Blockchain tehnologija daleko je napredovala od ranih dana Bitcoin dark web transakcija. Sada imamo specifične blockchaine za gotovo svaku pojedinu svrhu i industriju, a neki od najsjajnijih svjetskih inovatora ulaze na teren. Uz sve ove inovacije, još uvijek nismo vidjeli kako kriptovaluta ima značajnu ulogu u svakodnevnom životu većine ljudi.

Razlog? Loša upotrebljivost. Blockchain tehnologija donosi neusporedivu razinu sigurnosti i vlasništva nad fondovima. No, budući da je prostor još uvijek u danima salata, to obično ide na štetu proizvoda koji su jednostavni za upotrebu. I, za većinu ljudi ta trgovina se ne isplati.

Pogledajmo neke od najvećih problema iskoristivosti s kojima se industrija trenutno suočava i kako bismo ih mogli riješiti.

Ključevi, sjemenke i još više ključeva

Tamo su puno složenih žica trebate pohraniti kako biste svoju kriptovalutu održali sigurnom. Imaš:

  • javni ključevi za primanje sredstava i traženje stanja,
  • privatni ključevi za pristup sredstvima i obavljanje transakcija, i
  • sjeme za oporavak kao oblik sigurnosne kopije.

Često vam je potreban vaš privatni ključ ili sjeme za oporavak samo da biste pristupili novčaniku. Ako ste navikli na klasični format korisničkog imena i lozinke tradicionalnog internetskog bankarstva, ti novi kriteriji mogu biti zastrašujući.

Zaslon za prijavu rizika

Zaporka Lisk sastoji se od 12 slučajnih riječi. Nije najlakše zapamtiti.

Kao da nemate dovoljno za pamćenje, mnogi novčići imaju i vlastite novčanike s jedinstvenim setom ključeva i sjemenki. Dakle, ako ste mislili da je pohranjivanje 3 fraze teško, pa, recimo da ne postaje lakše.

Jedan ključ za vladanje svima njima

Postoji nekoliko različitih pristupa koje tvrtke zauzimaju kako bi riješile ovaj problem:

Neki hardverski novčanici poput Ledger Nano S omogućuju vam unos PIN koda za pristup vašoj kriptovaluti. To ipak ne pomaže ako izgubite fizički novčanik ili zaboravite pribadaču. Da biste vratili pristup, još uvijek morate unijeti sjeme za oporavak od 24 riječi. Korak u dobrom smjeru, ali još uvijek problematičan.

glavni kod nano s pin kod

Pomoću Edge novčanika ne samo da se prijavljujete pomoću standardnog korisničkog imena i lozinke, već također možete sigurnosno kopirati svoj račun istim podacima. Također se možete prijaviti putem PIN koda ili dodirnog ID-a na svom mobilnom telefonu.

To se može činiti prikladnim, ali predstavlja sigurnosni rizik. Korisnička imena i lozinke ozloglašeno je lako pogoditi. A, ponovna upotreba vjerodajnica za prijavu s drugog računa znači da a kršenje podataka u jednom bi mogao uzrokovati nestanak sredstava u drugom.

Uvijek se daju i daju kada se uravnoteži sigurnost s jednostavnošću. Međutim, žrtvovanje neke sigurnosti u kratkom roku moglo bi biti nužno zlo kako bi se stanovništvu osigurao proizvod koji je dovoljno intuitivan da bi se promjena isplatila.

“Jesam li to ispravno poslao?”

Ako ste ikada pokušali izvršiti kriptovalutnu transakciju, znate da je to postupak prečesto ispunjen anksioznošću dok čekate da se vaša sredstva očiste. Kada se svaka transakcija trajno zabilježi na nepromjenjivom blockchainu, čak i male pogreške mogu biti štetne.

“Jesam li ispravno unijeo odredišnu adresu? Šaljem li pravu vrstu kriptovalute? Zašto je moja transakcija zamrznuta nakon dvije potvrde? ” Zabrinjavajuća pitanja gomilaju se i traju.

Da bi se postiglo značajno usvajanje, ovaj se postupak mora poboljšati. Vaš tipični, svakodnevni Joe ne želi trostruko provjeriti je li ispravno upisao “1A1zP1eP5QGefi2DMPTfTL5SLmv7DivfNa” samo da bi poslao par satošija prijatelju. Usporedite to s aplikacijom poput Venmo, gdje vam je potrebno samo korisničko ime za slanje novca i doista počinjete uviđati koliko teške mogu biti transakcije kriptovaluta.

Smanjenje marže za pogrešku

Neki se veliki projekti već bave tim pitanjima. Ethereum ima prijedlog za tokene ERC223 koji će zamijeniti ERC20 kao mrežni standard. Ovaj će vam prijedlog spriječiti gubitak sredstava ako ih pokušate poslati na pametni ugovor koji nije ERC223, rješavajući višemilijunsko pitanje zaključanih sredstava.

Ostali projekti kriptovaluta imaju za cilj povezati javne adrese s korisnikom prilagođenijim informacijama poput e-pošte, korisničkog imena ili telefonskog broja. Novčić od banana, pomalo ozbiljan geg Nano zajednice ide toliko daleko da povezuje javne ključeve s crtanim majmunima.

Ipak, to opet ima svoje troškove. Slučajna slova i brojevi javnog ključa daju vam sloj anonimnosti koji nestaje kad ga povežete s osobnim podacima.

Tehničko nadahnuto korisničko iskustvo (UX)

Većina računalnih programera po svojoj prirodi nisu dizajneri, i to se vidi. Iako je temeljna tehnologija je važan dio blockchain proizvoda, nedostatak vizualne privlačnosti gubi mnogo korisnika od samog početka. Kao i kod većine izvrsnih tehnoloških proizvoda usmjerenih prema potrošačima, korisničko iskustvo mora vam biti na prvom mjestu.

Mnogi vrijedni blockchain projekti imaju loše funkcionirajuće odredišne ​​stranice i novčanike koji izgledaju slično naredbenom retku. Ovo je u redu za tehnički pametne. Međutim, ako ne nadograde ova sučelja kako bi bili barem u rangu s tradicionalnim platformama vani, oni nemaju šanse za usvajanje izvan te grupe.

Čak i decentralizirane aplikacije (dapps) sa solidnim dizajnom i dalje imaju problema. Mnogi od njih trebaju vam pristup novčaniku treće strane, poput MetaMaska, da bi koristili njihove usluge. MetaMask je izvrstan proizvod. Ali, nitko izvan kripto mjehurića neće proći kroz postupak preuzimanja i prijenosa Etera kako bi koristio čak i najbolje dizajnirani dapp.

Vrijeme liječi sve probleme upotrebljivosti rana

Neke pozitivne vijesti. S blockchain tehnologijom koja je proteklih godinu dana počela dobivati ​​malo snage, timovi napokon počinju dizati svoju dizajnersku igru. Praćenje novčića i Augur su nedavno ažurirali svoj izgled i stil, dok je IOTA upravo predstavila novi i puno intuitivniji, novčanik.

Prostor blockchaina svjež je, a kreirala ga je gomila tehnologa, a ne dizajnera. Pitanje je, međutim, kada će velika upotrebljivost ući u ono što je već revolucionarni dio tehnologije.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me