Razvoj softvera za Bitcoin – novo doba tokenizacije

Izvorna svjetska kriptovaluta, Bitcoin, korisnicima nudi mnoštvo prednosti u odnosu na tradicionalne fiat valute. Decentralizirana priroda ove kriptovalute čini je idealnom za pohranu vrijednosti i prijenos sredstava. Bitcoin je pretrpio značajne nadogradnje otkako je prvi put predstavljen svijetu putem Satoshi-jeve bijele knjige prije devet godina, a danas razvoj softvera Bitcoin uvodi novu eru tokenizacije u globalno gospodarstvo.

Tokenizacija

Tokenizacija je postupak dodjeljivanja imovine iz stvarnog svijeta digitalnom tokenu koji živi na blockchainu. Postoje neke ozbiljne prednosti koje se mogu postići ovim postupkom, i zato su brojni razvojni timovi potrošili milijune dolara razmišljajući o jedinstvenim načinima kako proces tokenizacije učiniti pojednostavljenim. Pohranjivanje prava vlasništva nad određenom stavkom na blockchainu velika je nadogradnja u odnosu na trenutne složene papirnate sustave u radu.

Tokenizacija pruža globalnoj ekonomskoj strukturi učinkovitija sredstva za registraciju, prijenos i dokazivanje vlasništva nad određenom imovinom. Tokeniziranje određene stavke omogućuje vlasniku prijenos imovine jednako lako kao i prijenos BTC-a.

Tokenizirano-dom

Tokenizirane nekretnine omogućile bi učinkovitije tržište

Brojni su razlozi zašto bi vlasnik nekretnine nastojao upotrijebiti blockchain tehnologiju kako bi zaštitio svoja ulaganja. Nepromjenjiva i nepromjenjiva priroda blockchain tehnologije čini je savršeno prikladnom za rješavanje zadataka povezanih s vlasništvom, a nadogradnjom na tokenizirani sustav na tržištu se može postići viša razina sigurnosti i učinkovitosti.

Razvoj softvera za bitcoin – kovani novac

Bitcoinov skriptni jezik uvijek je omogućavao korisnicima pohranjivanje malih dijelova metapodataka na blockchain, a pametni programeri godinama su stvarali različita sredstva u koja bi se ti podaci mogli koristiti za predstavljanje vlasništva nad određenim sredstvom. Pojam “obojeni novčići” mnogi koriste za opisivanje BTC-a koji imaju svoja vlasnička prava. Mnogi u kripto zajednici kovanice u boji vide kao sljedeći korak u evoluciji BTC sage koja je već vidjela kako ta kripto prelazi iz digitalne valute u skladište vrijednosti, a sada i prava stvarnog vlasništva nad imovinom.

Nematerijalna imovina

Pojam “imovina iz stvarnog svijeta” može se slobodno koristiti za opisivanje bilo koje stavke koja ima vrijednost izvan digitalnog carstva. Među tim su predmetima nematerijalna imovina, ili predmeti koji nemaju fizički oblik u stvarnom svijetu. To može uključivati ​​stavke kao što su patenti, zaštitni znakovi i autorska prava. Nematerijalne predmete je puno lakše tokenizirati od predmeta koji imaju fizički prikaz, ali još uvijek postoje neki ograničavajući čimbenici kojima se treba pozabaviti prije nego što se u ovom poslovnom sektoru može dogoditi potpuna tokenizacija.

Stavke poput autorskih prava mogu imati vrlo različite pravne strukture prijenosa koje se moraju poštivati. One se mogu razlikovati od države do granice. To bi značilo da bi svako tokeniziranje ove imovine moralo biti u skladu sa zemljom podrijetla u koju se predmet prenosi kako bi se osiguralo da je prijenos vlasničkog tokena pravno obvezujući na međunarodnoj razini.

Gumljiva imovina

Podrazumiva imovina su stavke koje su međusobno zamjenjive. Predmeti kao što su zlato mogu se međusobno mijenjati sve dok količina i kvaliteta imovine koja je u posjedu ostaju iste. Fungibilne predmete je puno lakše tokenizirati jer nema potrebe za izradom drugog sloja pojedinačnog predstavljanja imovine. Token koji predstavlja 1 uncu zlata savršen je primjer zamjenljive imovine.

Tko posjeduje vlasnički token, ima pravo na 1 uncu zlata određene razine čistoće. Nema potrebe da se žeton veže za točan komad zlata kao što bi to bio slučaj u žetonu koji je predstavljao, recimo, vlasništvo nad određenim umjetničkim djelom.

Fizička imovina

Tokeniziranje predmeta poput nekretnina mnogi u industriji smatraju sljedećim logičnim korakom u evoluciji BTC-ovog blockchaina. Tržište nekretnina uvelike ima koristi od uvođenja tokenizacije u sektor. Trenutno uspostavljeni sustavi vlasništva nad nekretninama krajnje su neučinkoviti i u mnogim slučajevima to može dovesti do sporova oko stvarnog vlasništva nad određenim dijelom nekretnine ili zemljišne čestice.

Staro djelo

Blockchain tehnologija pruža veću sigurnost tržištu

Tokenizacijom se vlasniku imovine može osigurati da se ne krše njihova vlasnička prava. Trenutni sustav zasnovan na papirima ispunjen je manama u kojima vlasnici nekretnina u mnogim zemljama nemaju mogućnost dokazati jesu li za određenu nekretninu osigurana višestruka prava na papir. Dvostruki naslovi zemljišta stvarni su problem u zemljama u razvoju u kojima sustavi vođenja evidencije još uvijek zaostaju.

Blockchain sustavi uklonili bi ove zabrinutosti s tržišta na globalnoj razini i zbog isplativog načina na koji se mogu implementirati; bilo koja zemlja može iskoristiti dodatnu zaštitu koja se pruža korištenjem blockchain protokola.

Dijeljena imovina

Sposobnost suvlasništva nad imovinom u digitalnoj ekonomiji možda je jedan od najuzbudljivijih aspekata ove financijske revolucije. Blockchain tehnologija omogućava više strana da posjeduju određenu imovinu na razlomljenoj razini. Na primjer, platforma Nametoken omogućuje korisnicima zajedničko financiranje ulaganja u premium domene. Ta se imovina tokenizira, a investicijski protokoli programiraju izravno u blockchain ugovor.

Korištenjem integriranog mehanizma glasanja, korisnici Nametokena mogu glasati o tome kada će prodati domenu. Nakon prodaje, sva dobit automatski se dijeli i šalje uloženim investitorima putem unaprijed programiranih blockchain protokola. Trenutno se slični sustavi koriste na svemu, od nekretnina do prava vlasništva nad pjesmama.

Razvoj softvera Bitcoin – pravna pitanja

Možda najveća briga za programere platformi za tokenizaciju uopće nije protokol, već stalni promjenjivi pravni ekosustavi različitih jurisdikcija. Dok se ne može postići globalniji pristup tim problemima, možda prođu godine prije nego što istinska tokenizacija postane glavna praksa. Nema sumnje da postoji ozbiljna potreba za ovom tehnologijom na tržištu, kao i kod većine revolucionarnih tehnoloških dostignuća, uvijek postoji kašnjenje prije nego što pravni sustav može sustići tehnologiju.

Pred nama je tokenizirana budućnost

Možete očekivati ​​da će sljedećih mjeseci na tržište ući više platformi temeljenih na tokenizaciji. Prednosti ove revolucionarne tehnologije su neporecive i ove godine već vide vladine institucije kako istražuju kako implementirati takve protokole u svoje trenutne sustave. Nadamo se da može doći do zajedničkog konsenzusa koji omogućava da tokenizirana imovina bude pravno obvezujuća u budućnosti jer postoje neke jasne prednosti za sve uključene strane.

Što vi mislite? Možete li tokenizirati svoj dom? Javite nam dalje Cvrkut i budite sigurni da ste se prijavili za naš bilten kako biste bili u toku sa svim najnovijim kripto razvojem dok se odvijaju.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me