Mnogi investitori koji žele ući na tržište kriptovaluta nikada prije nisu trgovali bilo kojim oblikom financijskog instrumenta. Međutim, većina njih ima neki oblik znanja o tržištu dionica. Korištenje lekcija naučenih na burzi i njihova primjena na tržištu kriptovaluta ipak nije nužno pametan potez. Ako biste naučili poput profesionalnog posjeta https://www.stocktrades.ca/, pronaći ćete najbolje dionice na tržištu.

Ovaj će post na blogu izložiti nekoliko razlika i sličnosti između dionica i kriptovaluta i njihovih odgovarajućih trgovačkih okruženja, i nadamo se da će vam dati pregled o čemu treba razmišljati kada uspoređujete dva.

Vrijednost

Prije svega, neizbježna sličnost između dionica i kriptovaluta je ta što je vrijednost ono za što je druga osoba spremna kupiti dionicu / kripto valutu, bez obzira koristi li najbolje aplikacije za trgovanje dionicama ili lokalni broker. Ako je cijena dionice ili kripto valute 10 USD, a prodavač odjednom želi prodati za 100 USD, tada je vrijednost 100 USD čim takav prodavač pronađe kupca. Dakle, u određenom smislu jedino je važno što su drugi kupci ili prodavači na tržištu spremni kupiti / prodati. Za razliku od kriptovaluta, postoji nekoliko različitih načina vrednovanja dionica. Najčešće korištene metode vrednovanja su sljedeće.

Slika Margot Robbie iz Velikog kratkog filma

Margot Robbie nažalost nije ovdje da bi vam objasnila sljedeće metode vrednovanja. Jednostavno morate nastaviti čitati.

Omjer P / E

Do omjera P / E dolazi se rješavanjem sljedeće podjele: Tržišna vrijednost po dionicama / zarada po dionici. Izvođenjem te podjele doći ćete do PE-broja. Ako je PE-broj 20, to znači da je investitor spreman platiti 20 puta veću zaradu po dionici da bi stekao jednu dionicu. Da biste znali označava li PE-broj tvrtke da biste trebali kupiti ili prodati udio, morate znati i PE-broj za usporedive tvrtke u istoj industriji.

Neto vrijednost imovine po dionici

Neto vrijednost imovine ili NAV u osnovi je računovodstvena vrijednost poduzeća, izračunata zbrajanjem njegove imovine, a zatim oduzimanjem obveza i nematerijalne imovine kao što su goodwill ili vrijednost robne marke. U stvari, to je ono što bi dioničari posjedovali ako bi tvrtka bila likvidirana, a njezini vjerovnici otplaćeni. Ako je cijena dionice tvrtke manja od neto vrijednosti imovine po dionici, to se dogodilo s Amazonske dionice davne 2014. to bi moglo biti zanimljivo stjecanje jer efektivno dobivate imovinu manju od njihove knjigovodstvene vrijednosti.

Diskontirani novčani tijek

DCF-model vrednovanja nešto je složeniji. Kada procjenjujete cijenu dionice s DCF modelom, ono što trebate napraviti – na temelju predviđanja dobiti itd. – zbrojiti očekivane prinose u budućnosti, a zatim ih diskontirati na vrijednost po dionici u današnjem novcu koja može usporediti s cijenom dionice. Ako je snižena vrijednost niža od današnje cijene dionice, tada dionica ima atraktivnu cijenu.

Nijedan od gore navedenih modela vrednovanja ne radi na kriptovalutama. Razlog tome je što se svi gore navedeni modeli procjene temelje na financijskim izvještajima i prognozama Društva te što tvrtke koje izdaju kriptovalute nisu dužne objaviti takve izvještaje ili prognoze. U skladu s tim, mi jednostavno nemamo podatke potrebne za obavljanje relevantnih procjena kada je u pitanju ulaganje u virtualnu valutu, pa čak i da jesmo – takve bi procjene bile beskorisne jer vaše posjedovanje takve valute ne daje pravo na tvrtkino poslovanje imovina. To što nitko zapravo ne zna “pravu” vrijednost bilo koje kriptovalute, svojstven je riziku ulaganja u kriptovalute.

Vlasništvo i glasačka prava

Velika razlika između dionica i kriptovaluta na konceptualnoj razini je ta što kripto (kao što je kratko gore spomenuto) ne daju vam vlasnička udjela ili glasačka prava u temeljnom entitetu. Ako ste vlasnik dionica koje predstavljaju 1% temeljnog kapitala poduzeća, također posjedujete 1% društva. U slučaju bankrota, imate pravo primiti 1% preostale imovine tvrtke (nakon što su plaćeni određeni prioritizirani dugovi). Također imate pravo glasati za svoje dionice na skupštinama takve tvrtke. Kada ste vlasnik 1% nepodmirenih kovanica koje je tvrtka izdala, posjedujete 0% tvrtke i nemate pravo glasa na skupštinama takve tvrtke. Može se, međutim, tvrditi da je aspekt ne-vlasništva i bez prava glasa s kriptovalutama nebitan, budući da 99% dioničara Nasdaq-a također posjeduje samo dionice za potencijalni ROI i zapravo ih nije briga za stvarno vlasništvo ili glasačka prava.

Slika ljudi koji se tuku u odijelima

Kada posjedujete kriptovalute, nećete biti pozvani na generalne sastanke na kojima se stvari mogu (ali rijetko) “zagriju”.

Dividende

Dodatna razlika između dionica i kriptovaluta je pristup dividendama. Uspješna poduzeća često daju dioničarima godišnje dividendu koja iznosi nekoliko postotnih bodova cijene dionice svake godine. Veličinu dividende predlaže odbor direktora društva, a rješava skupština društva. Značajka dividende ne postoji (uz nekoliko dobrovoljnih iznimaka, npr. Token koji izdaje platforma KuCoin) u svijetu kriptovaluta. Da bismo ovdje bili pošteni, valja napomenuti da su se neke kriptovalute podijelile u zasebne kriptovalute. Ovo nazivamo Vilicom. To se u nekim aspektima može promatrati kao dividenda.

Trgovina iznutra

Još jedna ogromna razlika između dionica i kriptovaluta je ta što su dionice jako regulirane. Brojna su pravila i propisi o tome što tvrtke na burzi smiju, a što ne smiju raditi, a što investitori na burzi ne smiju raditi.

Primjerice, pravila o trgovini iznutra zabranjuju ljudima na tržištu trgovanje na temelju informacija osjetljivih na cijenu (jer su to informacije koje mogu utjecati na cijenu dionica određene tvrtke). Sukladno tome, kao investitor ne možete iskoristiti prednosti drugih ulagača koji nemaju cjenovno osjetljive informacije koje imate. To je međutim u potpunosti moguće na kriptomarketu. To se može dalje ilustrirati primjerom.

PRIMJER: Robert radi u tvrtki Tech Company LLC. Tech Company LLC izdala je dionice kojima se trguje na burzi i tokene kojima se trguje na nekoliko burzi kriptovaluta. Robert slučajno zna da je tvrtka razvila supereficijentno i tržišno promijenjeno tehničko rješenje koje će tvrtka objaviti javnosti u srijedu. Ako Robert kupi dionice u utorak, mogao bi (ako bude uhvaćen) biti osuđen za trgovanje iznutra i možda se suoči s nekim vremenom u zatvoru. Međutim, ako Robert kupi tokene u utorak, neće biti odgovoran ni za što i moći će uživati ​​u bilo kakvim dobicima kada vijest bude objavljena u srijedu.

Slika Matthewa McConaugheya iz filma Vuk s Wall Streeta

“Robert” nakon kupnje žetona u utorak.

Financijska izvješća

Drugi važan dio propisa su pravila o periodičnoj raspodjeli financijskih izvještaja. Kao što je gore spomenuto, kada se raspravlja o modelima vrednovanja, tvrtke s dionicama kojima se trguje na burzi dužne su objavljivati ​​godišnje i tromjesečne financijske izvještaje, pokazujući kako se poslovanje tvrtke razvijalo u tom razdoblju i za koji se očekuje da će se razvijati u budućnosti. Ako tvrtka ima razloga vjerovati da su očekivanja manjkava, tvrtka mora izdati izjavu za javnost kojom revidira takva očekivanja. Tvrtke s tokenima kojima se trguje na kripto burzi uopće nisu obvezne davati bilo kakve informacije o financijskim izvještajima ili očekivanjima tvrtke.

Nepotrebno je reći da je nepostojanje propisa i obveza prezentiranja financijskih izvještaja svojstveni rizik ulaganja u kriptovalute i poteškoća pri odlučivanju u koju digitalnu valutu ulagati.

Sati trgovanja

Burze se zatvaraju. Mjenjačnice na kojima možete trgovati financijskim instrumentima nisu otvorene tijekom vikenda i obično se zatvaraju popodne, oko 17 sati. (točno vrijeme koje ovisi o tome u kojoj je zemlji sjedište relevantne razmjene). Ako želite biti na vrhu svog fonda i nikada ne propustite, možete udobno sjesti u kauč kad se berze zatvore i osvrnuti se na (nadamo se) uspješan dan. Ovo je nije moguće u kripto svijetu. Mjenjačnice kriptovaluta otvorene su 24/7 tijekom cijele godine (uključujući Božić). Dakle, ako se ne možete opustiti dok se tržišta ne zatvore, trgovanje kriptovalutama za profit nije ništa za vas.

Slika Jemaine Clement iz leta Konkordi

U svijetu kriptografije uvijek je poslovno vrijeme.

Naknade za trgovanje

Druga razlika između dionica i kriptovaluta su naknade za trgovanje. U kripto svijetu glavne naknade o kojima treba voditi računa su “naknade za proizvođača / preuzimača” i naknade za povlačenje, dok u svijetu dionica prije svega imate naknade za posredovanje.

Naknade proizvođača i korisnika koji su uobičajene verzije naknada za trgovanje. Da rezimiramo, trgovina dobiva naknada za uzimatelja ako se trgovački nalog odmah podudara s nalogom koji je već u knjizi naloga. Ovom narudžbom uklanja se likvidnost iz knjige narudžbi. Trgovina dobiva naknada proizvođača ako se trgovački nalog ne podudara odmah s nalogom koji je već u knjizi naloga. Ova narudžba dodaje likvidnost u knjigu narudžbi. Kad je naknada ravan jednako je visok ili nizak, bez obzira jeste li podnositelj ili proizvođač.

Kada se trguje na burzi ne naplaćuju se naknade za uzimatelje ili tvorce, obje se strane naplaćuju, što je naknada za posredovanje. Naknade za posredovanje obično ovise o tome s kojeg računa trgujete.

Danas je „industrijski standard“ da su naknade za one koji preuzimaju u intervalu od 0,20% do 0,25%. Naknade za posredovanje, međutim, razlikuju se od zemlje do zemlje, ali globalni industrijski prosjek daleko je ispod gore spomenutog intervala. S druge strane, neke kripto burze nude trgovanje uz naknadu (Cobinhood, ZB.com, Indodax, Coincheck) (a nekoliko iznimaka nudi čak i negativne naknade za trgovanje, obično naknade proizvođača, što znači da možete biti plaćeni za trgovinu: BitMEX i HitBTC). Prema saznanjima Cryptowisera, u svijetu ne postoji takva naknada za posredovanje u trgovanju dionicama.

Konačna razlika između dionica i kriptovaluta koju treba istaknuti jest ta da mnoge burze kriptovaluta naplaćuju naknade za povlačenje kada trgovac želi kući odnijeti svoju dobit. To je neobično kod trgovanja dionicama.

Zaključak

Zaključak koji se donosi na temelju gornje analize jednostavan je: ulaganje u kriptovalute rizičnije je od ulaganja u dionice. Cijena dionice ispravnije je postavljena na tržištu (jer tvrtka povremeno objavljuje financijske izvještaje koji su osnova za primjenu različitih modela vrednovanja). No, s druge strane, ulaganje u kriptovalute pruža manje “prepreka” kojima se treba baviti (npr. Manje zabranjene prakse trgovanja i neograničeno vrijeme trgovanja), a potencijal za ostvarivanje ekstremne dobiti mnogo je veći u kripto svijetu (uglavnom zbog volatilnost u kripto svijetu).

Kao i kod bilo koje druge investicijske prakse, naša je preporuka da istražite prije nego što počnete trgovati kripto. Nadamo se da vam je ovo pomoglo da saznate više o razlici između dionica i kriptovaluta.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me