću četiri svojstva: izdavatelj, oblik, stupanj pristupačnosti i mehanizam prijenosa plaćanja. Kriptovalute kombiniraju tri ključne značajke:

  1. Oni su digitalni. Cryptos ima za cilj pružanje sigurnosti i oslanja se na kriptografiju kako bi spriječio hakiranje i lažne transakcije.
  2. Oni su privatni i po dizajnu nemaju suštinsku vrijednost, za razliku od robnog novca. “Njihova vrijednost proizlazi samo iz očekivanja da će ih i dalje prihvaćati drugi” – navodi se u izvješću.
  3. Omogućuju digitalnu razmjenu P2P.

Konkurentska prednost kriptovalute je temeljna tehnologija raspodijeljene knjige. Omogućuje svakom korisniku provjeru transakcija u svojoj kopiji knjige, osigurava točnost svakog prijenosa i isključuje mogućnost dvostruke potrošnje.

Slika putem Pixabaya

Što to znači za karipske otoke? BTC ima brojne potencijalne koristi koje bi financijskog duha mogle pustiti iz boce.

Za male karipske zemlje koje su se proslavile kao porezne oaze na sličan način kao latinoamerička Panama, kriptovaluta nudi način za evoluciju u budućnost. Nakon masovnog curenja financijskih dosjea povezanih s četvrtom najvećom offshore odvjetničkom tvrtkom na svijetu, Panami je bilo teško oporaviti se od reputacijskih gubitaka. Panama je svoj fokus preusmjerila na kriptovalutu na službenoj razini do vježbati protokoli oporezivanja i podrška blockchain tehnologiji.

Čini se da Karibi slijede primjer Paname. Bahami izrađuju propise o imovini kriptovaluta. Britanski Djevičanski otoci izdaju nacionalni novčić za kriptovalute. Antigva i Barbuda nude državljanstvo za BTC. Drugim riječima, dobar dio karipskih vlada spreman je staviti se na kartu u prostoru kriptovaluta.

Slika putem Pixabaya

U početnim fazama uvođenja kriptovalute u globalno gospodarstvo, za projekte temeljene na blockchainu presudno je da sigurnosna pitanja budu kristalno jasna. Stjecanje povjerenja korisnika ključno je za masovno usvajanje Bitcoina. S operativnom sigurnošću u središtu pozornosti, važno je da lokalno stanovništvo koristi renomirane usluge kriptovaluta poput vodećih tržišnih lidera poput Binancea, Coinbasea i Bitfinancea. Što se tiče sigurnih novčanika, Freewallet je ponosan što radi rame uz rame s ovim velikim imenima kako bi kriptovalute učinili dostupnijima široj publici. Bila nam je privilegija pridružiti se našim naporima kako bismo modernizirali sektor financijskih usluga.

Karibi hrabro koračaju u budućnost s kriptovalutom i sretni smo što pomažemo ovom procesu.