Iskopavanje budućnosti novca: Ali prvo, kontekst

Ovaj je članak vodič za znatiželjnike o jednom od najvažnijih mehanizama u svijetu kriptovaluta. Prije nego što se udubim, uvijek mi se prohtije pružiti odgovarajući uvodni kontekst svom pisanju kako bi čitatelji mogli procijeniti kakvu je mentalnu pripremu potrebno.

Ako nikada prije niste čuli za rudarstvo kriptovaluta, predlažem da pogledate 5-10-minutni video o osnovama prije nego što započnete ovdje. Ako tražite visoko tehničke detalje o tome kako započeti ili održavati rudarski postupak, ovdje ćete pronaći neke dodatne informacije, ali u konačnici ćete vjerojatno željeti nastaviti tražiti. Ako ste upoznati s rudarstvom, ali niste sasvim sigurni zašto je to toliko privlačno onima koji ga rade i želite saznati više o fascinantnom sjecištu kriptografije, termodinamike, monetarne politike i teorije igara, onda ste u pravo mjesto.

Započet ću sa kratkim pregledom rudarstva bitcoina i mrežnog procesa:

Rudari i čvorovi kolektivno održavati bitcoin blockchain. Natječu se rudari međusobno u vrlo računalno intenzivnom procesu za izgradnju blokova transakcija i njihovo predstavljanje ostatku čvorova na mreži, koji će se zatim dogovoriti o sljedećem bloku koji će se dodati u blockchain. Čvorovi potvrditi svi predani blokovi kako bi se osiguralo da zadovoljavaju određeni skup pravila konsenzusa, a uz dovoljno velik broj čvorova, čvoru postaje izuzetno teško “lagati” i reći da određeni blok slijedi pravila kada svi ostali čvorovi mogu jasno vidi da nema. U bilo kojem trenutku, slijed blokova koji postoji na 51% ili više čvorova na mreži smatra se važećim blockchainom.

Gornja razlika je važna jer će se ovaj članak usredotočiti uglavnom na rudare i njihov financijski poticaj, nazvan blok nagrada. Nagrada za blok ide rudaru koji gradi prvi važeći blok koji postaje prihvaćen od većine čvorova. Izgradnja valjanog bloka je značajno energetski intenzivnije od jednostavne provjere valjanosti, jer softver iskorištava prirodu natjecanja kako bi povećao težinu zahtjeva matematičkog računanja koje rudari moraju ispuniti da bi dobili blok nagradu. Tko ima najbrže računalo najbolje optimizirano za takva izračunavanja, može prvo poslati valjani blok, a onaj tko to može učiniti, minimalizirajući svoje troškove energije, nadživjet će ostalo.

Dakle, nadovezujući se na gornji kontekst, moj je cilj iznijeti praktične korake koje treba poduzeti da bismo započeli sudjelovanje u rudarskoj mreži. Vi kao čitatelj tada možete utvrditi je li postajanje rudarom nešto što vrijedi vašeg vremena.

Komponente & Razmatranja

Budući da je rudarstvo tako energetski intenzivno, očito ćete morati trošiti novac na električnu energiju. Ova količina novca je netrivijalna i izravno je povezana s vrijednošću blok nagrade koju percipiraju rudari koji sudjeluju. Danas imamo ASIC rudarstvo i GPU rudarstvo, a iako ja osobno imam iskustva samo s GPU rudarstvom, obojica dijele zajednička razmatranja koja ću istaknuti.

Da biste sastavili vlastiti GPU uređaj, u osnovi morate konstruirati računalo. Ako imate iskustva s sastavljanjem osobnog računala, bit će vam vrlo poznat ovaj popis sastavnih dijelova:

 • Matična ploča
 • GPU (ovi)
 • CPU
 • radna memorija
 • Tvrdi disk
 • Okvir / Encasing
 • Napajanje
 • Rizeri snage
 • Prekidač za napajanje

Ono što ću učiniti jest spustiti se na ovaj popis i spomenuti ključna razmatranja koja su specifična za izgradnju i rad GPU rudarske opreme.

Vaš je odabir matične ploče važan jer je usko grlo u broju GPU-a koje možete istodobno pokrenuti. Ako imate 4 PCIe utora, možete pokrenuti samo 4 GPU-a (bez kreativnosti s adapterima). Da biste poboljšali isplativost, kupnjom matične ploče s 19 mjesta znači da ne morate kupiti potpuno novu matičnu ploču i skup komponenata da biste povećali svoj rudarski kapacitet dok se svi utora ne popune. Važno je napomenuti da od travnja 2018. godine Asusova matična ploča gore povezana ima ograničenje na razini BIOS-a koje sprječava prepoznavanje više od 13 Nvidia GPU-a uz ploču. Ako želite iskoristiti puni kapacitet od 19 utora, trebat će vam 6 kartica koje će biti ili AMD kartice ili određene rudarske marke pod nazivom P106–6G (usporedivo s ~ GTX 1060). Pretpostavljam da postoji slično ograničenje za 13+ AMD kartica, ali to nisam osobno provjerio.

Na tržištu postoji mnoštvo GPU-ova, a veća potražnja uglavnom varira s cijenom altcoina. Zbog konkurentne prirode rudarstva, kartice s najboljim performansama često se prodaju i ponovo prodaju radi zarade na sekundarnim tržištima. Svakako ćete htjeti uzeti u obzir ovaj povećani trošak prilikom planiranja popisa komponenata, a neke će kartice možda imati bolju izvedbu, ovisno o tome koji ćete novac kopati. Ovi su detalji jako dokumentirani i samo su jedan „najbolji GPU za rudarstvo <altcoin po vašem izboru> 2018 ”Google search away.

Općenito, Nvidia kartice imaju bolji učinak od AMD-a za najpopularnije altcoin-ove, a GTX 1080 Ti prednjači na svim frontovima. Opet, ne zaboravite usporediti početne troškove jer dok 1080 Ti će vam definitivno donijeti najbolje $ / kwH, kartice s nižom cijenom možda će biti prikladnije za povrat vašeg početnog ulaganja u kratkom roku. Proizvođači čipova ovdje će se i dalje natjecati za superiornost, pa pripazite na tržište za nove kartice. Za referencu, GTX 1080 Ti objavljen je u ožujku 2017. i zasad još uvijek drži krunu.

CPU, RAM i tvrdi disk trebali bi se uzeti u obzir na sličan način, a vi ćete se htjeti zadovoljiti osnovnim specifikacijama kako bi troškovi montaže bili niski. Nemojte se ni zamarati Core i3 / i5 / i7 jer će GPU-ovi, a ne CPU, ispumpavati ta izračunavanja. An Intel Celeron od najnovije generacije trebao bi biti dovoljan, a počeo sam raditi s 4 GB DDR4 RAM-a i SSD-om od 120 GB. Imajte na umu da rudari ne trebaju preuzimati velike blockchains, pa osim ako ne želite pokrenuti puni čvor, 120 GB trebalo bi biti više nego dovoljno. Lijepo je ovdje si dati malo prostora za vrckanje jer odabrani operativni sustav može imati jedinstvena ograničenja marke i broja GPU-ova koje možete pokrenuti, pa bi moglo biti korisno podijeliti različite operativne sustave na istom disku dok testirate iz svog optimalnog postava.

Što se tiče okvira, bojim se da ne postoji puno specifičnih informacija koje mogu pružiti, jer ćete u svom okruženju morati uzeti u obzir šira razmatranja u vezi s kontrolom temperature. Ovisno o tome gdje živite i u kakvom će se skloništu nalaziti vaša oprema, otprilike ovako 6-GPU kućište može biti sasvim adekvatno. Međutim, ova će oprema raditi vruće a naziv igre je odvođenje topline. Zrak oko vaših grafičkih procesora će se značajno zagrijati i morat ćete se riješiti vrućeg zraka kako biste bili sigurni da vaše kartice rade bilo gdje između ~ 60–75 Celzijevih stupnjeva. Instaliranje ventilatora na okvir čest je i učinkovit način da to učinite sve dok imate otvoren prozor za prolaz vrućeg zraka. Što više usisa / protoka zraka možete stvoriti, hladnije će se prikazivati ​​vaše kartice, pa ću prepustiti vašem DIY mojou da shvati što vam odgovara. Ispod je slika 14 grafičkih procesora sastavljenih na jednoj matičnoj ploči, koji rade na svim karticama ispod 65 Celzijevih stupnjeva i zaštićeni u zatvorenom prostoru od vrućine na Floridi.

gpu rudarska oprema

Dosta ventilacije

Imajte na umu da je buka koju stvaraju navijači netrivijalna, zato budite sigurni da u blizini nema nikoga koga bi stalno gnjavilo stalno brujanje. Oni najvjerojatnije neće razumjeti da doslovno hvatate i pretvarate termodinamičku energiju u zalihu vrijednosti pred njihovim očima.

Što se tiče napajanja, morat ćete dobiti najviše vata po dolaru uzimajući u obzir ista ograničenja kao i matična ploča. Ploča koju sam gore povezao ima tri 24-pinska ATX konektora za tri puna napajanja tako da ima dovoljno mjesta za snagu. Morat ćete izračunati potrebnu snagu na temelju broja GPU-a koje namjeravate pokretati. Također možete promijeniti izvlačenje snage za svoje kartice pa ćete morati odlučiti želite li povećati ukupnu ukupnu brzinu raspršivanja ili optimizirati za najučinkovitiju brzinu raspršivanja po vatu. Svakako postoji slatkiš za svaku karticu i novčić koji odlučite izvaditi, ali za to će trebati neke pokušaje i pogreške. Da bacite neke uzorke figura, ako ste se dočepali šest (6) Nvidia GTX 1080 Ti grafički procesori, a 1500W napajanje trebalo bi biti dovoljno da ih se troši na isplativ način Po 185W i dalje moći napajati matičnu ploču, CPU i druge komponente.

Sljedeća važna specifikacija napajanja na koju trebate paziti je 80+ Titanium Certification. The Program 80 Plus kategorizira napajanja prema tome koliko dobro isporučuju energiju nakon gubitka topline, pa će s tim izravnim utjecajem na vašu isplativost ovdje trebati napajanje s najvišim ocjenama ako možete pronaći dobru cijenu.

pcie

6 + 2-polni PCIe za GPU-ove

molex snaga

SATA za napajanje

Također želite voditi računa o broju 6 + 2-polnih PCIe kabela i provjeriti imate li dovoljno za sve svoje GPU-ove, pogotovo jer 1080 Ti zahtijeva dva (2) takve konektore, dok neke kartice zahtijevaju samo jedan (1). Trebali biste imati puno SATA kabela, a oni će vam trebati priključeni za napajanje usponskih vodova.

Priključci za struju prilično su jednostavne komponente pa ih možete jednostavno kupiti multi-paket s solidnim kritikama i nazovite to danom (pogledajte uređivanje u nastavku!). Možda ćete htjeti dobiti nekoliko više nego što vam treba, samo ako se bilo koja od njih ljušti. Ako naiđete na bilo kakve probleme tijekom postavljanja, zamjena uspornika često je uobičajeno rješenje.

UREDI: Postoje opasni rizici za upotrebu SATA priključaka. Ako vaš GPU troši previše energije kroz SATA priključak, može se zagrijati i uzrokovati kratak spoj. Čitaj više ovdje.

Napokon svoje prekidač za napajanje priključuje se izravno na matičnu ploču kada ste spremni za uključivanje.

Podizanje sustava

Dakle, kao što sam spomenuo, ovo nije baš korak-po-korak tehnički vodič, ali nakon što ste otežali montažu svih svojih komponenata, sljedeći će cilj biti pokretanje opreme i nabavka softvera za rudarstvo. trčanje da započnete zarađivati ​​blok nagrade za novčić koji ste odabrali za uzimanje. Trebat će vam:

 • Monitor + miš + tipkovnica za interaktivnost
 • Internet veza (putem Etherneta ili WiFi-a)
 • Operativni sustav za pokretanje

Većina njih trebala bi biti prilično plug-and-play, ali bez operativnog sustava za pokretanje, zaglavit ćete u BIOS-u sa svim vrstama naprednih konfiguracija na niskoj razini da biste propali. Svi tvrdi diskovi koje matična ploča otkrije trebaju se pokušati pokrenuti s prvim operacijskim sustavom koji pronađe kada se uključi. Ako se u izborniku za pokretanje ništa ne otkrije, imate problem s tvrdim diskom, pa dvaput provjerite tu vezu. BIOS također može imati vizualni prikaz koji pokazuje koji su grafički procesori otkriveni u PCIe utorima na matičnoj ploči. Ako ovdje vidite probleme, poželite isključiti i dvaput provjeriti i te veze.

Prije nastavka trebat će vam operativni sustav za pokretanje. Preporučit ću Ubuntu / Linux i svi resursi koje preporučim bit će usmjereni prema tom izboru. I Windows je sasvim u redu, a možda ima i korisnije alate za rudarenje, ali ja živim na naredbenom retku i potičem druge da se upoznaju kako bi stekli dublje razumijevanje računala i bolju kontrolu vašeg rudarskog rada.

Pogledajte neke vodiče na bilo kojem Windows ili Mac za stvaranje pokretačkog USB pogona i zalijepite ga točno u matičnu ploču prije ponovnog uključivanja uređaja. Ubuntu će vas voditi kroz instalaciju OS-a na vaš SSD pogon, tako da vam sljedeći put nije potreban USB stick. Jednom kada vidite radnu površinu Ubuntu, otvorite Firefox provjerite radi li vaša internetska veza i ovdje započinje vaša sljedeća avantura.

U ovom ćete trenutku naići na bilo koji broj problema pri pokušaju podizanja sustava, a već postoje puno detaljniji vodiči koje sada možete pratiti izravno na svojoj rudarskoj platformi. Međutim, na visokoj će razini neki od sljedećih zadataka biti:

Nadam se da ću nastaviti s još jednim dijelom koji je vrlo specifičan za rudarstvo Zcash + Nvidia sa skriptama za optimizaciju koje sam napisao sam i drugim urednim trikovima koje koristim za praćenje i poboljšanje performansi. Ako trebate malo smjernica, slobodno mi pošaljite e-mail ([e-pošta zaštićena]) i pokušat ću vas usmjeriti u pravom smjeru. Također mogu ponuditi cjelovito tehničko savjetovanje i usluge ako želite upravljanije postavljanje. Sretno rudarstvo!

gpu rudarstvo u mraku

Cue techno bas taktovi

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me